TOP 5 FONDURI MUTUALE DE TIP INDICE ROMÂNEȘTI

TOP 5 FONDURI MUTUALE DE TIP INDICE ROMÂNEȘTI

Ești gata să pui banii să muncească pentru tine și te-ai decis să începi să investești în Fonduri Mutuale? 

În articolul de astăzi îți voi prezenta care sunt, după părerea mea, cele mai bune Fonduri Mutuale de tip Indice care investesc în companii românești.

Dar, înainte să începem, vreau doar să-ți spun că poți să urmărești varianta video a acestui articol, dacă apeși pe link-ul de mai jos.

Eu sunt un fan al Fondurilor Mutuale

Dacă vrei să fii un investitor pasiv și să pui banii să muncească pentru tine fără să te implici foarte mult, acestea sunt unele dintre cele mai potrivite vehicule de investiții existente. 

Printre avantajele lor se numără: 

 • Faptul că nu ai nevoie de un capital foarte mare ca să investești în ele. Unele fonduri îți permit să începi să investești cu doar 100 de lei.
 • Îți oferă diversificare la preț redus. Atunci când investești într-un Fond Mutual de tip indice, investești într-un grup de acțiuni de la diverse companii. Dacă ar fi să investești individual în aceste companii, ai avea nevoie de mult mai mulți bani.
 • Sunt transparente și ușor de înțeles. La orice moment poți să afli care sunt companiile care se află în portofoliul fondului.

Din acest motiv, îi încurajez mereu pe clienții mei să-și construiască un portofoliu diversificat folosindu-se de Fonduri Mutuale.

Ei bine, în acest articol vreau să-ți prezint care sunt cele mai bune Fonduri Mutuale de tip Indice din România care investesc în companii românești.

Locul 5: Certinvest BET-FI Index

Lansat în anul 2010, acesta este un Fond Mutual de Acţiuni de tip Indice, ce urmăreşte reproducerea structurii indicelui BET-FI. Fondul are la bază dispersia riscului între cele 5 societăţi de investiţii financiare (cunoscute ca SIF-uri) și acțiunile Fondului Proprietatea. Astfel, fondul investește în proporţie de peste 90% în acţiunile următoarelor 6 companii: SIF Muntenia, SIF Moldova, SIF Transilvania, SIF Banat Crişana, SIF Oltenia, Fondul Proprietatea.

Am plasat acest fond pe locul 5 deoarece este un Fond Mutual care investește în alte Fonduri. Atât SIF-urile cât și Fondul Proprietatea funcționează ca un fond închis de investiții. Ele investesc banii investitorilor în diferite companii listate. Aceste fonduri închise sunt gestionate activ și nu urmăresc un indice. 

Personal, prefer să existe un singur nivel intermediar între mine ca investitor și acțiunile companiilor în care investesc.

Fondul nu distribuie dividende. Profiturile realizate de către fond sunt transferate în activul fondului și reinvestite, în vederea creșterii activului net al fondului.

Informații cheie:

 • Administrator: Certinvest S.A.
 • Data lansării: 01.07.2010
 • Nivelul anual al comisioanelor plătite din activul contului: 2.62%
 • Investiția minimă: o unitate de fond

Locul 4: Certinvest BET Index

Lansat tot în anul 2010, Certinvest BET Index este un fond de acţiuni de tip indice, ce urmăreşte reproducerea structurii indicelui BET.

Fondul are la bază dispersia riscului, investind în cele mai lichide companii listate la Bursa de Valori Bucureşti, corelându-şi structura în proporţie de minimum 90% cu cea a indicelui BET. Astfel, minim 90% din activele Fondului se vor investi in acţiuni ale societatilor care intră in componenţa indicelui BET.

Fondul nu distribuie dividende. Profiturile realizate de către fond sunt reinvestite, în vederea creșterii activului net al fondului.

Motivul pentru care am plasat acest fond pe locul 4 este nivelul foarte ridicat al comisioanelor anuale. Cu un comision anual de 3.39% pe an, acesta este unul dintre cele mai mari comisioane pe care le-am văzut la un fond de tip indice. Ca să fiu sincer, am văzut fonduri gestionate activ care au comisione de administrare mai mici.

