După aproape 12 de ani în care am locuit în Cluj-Napoca, în primăvara acestui an am luat decizia de a pleca și a mă muta în alt oraș. De aceea,…
După aproape 12 de ani în care am locuit în Cluj-Napoca, în primăvara acestui an am luat decizia de a pleca și a mă muta în alt oraș. De aceea, în articolul de astăzi îți voi prezenta pe larg ce a stat la baza acestei decizii. Iar dacă rămâi până la final, îți voi prezenta în ce oraș mă voi muta și de ce l-am ales.
Dar, înainte să începem vreau să știi că am făcut un video pe acest subiect și îl poți urmări aici:
Care sunt motivele pentru care mă mut din Cluj
Costul nivelului de trai
După cum bănuiești deja, principalul motiv pentru care am decis să plec din Cluj este costul nivelului de trai. Asta este cea mai bună traducere care mi-a venit în minte pentru „cost of living”.
În ultimii doi ani prețurile din Cluj au explodat. De la lucrurile pe care le cumperi de la supermarket, la mesele servite la restaurant, servicii și toate celelalte.
De fiecare dată când merg să-mi vizitez familia în Câmpulung Moldovenesc, sau când merg la Suceava, sunt surprins să văd cât de mare poate fi diferența de preț între un oraș mai mic și Cluj, pentru exact același produs.
De exemplu, un corn cu ciocolată este un corn cu ciocolată în orice oraș. Doar că într-unul costă 3 RON, iar în altul 5 RON. Iar asta înseamnă că același produs costă cu 66% mai mult în Cluj decât în celelalte orașe.
Iar, de cele mai multe ori, această diferență de preț nu este justificată. Pentru că acel corn nu este cu 66% mai mare și nu are cu 66% mai multă ciocolată. Este doar un efect al faptului că trăiești într-un oraș mai mare unde totul este mai scump.
În plus, în ultimul timp, au început să apară tot felul de taxe care te penalizează pentru faptul că locuiești într-un oraș mare. Ca să-ți dau un exemplu, unele restaurante îți percep pentru livrarea la domiciliu o taxă de distanță sau o taxă de vreme rea. Asta pe lângă costul de livrare standard.
Chiria este foarte mare
Al doilea motiv care a determinat decizia mea de a mă muta din Cluj îl reprezintă chiriile.
De când am venit la facultate în 2010 și până acum, am reușit mereu să-mi păstrez cheltuielile cu chiria relativ scăzute. Iar asta mi-a permis să pun bani deoparte și în perioadele în care trăiam pe banii părinților sau eram la început și nu câștigam foarte mult. Fără să fac mari sacrificii.
Spre exemplu, în ultimii 2 ani am locuit într-un apartament cu 3 camere, decomandat, cu două băi, aflat la 25 de minute de mers pe jos de centru. Iar pentru el plăteam 200 EUR/lună întrucât îl împărțeam cu unul dintre cei mai buni prieteni ai mei. Ceea ce a fost super rezonabil.
În mod normal, nu m-aș fi mutat din acest apartament. Însă, deoarece prietenul meu m-a anunțat că intenționează să se mute cu iubita lui când expiră contractul, la începutul lunii aprilie am început să analizez piața chiriilor ca să văd cu cât se închiriază un apartament cu două camere. Și nu am fost prea încântat…
Un apartament cu două camere, decomandate, cu o suprafață de aproximativ 50 mp, se închiriază în Cluj cu 350 – 400 EUR. Aproape dublu față de cât plătesc acum, și cu o poziționare mai proastă.
Din punct de vedere matematic, aș putea să plătesc chiria fără probleme. Însă nu am putut să-mi justific mie acest cost doar pentru a spune că trăiesc în Cluj. Mai ales că nu sunt legat de oraș printr-un loc de muncă sau alte angajamente care necesită prezența mea fizică.
În prezent, întreaga mea activitatea poate fi făcută din orice loc în care există curent și internet. Asta îmi oferă foarte multă flexibilitate. De aceea, o să mă vezi lucrând de acasă, în autocar, în tren, pe o bancă în parc, din diferite orașe atunci când merg să-mi vizitez familia și prietenii, și așa mai departe.
Drept urmare, cu banii pe care i-aș fi dat pe o garsonieră în Cluj am reușit să închiriez un apartament de 68 de mp în orașul în care mă mut. Și sunt perfect mulțumit să plătesc acest cost pentru el.
