În articolul de astăzi îți voi prezenta 3 lecții despre bani, investiții și venit pasiv din seria originală de jocuri Assassin’s Creed. Seria originală de jocuri Assassin’s Creed, și aici…

În articolul de astăzi îți voi prezenta 3 lecții despre bani, investiții și venit pasiv din seria originală de jocuri Assassin’s Creed.

Seria originală de jocuri Assassin’s Creed, și aici mă refer la primele 5 titluri, este, pentru mine, una din cele mai bune serii de jocuri video pe care le-am jucat până acum. Nu este prima, dar cu siguranță este în top 3.

În cadrul ei se prezintă lupta de peste un mileniu dintre două facțiuni inamice. Pe deoparte avem Asasinii, care doresc pacea și încurajează oamenii să aibă liber arbitru. De cealaltă parte, avem Templierii care doresc să obțină pacea prin ordine și control.

Ce îmi place mie cel mai mult la această serie de jocuri este faptul că îmbină întâmplări și personaje reale cu elemente fantastice și în unele cazuri chiar științifico-fantastice, prezentând un fel de istorie alternativă în care evenimente istorice majore au fost de fapt influențate de lupta pentru putere dintre Asasini și Templieri.

Însă, pe lângă faptul că fiecare joc din seria originală are o poveste fascinantă și este foarte bine realizat, dacă le analizezi cu atenție, identifici și câteva lecții financiare pe care le poți învăța din aceste jocuri și pe care le poți aplica în viața reală.

De aceea, în articolul de astăzi îți voi prezenta ce am învățat eu despre bani, investiții și venit pasiv analizând economia din jocurile Assassin’s Creed 2 (AC 2) și Assassin’s Creed: Brotherhood (AC: Brotherhood). Am ales aceste două jocuri pentru că în cadrul lor s-au pus bazele mecanismului, iar jocurile ulterioare doar au construit peste fundația turnată.

 

Cum funcționează economia în AC 2 și AC: Brotherhood

Economia în Assassin’s Creed este destul de simplă.

Cea mai ușoară și intuitivă metodă de a obține bani în joc este prin finalizarea misiunilor principale și a celor secundare. De fiecare dată când termini cu succes o misiune ești recompensat cu un sac de florini. Iar pe măsură ce progresezi mai mult în joc, recompensele financiare sunt din ce în ce mai mari.

Făcând o analogie cu viața reală, aceste misiuni pot fi asemănate cu un loc de muncă și niște contracte de freelancing pe care le faci în timpul liber.

Banii pe care-i obții pot fi cheltuiți în mai multe moduri.

În primul rând poți să cumperi diferite echipamente și upgrade-uri pentru personajul tău. Acestea includ arme și armuri care te ajută să câștigi mai ușor luptele cu adversarii. De asemenea, poți să cumperi diferite upgrade-uri cum ar fi o traistă mai mare în care să-ți cari poțiunile. Sau poți să cumperi hărți și alte ustensile care te ajută să găsești mai ușor obiectele de colecție. 

Cumpărând astfel de lucruri, ajungi să progresezi mai ușor în joc și să nu repeți aceeași misiune de foarte multe ori astfel încât să te bucuri cu adevărat de poveste.

Dacă ne întoarcem la analogia cu viața reală, este ca și cum ai investi în dezvoltarea ta personală și profesională. Îți îmbunătățești abilitățile și înveți să folosești diferite tool-uri care îți ușurează munca.

O altă modalitate de a cheltui banii din joc este pe modificări estetice ale personajului. Personal, eu nu am pus niciodată mare accent pe asta pentru că te scoate din atmosfera jocului. Seria de jocuri Assassin’s Creed se bazează destul de mult pe ideea de a te amesteca prin mulțime și să acționezi din umbră. Și am preferat întotdeauna să rămân echipat conform ideii originale a jocului.

Al treilea lucru pe care poți să-l faci cu banii câștigați în lumea Assassin’s Creed este să renovezi clădiri și afaceri ca să obții bonusuri și bani în plus. Ăsta este echivalentul investițiilor din lumea reală și este un subiect mai complex pe care-l vom detalia în secțiunea următoare.

 

Investițiile în AC 2 și AC: Brotherhood

În Assassin’s Creed 2, pe partea de investiții, ai posibilitatea să înfrumusețezi orașul Monteriggioni care este condus de familia lui Ezio Auditore, progratagonistul jocului. Asta înseamnă că, poți să renovezi clădirile din oraș pentru a obține diferite beneficii și a debloca diferiți comercianți.

De la acești negustori cumperi obiectele menționate mai devreme. În plus, o dată la 20 de minute, ți se virează în cufărul familiei, o sumă de bani egală cu 10% din valoarea investițiilor făcute. Iar acei bani poți să-i folosești în cele trei moduri prezentate mai devreme.

În AC: Brotherhood, cei de la Ubisoft, au păstrat în mare același sistem de renovare. Cu câteva excepții. 

Prima dintre ele este faptul că acum renovezi clădiri, împrăștiate prin toată Roma, și care se împart în trei mari categorii.

În primul rând, ai magazine pe care ești încurajat să le renovezi pentru că îți oferă acces la echipamente și upgrade-uri noi pe care le poți achiziționa, precum și la discounturi permanente. Asta pe lângă venitul pasiv recurent și confortul proximității.

În al doilea rând, ai clădiri pe care vrei să le renovezi pentru că, pe lângă bani, îți oferă și acces la diferite servicii cum ar fi aliați, cai, puncte de transport rapid, sau acces în zone secrete.

Iar în al treilea rând, ai monumente istorice, care nu oferă nimic deosebit în afara banilor generați decât faptul că te simți bine că le ai în portofoliu și poți debloca diferite achievement-uri.

A doua schimbare majoră făcută de cei de la Ubisoft este faptul că randamentul obținut variază în funcție de tipul clădire pe care o renovezi. De exemplu, renovarea unei clădiri unde își va desfășura activitatea un fierar are un randament mult mai mare renovarea unui  monument istoric.

 Cea de-a treia schimbare făcută de dezvoltatorii jocului este faptul că în AC: Brotherhood poți recruta membri în Frăția Asasinilor pe care să-i trimiți să execute diferite misiuni speciale. Iar dacă le duc la capăt cu succes tu ești răsplătit cu bani și artefacte unice.

Dacă ne întoarcem la analogia cu viața reală, renovarea clădirilor din joc reprezintă investițiile pe care și noi trebuie să le facem pentru ca, în timp, să obținem suficient venit  pasiv ca să putem trăi exclusiv de pe urma investițiilor.

Legat de modul în care pot fi văzute aceste renovări, fiecare le poate interpreta cum dorește. 

Pe deoparte poți să vezi partea imobiliară prin faptul că renovezi clădiri unde își desfășoară activitatea diferiți comercianți de la care tu încasezi chirie. Pe de altă parte, poți să le vezi ca investiții la Bursă pentru că tu cumperi diferite companii de la care obții o parte din profit.

Iar în ceea ce privește misiunile speciale, acestea pot fi comparate cu deschiderea propriei afaceri.

 

Lecții despre bani, investiții și venit pasiv învățate din Assassin’s Creed

Eu personal am jucat jocurile Assassin’s Creed de mai multe ori. În principal pentru poveste care mi se pare genială. Și mereu am profitat de sistemul de generare a venitului pasiv pentru a face experiența cât mai plăcută și a debloca cât mai multe obiective.

Dar hai să vedem ce lecții financiare poți înăța din seria de jocuri Assassin’s Creed.

 

Lecția 1: Ca să poți genera venit pasiv, mai întâi ai nevoie de un venit activ. 

Așa cum în Assassin’s Creed trebuie mai întâi să termini misiuni ca să obții banii necesari renovării clădirilor, așa și în lumea reală ai nevoie de un loc de muncă sau de o afacere care-ți produce bani pe care-i poți folosi ca să investești. Fără acea sursă de venit activ nu ai cum să obții venit pasiv.

Așa că nu subestima importanța statului de angajat, freelancer sau antreprenor când ești un investitor începător. Pentru că de aici obții banii pe care-i investești în diferite active care în timp îți vor genera venit pasiv și-ți vor permite să câștigi bani în timp ce dormi.

 

Lecția 2: Nu toate investițiile aduc aceleași randamente.

Modificarea sistemului de renovare în AC: Brotherhood a făcut alegerea clădirilor pe care le renovezi mult mai interesantă și cu un impact mai mare.

Când ești la începutul jocului, mai bine investești în clădirile care-ți aduc randamente mai  bune. De exemplu, renovarea unei clădiri unde-și desfășoară activitatea un fierar, îți aduce un venit pasiv de 220 de florini la fiecare 20 de minute. Pentru doar 800 de florini investiți. Mult mai bine decât renovarea Panteonul care te costă 49.750 florini dar îți aduce doar 88 de florini la fiecare de 20 de minute.

Cam așa trebuie trebuie să abordăm și noi investițiile.

Când ești în faza de acumulare a averii și ai un orizont de timp mai lung, trebuie să cauți randamente ceva mai mari. De exemplu, ținta ta ar trebui să fie un randament mediu anual între 8% și 12%.

Iar pe măsură ce Portofoliul tău de Investiții crește și ajungi la perioada de conservare și utilizare,vei putea adăuga în el și instrumente financiare mult mai sigure care aduc randamente medii anuale de doar 2% – 3%. Pentru că te interesează să păstrezi averea acumulată mai mult decât să o înmulțești.

 

Lecția 3: Trebuie să ai răbdare cu investițiile pe care le faci. 

La începutul jocului, venitul pasiv obținut de pe urma clădirilor renovate este foarte mic. Țin minte că banii câștigați într-o oră de pe urma renovărilor nu-mi ajungeau nici măcar ca să-mi cumpăr o armă sau o armură mai decentă. Însă spre finalul jocului, pentru că eram consecvent și renovasem foarte multe clădiri, venitul pasiv generat într-o oră ajungea să fie mult mai mare decât ce obțineam finalizând o misiune. Puteam să cumpăr tot ce era disponibil doar cu banii din investiții.

Exact la fel este și în realitate.

La început investițiile pe care le faci nu generează un randament semnificativ. Atunci când investești 1.000 RON la Bursă și obții un randament de 10%/an nu ești foarte impresionat. Un câștig de 100 RON într-un an te ajută poate să plătești trei facturi de Internet ca să urmărești acest videoclip. Însă, dacă investești câte 1.000 RON în fiecare lună, și lași banii să lucreze pentru tine timp de 20 – 30 de ani o să poți trăi bine din venitul pasiv anual generat de investițiile făcute.

Acestea sunt cele mai importante lecții despre bani, investiții și venit pasiv pe care eu le-am învățat din seria de jocuri Assassin’s Creed.

 

Cuvinte de încheiere

Jocurile Assassin’s Creed au o poveste captivantă și îmbină perfect elementele istorice, mistice și fantastice fiind o sursă perfectă de divertisment. Dacă ești interesat să le joci, am pus aici link-uri de unde le poți achiziționa:

Assassin’s Creed – Ezio Collection PS4: https://bit.ly/3AuQ2gx

Assassin’s Creed 2 – XBOX 360: https://bit.ly/3hgYU1N

Assassin’s Creed: Brotherhood & Revelations – XBOX 360: https://bit.ly/2Usc2rI

Assassin’s Creed 3 – PS4: https://bit.ly/2Us2i0E

Assassin’s Creed 3 – XBOX ONE: https://bit.ly/3hfWyAe

Însă, pe lângă asta, au și o componentă economică destul de interesantă din care poți învăța lucruri pe care le poți pune în aplicare în viața reală. Câteva exemple ar fi.

Atunci când prestezi o activitate economică, fie din postura de angajat, freelancer sau antreprenor fă-o cât poți de bine și adu cât mai multă valoare. În plus, investește în dezvoltarea ta personală și profesională ca să fii cât mai eficient, productiv și ca să ai un avantaj competitiv. De asemenea, ia în considerare că poți oricând să începi un side-hustle ca să-ți suplimentezi veniturile. Toate astea te vor ajuta să ai un venit activ cât mai mare.

Iar o altă lecție foarte utilă în viața de zi cu zi este să folosești o parte din banii pe care-i câștigi ca să investești în Fonduri Mutuale, ETF-uri, acțiuni, obligațiuni sau proprietăți imobiliare sau alte active generatoare de venit pasiv.

Aplicând aceste principii simple îți vei îmbunătăți semnificativ situația financiară. Iar, în timp, averea pe care o vei acumula te va ajuta să trăiești exclusiv de pe urma venitului pasiv. Iar asta este libertatea pe care o căutăm cu toții.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

 

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.