Ești interesat de domeniul investițiilor dar te simți intimidat de subiect și îți este frică să pierzi banii investiți? Dacă îți este frică de investiții, nu-ți fă griji pentru că…
Ești interesat de domeniul investițiilor dar te simți intimidat de subiect și îți este frică să pierzi banii investiți?
Dacă îți este frică de investiții, nu-ți fă griji pentru că nu ești singura persoană din lume care simte asta. Fără doar și poate, investițiile pot fi intimidante. Iar acest lucru se datorează mai multor aspecte.
În primul rând, o caracteristică definitorie a investițiilor este faptul că sunt incerte. Din moment ce nimeni nu poate prezice viitorul, atunci când investești faci doar niște presupuneri bazate pe ce s-a întâmplat în trecut și ce este cel mai probabil să se întâmple în viitor. Dar nu ai nici un fel de garanții.
Pe lângă aspectul incertitudinii mai avem și alte lucruri care generează frică față de investiții.
În această categorie intră termenii financiari care te intimidează dacă nu-i înțelegi. Tot aici regăsim și multitudinea de știri negative care anunță fiecare scădere bursieră ca pe o catastrofă din care nu o să ne mai revenim. Mai avem și rețelele sociale unde toată lumea își dă cu părerea legat de ce se va întâmpla cu compania X sau țipă cât pot de tare că Bursa nu există decât ca să-ți fure banii.
Iar în ultimul timp ne-am confruntat și cu o pandemie care a blocat părți din economie și a făcut totul mai nesigur în ceea ce privește investițiile.
Dar vreau să-ți spun ceva: „Investițiile nu sunt nici pe departe atât de înfricoșătoare pe cât par”. De aceea, în articolul de astăzi vreau să-ți prezint 5 lucruri pe care poți să le faci ca să-ți depășești frica de investiții și să începi să pui banii să lucreze pentru tine.
Dar, înainte să începem vreau doar să îți spun că poți urmări varianta video aici:
Învață despre lumea investițiilor
Primul lucru pe care poți să-l faci ca să îți depășești frica de investiții este să înveți despre ele.
Motivul principal pentru care oamenilor le este frică de investiții, în special cele pe piața de capital, este că nu le înțeleg. Nu cunosc instrumentele financiare pe care le au la dispoziție, ce vehicule de investiții pot folosi, sau care sunt pașii efectivi pe care trebuie să-i faci pentru a investi.
Partea bună este că, pentru a deveni investitor nu trebuie să știi absolut tot ce ține de acest subiect.
Mulți oameni consideră că pentru a fi un investitor de succes trebuie să ai studii de specialitate și să fii obsedat de subiect. Ei cred că trebuie să te trezești în fiecare dimineață la ora 5 și să petreci următoarele 16 ore în fața calculatorului citind știri, ascultând ce spun diverși analiști financiari și analizând grafice pe 5 monitoare.
Însă, acest lucru este fals. Nu este necesar să-ți petreci fiecare clipă gândindu-te la investiții sau să visezi grafice noaptea ca să fii bun la ele. De fapt, cei care abordează investițiile așa cum am descris mai devreme, sunt, de cele mai multe ori, cei care au cele mai slabe rezultate.
În realitate, investițiile bune nu sunt determinate de cunoașterea tuturor detaliilor și a corelațiilor care ar putea să influențeze sau nu succesul acestora, ci de deciziile raționale care sunt aliniate cu obiectivele financiare personale și au un orizont de timp suficient de lung ca să anuleze efectele unor scăderi inevitabile.
Pentru a putea lua aceste decizii financiare bune, în primul rând trebuie să te familiarizezi cu instrumentele financiare majore disponibile investitorilor. Aici vorbim de: acțiuni, obligațiuni, proprietăți imobiliare, etc. Trebuie să înțelegi ce reprezintă aceste instrumente financiare, cum funcționează și cum anume câștigi bani tu din ele.
În al doilea rând, trebuie să înțelegi cum anume poți investi în ele. În principiu ai două opțiuni principale: investiții în instrumente financiare individuale și investiții în fonduri mutuale.
Prima opțiune presupune să cumperi tu direct acțiuni ale unor anumite companii, obligațiuni emise de diferite state sau proprietăți imobiliare cum sunt apartamentele sau spațiile comerciale. Această alternativă este ceva mai avansată și necesită mai multă implicare. Cea de-a doua opțiune, adică investițiile prin intermediul fondurilor mutuale, este mult mai accesibilă începătorilor. Un fond mutual este un vehicul de investiții care strânge bani de la mai mulți investitori, de regulă câteva mii, pe care îi investește în acțiuni, obligațiuni, proprietăți imobiliare sau alte instrumente financiare cu scopul de a obține profit.
Iar cam asta este tot!
Adevărul este că nu ai nevoie de foarte multe informații ca să începi să investești. Ci doar de acelea care te ajută să-ți construiești o strategie de investiții pe termen lung pe care ulterior să o automatizezi.
Asta nu înseamnă că poți să investești fără să ai acele informații. Adică poți… dar nu e recomandat.
O regulă în investiții spune să nu investești niciodată în ceva ce nu înțelegi. Cu toate astea, ca să poți face investiții bune nu trebuie să cunoști toate detaliile inutile ale lumii financiare, ci trebuie să stăpânești noțiunile care te ajută cu adevărat să iei cele mai bune decizii. Partea bună este că internetul este plin de resurse de unde poți învăța ce sunt și cum funcționează diferitele instrumente financiare. Eu am postat deja o serie de videoclipuri cu multe informații utile despre investiții pe care le poți viziona cu un click AICI.
Amintește-ți că atunci când investești la Bursă, investești în afaceri reale
Există foarte multe tipuri de investiții. Dar, de cele mai multe ori atunci când ne referim la investiții ne gândim la Bursă. Unul din motivele pentru care oamenilor le este frică de acest gen investiții este faptul că o văd ca pe ceva abstract.
Așa cum mergi la piață ca să cumperi fructe și legume proaspete, Bursa este locul unde mergi ca să cumperi acțiuni ale companiilor listate.
O acțiune reprezintă dreptul de proprietate asupra unei fracțiuni din capitalul social al unei societății. De exemplu, atunci când deții o acțiune la Banca Transilvania, tu ești unul din proprietarii companiei. Nu toate companiile îți permit să achiziționezi acțiuni și să devii unul din proprietarii acestora, ci doar cele listate la bursă.
O altă confuzie care poate genera frică apare atunci când vorbim de indici bursieri. Un indice bursier nu este altceva decât un instrument folosit pentru a măsura performanța pieței de capital.
Atunci când auzi pe cineva spunând că investește în indicele S&P 500 este doar o exprimare. Adevărul este că el investește în companiile ce intră în componența indicelui S&P 500 prin intermediul unui fond mutual. Companii precum Google, Apple, Microsoft, Amazon, Facebook și încă 495 dintre cele mai mari companii din SUA.
Iar același lucru este valabil și dacă vorbim de indicele DAX 30, FTSE 100 sau .
Istoria ne arată că investițiile în acțiuni au oferit randamente destul de bune dacă au fost păstrate pe termen lung. Însă creșterea nu are loc în linie dreaptă.
La fel ca în viața fiecăruia dintre noi, companiile reale au parte de ani mai buni și ani mai puțin buni. În plus, la fel ca noi, se confruntă cu evenimente neașteptate care le afectează activitatea și profiturile. Dar ideea este că, pe termen lung, avem parte de mai mult proges decât regres. Iar dacă înțelegi aceste aspecte îți va fi mai ușor să-ți creezi o strategie pe termen lung.
Ține minte faptul că randamentele și riscul sunt strâns legate
Atunci când investești, cu cât potențialul de câștig este mai mare, cu atât riscul asociat acestuia este mai mare. Nu ai cum să scapi de această legătură.
Când vine vorba de investiții, volatilitatea prețului, adică faptul că astăzi poate avea loc o creștere de 5% și mâine o scădere de 8% este riscul pe termen scurt pe care trebuie să ți-l asumi pentru a obține rezultate bune pe termen lung. Volatilitatea prețului este ceva normal când vine vorba de prețul acțiunilor dar e și o caracteristică definitorie a investițiilor care au potențialul să-ți aducă randamente mai bune decât un depozit bancar.
În general, acțiunile sunt considerate ceva mai riscante pentru că riscul ca o companie să dea faliment este real. Dar îți aduc și randamente superioare. Titlurile de stat sunt considerate mult mai puțin riscante pentru că șansele ca un stat să dea faliment sunt mult, mult mai mici. În consecință și randamentele sunt mai scăzute. Iar investițiile imobiliare pot fi poziționate undeva între cele două de mai devreme pe scara riscului, în funcție de cât de bine le faci.
În realitate, scopul investițiilor pe termen lung este să găsească un echilibru între riscuri asumate și randamentele obținute.Când vine vorba de risc mai trebuie menționat un aspect și anume modul în care îți plasezi banii în diferitele instrumente financiar. De exemplu, dacă îți plasezi toate economiile într-o singură companie te expui unui risc mult mai mare decât dacă investești într-un portofoliu diversificat de acțiuni prin intermediul unui fond mutual.
