Să ai mai multe surse de venit poate avea un impact major asupra finanțelor personale. Chiar și o sumă modică poate face diferența atunci când doriți să vă plătiți datoriile…
Să ai mai multe surse de venit poate avea un impact major asupra finanțelor personale. Chiar și o sumă modică poate face diferența atunci când doriți să vă plătiți datoriile sau să creșteți suma lunară pe care o dedicați investițiilor. De multe ori auzim despre importanța diversificării investițiilor, dar diversificarea surselor de venit și obținerea unor venituri suplimentare poate fi la fel de importantă.
Care sunt caracteristicile surselor de venituri suplimentare bune
Cu toții am putea să ne angajăm cu normă redusă la Kaufland sau la McDonald’s pentru obține niște bani în plus. Dar, după cum vă puteți închipui, nu la asta m-am gândit când am decis să scriu articolul. Atunci când evaluați o sursă de venituri suplimentare, luați în considerare următoarele caracteristici:
- Flexibilitatea – sursa de venituri secundare trebuie să vă permită să alegeți orele la care lucrați. Această caracterisitică este esențială pentru cei care au deja un loc de muncă stabil;
- Sustenabilitatea – sursa de venituri suplimentare trebuie să poată genera fluxuri de numerar pe o perioadă mai lungă de timp;
- Plăcerea – să obțineți venituri suplimentare poate lua destul de mult timp. Dacă tot investiți aceste ore, măcar faceți ceva care vă face plăcere;
- Costul investiției – nu ar trebui să faceți investiții foarte mari pentru a putea să obțineți venituri suplimentare;
Atunci când vă hotărâți să obțineți niște venituri suplimentare, vă recomand să alegeți ceva care se potrivește cu interesele și personalitatea voastră. De asemenea, dacă stăpâniți anumite abilități vă puteți concentra pe valorificarea acestora.
Pentru a vă ajuta, am creat o listă cu activități pe care le puteți face pentru a obține niște bani în plus. Unele dintre ele necesită alocarea unui anumit număr de ore, iar altele pot fi categorisite drept venituri pasive. Scopul lor nu este să vă îmbogățească peste noapte, ci să vă ajute să obțineți niște bani rapizi pe termen scurt.
1. Completați niște chestionare online
Știu…știu…participarea la chestionare nu este una dintre cele mai fascinante activități pe care le puteți face. Dar dacă aveți nevoie de niște bani suplimentari, nu sunt chiar cea mai rea variantă.
Puteți completa chestionarele de acasă în timp ce urmăriți emisiunea preferată la televizor. Astfel nu trebuie să dedicați timp special pentru această activitate. În plus, pe lângă bani, unele chestionare oferă și premii prin extragere la sorți. Dacă aveți noroc puteți câștiga un telefon, o tabletă sau diferite carduri de reduceri.
2. Deveniți șoferi Uber
Dacă vă place să conduceți și cunoașteți destul de bine orașul în care locuiți, puteți deveni partener independent Uber. Puteți obține un venit suplimentar semnificativ ajutându-i pe alții să se deplaseze prin oraș.
Unul dintre avantajele unei astfel de colaborări este faptul că vă puteți creea propriul program. Puteți alege să lucrați în timpul zilei, în timpul nopții sau în weekend și veți fi plătiți săptămânal în funcție de cursele efectuate.
Există câteva cerințe minime pentru a deveni șofer Uber cele mai importante fiind: să ai permisul obținut de minim un an și mașina pe care o folosești să aibă patru uși și să fie bine întreținută. Mai multe informații despre cum să devii partener și care sunt orașele în care Uber activează găsiți pe site-ul lor.
3. Contractați câteva job-uri ca și liber întreprinzători
Vă place să scrieți, să programați sau să faceți puțin design grafic în timpul liber? Există multe job-uri pentru liber întreprinzători care nu necesită foarte mult efort dar pentru care alți oameni sunt dispuși să plătească deaorece nu mai au timp.
Cel mai bun lucru legat de job-urile de liber întreprinzător este faptul că, de regulă, nu necesită decât un calculator și o conexiune la internet. Puteți colabora cu persoane din întreaga lume și puteți lucra în afara programului sau în weekend.
Puteți începe prin a vă face cont pe niște site-uri care au deja o reputație cum ar fi Upwork.com sau Freelancer.com.
4. Vindeți tot ce nu mai folosiți
Fiecare dintre noi are lucruri pe care le-am cumpărat în trecut și de care în prezent nu mai avem nevoie. Acestea variază de la haine și accesorii pe care nu le mai purtăm până la cărți sau aparate electronice și electrocasnice pe care nu le mai folosim.
În loc să le înghesuiți în diferite colțuri ale casei sau să închiriați spații de depozitare pentru a le păstra cu speranța că veți mai avea nevoie de ele în viitor, mai bine le vindeți cuiva care le poate folosi la adevărata lor valoare. Vă recomand să folosiți site-uri precum olx.ro sau lajumate.ro pentru a vă promova marfa.
5. Vindeți-vă fotografiile pe site-uri specializate
Pentru cei care sunt pasionați de fotografie și au puțină creativitate, puteți să vă încărcați fotografiile pe site-uri de specialitate pentru a fi vândute. Există două modalități prin care puteți beneficia de această oportunitate.
Ținând cont că telefoanele inteligente dispun de camere foto din ce în ce mai performante, o primă variantă ar fi să valorificați fotografiile făcute cu telefonul mobil. Aplicații precum Foap vă permit să vă transformați fotografiile de pe telefon în bani. Pentru a începe nu este nevoie decât să descărcați aplicația și să vă creați un cont.
Persoanele care au investit deja într-un aparat foto profesionist iar fotografia este un adevărat hobby, există nenumărate site-uri unde vă puteți face un cont și să încărcați fotografiile de care sunteți cei mai mândrii. De fiecare dată cînd cineva achiziționează fotografia voastră pentru un anumit proiect, voi veți fi remunerați.
6. Închiriați-vă casa turiștilor
Cei care locuiesc în orașe cu potențial turistic și au un prieten care îi poate găzdui câteva zile ocazional, pot să obțină niște venituri suplimentare închiriindu-și casa turiștilor. Dacă nu doriți să vă lăsați casa pe mâna unor străini, puteți închiria doar acea cameră pe care o folosiți rar și de obicei este dedicată musafirilor.
Companii precum Airbnb vă permit să vă închiriați casa într-un mod sigur și civilizat și se asigură că sunteți plătiți. E adevărat că trebuie să faceți puțin efort pentru a vă face casa mai atrăgătoare pentru potențialii clienți, dar câștigurile pe care le obțineți pot fi semnificative.
7. Efectuați niște ore suplimentare
Majoritatea dintre noi se feresc de orele suplimentare. Cu toate acestea, dacă aveți nevoie de niște venituri suplimentare rapide, puteți să anunțați managerul de intenția voastră de a lucra peste program. Există multe companii care au program 7 zile pe săptămână și astfel vă pot oferi posibilitatea de a lucra și în zilele de odihnă.
Sporirea veniturilor, alături de minimizarea cheltuielilor, reprezintă un pilon de bază al gestionării mai bune a banilor. Deși obținerea de venituri suplimentare necesită depunerea unui anumit efort, răsplata poate fi uriașă. Dacă doriți să aflați mai multe detalii legat de sporirea veniturilor, în special prin investiții, vă invit să intrați pe site-ul meu și să programați o ședință de coaching 1-la-1 în care vom discuta situația voastră particulară.
Dacă v-a plăcut articolul și credeți că ați aflat ceva folositor din el, nu ezitați să-l arătați unui prieten printr-un share pe Facebook, un retweet pe Twitter sau orice alt mijloc de social media pe care îl folosiți.
Până data viitoare, vă urez spor la bani!
Cu prietenie,
Ovidiu
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.