CE SUNT FONDURILE MUTUALE

CE SUNT FONDURILE MUTUALE

În activitatea mea vorbesc mult despre Fonduri Mutuale și le recomand deseori investitorilor începători. În articolul de astăzi o să-ți explic ce este un Fond Mutual, cum poți să investești în aceste Fonduri și ce presupune acest lucru.

Dar, înainte să începem, vreau doar să-ți spun că poți să urmărești varianta video a acestui articol, dacă apeși pe link-ul de mai jos.

Ce este un fond mutual?

Deoarece nu foarte multă lume a auzit de ele, în primul rând aș vrea să-ți explic ce este un Fond Mutual.

Fondurile Mutuale atrag sume de bani de la mai mulți investitori (de regulă câteva mii) pentru a investi în diferite tipuri de active cum ar fi: depozite bancare, obligațiuni, acțiuni și alte active. 

Ele sunt conduse de către un Administrator de Fond, care alocă banii disponibili în încercarea de a obține profituri pentru investitori. Portofoliul unui Fond Mutual este structurat în funcție de obiectivele acestuia care sunt menționate în Prospectul de investiții.

Avantajul Fondurilor Mutuale este că oferă investitorilor mai mici posibilitatea de a investi în portofolii complexe și diversificate care sunt gestionate de un Administrator profesionist. Atunci când investești într-un Fond Mutual, cumperi o parte din valoarea portofoliului creat de Administratorul de Fond. În consecință, vei participa în mod proporțional atât la câștigurile cât și la pierderile fondului.

Valoarea Fondului Mutual depinde de performanțele activelor pe care le cumpără. De exemplu, valoarea unui Fond de Acțiuni va fluctua în funcție de evoluția acțiunilor individuale pe care le deține în portofoliul său. Unele vor crește, altele vor scădea. Randamentul mediu se poate observa în evoluția unităților fondului.

Una din caracteristicile de bază ale fondurilor mutuale este faptul că dețin simultan, zeci, sute sau chiar mii de active în portofoliul lor. Pentru investitori, asta înseamnă diversificare la un preț redus. Este mult mai ieftin să cumperi o unitate dintr-un Fond Mutual care deține 100 de acțiuni, decât să replici portofoliul acestuia investind singur în aceleași acțiuni.

Pentru a înțelege mai bine cum funcționează diversificarea să presupunem că un investitor cumpără acțiuni Banca Transilvania înainte ca aceasta să raporteze un trimestru mai slab. În acest caz, deoarece toate investițiile lui sunt legate de o singură companie, valoarea portofoliului său va scădea destul de mult. În schimb, dacă același investitor ar fi folosit banii pentru a cumpăra unități într-un Fond Mutual care deține și acțiuni Banca Transilvania, valoarea portofoliului său va scădea mult mai puțin. Asta pentru că Banca Transilvania este doar o părticică din portofoliul Fondului.

Tipuri de Fonduri Mutuale

Se spune că la nivel mondial există câte un tip de Fond Mutual pentru fiecare tip de investitor. Însă dintre toate tipurile de fonduri disponibile, după părerea mea, cele mai importante sunt Fondurile de Acțiuni și Fondurile cu Venit Fix. 

1) Fondurile de Acțiuni investesc exclusiv în acțiunile companiilor listate pe bursă. Investind într-un astfel de Fond investitorii se așteaptă fie să primească dividende din partea companiilor în care a investit Fondul, fie ca valoarea unităților pe care le dețin să crească pe măsură ce acțiunile pe care le deține fondul se apreciază.

O sub-categorie a Fondurilor de Acțiuni o reprezintă Fondurile de tip Indice. În momentul de față acestea sunt cele mai populare Fonduri Mutuale disponibile. Strategia lor de investiții pornește de la premisa că este foarte greu și foarte scump să încerci să depășești randamentele medii ale Pieței de Capital în mod constant. De aceea, Administratorii acestor fonduri preferă să cumpere doar acțiunile care formează indicii bursieri majori cum ar fi S&P 500 pentru SUA, DAX 30 pentru Germania sau BET pentru România și să replice cât mai fidel performanța acestora.

Acestea sunt preferatele mele când vine vorba de acțiuni. Numeroase studii au arătat că, pe termen lung, Fondurile de tip Indice au randamente mai bune decât Fondurile de Acțiuni în care Administratorii Fondului încearcă să nimerească companiile care vor avea rezultate peste medii. 

2) Fonduri cu Venit Fix se concentrează pe active care oferă investitorilor un randament fix cum sunt Titlurile de Stat, Obligațiunile Corporative sau Depozitele Bancare. Strategia acestui tip de Fond este să genereze venituri din dobânzi pe care apoi să le repartizeze investitorilor.

Mai există și alte tipuri de Fonduri Mutuale dar cele pe care le-am enumerat mai devreme sunt cele mai populare atât la nivel mondial cât și în România. Poți foarte ușor să-ți construiești un Portofoliu de Investiții folosind aceste tipuri de Fonduri.

Ce sunt ETF-urile?

În continuare, vom vorbi despre o categorie specială de  Fonduri Mutuale și anume ETF-urile. ETF este o prescurtare de Exchange Traded Fund și se traduce prin fond tranzacționat la Bursă. 

Acestea sunt foarte similare cu fondurile mutuale tradiționale în sensul că folosesc aceleași strategii de investiții și pot fi împărțite în aceleași categorii. Ceea ce le deosebește este faptul că ETF-urile sunt listate la Bursă. 

Ca să înțelegi cum se reflectă această deosebire, atunci când vrei să cumperi unități într-un fond mutual, vânzătorul e Administratorul Fondului. Atunci când cumperi un ETF, vânzătorul este o altă persoană care în acel moment dorește să-și vândă unitățile sale pe Bursă.

ETF-urile au crescut în popularitate în ultimii ani deoarece au comisioane de administrare mai mici decât Fondurile Mutuale tradiționale echivalente. 

Iar acum haide să vorbim și de costurile investițiilor în Fonduri Mutuale.

Comisioanele Fondurilor Mutuale

În schimbul serviciilor de gestionare a investițiilor și pentru a profita de faptul că poți să începi să investești cu sume mai mici, va trebui să plătești un preț. Acest preț ia forma unor comisioane de administrare pe care le plătești Administratorului Fondului. Rolul acestor comisioane este de a acoperi cheltuielilor operaționale cum ar fi salariile analiștilor sau licențele pentru programele pe care aceștia le folosesc. 

ETF-urile tind să aibă comisioane de administrare mai mici decât echivalentul lor tradițional. Iar dintre toate Fondurile Mutuale disponibile investitorilor, Fondurile de tip Indice au, de regulă, cele mai mici comisioane de administrare.

Îți recomand să analizezi cu atenție toate comisioanele pe care trebuie să le plătești Administratorului Fondului înainte de a investi într-un Fond Mutual. Ca regulă generală, caută mereu să investești în fondurile cu cele mai mici comisioane de administrare. Pe termen lung vei avea foarte mult de câștigat.

Cum investești într-un fond mutual?

Ca să devii investitor într-un Fond Mutual trebuie să cumperi unități în acel Fond. Aceste unități de fond sunt similare cu acțiunile. Odată ce ai cumpărat o unitate de fond ești deținătorul unui părți din portofoliul pe care acesta îl deține.

Pentru a deveni investitor într-un Fond Mutual tradițional, trebuie să completezi un formular de adeziune și să cumperi cel puțin o Unitate de Fond. În schimb, pentru a investi în ETF-uri, deoarece acestea sunt tranzacționate la Bursă, ai nevoie de un cont la un broker. După ce ți-ai deschis acel cont, vei putea cumpăra unități la fel ca orice altă acțiune.

Cuvinte de încheiere

Eu sunt un fan al Fondurilor Mutuale deoarece ele îți oferă diversificare, e relativ ușor să investești în ele și nu ai nevoie de un capital foarte mare ca să începi. Iar pe termen lung s-au dovedit foarte robuste și performante. 

Pentru mine este mai important să începi să investești cu sume mici ca să te obișnuiești cu ideea și să-ți formezi un obicei decât să aștepți momentul și oportunitatea perfectă. Fondurile Mutuale îți oferă această posibilitate. Tot ce mai rămâne este ca TU să faci primul pas. 

Dacă ți-a plăcut acest articol, apasă pe butonul de Like, și arată-l unui prieten printr-un simplu Share. De asemenea, lasă-mi un comentariu în secțiunea de mai jos și spune-mi ce alte subiecte legate de finanțele personale ai vrea să abordez în videoclipurile următoare.

Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Cu prietenie,
Ovidiu

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.

 

4 Responses

    1. Mulțumesc pentru sugestie! Voi publica și un astfel de articol în viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *