Vrei să investești dar nu știi ce tipuri de investiții sunt potrivite pentru obiectivele tale financiare? Azi îți voi prezenta 4 tipuri de investiții pe care le poți face ca…
Vrei să investești dar nu știi ce tipuri de investiții sunt potrivite pentru obiectivele tale financiare?
Azi îți voi prezenta 4 tipuri de investiții pe care le poți face ca să-ți construiești averea și să atingi Liniștea Financiară.
Când vine vorba de investiții, există numeroase modalități prin care poți să pui bani să muncească pentru tine ca să-ți construiești averea. Unele sunt mai riscante, altele mai puțin riscante. Unele există de mii de ani, iar altele abia au apărut. Pentru unele trebuie să dispui de o sumă mai mare de bani, în timp ce pentru altele ai nevoie de doar 100 de lei. Opțiuni există pentru toată lumea.
De aceea, în articolul de astăzi vreau să-ți prezint care sunt, după părerea, cele 4 tipuri de investiții asupra cărora să te concentrezi dacă vrei să-ți construiești averea și să atingi Liniștea Financiară. Dacă vrei să vizionezi varianta video a acestui articol poți să o faci printr-un click pe link-ul de mai jos:
1. Piața de capital (ca întreg)
Una dintre cele mai populare modalități de a pune banii să muncească pentru tine este prin intermediul investițiilor pe Piața de Capital. Iar aici există două filosofii diferite.
Pe deoparte „stock picking”-ul sau investițiile în acțiuni individuale. Atunci când folosesc această abordare investitorii caută să găsească următoarea companie care să crească într-o lună cât altele într-un an. La fel ca Făt-Frumos din Lacrimă. Cu alte cuvinte ei caută următorul Amazon, următorul Google sau următorul Tesla.
Această activitate este foarte solicitantă, necesită o educație temeinică în domeniul financiar și presupune un efort intelectual destul de mare. În plus, nu știi dacă alegerea pe care ai făcut-o a fost bună sau nu decât mulți ani mai târziu după ce ai făcut investiția inițială.
Personal, eu nu sunt un fan al acestei abordări și am făcut un videoclip întreg în care explic raționamentul meu.
Cea de-a doua modalitate de a investi pe Bursă este să deții efectiv Piața de Capital. Sau cel puțin o mare parte din ea. De data aceasta, nu încerci să găsești următoarea companie care o să aibă un succes răsunător, ci te bazezi pe faptul că economia de piață funcționează.
Cu alte cuvinte, ai încredere că vor exista în continuare companii care să vândă produse și servicii, iar oamenii vor fi dispuși să plătească pentru ele ca să-și satisfacă nevoile și dorințele.
Investiția în întreaga Piață de Capital se face prin intermediul Fondurilor Mutuale sau a ETF-urilor care replică indici bursieri majori. Un astfel de exemplu ar fi: iShares Core MSCI World UCITS ETF. Acest ETF îți permite să investești în cele mai mari companii listate la Bursă din țările dezvoltate precum SUA, UE, Marea Britanie sau Japonia.
Nu voi intra acum în mai multe detalii legat de cum funcționează un Fond Mutual sau un ETF, pentru că am publicat deja un videoclip despre acest subiect ce conține și exemple din România și din Străinătate. Poți să-l urmărești printr-un click AICI.
Investițiile făcute prin intermediul unor astfel de Fonduri Mutuale/ETF-uri prezintă mai multe avantaje. Printre ele se numără: simplitatea, accesibilitatea și diversificarea la un preț redus. Însă un alt avantaj major îl reprezintă faptul că acești indici bursieri se curăță de unii singuri. Dă-mi voie să-ți explic.
Dacă o societate care este în prezent inclusă într-un indice bursier nu mai performează la nivelul așteptat și nu mai respectă criteriile necesare pentru a fi admisă în indice, ea este eliminată și înlocuită cu una care le respectă. Ei bine, în aceste cazuri, Fondurile Mutuale care replică acel indice vor vinde din portofoliu acțiunile companiei care a fost eliminată și vor cumpăra acțiuni ale companiei care a fost nou introdusă.
