În ultimele 6 luni am observat o explozie a videoclipurilor de genul „7 Afaceri care o să-ți aducă un câștig de 1.000 USD/zi GARANTAT”. Iar dacă te uiți la câteva…
În ultimele 6 luni am observat o explozie a videoclipurilor de genul „7 Afaceri care o să-ți aducă un câștig de 1.000 USD/zi GARANTAT”. Iar dacă te uiți la câteva dintre ele observi imediat că aproape toate conțin aceleași 15 – 20 de idei, prezentate fiecare în 2 – 3 minute, bazate pe un caz excepțional.
Ca să-ți dau un exemplu, una dintre ideile astea unice, despre care cică nu a vorbit nimeni până acum, și care îți poate aduce profituri de 10.000 USD/lună este o afacere de tip Print-on-Demand.
Într-adevăr, există magazine online profitabile al căror model de business este să vândă produse imprimate cu design-uri personalizate.
Dar ceva mă face să mă îndoiesc că au ajuns acolo folosind design-uri gratuite luate de pe internet, un brand generic, și fără să investească sume consistente în promovare plătită de-a lungul anilor.
Un alt exemplu extrem de popular printre acești creatori de conținut este să-ți lansezi un canal de YouTube într-una din cele mai bănoase nișe de pe YouTube. Chiar dacă tu nu ai deloc experiență pe zona respectivă și nici măcar nu te pasionează. Important e că advertiserii plătesc mulți bani pentru a-și promova produsele înaintea videoclipurilor tale.
Luând în calcul că eu postez pe YouTube de aproape 4 ani, și particip anual la conferințe de YouTube, pot să-ți spun foarte sincer că:
- Marea majoritate a creatorilor de conținut aflați la început de drum nu câștigă 1.000 USD/zi din YouTube Ads. Și nici măcar dacă adună toate veniturile complementare YouTube-ului cum ar fi sponsorizările, marketing-ul afiliat, vânzarea de produse și servicii, tot nu ajung acolo.
- Cei care ajung acolo muncesc câțiva ani buni pentru asta și tratează YouTube-ul ca pe o afacere full-time. Deci nu e ca și cum dacă ai postat 10 videoclipuri, de mâine toți advertiserii o să arunce cu zeci de mii de dolari în tine.
Popularitatea acestui gen de conținut scoate în evidență faptul că oamenii sunt într-o goană continuă după mai mulți bani. Ei caută în mod constant metode rapide de a câștiga mai mult decât în prezent. Și dacă se poate să se întâmple chiar de mâine, ar fi perfect.
Videoclipurile care îți prezintă modalități de a câștiga sute de dolari pe zi garantat sunt pur motivaționale. Prin exemplele lor ele îți arată că există cel puțin o persoană care face asta. Dar cam atât.
Drept urmare, în articolul de astăzi eu voi încerca ceva diferit. În minutele următoare îți voi prezenta un plan pe care-l poți folosi ca să-ți crești în mod realist veniturile cu 20%, 30% sau chiar 50% în următoare 6-12 luni. Și să continui pe aceeași traiectorie mulți ani de acum înainte.
Dar poți urmări varianta video a acestui articol aici:
Planul ca să câștigi mai mulți bani în 12 luni
Pasul 1: Identifică ceva care te interesează și-ți oferă posibilitatea de a câștiga mai bine decât în prezent. Indiferent dacă vorbim de o anumită poziție într-o companie, de un job de freelancer, sau un side hustle pe care vrei să-l începi.
De exemplu, știm cu toții că un programator câștigă foarte bine. Dar el poate câștiga bine și din postura de salariat, și lucrând pe diferite proiecte ca freelancer, și dezvoltând o aplicație pe care o vinde prin propria firmă. Iar asta este valabil pentru majoritatea carierelor.
Ca să identifici cam cât poți câștiga lunar lucrând pe o anumită poziție, poți folosi site-urile de recrutare. O bună parte dintre pozițiile postate acolo prezintă și niște intervale salariale pentru potențialii angajați.
În schimb, pentru partea de freelancing îți poți face o idee cu privire la tarifele pe care le poți pretinde analizând ofertele de pe site-uri precum Freelancer, Upwork sau Fiverr.
Pe lângă asta, te poți folosi de networking. Dacă te interesează o anumită poziție într-o companie, sau vrei să începi o anumită afacere, discută cu oameni care lucrează deja în domeniu. Nu le cere sume exacte. Ci doar niște intervale după care să te poți ghida.
