CE ÎNSEAMNĂ SĂ INVESTEȘTI LA BURSĂ

CE ÎNSEAMNĂ SĂ INVESTEȘTI LA BURSĂ

Cu toții știm cât este de important să investim mai ales dacă vrem să avem o situație financiară bună și să ne bucurăm de un trai decent și în viitor. Cu toate acestea, statisticile  arată că în anul 2018 existau doar 16.600 de investitori care aveau conturi active și tranzacționau pe BVB. 

Motivul principal?…

Majoritatea oamenilor consideră investițiile o activitate super riscantă.

Ei bine, în articolul de astăzi îți voi explica ce înseamnă mai exact să investești la bursă și ce beneficii obții dacă faci acest lucru.

Dar, înainte să începem, vreau doar să-ți spun că poți să urmărești varianta video a acestui articol, dacă apeși pe link-ul de mai jos.

 

Mentalitatea de Consumator vs. Mentalitatea de Investitor

 

Atunci când merg la cumpărături majoritatea oamenilor pierd bani. 

De fiecare dată când ieși în oraș să faci cumpărături te întorci cu mai puțini bani acasă. Iar cel mai probabil lucrurile pe care le-ai cumpărat nu sunt o sursă de venit.  Chiar dacă ți-ai cumpărat niște haine noi și le-ai folosit o singură dată, nu vei putea să le vinzi ulterior cu același preț. Asta înseamnă că ai pierdut bani.

Dar dacă ți-aș spune că există o modalitate prin care să câștigi bani atunci când mergi la cumpărături?  

Ceea ce vom discuta în continuare este una din principalele modalități în care oamenii bogați își cheltuiesc banii. 

Când majoritatea oamenilor merg la cumpărături ei achiziționează lucruri ce pot fi categorisite drept bunuri de consum. Acestea includ bunuri perisabile, cum este mâncare, bunuri semi-durabile, cum este îmbrăcămintea, sau bunuri durabile cum sunt electrocasnicele.

Dacă ar fi să luăm drept exemplu Apple, asta înseamnă că ei cumpără produsele fabricate de această companie cum ar fi telefoane, laptop-uri, tablete ș.a.m.d. Dar ceea ce caracterizează aceste produse este că din momentul în care le-ai cumpărat, valoarea lor scade și nu ești plătit pentru faptul că le folosești. Poate doar dacă ai un contract de sponsorizare cu ei dar nu sunt multe persoane care se bucură de astfel de înțelegeri.

Dar există și o altă variantă de a face „cumpărături”. În loc să folosești toți banii pe care îi câștigi ca să cumperi doar lucruri care își pierd automat valoarea, poți să cumperi și acțiuni la companiile care produc și vând acele produse. În acest fel, atunci când aceste companii câștigă bani, câștigi și tu. Iar cumpărăturile tale îți aduc bani.

Ca să poți face asta, trebuie să faci trecerea de la „mentalitatea de consumator” în care tu doar cumperi produse Apple, la „mentalitatea de investitor” în care tu câștigi bani atunci când alte persoane își cumpără produse Apple. 

Asta înseamnă să devii investitor. Iar una din metodele prin care devii investitor este prin cumpărarea de acțiuni.

 

Ce sunt acțiunile?

 

Acțiunile sunt instrumente financiare care oferă posesorului drepturi asupra activelor unei societăți și asupra câștigurilor / pierderilor generate de aceasta, proporțional cu cota deținută. Atunci când deții acțiuni la o companie, practic deții o părticică din acea companie.

În exemplul nostru, atunci când cumperi acțiuni la Apple, tocmai ai devenit unul din proprietarii societății. Iar pentru că ești proprietar la Apple, asta înseamnă că ai dreptul la o parte din profiturile companiei. Cu alte cuvinte, atunci când ei câștigă bani, și tu câștigi bani.

 

Ce este Bursa?

 

Ca să poți cumpăra acțiuni trebuie să fii prezent pe Bursă.

Bursa este locul în care investitorii care doresc să dețină acțiuni (Cumpărătorii) și investitorii care vor să vândă acțiunile pe care le dețin (Vânzătorii) se întâlnesc și fac diferite tranzacții. Aici sunt tranzacționate doar companiile mari, care sunt listate.