Informații cheie:

 • Administrator: Certinvest S.A.
 • Data lansării: 01.07.2010
 • Nivelul anual al comisioanelor plătite din activul contului: 3.39%
 • Investiția minimă: o unitate de fond

Locul 3: Certinvest XT Index

La fel ca și fondurile anterioare de la Certinvest, acest fond a fost lansat tot în anul 2010.

Certinvest XT Index este un fond de acţiuni de tip index, ce urmăreşte reproducerea structurii indicelui BET-XT. Fondul are la bază dispersia riscului, investind în cele mai lichide 25 de companii listate la Bursa de Valori Bucureşti, inclusiv SIF-urile, corelându-şi structura în proporţie de minimum 90% cu cea a indicelui BET-XT.

Fondul nu distribuie dividende. Profiturile realizate de către fond sunt reinvestite, în vederea creșterii activului net al fondului.

Motivul pentru care am ales să plasez acest fond pe locul 3 este faptul că oferă o diversificare mai mare decât cele menționate anterior. În ciuda comsioanelor anuale mai mari, faptul că acest fond investește în 25 de companii, comparativ cu cele 16 ale indicelui BET îl face să fie mai bine diversificat.

Informații cheie:

 • Administrator: Certinvest S.A.
 • Data lansării: 01.07.2010
 • Nivelul anual al comisioanelor plătite din activul contului: 3.76%
 • Investiția minimă: o unitate de fond

Un lucru reprezentativ pentru toate cele 3 fonduri de la Certinvest este faptul că poți să investești în ele folosind platforma InvestOnline.ro. Odată ce ți-ai deschis contul pe site, poți să investești sau să răscumperi unități de fond oricând dorești. Iar plata o poți face online cu cardul sau prin ordin de plată, după cum îți este mai comod.

Locul 2: BT Index Romania ROTX

Acesta este un fond mutual, care urmărește să reproducă structura indicelui ROTX, minim 75% din activele fondului fiind investite în acțiunile companiilor care alcătuiesc acest indice. 

Indicele ROTX (Romanian Traded Index) este un produs al Bursei de Valori București deținut în coproprietate cu Bursa de Valori din Viena.

Fondul nu distribuie dividende. Dobânzile și dividendele sunt reinvestite și se capitalizează în calculul valorii unităţii de fond.

Dacă ești client al Băncii Transilvania cu serviciul BT24 Internet Banking activ, ai posibilitatea de a investi în acest fond prin canale electronice și anumie BT24 Internet Banking / Mobile Banking.

Am plasat acest fond pe locul 2 din două motive. 

În primul rând, pentru un fond de tip indice, faptul că până la 25% din banii disponibili pot fi plasați în depozite bancare mi se pare destul de mult. Acei bani nu sunt folosiți la potențialul maxim. 

În al doilea rând, indicele ROTX are mai puține companii în componență și astfel oferă o diversificare mai redusă.

Informații cheie:

 • Administrator: BT Asset Management
 • Data lansării: 01.03.2005
 • Nivelul anual al comisioanelor plătite din activul contului: 2.03%
 • Investiția minimă: o unitate de fond

Locul 1: ETF BET Tradeville

Acesta este singurul ETF (Fond Tranzacționat la Bursă) din România fiind listat la Bursa de Valori București.

Fondul este administrat pasiv și are ca obiectiv replicarea cât mai precisă a structurii și performanței indicelui BET. Așadar, el investeștie minim 85% din capital doar în acțiunile care intră în componența indicelui BET.

La fel ca și celelate fonduri prezentate în acest videoclip, acest fond nu distribuie dividende. Dividendele încasate de Fond de pe urma societăților aflate în portofoliul acestuia sunt reinvestite.

De ce l-am pus pe locul 1? Pentru că are cel mai mic comision de administrare anual și este destul de bine diversificat.

Informații cheie:

 • Administrator: Vanguard Asset Management
 • Data lansării: 29.08.2012
 • Nivelul anual al comisioanelor plătite din activul contului: 1.95%/an
 • Investiția minimă: o unitate de fond

Acestea sunt după părerea mea cele mai bune fonduri de tip indice din România.

O mică atenționare

Un lucru la care vreau să-ți atrag atenția este următorul: deși toate acestea sunt fonduri de tip indice și au, de obicei, comisioane de administrare mai mici decât fondurile gestionate activ, dacă privim lucrurile obiectiv, aceste comisioane sunt mari.

