Ești interesat să afli o metodă prin care să-ți crești veniturile cu 50% fără să-ți schimbi specializarea sau locul de muncă? Îți recomand să citești în continuare acest articol. Dar,…
Ești interesat să afli o metodă prin care să-ți crești veniturile cu 50% fără să-ți schimbi specializarea sau locul de muncă? Îți recomand să citești în continuare acest articol.
Dar, înainte să începem, vreau doar să-ți spun că poți să urmărești varianta video a acestui articol, dacă apeși pe link-ul de mai jos.
Taxele ne sugrumă
Dacă ar fi să analizezi cine plătește cele mai mari impozite în România, ai afla destul de rapid că salariații sunt taxați cel mai tare.
Câteva calcule simple îți arată că, din Salariul tău Brut, 41,50% reprezintă contribuții și impozite iar 58,50% reprezintă banii care îți intră ție în buzunar, adică Salariu tău Net.
Cu alte cuvinte, din cele 8 ore ale unei zile de muncă obișnuite, banii câștigați în primele 3 ore și jumătate se duc direct la Bugetul de Stat. Abia după ce trece pauza de masă, începi să câștigi bani din care să trăiești.
Una dintre lecțiile pe care le-am reținut din cartea lui Robert Kyosaki „Tată bogat,Tată sărac”, este faptul că oamenii bogați plătesc puține taxe. Acest lucru m-a făcut să mă gândesc.
Cum ai putea să plătești mai puține taxe astfel încât să rămâi cu mai mulți bani?
Ei bine despre asta vom vorbi în acest articol.
Dacă ar fi să analizezi cine plătește cele mai mari impozite în România, ai afla destul de rapid că salariații sunt taxați cel mai tare.
Câteva calcule simple îți arată că, din Salariul tău Brut, 41,50% reprezintă contribuții și impozite iar 58,50% reprezintă banii care îți intră ție în buzunar, adică Salariu tău Net.
Cu alte cuvinte, din cele 8 ore ale unei zile de muncă obișnuite, banii câștigați în primele 3 ore și jumătate se duc direct la Bugetul de Stat. Abia după ce trece pauza de masă, începi să câștigi bani din care să trăiești.
Una dintre lecțiile pe care le-am reținut din cartea lui Robert Kyosaki „Tată bogat,Tată sărac”, este faptul că oamenii bogați plătesc puține taxe. Acest lucru m-a făcut să mă gândesc.
Cum ai putea să plătești mai puține taxe astfel încât să rămâi cu mai mulți bani?
Ei bine despre asta vom vorbi în acest articol.
Ce taxe plătește un salariat?
În primul rând, hai să vedem ce impozite plătește un salariat.
Ca să ilustrăm acest lucru aș vrea să îți imaginezi că ești angajat cu normă întreagă și câștigi salariul mediu pe economie. Conform Institutului Național de Statistică, salariul mediu net în luna iunie 2019 a fost de 3.142 lei.
Pornind de la această sumă am folosit site-ul http://www.calculator-salarii.ro/ pentru a vedea ce taxe plătești în fiecare lună dacă te afli în această situație.
Pentru ca tu să primești în cont 3.142 lei, angajatorul trebuie să-ți ofere un salariu brut de 5.371 lei.
Din acest salariu brut, se rețin impozite și contribuții care sunt virate către Bugetul de Stat în numele tău.
Astfel, plătești automat 1.343 lei contribuția pentru Asigurări Sociale (CAS) care alimentează Fondul de Pensii. De asemenea, plătești 537 lei contribuția pentru Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) pentru a putea beneficia de servicii medicale. La final, plătești 349 lei impozit pe venit.
Cu alte cuvinte, fără ca măcar să-i fi văzut, ai plătit deja 2.229 de lei sub formă de contribuții și impozite.
Astfel, rămâi cu 3.142 de lei din care trebuie să investești, să-ți plătești cheltuielile curente, să te distreze și să donezi.
Acum când vezi cifrele, nu arată prea plăcut, așa-i?
Cum ai putea face lucrurile diferit?
Înainte de a intra în detalii, vreau doar să menționez că nu sunt Contabil Autorizat și nici Consultant Fiscal. Îți recomand să te consulți cu un profesionist dacă vrei să aplici strategia pe care ți-o prezint în acest articol.
O strategie pe care o poți folosi pentru a plăti mai puține impozite și să rămâi cu mai mulți bani ar fi să faci trecerea de la salariat la liber profesionist.
Cum ai putea face asta?
În loc să ai un contract de muncă și să fii angajat, mai bine îți deschizi un SRL și lucrezi sub titlul de consultant pentru firma la care ești în acest moment angajat.
Ai avea exact același aranjament: ar trebui să mergi 8 ore la birou, ai participa la ședințe, la training-uri și team-building-uri. Din punctul de vedere al activității pe care ai presta-o, nimic nu s-ar schimba.
Diferența ar fi că, în loc să ți se vireze un salariu, ai fi un furnizor de servicii care emite în fiecare lună o factură a cărei valoare este egală cu Salariul tău brut.
Interesant, nu?
Haide să vedem cum ar sta lucrurile dacă ai aplica acest scenariu.
După cum am zis, venitul tău lunar brut va rămâne neschimbat la valoarea de 5371 lei.
Din el va trebui să plătești impozit pe venitul microîntreprinderilor care în prezent este de 3% din cifra de afaceri. În acest caz, valoarea acestuia ar fi de 162 RON.
Deoarece în acest moment ai avea statutul de asociat într-o societate, vei avea nevoie de un contabil care să-ți opereze documentele și să-ți depună declarațiile necesare. Să presupunem că onorariul unui contabil ar fi 50 RON pe lună deoarece nu ai o activitate foarte complexă.
În acest caz profitul companiei ar fi de 5159 RON pe lună. Acest profit ți-l poți distribui sub formă de dividende trimestrial.
Atunci când distribui dividende va trebui să plătești un impozit pe acestea care în prezent este de 5%. În scenariul prezentat, vei plăti un impozit pe dividende de 258 lei.
Asta înseamnă că în contul tău bancar vor intra 4901 lei.
Persoanele care nu au statutul de angajat trebuie să opteze pentru a se asigura la Casa de Asigurări Sociale de Sănătate. Acest lucru se face fie prin semnarea unui contract de asigurat, fie prin intermediul Declarației Unice.
Marele lor avantaj este că ei plătesc contribuția de sănătate la nivelul salariului minim. În anul 2019, valoarea salariului minim brut este de 2.080 lei. Astfel, contribuția lunară la sănătate este de 208 lei.
În cazul tău, va trebui să scădem această contribuție pentru asigurări sociale de sănătate din suma care îți intră în cont deoarece presupunem că nu vrei să rămâi fără asigurare medicală. Asta înseamnă că noul tău Salariu Net va fi de: 4.639 lei
Felicitări!!!
Tocmai ai obținut o mărire de salariu de 50%!
Cum abordezi pensia?
Dacă folosești această strategie nu vei beneficia de pensie de la sistemul de stat. Sau dacă vei beneficia, va fi foarte, foarte mică.
Dar dacă mă urmărești de ceva timp știi că eu spun mereu că pensionarea este tot responsabilitatea noastră. Așa că trebuie să investești singur dacă vrei să ai bani și când te vei retrage din activitate.
Partea bună este că vei putea să investești mai mulți bani lunar. Haide să-ți arăt de ce spun asta.
Dacă ai fi salariat și ai investi minim 10% din venitul tău, în scenariul de mai devreme ar însemna să investești 315 lei lunar.
Făcând asta de la vârsta de 30 de ani până la 65 de ani (vârsta legală de pensionare) timp în care ai obține un randament de 8%, ai reuși să acumulezi 703.466 lei. Nu e rău!
În schimb dacă ai investi diferența dintre noul tău salariu net și vechiul tău salariu net, adică 1551 de lei, făcând aceleași presupuneri, ai acumula 3.463.733 lei.
Cu o asemenea sumă în Portofoliul de Investiții, pensia de la stat ar fi doar un bonus din care să cumperi cadouri nepoților.
Ce mai este interesant este că, din moment ce investițiile sunt rezolvate, cei 3.142 de lei care îți rămân pot fi folosiți doar pentru donații, distracții și cheltuieli curente.
Am pus mai jos link-ul către un calculator pe care îl poți folosi pentru a vedea ce sumă ai putea acumula dacă folosești această strategie. Îți recomand să-l accesezi după ce citești acest articol.
Care sunt avantajele acestei strategii?
În primul rând, obții o mărire de salariu de 50%. Asta fără a lua în considerare toate cheltuielile deductibile pe care le poți face pe societate înainte de a-ți repartiza profitul. Un contabil bun te poate ajuta să identifici acele cheltuieli pe care le poți face pe firmă astfel încât să plătești un impozit pe dividende cât mai mic.
În al doilea rând, plătești mai puține impozite și contribuții. După cum am arătat și mai devreme, atunci când câștigi salariul mediu pe economie plătești 2.229 de lei pe lună sub formă de taxe. În schimb, prin această strategie ai plăti doar 628 RON pe lună.
În al treilea rând, ai reuși să investești mult mai mult pentru viitorul tău și al familiei tale. Economiile de impozit pot și trebuie să fie investite dacă vrei să ai parte și de o pensionare liniștită.
În al patrulea rând, pentru a beneficia de serviciile de sănătate vei plăti pe parcursul anului 2.496 RON comparativ cu 6.444 RON. De ce ai plăti mai mult, dacă poți obține același lucru plătind mai puțin?
Care sunt dezavantajele acestei strategii?
Această strategie are și o serie de dezavantaje pe care trebuie să le cunoști.
În primul rând, ai acces la bani o dată la 3 luni. Profitul unei societăți poate fi repartizat către asociați trimestrial: în aprilie, iulie, octombrie și ianuarie. Asta înseamnă că, în funcție de momentul în care începi să folosești această strategie, va trebui să ai echivalentul a până la 3 luni de cheltuieli pregătite într-un cont de economii.
Și atenție! Nu cumva să folosești banii din Fondul de Urgență pentru a trăi până poți să-ți repartizezi primele dividende. Aceasta nu este o urgență ci o strategie care implică planificare financiară.
În al doilea rând, nu vei mai avea acces la creditele imobiliare pe 30 de ani. Dacă aveai în plan să-ți cumperi o locuință, această strategie îți îngreunează acest lucru deoarece băncile din România nu acceptă venituri doar din dividende pentru a acorda astfel de credite.
Va trebui să apelezi la un credit de investiții pe societate care are o durată de maxim 10 ani. Partea bună este că vei dispune de mai mulți bani, iar o astfel de achiziție este o cheltuială deductibilă.
În al treilea rând, vei avea de făcut puțin mai multă muncă birocratică. Va trebui să-ți angajezi un contabil care să-ți înregistreze documentele contabile. Dar nu ar trebui să te coste foarte mult deoarece nu vei avea foarte multe documente lunare. De asemenea va trebui să faci diferite activități care sunt specifice unei companii.
Dar ținând cont că obții un creștere a veniturilor de 50%, eu zic că merită puțină muncă suplimentară.
Cuvinte de încheiere
Această strategie nu este pentru toată lumea.
Nu toți angajații vor dori să renunțe la beneficiile pe care le are un salariat.
Pentru ca aceasta să funcționeze trebuie să faci anumite modificări în stilul de viață, trebuie să-ți asumi niște responsabilități noi și să faci lucrurile puțin diferit. Acest lucru va necesita să ieși din zona de confort până în momentul în care ajungi să le stăpânești.
De asemenea, nu toți angajatorii vor accepta o astfel de înțelegere. Dar am observat această practică la câteva companii și știu sigur că poate fi implementată.
Dacă ești un angajat de top, care are rezultate bune și în care conducerea are încredere, cred că ai șanse de 80% să poți negocia o astfel de înțelegere.
Părerea mea este că beneficiile depășesc dezavantajele. Banii pe care îi câștigi în plus te pot ajuta să-ți îmbunătățești situația financiară actuală și să-ți accelerezi procesul de construire a averii.
Dar aș vrea să știu știu și părerea ta. Cum ți se pare această strategie de mărire a veniturilor. Crezi că ți s-ar potrivi și ai putea să o pui în practică? Scrie-mi un comentariu cu gândurile tale.
Dacă ți-a plăcut acest articol, apasă pe butonul de Like, și arată-l unui prieten printr-un simplu Share.
Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!
Cu prietenie,
Ovidiu
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.