Ca să poți cumpăra acțiuni la companiile listate pe Bursă, ai nevoie de un cont la un Broker. Orice persoană poate să-și deschidă un astfel de cont și să înceapă să cumpere acțiuni.

 

Cum câștigi bani investind în acțiuni?

 

Există două modalități principale prin care câștigi bani investind în acțiuni:

 1. Apreciere
 2. Dividende

Aprecierea apare atunci când valoarea unei companii în care tu ai investit crește.

Întorcându-ne la exemplul nostru, să presupunem că ai cumpărat acțiuni la Apple la prețul de 200 USD bucata. Iar Apple trece printr-o perioadă foarte favorabilă în care lansează niște produse noi care se bucură de succes. 

În acel moment, din ce în ce mai mulți investitori vor dori să investească în această companie și vor căuta să cumpere acțiuni. Acest lucru face ca valoarea acțiunilor companiei să crească. Implicit și valoarea acțiunilor pe care tu le deții va crește. 

Să presupunem că prețul unei acțiuni Apple va crește până la 300 USD. Dacă vei vinde în acel moment, vei băga acel profit de 100 USD / acțiune în buzunar. Asta înseamnă aprecierea valorii.

Cea de-a doua modalitate prin care poți câștiga bani investind în acțiuni este prin intermediul dividendelor. 

Dividendele reprezintă banii pe care tu ca investitor îi primești din partea companiei la care deții acțiuni atunci când aceasta obține profit. Datorită faptului că ești unul din proprietarii companiei, beneficiezi de o parte din profitul acesteia. Partea din profit care îți revine ție este proporțională cu numărul de acțiuni deținute.

Unele companii plătesc dividende de 4 ori pe an, iar altele o singură dată, în funcție de politicile interne.

 

Ce înseamnă să investești la Bursă?

 

Ca să răspundem la întrebarea inițială, să investești la Bursă înseamnă să faci trecerea de la „mentalitatea de consumator” la „mentalitatea de investitor”. 

În loc să dai toți banii pe care îi câștigi pe lucruri care dispar sau își pierd valoarea, folosește un procent din veniturile tale și cumpără acțiuni la companiile care produc acele bunuri și servicii. În felul acesta, de fiecare dată când tu sau o altă persoană cumpără acele bunuri și servicii știi că o parte din profitul companiei se va întoarce în buzunarul tău.

Există două categorii de oameni în lume: cei care dau banii companiilor și cei care sunt plătiți de companii. Tu în care categorie ai vrea să fii? 

Scrie-mi răspunsul tău în secțiunea de comentarii de mai jos.

 

Dacă ți-a plăcut acest articol, apasă pe butonul de Like, și arată-l unui prieten printr-un simplu Share. De asemenea, lasă-mi un comentariu în secțiunea de mai jos și spune-mi ce alte subiecte legate de finanțele personale ai vrea să abordez în videoclipurile următoare.

 

Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Cu prietenie,
Ovidiu

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există o șansă chiar să pierzi bani. Instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante. De aceea trebuie să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.

2 Responses

 1. Ce vrei tu sa spui cu asta,este ca daca ne cumparam imbracaminte pierdem bani? Nu este adevarat. Adevarul este ca noi ne folosim de lucrurile astea. in mare parte nu sunt de acord cu ce ai spus. nu ai pus problema cum trebuie.

  1. De fiecare dată când îți cumperi haine pierzi bani. Pentru că nu le poți vinde mai scump decât prețul cu care le-ai cumpărat. Valoarea lor scade mai ales datorită faptului că le folosești. Acest lucru este un adevăr care nu poate fi contestat. Iar în categoria asta intră 90% din lucrurile pe care le cumperi: de la electrocasnice, gadget-uri până la mobilă.

   Asta nu înseamnă că nu trebuie să-ți cumperi haine. Pentru că ele satisfac o nevoie. Ideea pe care am vrut s-o subliniez este să nu faci doar asta. Să nu-ți dai toți banii pe lucruri care se depreciază pentru că nu o să-ți îmbunătățești niciodată situația financiară. Oricât de mulți bani ai câștiga.

   În schimb, dacă faci o schimbare de paradigmă și înțelegi că produsele pe care le cumperi generează venituri și profit companiilor și, pe lângă faptul că le folosești produsele, alegi și să investești în ele și să beneficiezi de o parte din acele câștiguri, pe termen lung vei avea mult mai mult decât de câștigat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *