Într-un videoclip publicat pe data de 6 decembrie 2022 menționam că, deși XTB este un broker foarte bun pentru investitorii la bursă începători, unul din punctele sale slabe este faptul…
Într-un videoclip publicat pe data de 6 decembrie 2022 menționam că, deși XTB este un broker foarte bun pentru investitorii la bursă începători, unul din punctele sale slabe este faptul că nu îți permite să cumperi acțiuni sau unități de fond fracționate.
Ei bine, sunt fericit să te anunț că . Începând cu data de 11 aprilie 2023, XTB a lansat din oferta lor.
Iar în articolul de astăzi îți voi prezenta pe scurt cum funcționează mecanismul de achiziționare de acțiuni sau unități de fond fracționate la XTB, și cum poți profita și tu de el.
Dar, dacă vrei, poți urmări varianta video a acestui articol:
Ce sunt acțiunile fracționate?
După cum le spune și numele, acțiunile fracționate reprezintă fracții sau părți dintr-o acțiune întreagă. Dacă ar fi să facem o analogie și ne-am gândi la o acțiune întreagă ca la o pizza, o acțiune fracționată ar putea fi una, două și până la șapte felii din pizza respectivă.
Partea faină este că deținerea unei acțiuni fracționate îți oferă exact aceleași beneficii economice cu deținerea unei acțiuni întregi. Adică încasarea de dividende, dacă este cazul, și câștiguri din aprecierea valorii acțiunilor. Doar că beneficiile economice sunt ajustate proporțional cu deținerea ta.
Spre exemplu, dacă deții jumătate de acțiune la Verizon, iar Verizon plătește un dividend anual de 3 USD/acțiune, tu vei încasa doar 1,5 USD/acțiune. Iar dacă prețul său crește de la 40 USD la 50 USD/acțiune, deținerea ta va crește de la 20 USD la 25 USD.
În regulă! Acum că ai înțeles cum stă treaba cu acțiunile fracționate, în continuare vreau să-ți explic și cum funcționează mecanismul în cadrul XTB. Iar ca să fie mai ușor o să luăm un exemplu.
Cum funcționează acțiunile fracționate la XTB?
Să presupunem că tu vrei să investești 200 EUR în ETF-ul iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc). Iar în ziua respectivă prețul unei unități de fond este de 388 EUR.
Ei bine, atunci când tu lansezi ordinul de cumpărare, poate acționa în două moduri.
Fie cumpără o unitate de fond întreagă de pe Piața Reglementată, și înregistrează în evidențele sale că 51,54% din ea îți aparține ție.
Fie folosește o unitate de fond deja achiziționată din care să zicem că altcineva deține 10%. Și înregistrează în evidențele sale și părticica pe care ți-o datorează ție.
Iar când tu vrei să vinzi unitățile tale de fond fracționate, acționează invers.
Fie vinde o unitate de fond întreagă, încasează banii, și îți virează ție suma care ți se cuvine proporțional cu procentul pe care l-ai deținut.
Fie îți virează ție suma de bani care ți s-ar cuveni, și păstrează unitatea de fond în contul propriu pentru a o folosi când alți investitori vor dori să cumpere unități de fond fracționate.
Atenție însă! Acțiunile fracționate nu-ți oferă un drept de proprietate complet. Cu alte cuvinte, atâta timp cât tu deții o fracțiune dintr-o acțiune sau unitate de fond, acțiunea sau unitatea de fond este înregistrată .
Doar în momentul în care, în urma unor achiziții succesive reușești să deții un număr întreg de acțiuni sau unități de fond, devii proprietarul lor efectiv și sunt înregistrate pe numele tău.
Ce se întâmplă dacă XTB intră în incapacitate de plată?
Întrucât acțiunile sau unitățile de fond fracționate nu reprezintă un instrument financiar separat de acțiunile sau unitățile de fond întregi, și datorită faptului că până când investitorul reușește să acumuleze o acțiune sau o unitate de fond întreagă, acțiunile fracționate nu sunt protejate de Schema de Compensare a Investitorilor din Polonia. Asta înseamnă că, în caz de incapacitate de plată a brokerului, valoarea acțiunilor fracționate pe care le deții vor reprezenta o creanță față de .
Dar, în realitate, pentru un investitor pe termen lung, valoarea totală a acțiunilor sau a unităților de fond fracționate va reprezenta un procent destul de mic din Portofoliul său de Investiții.
Pot cumpăra Acțiuni Fracționate la orice instrument financiar?
Singura parte mai puțin bună a acestei vești este faptul că XTB nu oferă această funcționalitate pentru toate instrumentele cu deținere din în oferta sa. La data înregistrării videoclipului acțiuni fracționate pot fi cumpărate doar la 417 companii listate la bursele din SUA, și 56 de ETF-uri listate la bursele din Uniunea Europeană.
Ca să verifici dacă instrumentele de care ești tu interesat se încadrează în această categorie, îți recomand să verifici Tabelul de Specificații pentru Instrumentele Pieței Organizate de pe site-ul XTB.
Concluzii
Pentru mine, care investesc prin intermediul XTB de câțiva ani buni, lipsa posibilități de a cumpăra unități de fond fracționate nu a fost niciodată o mare problemă. Mai mult mă durea când trebuia să plătesc un comision de tranzacționare de 10 EUR, decât faptul că rămâneam cu câteva zeci de euro în cont pentru că nu mă încadram să cumpăr un număr întreg de unități de fond.
Însă, sunt fericit că , întrucât știu că a fost solicitată în repetate rânduri atât de cursanții mei, cât și de cei cu care am lucrat în ședințe 1-la-1. Asta îmi arată că XTB ia în considerare feedback-ul clienților săi. Și chiar dacă schimbările nu se întâmplă instant, sunt șanse mari ca, odată cu trecerea timpului, experiența utilizatorilor să fie îmbunătățită.
Așa că, dacă și tu ești interesat să-ți deschizi un cont la XTB pentru a începe să investești la bursă, te invit să dai click pentru a te înregistra.
Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.