Iar tot acest proces este făcut automat fără să fie necesară implicarea ta activă.
2. Proprietăți imobiliare rezidențiale
Cel de-al doilea lucru în care poți să investești bani ca să-ți construiești averea îl reprezintă proprietăți imobiliare rezidențiale.Unul dintre lucrurile pe care anul 2020 le-a afectat semnificativ este modul în care muncim. După 9 luni în care foarte multe persoane au lucrat de acasă, mulți s-au obișnuit cu această situație.
Un sondaj făcut de Pew Research Center arată că aproximativ 50% din angajații americani preferă să lucreze în continuare de acasă dacă acest lucru este posibil.
De asemenea, un studiu făcut de compania de consultanță imobiliară JLL arată că 26% dintre angajații bucureșteni ar prefera să lucreze în permanență de acasă în timp ce 65% dintre ei ai prefera un sistem de lucru hibrid în care să lucreze atât de acasă cât și de la birou.
Din acest motiv, este posibil ca multe companii să aibă nevoie de spații de birouri ceva mai restrânse și să apeleze la un model de tip „desk-sharing”. În consecință, nevoia de a închiria etaje întregi din clădiri de birouri s-ar putea să nu mai fie la fel de mare.
Însă ce nu se va schimba cu siguranță este nevoia oamenilor de a avea un acoperiș deasupra capului. Oamenii vor avea în permanență nevoie de o locuință. De aceea, investiția în spații rezidențiale precum garsoniere, apartamente sau chiar case pe care să le închiriezi pentru a obține lunar venituri din chirii rămâne o variantă bună.
Ca să investești în imobiliare ai două opțiuni.
Prima dintre ele presupune să achiziționezi tu diferite proprietăți pe care le renovezi, să le închiriezi iar apoi să le administrezi. Aceasta este opțiunea care necesită ceva mai mult capital și ceva mai multă implicare din partea ta. Însă este metoda consacrată pe care oamenii o folosesc de mii de ani.
Dacă vrei să vezi o strategie pe care o poți folosi ca să faci prima ta investiție imobiliară, am făcut deja un videoclip despre acest subiect pe care poți să-l urmărești apăsând pe link-ul din card sau pe cel din descriere.
Ce-a dea doua opțiune, presupune să investești în proiecte imobiliare rezidențiale prin intermediul unei platforme de crowdfunding. Aceasta este varianta mai modernă, care îți permite să începi să investești cu ceva mai puțini bani și mai puțină implicare. Însă, fiind destul de nouă în piață încă nu și-a demonstrat fiabilitatea. Poți să afli mai multe detalii despre acest tip de investiție, urmărind acest videoclip.
Până acum am discutat despre greii investițiilor: acțiunile și imobiliarele. Ele au demonstrat de nenumărate ori că pot genera venituri pasive și te pot îmbogăți. În continuare îți voi prezenta două tipuri de investiții care au roluri ceva mai diferite.
3. Aur
Cel de-al treilea lucru în care poți să investești bani ca să-ți construiești averea este Aurul. Dar de data aceasta am de făcut o mică precizare și anume faptul că aurul ar trebui să reprezinte o parte destul de mică din Portofoliul tău de Investiții. Părerea mea este că undeva la 5% ar fi suficient.
Aurul nu are scopul de a te îmbogăți. El nu îți oferă dividende sau chirii doar pentru că îl deții, și nu are foarte multe întrebuințări în industrie. El doar stă acolo și arată frumos. Scopul aurului este de a funcționa precum o poliță de asigurare și a te proteja în cazurile extreme.
Aurul are o tradiție de mii de ani în care a fost folosit ca monedă. De aceea lumea are încredere în el că își va păstra valoarea în situațiile cele mai grave. De exemplu, dacă oamenii nu ar mai avea încredere în guverne și în valutele pe care acestea le emit, se presupune că lumea ar începe să folosească din nou aur ca monedă de schimb.