Comparativ cu Fondurile Mutuale de tip Indice care replică performanțele indicilor bursieri majori cum sunt S&P 500, MSCI World, sau Euro Stoxx 600 comisioanele anuale ale Fondurilor Mutuale de tip Indice românești sunt mari.

Un comision de 1,95% pe an cât este cel al ETF-ului BET de la Tradeville este enorm dacă îl comparăm cu 0,12% sau 0.20% cât sunt comisioanele unor Fonduri internaționale precum cele menționate mai devreme.

Nu știu care este cauza acestor comisioane ridicate. 

O posibilă explicație ar fi numărul mic de investitori. Din cauza faptului că sunt puțini investitori, portofoliul fondurilor românești este mic comparativ cu giganții internaționali care gestionează active de miliarde de EURO. Astfel, administratorii fondului sunt nevoiți să perceapă comisioane mari pentru a-și acoperi cheltuielile operaționale.

Repet, aceasta este doar o presupunere de-a mea. Însă dacă așa stau lucrurile, o creștere a numărului de investitori, ar duce la creșterea competiției între fondurile mutuale, lucru care ar duce la scăderea comisioanelor anuale plătite. Iar acest lucru ar fi în beneficiul tuturor investitorilor.

Comisioanelor anuale influențează semnificativ rezultatele investițiilor pe termen lung. Sunt un aspect ce trebuie luat în considerare atunci când îți construiești Portofoliul de Investiții. Din acest motiv am vrut să îți aduc la cunoștință aceste diferențe. 

Cuvinte de încheiere

Sper că informațiile prezentate în acest articol îți sunt folositoare și te ajută să-ți construiești Portofoliul de Investiții.

Dacă ți-a plăcut acest articol, apasă pe butonul de Like, și arată-l unui prieten printr-un simplu Share.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Cu prietenie,
Ovidiu


Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.

 

4 Responses

 1. Care ar fi un site bun pentru a investi in fonduri de tip indice, nu neaparat romanesti. Am facut un cont la xtb cu intentia asta, ca sa imi dau seama ca acolo sunt niste contracte CFD bazate pe fonduri indice. Nu ma prea pricep, dar din ce inteleg e un fel de specula daca o sa scada sau nu cotatia fondului, ceea ce nu ma intereseaza. Vreau sa cumpar si sa investesc pe termen lung, nu vreau specula de azi pe maine.

  1. Salut!

   XTB este un broker bun pentru a face investiții în ETF-uri internaționale. Marele lui avantaj este că oferă suport în limba română.

   ETF-urile de tip indice pentru investiții au în descriere ETF ETF. Cele pentru speculații au în descriere ETF CFD. Dacă vrei să investești pe termen lung, le eviți pe cele de tip ETF CFD și te uiți doar la cele de tip ETF ETF.

   Una dintre cele mai importante reguli ale investițiilor este să înțelegi în ce investești. Înainte să începi să investești bani în Fonduri Mutuale și ETF-uri, ar fi recomandat să te documentezi mai mult. Sunt foarte multe materiale pe internet din care poți învăța singur.

   Dar dacă vrei și puțin ghidaj îți recomand un curs. Săptămâna aceasta eu am lansat cea de-a treia ediție a unui curs experențial despre Finanțe Personale și Investiții în care acoper partea de investiții, în special pe Fonduri Mutuale: ce sunt, cum investești, cum îți stabilești alocarea portofoliului, cum deschizi un cont la un broker, cum lansezi un ordin etc.

   Îți las aici link-ul să citești toate detalile: http://bit.ly/ConstruiesteAverea

   Ieri noapte am închis înscrierile și luni, 02.03.2020, încep cursul cu această nouă grupă de cursanți. Pentru că nu am început încă Webinar-iile, ai putea să te înscrii și tu. Dacă decizi că este pentru tine, urmează instrucțiunile de pe site. Iar dacă ai întrebări, scrie-mi un mesaj la adresa contact@ovidiutarcu.ro și îți răspund. Să pui doar în subiect „Comentariu TOP 5 Fonduri Mutuale” ca să te identific ușor.

   Sper că răspunsul meu ți-a fost folositor!

 2. Recomandati platforma Tradeville pentru ETF Bet Tradeville?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *