Este o idee bună să investești în ETF-uri axate pe companii din Țările Emergente? Îți va aduce asta un randament mai bun, sau îți asumi un risc inutil? Fiecare investitor…
Este o idee bună să investești în ETF-uri axate pe companii din Țările Emergente? Îți va aduce asta un randament mai bun, sau îți asumi un risc inutil?
Fiecare investitor la bursă și-a pus măcar o dată această întrebare. Sub o formă sau alta. Iar la prima vedere lucrurile sunt destul de clare.
Însă, după cum scrie în fiecare Document cu Informații Cheie pentru Investitori: „Performanțele trecute nu reprezintă o garanție a rezultatelor viitoare.” Și numeroși investitori și analiști financiari consideră că în următorii 10, 20 sau 30 de ani, investițiile în companii din Țările Emergente vor aduce randamente mai bune decât investițiile în companii din Țările Dezvoltate.
De aceea, în articolul de astăzi vreau să-ți prezint 5 motive pentru care investițiile în Țările Emergente ar putea să-ți aducă randamente superioare în anii ce urmează, și 4 motive pentru care investițiile în Țările Emergente ar putea să continue să sub performeze. Ca să-ți poți face o idee cu privire la avantajele și dezavantajele unei astfel de investiții. Iar la final îți voi prezenta și abordarea mea asupra acestor investiții.
Dar vreau să știi că poți urmări varianta video a acestui articol aici:
5 MOTIVE PENTRU CARE AR MERITA SĂ INVESTEȘTI ÎN PIEȚELE EMERGENTE
Motivul 1: Subreprezentare
Din cauza randamentelor destul de mici din ultimul deceniu portofoliile investitorilor din SUA au o alocare pe Țări Emergente de doar 4,2%. Dar lucrurile se pot schimba drastic în viitor.
O rebalansare a portofoliilor investitorilor pentru a reflecta rolul real al Economiilor Emergente în Economia Globală ar putea conduce la o creștere agresivă a investițiilor în companii din Țările Emergente. Iar astfel, pe termen lung, un investitor care deține un astfel de ETF în portofoliu ar avea de câștigat.
Motivul 2: Potențial mare de creștere
Acțiunile companiilor din Țările Emergente sunt cunoscute pentru volatilitatea lor. Iar mulți investitori văd volatilitatea ca pe un lucru negativ.
Cu toate astea, există argumente solide în favoarea deținerii de ETF-uri ce investesc în companii din Țările în Curs de Dezvoltare. De exemplu, conform unei analize făcute de BlackRock, în ultimul deceniu aproximativ 65% din acțiunile companiilor domiciliate în Piețele Emergente au generat mișcări de cel puțin 40% într-un an.
Iar, întrucât volatilitatea nu este sinonimă cu pierderea, o scădere a prețului unei unități de fond poate reprezenta o oportunitate pentru a cumpăra mai ieftin și a profita de creșterea generată de o potențială revenire.
Motivul 3: Diversificare
Investițiile în ETF-uri axate pe companii din Țările Emergente sunt o modalitate de a-ți diversifica portofoliul.
Cu cât ai mai multe companii în portofoliu, care activează în toate cele 11 sectoare ale economiei, cu atât problemele sau falimentul unei companii îți afectează mai puțin investițiile.
Iar asta se aplică și la nivel regional. Atunci când Economiile Dezvoltate cresc mai încet, sau stagnează, Economiile Emergente pot înregistra o creștere explozivă. Și invers.
Ei bine, un portofoliu diversificat îți permite să gestionezi mai bine astfel de situații.
În plus, investițiile în ETF-uri axate pe companii din Țările în Curs de Dezvoltare îți oferă, în mod indirect, și diversificare valutară. Deși USD-ul este în prezent valuta de rezervă a lumii, este binecunoscută intenția Chinei de a-l detrona.
Motivul 4: Populație mai mare și mai tânără
La data înregistrării acestui videoclip Economiile Emergente au o populație însumată de peste 4,3 miliarde de oameni.
Iar în ultimii ani, s-au făcut progrese majore în ceea ce privește speranța de viață, nivelul de educație, mortalitatea infantilă și alți indicatori de dezvoltare majori. Drept urmare, nivelul de calitate a vieții este în continuă creștere.
Ei bine, populația asta numeroasă, combinată cu dorința permanentă de îmbunătățire a stilului de viață pentru a ajunge din urmă cetățenii Economiilor Dezvoltate, oferă foarte multe oportunități companiilor listate la bursă care pot răspunde în mod eficient la toate nevoile exprimate de consumatori.
Motivul 5: Integrare globală mai bună
Deși globalizarea a accelerat nivelul de integrare al Economiilor Emergente în Economia Globală, bursele lor nu au ținut pasul cu această deschidere către investitori străini. Iar exemplu perfect pentru a ilustra asta este China.
Până de curând, investitorilor internaționali le era foarte greu să investească în companii sau să cumpere obligațiuni listate pe piața de capital din China. Asta în ciuda faptului că Republica Chineză ocupă locul 4 în topul celor mai mari burse din lume, după capitalizare.
Ei bine, lucrurile au început să se schimbe odată cu implementarea sistemului China Stock Connect. Acesta este un program care leagă bursa din Hong Kong de cea din Shanghai și le permite investitorilor internaționali să tranzacționeze acțiuni ale companiilor chinezești listate pe cea din urmă. Deși nu este încă perfect, China Stock Connect reprezintă un pas mare în integrarea pieței de capital din China cu cea globală.