Cele mai simple metode de investiții sunt și cele mai de succes
Când vine vorba de investiții există două abordări majore: investiții active și investiții pasive.
În cazul investițiilor la Bursă, investițiile active presupun să găsești acele companii care vor performa mai bine decât indicii bursieri majori luați ca referință. Și să faci asta în mod constant o perioadă lungă de timp.
În schimb, investițiile pasive, presupun să investești într-un Fond Mutual de tip Indice care replică performanța unui indice bursier și investește exclusiv în acele companii care intră în componența indicelui.
Aproximativ 65% dintre oameni cred că pot să obțină rezultate mai bune decât randamentul mediu anual al pieței. Însă un studiu SPIVA din 2020 arată că aproximativ 90% dintre administratorii de fonduri care folosesc abordarea activă nu reușesc să facă asta.
Iar aceștia sunt oameni care au pregătire în domeniul economic și financiar, aceasta este meseria lor principală căreia îi dedică minim 40 ore pe săptămână, au o întreagă echipă de analiști care să-i ajute și au acces la informații premium pe baza cărora să ia decizii.
Concluzia pe care o poți trage analizând aceste cifre este că, pentru a avea rezultate bune în investiții nu trebuie să dedici ore întregi în fiecare zi pentru a le studia. Dacă îți construiești un portofoliu alcătuit din câteva Fonduri Mutuale de tip Indice potrivite, ai șanse foarte mari să fii mai bun decât 90% din profesioniștii din domeniu.
Și asta e tot! Există destul de puține arii ale finanțelor personale în care abordările mai calme aduc randamente mai bune. Iar aceasta este una dintre ele. Odată ce ai stabilit strategia, investește în mod constant și lasă banii să muncească în locul tău.
Creierul uman nu abordează investițiile într-un mod rațional
Creierul nostru nu este făcut pentru a înțelege investițiile. Dar dacă realizezi acest lucrez îți va fi mai ușor să depășești frica de investiții.
Oamenilor nu le place să gândească pe termen lung. Preferăm să vedem rezultate pe loc și să obținem gratificarea imediată. Doar că investițiile nu funcționează așa. Iar dacă nu faci o schimbare de mentalitate, vei fi în permanență dezamăgit și te vei feri de investiții.
De exemplu, 10 ani pare o perioadă lungă de timp pentru o persoană obișnuită. Dar pentru piața de capital nu e chiar așa de mult. Și asta îi zăpăcește pe oameni.
Câteodată Bursa are perioade mai proaste. Un exemplu destul de recent este „deceniul pierdut”. Acesta reprezintă perioada dintre anul 2000 și 2010 în care indicele Dow Jones a rămas relativ pe loc. Astfel de evenimente te fac să crezi că Bursa de Valori este o investiție proastă și că nu câștigi nimic. Dar nu este așa pentru că, cel mai probabil, după o astfel de perioadă urmează o creștere puternică. Iar ca să profiți de ea trebuie să investești constant și să aștepți răbdător ca perioada mai lentă să treacă.
De asemenea, gândește-te puțin la răspunsurile automate pe care le avem în situații periculoase. Datorită instinctului de tip luptă sau fugi, atunci când ceva pare cât de cât periculos sau riscant suntem programați să fugim sau să acționăm într-un mod sau altul.
Programarea asta ne face ca, atunci când vedem o corecție majoră pe Bursă să vrem să vindem totul ca să prevenim potențiale pierderi și mai mari. Dar în realitate, tot ce faci acționând în acest mod, este să te asiguri că încasezi pierderea. Să-ți vinzi investițiile atunci când are loc scădere este ultimul lucru pe care ar trebui să-l faci. Iar acesta poate fi un instinct greu de învins.
Însă, dacă reușești să învingi reacția instinctuală și chiar să faci contrariul, adică să investești mai mult când are loc o corecție, vei fi capabil să investești într-un mod care este sustenabil.
Cuvinte de încheiere
În concluzie, ca să-ți depășești frica de investiții trebuie să înveți ce opțiuni ai pentru a pune banii să lucreze pentru tine, să găsești instrumentele financiare potrivite care să-ți aducă randamente bune la costuri reduse și să investești în mod constant indiferent de ce face piața.
Adevărul este că, oricâte videoclipuri pe YouTube ai urmări, oricâte articole de blog ai citi și oricât de mult te-ai informa, frica de investiții va dispărea doar în momentul în care te vei implica și vei vedea că lucrurile nu sunt chiar atât de grele. Iar, depășind singur obstacolele minore sau majore care pot să apară vei căpăta mai multă încredere în abilitățile tale și în deciziile financiare pe care le vei lua.
Eu sunt sigur că poți deveni un investitor bun dacă te pui pe treabă!
Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.