Clujul a devenit prea aglomerat pentru gustul meu
Cel de-al treilea lucru care mi-a influențat decizia de a pleca din oraș este faptul că orașul a devenit prea aglomerat pentru gustul meu.
De când m-am mutat eu în Cluj și până acum, orașul a suferit niște modificări semnificative. S-au construit multe locuințe și clădiri de birouri. S-au modernizat mijloacele de transport în comun și s-au creat piste pentru biciclete și trotinete. Au venit multe companii care au creat numeroase locuri de muncă, ș.a.m.d.
În consecință, orașul a devenit din ce în ce mai aglomerat și mai agitat.
De exemplu, dacă mergi la cumpărături în anumite perioade ale zilei, o să observi că magazinele și hypermarket-urile sunt pline de oameni. Drept urmare, ajungi să petreci destul de mult timp așteptând la rând. Și nici în perioadele în care în mod obișnuit ar fi gol, nu este așa de liber precum te-ai aștepta.
Mijloacele de transport în comun sunt și ele pline de călători pe tot parcursul zilei. E adevărat, eu le folosesc destul de rar pentru că pot să merg pe jos cam peste tot unde mă interesează. Dar și atunci când le folosesc sunt surprins câți oameni circulă cu ele în intervale orare când nu te-ai aștepta.
Nu în ultimul rând, trafic întâlnești cam la orice oră a zilei. Iar lucrurile se înrăutățesc semnificativ în orele de vârf.
Clujul nu-mi oferă ceva unic
Al patrulea motiv care a determinat decizia mea de a pleca din Cluj este faptul că, în acest moment, nu-mi oferă ceva unic.
Eu sunt o persoană care se relaxează urmărind un film la cinema sau acasă, jucând ceva pe laptop sau pe consolă, citind, sau întâlnindu-mă cu un grup restrâns de prieteni apropiați. De aceea, festivaluri precum Untold, Electric Castle, Jazz in the Park, TIFF sau alte atracții majore ale Clujului, nu sunt chiar pe gustul meu. Așa că nu-mi lipsesc.
Drept urmare, nu simt nevoia să plătesc o primă ca să fac lucrurile care-mi fac cu adevărat plăcere în Cluj.
Acestea sunt principalele motive care au stat la baza deciziei mele de a mă muta din Cluj. În continuare o să-ți prezint unde mă mut și care sunt motivele pentru care fac asta.
Unde mă mut?
Orașul în care mă voi muta începând cu luna iunie este Bistrița. Acum s-ar putea să te întrebi: „Dintre toate orașele din România, de ce Bistrița?”.
Ei bine, există 3 motive principale pentru care am ales acest oraș.
În primul rând, pentru că am deja niște prieteni care locuiesc în Bistrița și sunt oarecum familiarizat cu orașul. Începând cu anul 2015, am petrecut aproape în fiecare lună câte un weekend în Bistrița. Așa că nu mă duc într-un loc care-mi este total străin. Iar asta reprezintă un avantaj deoarece face tranziția mai ușoară.
În al doilea rând, voi fi mai aproape de familie. Părinții mei au o afacere care îi aduce aproximativ o dată la două săptămâni în zonă. Așa că ne va fi mai ușor să ne vedem mai des.
Iar în al treilea rând, am vrut să fiu în continuare aproape de Cluj întrucât vreau să păstrez legătura cu prietenii care locuiesc acolo. Iar momentan, planul este să mă văd cu ei în Cluj cel puțin 1 weekend pe lună.
Cuvinte de încheiere
Decizia de a pleca din Cluj și a mă muta în Bistrița nu a fost una ușoară. După mai bine de un deceniu petrecut în același oraș pe care-l știu pe de rost și cu care m-am obișnuit, cu bune și cu rele, mă scoate puțin din zona de confort.
Însă, având o afacere 100% online care-mi permite să lucrez din absolut orice colț al țării, cumulat cu faptul că nu am absolut nimic care să mă țină efectiv legat de oraș, din punct de vedere financiar, aceasta este cea mai bună decizie.
Păstrându-mi cheltuielile curente relativ mici, voi putea să economisesc și să investesc în continuare un procent ridicat din venitul meu. Iar astfel nu mă abat de la obiectivul meu de a atinge Liniștea Financiară.
În plus, câteodată, o schimbare de peisaj face bine din mai multe puncte de vedere.
Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.