O ultimă idee pe care aș vrea să o subliniez aici ar fi faptul că, ideal ar fi să nu te iei doar după suma de bani pe care o poți câștiga. Caută și ceva pentru care ți-ai manifestat interesul în trecut, sau îți vine mai ușor să faci decât majorității oamenilor.
Poți să lucrezi exclusiv pentru bani. Dar dacă nu obții nici o satisfacție de pe urma muncii tale, s-ar putea să-i cheltuiești pe toți pe lucruri inutile în încercarea de a umple golul lăsat de lipsa unor realizări care contează pentru tine. Și nu rezolvi nimic cu asta.
Pasul 2: Timp de 30 de zile studiază cât poți de mult despre activitatea respectivă.
Odată ce ai găsit ceva care te atrage și îți poate aduce niște venituri superioare celor pe care le ai acum, următorul pas ar fi să te informezi cât mai mult despre activitatea respectivă.
Scopul este să înțelegi cât mai în detaliu ce presupune munca respectivă, ce abilități trebuie să-ți dezvolți ca să poți fi considerat un specialist în domeniu, de ce abilități complementare ai nevoie ca să poți performa la cel mai înalt nivel, ce beneficii are munca respectivă, ce dezavantaje, și multe alte lucruri.
Cu alte cuvinte, să înțelegi mai bine în ce te bagi.
Asta înseamnă că, timp de 30 de zile va trebui să studiezi minim 45 de minute pe zi despre activitatea pe care ai vrea să o faci în viitorul apropiat.
Informațiile le poți extrage din cărți, din videoclipuri de pe YouTube, din articole de blog, din interviuri cu oameni care lucrează în domeniu, etc. Orice te ajută să te familiarizezi mai bine cu munca pe care ai vrea să o prestezi. Iar pe tot parcursul procesului este foarte important să iei notițe.
Ca să-ți dau un exemplu, în decembrie 2018, când am devenit interesat de ideea de a lansa un canal de YouTube am urmărit peste 50 de videoclipuri pe tema asta într-o lună. Ca să înțeleg mai bine ce presupune să postezi videoclipuri pe internet.
Iar toate informațiile pe care le-am acumulat le-am notat pe hârtie și le-am centralizat într-un dosar de plastic. Ca să le am ca referință în cazul în care aș fi decis să continui pe acea cale.
Această perioadă de o lună este foarte importantă pentru că te ajută să determini și dacă o anumită activitate este într-adevăr pentru tine, sau nu.
Dacă după 20 – 25 de ore de studiu îți dai seama că nu ai reținut nimic din tot ce ai studiat, și-ți este groază să mergi mai departe, s-ar putea ca activitatea respectivă să nu fie potrivită pentru tine în momentul de față. Și e în regulă. Poți încerca altceva.
Ca să-ți dau un exemplu, în cazul meu, YouTube-ul mi s-a părut suficient de interesant ca să vreau să continui cu el. Chiar dacă am înțeles că este dificil și presupune un efort destul de mare comparativ cu a scrie articole pe un blog.
În schimb, de-a lungul anilor mi-am dat seama că programarea nu este pentru mine. Deși am terminat o specializare de mate-info, și am mai intrat în contact cu diferite limbaje de programare, niciodată nu am fost atras să aprofundez subiectul.
Pasul 3: Timp de 3 luni pune în aplicare ce ai învățat
După prima lună de studiu, e momentul să începi să-ți dezvolți abilitățile necesare pentru a presta efectiv noua activitate.
Cu alte cuvinte, trebuie să lucrezi la niște mici proiecte care îți permit să exersezi diferite task-uri, să te familiarizezi cu diferite tool-uri, să-ți corectezi singur greșelile, și alte lucruri de genul ăsta. Iar lucrurile pot diferi în funcție de cariera pe care ai ales-o.
Ca să-ți dau un exemplu, dacă ești interesat de web development, cel mai util ar fi să găsești un tutorial care îți arată cum să faci un site de la zero. Sau măcar cum să creezi diferite tipuri de pagini.
În schimb eu, în etapa de pregătire pentru lansarea canalului de YouTube, a trebuit să învăț să mă uit la cameră atunci când filmez, să scriu descrierea unui videoclip și să-i fac optimizarea SEO, să creez un Thumbnail, să scriu scenarii după o anumită formulă, și multe alte task-uri pe care trebuie să le stăpânești când începi o astfel de activitate.
Ideea de bază este să devii cât de cât bun în a executa niște task-uri relativ simple.
