Când vine vorba de investiții la bursă, ETF-urile de tip Indice reprezintă una dintre cele mai accesibile opțiuni pentru că îți oferă niște randamente rezonabile (8 – 10%/an) fără foarte…

Când vine vorba de investiții la bursă, ETF-urile de tip Indice reprezintă una dintre cele mai accesibile opțiuni pentru că îți oferă niște randamente rezonabile (8 – 10%/an) fără foarte multă implicare.

Datorită acestor două avantaje, ele sunt vehiculele mele preferate de investiții. Iar în prezent, reprezintă aproximativ 90% din portofoliului meu de investiții.

Cu toate astea, ideea de a investi la Bursă prin intermediul unui ETF este nouă și, în unele cazuri, înfricoșătoare pentru investitorii începători.

Întrebări precum:

  • Ce este un ETF? 
  • E sigur să investești într-un ETF?
  • Am nevoie de un broker ca să investesc în ETF-uri?
  • Ce se întâmplă dacă dă faliment ETF-ul?

sunt doar câteva exemple de întrebări pe care le-am tot primit de când am început să public videoclipuri despre ele pe canalul de YouTube.
De aceea, am decis să creez un articol care să funcționeze drept un Ghid de Investiții în ETF-uri pentru Începători.

Dar, dacă vrei să urmărești varianta video a acestui ghid o poți face aici:

Speranța mea este ca, după ce urmărești toate materialele, să înțelegi mai bine ce presupune investiția într-un ETF, care sunt avantajele și dezavantajele sale, și să vezi care sunt pașii exacți pe care trebuie să-i urmezi ca să achiziționezi primele unități de fond.

Așa că ia în mână un pix și ceva pe care să notezi pentru că dăm drumul la treabă. Și o să încep prin a-ți explica ce este un ETF și cum funcționează el.

În regulă! Acum că ai urmărit această secțiune mă gândesc că îți este mai clar ce sunt ETF-urile, cum funcționează ele, de câte tipuri sunt, și care sunt avantajele și dezavantajele lor.

Înainte să continuăm, vreau să răspund la o întrebare: Ce se întâmplă dacă se închide un ETF în care am investit?

O întrebare foarte bună!

Primul lucru pe care vreau să-l subliniez este faptul că astfel de situații sunt destul de rare. Delistarea unui ETF are loc, de regulă, atunci când fondul nu reușește să atragă suficienți investitori ca să-și acopere cheltuielile de funcționare și să facă profit. 

Atunci când se închide un ETF, se vând toate deținerile din portofoliu și se distribuie banii rezultați investitorilor, proporțional cu numărul de unități de fond pe care le-au avut înainte. Marele risc al unei astfel de operațiuni este ca vânzarea să se facă într-un moment în care Bursa suferă o corecție, iar astfel tu să încasezi o pierdere.

Dar după cum am zis, este un eveniment care are loc destul de rar. Iar în secțiunea următoare îți voi arăta ce caracteristică a ETF-ului îți arată dacă riscul să să se întâmple asta este real, sau nu.

În continuare îți voi prezenta cum să analizezi un ETF:

Acestea sunt cele 9 lucruri pe care este bine să le analizezi la un ETF de tip Indice înainte de a achiziționa o singură unitate de fond.

Acum că ai înțeles vreau să răspund la următoarea întrebare: Contează domiciliu unui ETF în care investesc?

Domiciliul unui ETF este important și în acest caz deoarece el influențează impozitul care se reține la sursă pentru dividendele distribuite de companiile din portofoliu. 

De aceea, dacă ETF-ul are în portofoliu companii din SUA se recomandă să investești într-unul care este domiciliat în Irlanda. Pentru că Irlanda are printre cele mai avantajoase tratate de evitare a dublei impuneri din lume.
Iar dacă nu au dețineri din SUA, ETF-urile domiciliate în Luxemburg sunt și ele o opțiune bună.

Hai să vedem acum ce sunt ETF-urile cu acumulare, care este treaba cu ele și cum se deosebesc de cele cu Distribuire.

În regulă! Acum știi ce să iei în considerare când alegi tipul de ETF în care urmează să investești.

Acum întrebarea care se pune este unde găsesc informațiile necesare ca să știu dacă un ETF este cu Acumulare sau cu Distribuire?

Răspunsul este simplu și găsești informația în mai multe locuri. În denumirea ETF-ului, în platforma de tranzacționare a brokerului, pe pagina de prezentare a ETF-ului, în Documentul cu Informații Cheie pentru Investitori (KIID), în Factsheet sau în Prospect.

Dar, poți să schimbi tipul de distribuire sau acumulare a dividendelor în timp pentru un ETF?

Ei bine, ca să se întâmple asta ar trebui să schimbi ETF-ul. Lucru care nu se poate face fără să vinzi, să plătești impozit pe câștig și să reinvestești diferența. Drept urmare, ca să poți folosi din banii acumulați în portofoliu de investiții ca să trăiești, va trebui să vinzi din unitățile de fond acumulate de-a lungul anilor.

Acum că am clarificat și asta, hai să vedem care sunt pașii efectivi pe care trebuie să-i urmezi ca să investești într-un ETF.

În regulă! După cum ai văzut, pentru a investi într-un ETF ai nevoie de un broker. Dar care broker este potrivit?

Pentru a investi în ETF-uri, în prezent eu folosesc TradeVille, pentru a cumpăra ETF-ul listat la BVB, și XTB și Trading 212 pentru investiții în ETF-uri internaționale. Însă o altă variantă ar fi .

Cuvinte de încheiere

Acum că ai urmărit acest Ghid știi ce este un ETF, cum să-l analizezi, cum să-l alegi pe cel mai potrivit pentru tine și cum să investești într-unul prin intermediul unui broker. Cu puțină muncă de cercetare și analiză ar trebui să poți începe să investești prin intermediul lor destul de curând.
Cu toate astea, dacă vrei să aprofundezi subiectul investițiilor în ETF-uri de tip Indice și vrei să ai parte și de puțină ghidare din partea mea când ești la început, vreau să te anunț că eu am un curs dedicat acestui subiect. 

În cadrul lui îți prezint detaliat, pas cu pas, toate etapele pe care trebuie să le parcurgi ca să-ți faci un Plan de Investiții personalizat și ușor de implementat, cum să-ți construiești un Portofoliu diversificat și robust de ETF-uri de tip Indice cu costuri reduse, și cum să investești primii tăi bani achiziționând unități de fond.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.