Acestea fiind spuse, oamenii prezic prăbușirea dolarului de zeci de ani și de fiecare dată s-au înșelat. Dar după cum și un ceas stricat are dreptate de două ori pe zi, s-ar putea ca la un moment dat previziunile acestea să se adeverească. Iar atunci, e bine să fii pregătit.
Ca să investești în aur ai câteva alternative.
Prima și poate cea mai populară presupune să investești în aur fizic. Asta înseamnă să cumperi lingouri sau monede de aur prin intermediul companiilor autorizate să presteze această activitate pe care apoi să le depozitezi în siguranță. În situații extreme, aceasta este clar cea mai potrivită variantă pentru că, în caz de nevoie, vei putea lua monedele pe care le deții și să plătești cu ele pentru bunuri și servicii.
A doua alternativă de a investi în aur ar fi prin intermediul unui ETF. Această variantă este foarte asemănătoare cu prima în sensul că investește efectiv în aur. Doar că, de data asta tu nu mai deții fizic lingourile ci deții o parte dintr-un portofoliu care este alcătuit din lingouri de aur.
După cum am spus și mai devreme, aurul nu ar trebui să reprezinte o parte prea mare din Portofoliul tău de Investiții. Iar dacă până acum nu ai investit nici un ban, nu Aurul ar trebui să fie prima alegere.
Preferabil ar fi să începi prin a investi pe Piața de Capital sau în Proprietăți Imobiliare. În active care îți aduc bani prin dividende, chirii și aprecierea valorii. Odată ce ți-ai construit un portofoliu semnificativ, poți începe să iei în considerare încă un strat de diversificare achiziționând și niște aur.
4. Criptomonede
Cel de-al patrulea lucru în care să investești ca să-ți construiești averea sunt criptomonedele. Din nou, și aici aș vrea să precizez că acestea nu ar trebui să reprezinte mai mult de 5% din întreg portofoliul tău de investiții.
Așa cum aurul este considerat moneda originală, Bitcoin este considerat Aurul Digital. Mulți oameni susțin că tehnologia blockchain și criptomonedele în general vor face parte din sistemele de plată pe care le vom folosi în viitor.
Există foarte multe speculații și foarte multă incertitudine în ceea ce privește criptomonedele. Nimeni nu știe dacă Bitcoin va fi nașul monedelor virtuale sau vor apărea alte criptomonede care se vor bate pentru această poziție. De asemenea, există posibilitatea reală ca o tehnologie mai bună și mai eficientă să fie descoperită iar toate criptomonedele actuale să ajungă la zero.
Criptomonedele nu sunt ceva pe care să te bazezi că te vor transforma în milionar sau că îți vor finanța stilul de viață când te vei retrage din activitate. Sunt mult prea noi ca active financiare. Există milioane de oameni care și-au construit averea investind în companii și în imobiliare. Dar încă nu există oameni care trăiesc exclusiv din criptomonede.
Totuși, criptomonedele reprezintă instrumentul financiar în care vrei să plasezi niște bani, pentru că există foarte mult potențial, dar în același timp conștientizezi că poți să pierzi tot ce ai investit.
La fel ca și în cazul aurului, criptomonedele nu ar trebui să fie prima și unica ta investiție. Mai întâi concentrează-te pe acumularea de active care și-au demonstrat valoarea în timp și care îți pot aduce venituri pasive cum sunt acțiunile și imobiliarele. Abia apoi poți să iei în considerare să adaugi niște criptomonede în portofoliu.
Cuvinte de încheiere
Acestea sunt, după părerea mea, cele 4 tipuri tipuri de investiții în care poți să-ți plasezi banii ca să-ți construiești averea și să atingi Liniștea Financiară.
Dar aș vrea să știu și părerea ta? Prin ce instrumente financiare sau vehicule de investiții îți investești tu în prezent banii? Scrie-mi răspunsul tău în secțiunea de comentarii de mai jos.
Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.