În plus, o analiză făcută de Dimensional Funds arată că peste 90% din companiile domiciliate în Țările Emergente își întocmesc situațiile financiare conform Standardelor de Raportare Financiară Internaționale (IFRS) sau din SUA (GAAP). Iar asta a condus la o transparență mai bună și o încredere mai mare în datelor financiare publicate de companiile listate la bursă din aceste țări.
În regulă! Acum că ai văzut de ce ar putea fi o idee bună să investești într-un ETF axat pe companii din Țările în Curs de Dezvoltare, hai să vedem și de ce astfel de investiții nu ar fi chiar cele mai potrivite și ar putea să continue să sub performeze în deceniile următoare.
4 MOTIVE PENTRU CARE AR TREBUI SĂ EVIȚI SĂ INVESTEȘTI ÎN PIEȚELE EMERGENTE
Motivul 1. Performanțe istorice recente mai slabe.
Conform informațiilor disponibile în factsheet-ul indicelui MSCI World, din 1988 și până în prezent indicele MSCI EM a avut un randament mediul anual de 6,65%. Mai bun decât cel al indicelui MSCI World care a fost de 5,53%.
Cu toate astea, după cum ai văzut și la începutul videoclipului, în ultimul deceniu Piețele de Capital Emergente au performat mai slab comparativ cu Piețele Dezvoltate. Iar dacă acest trend se va menține și în următorii 20 – 30 de ani, randamentele unui portofoliu pot fi afectate în mod ireparabil.
Motivul 2. Instabilitate politică, economică și legislativă
Deși oricare țară poate trece printr-o criză la un moment dat, parcă Țările Emergente sunt mai predispuse la asta. Avem destul de multe știri din astfel de țări care reflectă cazuri mari de corupție, instabilitate politică, proteste dese, schimbări legislative bruște, creșteri de taxe, riscul de a intra într-un conflict armat, etc.
Toate astea pot conduce la delistări, naționalizări, suspendarea activității unor companii, sau chiar a unor întregi sectoare ale economiei. Iar astfel, performanța unui portofoliu care conține instrumente financiare din Țările în Curs de Dezvoltare poate fi afectată negativ.
Motivul 3: Exodul Intelectualilor (eng. Brain Drain)
Instabilitatea politică, economică și legislativă despre care am vorbit puțin mai devreme, au condus la un fenomen denumit Exodul Intelectualilor. Acesta reprezintă o emigrare în masă a celor mai talentați și bine pregătiți locuitori din Țările Emergente către Țările Dezvoltate, în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite, a unor condiții mai bune de trai, sau a unui mediu politic și social mai favorabil.
Ca să-ți faci o idee, un IT-ist în India câștigă în jur de 10.000 USD/an. Și este considerat un om foarte bine plătit. Însă același IT-ist ar câștiga cel puțin 100.000 USD/an dacă ar emigra în SUA.
Exodul specialiștilor din Țările în Curs de Dezvoltare poate avea un impact social și economic negativ asupra acestor economii. Pierzând cei mai capabili oameni din țară, care ar putea îmbunătăți semnificativ lucrurile, există riscul ca tranziția Economiilor Emergente către Economii Dezvoltate să fie încetinită, sau chiar stopată. Iar asta s-ar reflecta și în performanțele companiilor listate la bursă.
Motivul 4: Companii cu acționar majoritar statul
În Țările Emergente companiile deținute de Stat sunt mai prevalente decât în Țările Dezvoltate. Estimările arată că astfel de companii reprezintă puțin peste 20% din totalul companiilor care intră în componența indicelui MSCI Emerging Markets.
Companiile în care Statul este acționar majoritar sunt mai riscante întrucât, pe scurt, interesele politicienilor nu se aliniază întotdeauna cu cele ale investitorilor.
Un astfel de exemplu ar fi atunci când investitorii s-ar aștepta ca o companie să folosească o parte din profit pentru a se extinde sau a-și moderniza capacitatea de producție. Dar în loc să se întâmple asta, Statul solicită acordarea unui dividend suplimentar și folosește banii ca să-și plătească cheltuielile curente. Iar asta face ca potențialul de dezvoltare al companiei respective să fie afectat.
Cuvinte de încheiere
După cum vezi răspunsul la întrebarea „Merită să investești în Țările Emergente?” nu este foarte clar. Există și avantaje, și potențial de creștere, dar și riscuri greu de măsurat care pot să-ți influențeze în mod negativ randamentele portofoliului.
Eu personal am ales să investesc în ETF-uri axate pe companii domiciliate în Țările în Curs de Dezvoltare. Iar în prezent ele reprezintă aproximativ 20-25% din portofoliul meu total. Iar printre motive se numără cele pe care le-am enumerat în acest videoclip.
Eu cred că multe din companiile din Țările Dezvoltate au ajuns la maturitate. Iar pentru a crește în continuare și a obține profituri din ce în ce mai mari, trebuie să depună un efort semnificativ.
În schimb, companiile din Țările Emergente, prin intermediul unor investiții strategice pot atrage mult mai ușor un număr mare de clienți care să le sporească semnificativ profiturile de la an la an.
Asta este părerea mea, și s-ar putea să greșesc. Însă doar trecerea timpului ne va arăta viitorul.
Însă aș vrea să știu și ce crezi tu. Merită să investești în companii din Piețele Emergente? Sau mai bine rămâi doar cu cele domiciliate în Piețele Dezvoltate? Oricare ar fi părerea ta, scrie-o în secțiunea de comentarii de mai jos.
Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.