Înainte de a trece la următorul pas, aș vrea să precizez că, dacă ți se pare potrivit pentru ceea ce vrei să faci tu, ca să aprofundezi subiectul și să ai o structură în modul în care înveți, acesta ar putea fi punctul în care poți lua în calcul să te înscrii la un curs plătit.
Pasul 4: Începi să-ți monetizezi noile abilități
Bun! După aproximativ 4 luni de pregătire, ar trebui să fi acumulat suficiente cunoștințe ca să poți începe un loc de muncă mai bine plătit sau un side hustle. Iar pașii pe care trebuie să-i urmezi aici diferă puțin în funcție de opțiunea aleasă.
Dacă ești în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit, prima dată trebuie să-ți actualizezi CV-ul astfel încât să reflecte noile tale abilități. Iar apoi să aplici la pozițiile care te interesează pe tine și unde se caută oameni cu abilitățile tale.
În schimb, dacă vrei să devii freelancer, folosește tot ce-ai creat până acum pe post de portofoliu. Ca să ilustrezi ce știi să faci și cum poți ajuta potențialii clienți. Iar după ce-ți creezi o formă juridică potrivită, aplică la diferite job-uri de freelancer pe care le-ai putea face. Ca să primești primele recenzii potrivite.
Iar dacă vrei să începi un side hustle, pornind de la baza pe care o ai deja, dă drumul la formalitățile legale pentru a înregistra un SRL. Iar apoi începe să cauți clienți pentru produsele sau serviciile tale.
Presupunând că tot procesul ăsta îți ia maxim două luni, asta înseamnă că, dacă ai mers pe varianta angajării, în 6 luni ai șanse mari să-ți fi crescut venitul cu un procent cuprins între 20% și 50%.
În schimb, dacă ai optat pentru freelancing sau un side hustle, s-ar putea să ai nevoie de până la 12 luni ca să ajungi acolo. Cu mențiunea că din postura de freelancer sau antreprenor, ulterior ai mai mult potențial de creștere decât ca angajat.
Dar lucrurile nu se termină aici. Pentru că, după cum am zis și la început, vrei să continui procesul de creștere a venitului de la an la an.
Pasul 5: Nu te lăsa pe tânjală.
Odată ce ai ajuns într-o poziție în care câștigi mai bine decât o faci acum, e posibil să fii tentat să o lași mai moale. Însă, dacă vrei ca aceste creșteri ale venitului să continue, nu te poți opri.
Drept urmare, va trebui să participi în continuare la training-uri, să citești cărți, să te înscrii la cursuri de perfecționare, și să participi la conferințe. Ca să-ți dezvolți abilitățile în continuare astfel încât să-ți faci treaba mai bine, mai eficient, și să-ți poți asuma responsabilități noi.
Asta îți va permite să lucrezi la proiecte mai dificile, mai provocatoare, să contactezi clienți mai mari care necesită mai multă atenție din partea ta, ș.a.m.d.
Partea bună este că, cu cât abilitățile tale sunt mai avansate, cu atât ai posibilitatea să fii mai bine plătit pentru munca pe care o faci. Iar astfel să continui acea traiectorie de creștere a venitului cu 20% – 50% de la an la an.
Cuvinte de încheiere
Poate ai început să citești acest articol așteptând să-ți spun cum să câștigi 100x în 3 luni cu un proiect cripto nou sau nu știu ce companie care face IPO-ul. E posibil să câștigi bani și așa. Dar în cele mai multe cazuri alea sunt excepțiile nu regula. Și nu-ți permiți să-ți petreci viața stând și sperând că poate o să tragi lozul câștigător.
Ținând cont că am pornit de la ideea că vrei să câștigi mai mult decât o faci acum, și ai ales niște abilități care sunt la mare căutare, ai șanse foarte mari ca o astfel de abordare să te ajute să-ți îndeplinești obiectivul în 6 – 12 luni.
Și dacă stai bine să te gândești, nici nu e chiar așa de mult. Să petreci 6 – 12 luni ca să-ți dezvolți niște abilități pentru care s-ar putea să descoperi că ai chiar o înclinație naturală e foarte puțin. Mai ales dacă iei în calcul ce beneficii îți poate aduce asta pe termen lung.
E adevărat, poate n-o să ai o explozie de 10x într-o lună. Dar poate îți crești cu 20% – 30% venitul în primul în an. Iar apoi cu încă 20% – 30%. Și tot așa an de an până când ajungi la un venit mult mai mare decât cel de acum.
Este exact efectul dobânzii compuse pe care-l vedem la investiții. Doar că de data asta este aplicat la venitul tău activ.
Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.