Instituția bancară cu care lucrezi în mod constant te iubește, te apreciază și îți oferă multe beneficii ca să-ți arate cât de important ești pentru ea. Îți oferă un cont…

Instituția bancară cu care lucrezi în mod constant te iubește, te apreciază și îți oferă multe beneficii ca să-ți arate cât de important ești pentru ea. Îți oferă un cont curent gratuit, un card debit atașat gratuit și câteodată te sună să-ți ureze „La Mulți Ani!”. Cu toate acestea, misiunea sa nu este să se asigure de bunăstarea ta financiară ci să obțină cât mai multe venituri de la tine. Astfel băncile te fac să pierzi bani prin diverse moduri.

Din acest motiv, în articolul de astăzi vreau să-ți prezint 4 moduri prin care banca îți ia bani din portofel, mascând totul sub forma unor beneficii pe care tu le obții.

Dar, înainte să începem, vreau doar să-ți spun că poți să urmărești varianta video a acestui articol, dacă apeși pe link-ul de mai jos.

Te pune să plătești comisioane inutile

Primul mod prin care banca îți ia bani din portofel este prin faptul că te pune să plătești comisioane inutile.

Fie că ești angajat, liber întreprinzător, antreprenor sau pensionar cel mai probabil ai un cont curent și un card de debit atașat acestuia. Acest lucru este ceva obișnuit.

Cu toate că suntem în anul 2019 iar tendința globală este de eliminare a comisioanelor, există bănci care încă te taxează pentru faptul că ți-ai deschis un cont curent la ele și le oferi banii tăi ca ele să-și poată desfășura activitatea.

Acest lucru se poate observa cel mai bine la conturile curente pentru persoane fizice. Dacă ai un cont curent, există bănci care te obligă să plătești un comision de administrare pentru acesta. De asemenea, te taxează de fiecare dată când faci o plată prin transfer bancar sau când retragi bani de la bancomat. Mai mult, s-ar putea să aibă și o taxă ca să poți folosi serviciul de Internet sau Mobile Banking.

Acestea sunt niște comisioane inutile pe care nu ai de ce să le plătești pentru că există alternative GRATUITE. Numeroase bănci îți oferă un pachet complet pentru contul curent ce include: administrarea contului curent și a cardului de debit aferent, transferuri interbancare gratuite, retrageri nelimitate de numerar de la bancomat și serviicii de Internet și Mobile Banking complet GRATUIT. În schimbul acestor beneficii trebuie să îndeplinești niște condiții care diferă de la bancă la bancă, dar de cele mai multe ori sunt foarte rezonabile.

Așadar, dacă în prezent banca ta te pune să plătești comisioane inutile pentru privilegiul de a lucra cu ei, atunci fă bine și schimbă banca.

Profită de faptul că ești falit

Al doilea mod prin care banca îți ia bani din buzunare este prin faptul că profită de faptul că ești falit.

Cel mai clar mod prin care banca profită de tine în ciuda faptului că vede că tu nu ai bani, este prin intermediul descoperirilor de cont. Băncile le promovează ca pe o modalitate de a-ți suplimenta veniturile atunci când rămâi fără bani înainte să încasezi următorul salariu.

Prin intermediul acestui serviciu, atunci când contul curent ajunge pe zero, banca te „ajută” punându-ți la dispoziție niște bani astfel încât să nu te faci de rușine când ajungi la casă iar POS-ul arată mesajul „tranzacție respinsă”.

Problema cu aceste descoperiri de cont este că te aruncă într-un cerc vicios. De exemplu, dacă într-o lună ai cheltuit mai mult decât ai câștigat și ai folosit 200 de lei din descoperirea de cont, luna viitoare vei avea mai puțini bani disponibili pentru a-ți acoperi cheltuielile lunare. Mai exact, banii disponibili vor fi cu 200 de lei plus dobândă mai puțini. Iar dobânda la o descoperire de cont se învârte în jurul valorii de 15%.

Dacă nu ești atent cu finanțele tale, din cauza faptului că vei avea mai puțini bani disponibili, la finalul lunii următoare iar va trebui să apelezi la descoperirea de cont. De data aceasta poate pentru 250 de lei

Iar dacă faci acest lucru de multe ori, vei ajunge să ai o descoperire de cont uriașă la care să plătești niște dobânzi enorme. Și va trebui să faci eforturi semnificative ca să ieși din groapa pe care ți-ai săpat-o.

Ca să eviți să ajungi în această situație îți recomand să-ți închizi descoperirea de cont și să începi să te încadrezi în venitul disponibil. Orice bancă îți oferă un serviciu de Internet sau de Mobile Baking ca să poți să-ți verifici soldul la orice oră din zi și din noapte. În felul acesta știi exact cum stai cu banii. Iar dacă vezi că au rămas prea multe zile până la următorul salariu iar tu ai puțini bani în cont, limitează-ți cumpărăturile la lucrurile de bază.

În plus, ca să te asiguri că nu mai ajungi într-o astfel de situație în viitor, îți recomand să îți faci un Buget Personal sau un Plan de Cheltuieli la începutul fiecărei luni.

bani

Te încurajează să iei credite inutile

Al treilea mod prin care băncile îți iau mai mulți bani din portofel decât ar trebui este prin faptul că te încurajează să iei credite inutile.

Hai să-ți spun un secret. Misiunea băncii este să facă profit. Nu pentru tine, ci pentru acționarii săi. Așadar, ei nu sunt interesați de planurile tale și bunăstarea ta financiară. Ei vor încerca mereu să-ți vândă un produs care lor le aduce bani.

Iar ca să-ți explic, vreau să-ți dau două exemple de tehnici de vânzare pe care le-am văzut aplicate în direct.

Prima este descoperirea de cont care înlocuiește Fondul de Urgență. Ofițerii de credit din bănci te încurajează ca, în loc să-ți creezi un Fond de Urgență, să apelezi la o descoperire de cont care îți oferă acces rapid la niște bani în cazul unor cheltuieli neprevăzute. Ei fac acest lucru pentru că știu că majoritatea oamenilor vor fi tentați să acceseze acești bani chiar dacă nu au o urgență iar atunci ei vor câștiga bani din dobânzi.

A doua tehnică presupune vânzarea unor produse complementare. De exemplu, atunci când semnezi un un contract pentru un credit imobiliar ofițerul de credit te va întreba dacă nu vrei să faci niște renovări astfel încât noua locuință să arate așa cum vrei tu.

Făcându-te să-ți imaginezi ce frumos va arăta locuința ta cu faianță nouă, cu parchet nou sau cu mobilă nouă, te va încuraja să mai treci pe la ei și să mai faci un împrumut ca să-ți realizezi visurile imediat, în loc să ai răbdare și să te apuci de renovări atunci când îți permiți cu adevărat.

Ca să nu fii tentat de aceste oferte de vânzare ale băncilor, stabilește-ți niște obiective financiare foarte clare de la început și ține-te de ele. 

În primul rând, fă-ți un Fond de Urgență. Iar dacă apare întrebarea dacă nu ai dori o descoperire de cont explică-le că ești pregătit pentru cheltuieli neprevăzute. Iar dacă îți sugerează să iei un credit pentru renovări, spune-le că locuința în care te muți este în stare foarte bună, și că o să strângi bani pentru eventualele renovări și achiziții. 

Îți ții toți banii în depozite bancare

Cel de-al patrulea mod prin care banca îți ia bani din buzunar apare în momentul în care îți ții toți banii în depozite bancare. 

Aceasta nu este chiar vina băncii. Chiar dacă vede că ai 100.000 EUR strânși în depozite bancare, ea nu are obligația să-ți atragă atenția asupra faptului că ai prea mulți bani care stau degeaba și că ar trebui să iei în considerare să investești o mare parte dintre ei.

Băncile preferă ca tu să-ți ții banii  în depozite bancare iar ele să se folosească de ei pentru a acorda credite altor persoane în schimbul unor dobânzi care sunt de 4-5 ori mai mari decât cea pe care o încasezi tu.

Dar tu trebuie să înveți să te folosești de bancă nu ea să se folosească de tine. 

Așadar, recomandarea mea este ca, după ce ai strâns o sumă suficientă în depozite bancare sub forma unui Fond de Urgență, să te oprești din economii. Din acel moment trebuie să începi să investești pentru a obține randamente mai bune și să începi să-ți construiești averea.

Dobânda medie pentru un depozit bancar pe 12 luni este în prezent undeva între 2,5% și 3% pe an, bani impozabili. În același timp, rata inflației este undeva în jurul valorii de 3,5% – 4% pe an. Dacă îți pui toți banii pe care îi economisești în astfel de produse bancare, nu faci altceva decât să te asiguri că pierzi bani. Așa nu ai cum să-ți construiești averea.

În schimb, investind regulat o parte din venitul tău în active care îți produc bani cum sunt Fondurile Mutuale, acțiunile sau proprietățile imobiliare, vei putea să-ți crești averea și să-ți îmbunătățești situația financiară. Iar dacă vrei să afli mai multe detalii despre economii și investiții, te invit să te abonezi la canalul meu de YouTube unde postez în mod regulat videoclipuri pe aceste subiecte.

Cuvinte de încheiere

Acum știi cum anume băncile îți iau bani din buzunar fără ca tu să realizezi acest lucru. Tot ce a rămas de făcut este să acționezi și să oprești acest fenomen. Iar dacă ți-au plăcut informațiile prezentate în acest articol, dă un Share astfel încât informația să ajungă la cât mai multe persoane.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.