Ai auzit în jurul tău vorbindu-se despre venitul pasiv și cât este el de important în călătoria către atingerea independenței financiare? În articolul de astăzi îți voi prezenta ce sunt…
Ai auzit în jurul tău vorbindu-se despre venitul pasiv și cât este el de important în călătoria către atingerea independenței financiare? În articolul de astăzi îți voi prezenta ce sunt veniturile pasive și care sunt 3 surse populare de venituri pasive pe care și tu le poți crea.
Dar, înainte să începem, vreau doar să-ți spun că poți să urmărești varianta video a acestui articol, dacă apeși pe link-ul de mai jos.
Ce este venitul pasiv?
Pentru a putea înțelege mai bine ce înseamnă venitul pasiv, cel mai ușor este să facem o comparație între venitul activ și venitul pasiv.
Venitul activ reprezintă banii pe care îi obții în schimbul timpului și a cunoștințelor pe care le folosești pentru a duce la îndeplinire o muncă. Cele mai cunoscute tipuri de venit activ sunt salariul sau veniturile pe care le obții din activitatea de liber întreprinzător sau freelancing.
Pe de altă parte, venitul pasiv reprezintă venitul pe care îl obții chiar dacă nu prestezi o muncă în mod activ. Mulți oameni se referă la acest venit drept banii pe care îi câștigi în timp ce dormi. Există mai multe metode de a obține astfel de venituri și îți voi da câteva exemple puțin târziu.
Ideea de a face bani fără să muncești sună bine, nu-i așa? Însă trebuie să lămurim câteva lucruri legate de veniturile pasive.
Unul din miturile care înconjoară veniturile pasive este faptul că primești bani fără să depui deloc efort. Acest lucru este fals deoarece pentru a obține venit pasiv trebuie să-ți construiești mai întâi o sursă de venit iar apoi să o menții.
Gândește-te la un pom fructifer. Ca să te poți bucura de fructele lui trebuie să plantezi o sămânță, să o îngrijești, iar după un anumit timp vei începe să culegi roadele. Iar ca să te asiguri că obții acele fructe anual trebuie să-l cureți, să-i pui îngrășământ și să-l îngrijești.
La fel sunt și sursele de venit pasiv. Mai întâi este nevoie să investești timp și niște bani pentru a pune bazele acelei surse de venit. În acea perioadă s-ar putea să nu câștigi nimic din investiția ta. Însă, dacă e construită bine, după un anumit timp acea sursă va începe să producă venituri fără ca tu să mai trebuiască să fii implicat zi de zi.
Bineînțeles, va trebui să te asiguri că totul funcționează în parametri normali la anumite intervale de timp, dar această muncă de mentenanță este mult mai puțin solicitantă comparativ cu munca depusă inițial.
În continuare, vreau să-ți prezint 3 surse de venit pasiv, de care sigur ai auzit, care ar fi pașii pe care ar trebui să-i parcurgi pentru a le construi și cum câștigi bani din ele.
1) Venituri din chirii
Veniturile obținute din închirierea proprietăților imobiliare reprezintă una dintre cele mai cunoscute forme de venit pasiv. Înainte de începe să obții venituri din o astfel de activitate trebuie să depui un anumit efort și să faci o investiție de capital.
- Mai întâi, trebuie să găsești și să cumperi o proprietate care este potrivită pentru închiriere;
- Apoi, trebuie să pregătești proprietatea pentru închiriere. Trebuie să o cureți, să faci eventualele reparații și să înlocuiești ce este stricat sau nu mai funcționează foarte bine.
- Ulterior, trebuie să promovezi proprietatea și să găsești chiriași potriviți pentru ea;
Odată ce ai făcut acest lucru, munca ta se diminuează și începi să încasezi lunar chirie. De acum înainte, trebuie doar să te ocupi doar de mentenanța proprietății și de eventualele reparații și renovări care apar în mod inevitabil.
2) Dividende
O altă formă de a obține venituri pasive este să investești într-o afacere. Aici ai opțiunea de a deveni partener într-o societate mai mică sau să cumperi acțiuni la o companie listată pe bursă.
În ambele cazuri, va trebui să faci o muncă de cercetare înainte de a investi pentru a înțelege modelul de afaceri, produsele sau serviciile vândute și cum anume câștigă acea companie bani.
Odată ce ai investit banii și ai cumpărat părți sociale sau acțiuni, ți-ai creat sursa de venit pasiv. De acum înainte, dacă societatea face profit și alege să distribuie o parte către asociați sau acționari, tu vei încasa dividende trimestrial sau anual.
3) Venituri din drepturi de proprietate intelectuală
Nu în ultimul rând, o formă de venit pasiv ar putea fi cele din drepturile de proprietate intelectuală pe care le primești atunci când creezi un material care poate fi protejat de drepturile de autor. În această categorie intră cărți, e-book-uri, melodii, cursuri online și alte astfel de materiale.
Pentru a-ți construi această sursă de venit pasiv, probabil va trebui să investești cel mai mult timp și cei mai puțini bani. Însă, după ce ai creat și publicat materialul, atât timp cât acesta va fi vândut, tu vei primi un procent din veniturile încasate.
Cuvinte de încheiere
Pe lângă cele menționate în acest articol există și alte surse de venit pasiv pe care le poți construi. Secretul este să înțelegi că este un proces care nu se întâmplă peste noapte și probabil va trebui să depui destul de multă muncă inițial pentru a ajunge la rezultatul dorit.
Dacă ești interesat să înveți mai multe despre cum să îți construiești surse de venit pasiv, apasă pe acest link și abonează-te la canalul meu de YouTube. Vei găsi acolo o mulțime de informații valoroase despre investiții, creșterea veniturilor și finanțe personale în general.
Dacă ți-a plăcut acest articol, apasă pe butonul de Like, și arată-l unui prieten printr-un simplu Share. De asemenea, lasă-mi un comentariu în secțiunea de mai jos și spune-mi ce sursă de venit pasiv ai dori să-ți creezi în perioada următoare. Abia aștept să citesc răspunsurile tale!
Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!
Cu prietenie,
Ovidiu
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.