De ce avere ai nevoie ca să fii în top 10% cei mai bogați oameni din România? Câți milionari în USD sunt în România? Și pe unde ne situăm comparativ…
De ce avere ai nevoie ca să fii în top 10% cei mai bogați oameni din România? Câți milionari în USD sunt în România? Și pe unde ne situăm comparativ cu alte țări din Europa, America de Nord sau din lume?
În urmă cu câteva săptămâni am dat peste Raportul privind Averea Globală publicat de Institutul de Cercetare de la Credit Suisse în 2022. Iar în el am găsit niște informații destul de interesate privind evoluția averii din 2000 și până la finalul anului 2021. Atât la nivel regional, cât și la nivel de țară.
Drept urmare, în articolul de astăzi vreau să-ți prezint cele mai interesante lucruri referitoare la averea românilor pe care le-am descoperit citind acest raport.
Mai exact, îți voi arăta cum a evoluat averea noastră începând cu anul 2000, pe unde ne situăm la nivel regional și global, și ce trend-uri scot în evidență datele publicate. De asemenea, îți voi arăta cum putem utiliza informațiile colectate pentru a ne schimba un pic percepția privind bogăția în general, și cum te poți folosi de ele pentru a te motiva să-ți îmbunătățești situația financiară.
Dar poți urmări varianta video a acestui articol aici:
Premisele studiului
În primul rând, datele folosite de Institutul de Cercetare de la Credit Suisse nu sunt 100% exacte. Asta pentru că, nu toate țările din lume colectează informații despre toți parametrii pe care ei îi folosesc pentru a determina averea unui individ sau a unei țări.
Cu toate astea, pe baza datelor istorice și comparând datele obținute din țări care aparțin aceleiași regiuni și sunt de dimensiuni apropiate, autorii raportului pot face niște estimări destul de precise folosind modele matematice și statistice.
Ca să-ți faci o idee la ce mă refer cu asta, pentru România nu există date colectate și centralizate privind activele non-financiare ale cetățenilor. O să clarific un pic mai târziu care sunt astea. În timp ce datele privind activele financiare sunt preluate de la Eurostat. Din cauza asta, calitatea datelor obținute este considerată a fi „Fair” sau „Decentă”. Și se află la mijlocul ierarhiei calității.
În schimb, țări precum SUA sau Germania primesc calificativul „Good” sau „Bune”. Iar din cauza asta datele obținute de la instituțiile statului pot fi considerate a fi de încredere.
Informatii Cheie din Raportul privind Averea Globala 2022
Ideea pe care vreau să o subliniez prin această scurtă paranteză este faptul că nu trebuie să iei informațiile prezentate drept literă de lege. Nu sunt în totalitate perfecte. Însă, ne putem baza pe ele ca să ne facem o idee cu privire la cum stăm. Acum hai să vedem ce ne arată datele cu privire la averea românilor.
Evoluția averii românilor în perioada 2000 – 2021
De la începutul secolului și pâna l a finalul anului 2021, averea totală a românilor a crescut de la 69 de miliarde USD la 640 de miliarde de USD. Valoarea asta reprezintă aproximativ 0,10% din averea globală totală.
Însă, trebuie precizat și faptul că această avere este împărțită la un număr din ce în ce mai scăzut de adulți. Statisticile arată că între 2000 și 2021, populația adultă a României s-a redus de la 16.324.000 la 15.123.000 de adulți. Adică o diminuare cu aproximativ 1,2 milioane a numărului de persoane.
În ceea ce privește averea medie/adult, și ea a fost pe un trend ascendent: de la 4.214 USD în 2000, la 42.351 USD în 2021. O majorare cu 10,20% față de anul 2020, și o înzecire în 21 de ani. Nu e rău!
Motivul principal a fost aprecierea mai agresivă a valorilor activelor financiare și non-financiare, comparativ cu cea a datoriilor.
Nu în ultimul rând, trebuie subliniat și faptul că un lucru similar s-a petrecut și cu averea mediană/adult în intervalul de timp analizat. Ea a crescut de la 2.032 USD în 2000, la 20.389 USD în 2021. Adică o creștere de 11,23% față de anul 2020, și o înzecire în 21 de ani.
Așadar, ce putem concluziona de pe urma acestor informații inițiale?
În primul rând, faptul că suntem pe un trend ascendent. Iar averea Românilor a crescut semnificativ de la începutul secolului.
În al doilea, poți folosi aceste cifre ca să estimezi cam pe unde te situezi tu raportat la restul populației adulte din România.
De exemplu, dacă averea ta netă depășește 20.000 USD atunci poți concluziona că, la capitolul ăsta, ai depășit deja jumătate din populația adultă a României. În caz contrar, poți folosi pragul ăsta drept o țintă personală pe care să o depășești cât mai curând și să faci trecerea din jumătatea inferioară către cea superioară.
De asemenea, poți folosi și averea medie drept reper. Dacă averea ta netă actuală este undeva între 20.000 USD și 42.000 USD, poți să-ți setezi drept obiectiv să ajungi „Păstă Medie” cum zice un YouTuber popular din România.
Bun! Acum că ai văzut care este situația averii românilor în anul 2021, hai să vedem pe unde ne situăm raportat la averea adulților din Europa, din America de Nord și de la nivel Mondial.
Diferența dintre România și Europa, America de Nord, respectiv Întreaga Lume
Conform Raportului privind Averea Globală publicat în 2022, în ceea ce privește averea medie ne aflăm la mai puțin de jumătate compara tiv cu averea medie/a dult globală, la un sfert comparativ cu averea medie din Europa, și mult sub nivelul averii medii din America Nord.
Pentru claritate, aici vreau să menționez că Europa se referă la întreg continentul, nu doar UE sau țările dezvoltate. Iar America de Nord cuprinde atât SUA cât și Canada.
În schimb, în ceea ce privește averea mediană/adult stăm mult mai bine. La capitolul ăsta o ducem de 2,5 ori mai bine decât jumătate din populația planetei, și suntem foarte aproape de averea mediană din Europa. Singurii față de care ne aflăm la o distanță mai mare sunt locuitorii din America de Nord care au o avere mediană de aproape 5 ori mai mare decât noi.
La fel ca și în cazul datelor referitoare la România, poți folosit aceste cifre drept ținte financiare pe care să ți le setezi ca obiectiv în procesul de îmbunătățire a situației tale financiare.
Iar dacă vrei să faci o gamificare a procesului, și să-l tratezi asemenea unui joc video în care capeți experiență și-ți crești nivelul, te poți folosi de informațiile din tabelul care a apărut acum pe ecran. În el am centralizat care este averea netă minimă pe care trebuie să o acumulezi ca să urci de pe o treaptă pe alta, pe Scara Averii.
De exemplu, așa cum ai văzut și mai devreme, ca să fii în top 50% cei mai bogați oameni din Europa, trebuie să ai o avere de 26.385 USD. Iar ca să fii în top 30%, trebuie să ajungi la 114.292 USD.
Dacă vrei să ajungi în Top 10%, trebuie să acumulezi aproape 400.000 USD. Iar pentru a intra în clubul celor mai bogați oameni din Europa, ai nevoie să acumulezi o avere de aproximativ 1.950.000 USD.
Deși nu sunt niște cifre neglijabile, părerea mea este că, dacă demonstrezi un comportament financiar echilibrat, este foarte realizabil să ajungi în top 20%. Și chiar și top 10% este realizabil dacă îți acorzi suficient timp.
Distribuția populației adulte pe intervale de avere
În regulă! Acum că ai văzut și cum stăm raportat la principalele regiuni ale lumii, hai să ne îndreptăm puțin atenția către distribuția populației adulte pe intervale de avere.
Aici raportul publicat de cei de la Credit Suisse arată că în România:
- 35,10% din populație are o avere de sub 10.000 USD
- 57,40% din populație are o avere cuprin să între 10.000 USD și 100.000 USD
- 7,30% din populație are o avere cuprinsă între 100.000 USD și 1.000.000 USD
- 0,20% din populație are o avere de peste 1.000.000 USD
O primă concluzie pe care o putem trage de aici este faptul că dacă ai reușit să acumulezi o avere netă de aproximativ 100.000 USD, meriți felicitări. Pentru că, cel mai probabil, ești în top 10% cei mai înstăriți oameni din România.
Însă, dacă ne uităm la tabelul cu distribuția populației în funcție de avere din diferite regiuni, ne dăm seama că unul din obiectivele noastre ca națiune ar fi să ducem cât mai mulți oameni în intervalul 100.000 USD și 1.000.000 USD. Comparativ cu cei din Europa și America de Nord, suntem destul de în urmă la acest capitol.
Iar dacă stai bine să te gândești, nu e foarte greu să ajungi acolo.
Dacă ai o locuință plătită în întregime și ai investit între 15% și 25% din venitul tău lunar într-un portofoliu diversificat de ETF-uri, sunt șanse foarte mari să fi acumulat o avere de peste 100.000 USD într-un interval rezonabil de timp.
Nu de alta, dar eu estimez că simpla deținere a unei locuințe achiziționată cu credit și pe care o plătești lunar, te duce cu averea în intervalul 10.000 USD și 100.000 USD. Unde se află deja cea mai mare parte a popu lației.
Oarecum legat de distribuția populației pe intervale de avere, aș vrea să discutăm puțin și despre coeficientul Gini. În cazul raportului publicat de Credit Suisse el este folosit pentru a aprecia nivelul de inegalitate economică a unei populații, măsurând distribuirea averii între cetățeni.
Ca idee, cu cât indicele Gini este mai apropiat de 100 cu atât inegalitatea e mai mare. Iar cu cât e mai aproape de 0, cu atât inegalitatea distribuirii averii este mai mică.
Bazându-ne pe datele prezentate anterior, conform Institutului de Cercetare de la Credit Suisse, inegalitatea distribuirii averii în România este relativ scăzută. Coeficientul Gini are o valoare de 69,6 % întrucât marea majoritatea a populației are o avere cuprinsă între 10.000 USD și 100.000 USD.
În schimb, în SUA coeficientul Gini este de 85%, în Germania este 78,80%, în Elveția de 77,20%, iar în Regatul Unit și Franța coeficientul Gini este de 70,60% respectiv 70,20%.
Împărțirea averii românilor pe clase de active
Acum hai să vorbim puțin și despre împărțirea averii românilor pe clase de active.
Cei de la Credit Suisse calculează averea netă după formula: ACTIVE FINANCIARE + ACTIVE NON-FINANCIARE – DATORII. Așa că, înainte să-ți prezint cum arată cifrele pentru România, dă-mi voie să-ți explic la ce se referă primii 2 termeni.
Activele Financiare se referă în principal la instrumente financiare care sunt foarte lichide și pot fi transformate ușor în bani. În categoria asta intră acțiunile, obligațiunile sau depozitele bancare. Indiferent dacă vorbim despre deținerea de instrumente individuale sau prin Fonduri de Investiții și ETF-uri.
Iar în categoria Activelor Non-Financiare cele mai reprezentative sunt proprietățile imobiliare și terenurile.
În România activele non-financiare alcătuiesc 70% din averea brută,iar activele financiare alcătuiesc doar 30%. Cifrele astea nu sunt chiar atât de surprinzătoare întrucât este binecunoscută predispoziția românilor pentru a deține o locuință proprie.
Însă, un lucru interesant care a reieșit din acest raport este faptul că, în general, activele non-financiare au o pondere mai mică din averea brută a oamenilor.
Spre exemplu, în America de Nord, care au cea mai mare avere brută/adult, procentele sunt chiar inversate cu 70% din avere alcătuită din active financiare și doar 30% din active non-financiare.
O posibilă lecție pe care o putem învăța din aceste informații ar fi că, pentru a ne apropia de valorile averii celor din Europa, și în special America de Nord, ar trebui să ne îndreptăm mai mult atenția către activele financiare.
Iar dacă vrei să înveți cum să investești în acțiuni, obligațiuni și alte active financiare prin intermediul ETF-urilor de tip Indice, îți recomand să arunci un ochi peste programul meu de Investiții în ETF-uri destinat începătorilor. În el îți prezint de la zero pașii pe care trebuie să-i urmezi ca să-ți construiești un Portofoliu de Investiții personalizat, și cum să achiziționezi primele tale unități de fond. Pentru mai multe detalii, apasă pe link-ul din descriere și fă o solicitare pentru a programa o întâlnire 1-la-1.
Numărul milionarilor din România
Un alt tabel pe care aș vrea să ți-l prezint este cel referitor la numărul adulților cu o avere de peste 1 milion de USD. Așa numiții „High Net Worth Individuals”.
Aici, conform Institutului de Cercetare Credit Suisse avem:
- 33.720 de adulți cu o avere cuprinsă între 1 și 5 milioane de USD.
- 2.436 de adulți cu o avere cuprinsă între 5 și 10 milioane de USD.
- 480 de adulți cu o avere cuprinsă între 10 și 50 milioane de USD.
- 28 de adulți cu o avere cuprinsă între 50 și 100 milioane de USD.
- 21 de adulți cu o avere cuprinsă între 100 și 500 milioane de USD.
- 5 adulți cu o avere de peste 500 milioane de USD.
De asemenea, se estimează că în România ar fi aproximativ 728.000 de adulți a căror avere îi propulsează în top 10% cei mai bogați oameni din lume. Și aproximativ 30.000 care sunt în top 1% cei mai bogați oameni, la nivel mondial.
Cuvinte de încheiere
Motivul principal pentru care am vrut să public acest articol a fost ca să-ți arăt că nu este nevoie „să faci trilioane” ca să ajungi în top 10% cei mai bogați oameni din lume. Și nici faptul că nu ți-ai cumpărat un Lamborghini până la 25 de ani, nu înseamnă că ți-ai ratat viața.
În realitate, pragurile pentru a ajunge în top 20% sau 10% cei mai înstăriți oameni din țara în care stai sunt mult mai accesibile decât par la prima vedere. Și, dacă respecți niște principii de bază precum, cheltuiește mai puțin decât câștigi, investește diferența și concentrează-te pe a-ți crește venitul cu 20% – 30% în fiecare an, ai șanse foarte mari ca să ajungi acolo.
Dar aș vrea să știu și părerea ta legată de cifrele prezentate în videoclip. Ți se pare că reflectă realitatea din România? Le-ai putea folosi ca motivație ca să-ți atingi obiectivele financiare? Sau consideri că nu sunt realiste întrucât sunt mai mici decât se tot prezintă pe Social Media? Scrie-mi gândurile tale în secțiunea de comentarii de mai jos.
Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.