Sărbătorile de iarnă au trecut, te-ai relaxat și ți-ai făcut de cap. A început un nou an și constați că ai rămas cu destul de puțini bani până la următorul…

Sărbătorile de iarnă au trecut, te-ai relaxat și ți-ai făcut de cap. A început un nou an și constați că ai rămas cu destul de puțini bani până la următorul salariu. Ce faci acum?

Aparent, mulți dintre noi își pierd din vedere obiectivele financiare în această perioadă a anului și devin puțin prea entuziaști privitor la cheltuielile pe care le fac. Raportul European al Plăţilor Consumatorilor, derulat în 24 de ţări din Europa printre care şi România, relevă că românii cheltuiesc mai mult decât ar trebui în perioada Crăciunului, fiind pe locul 3 în Europa, după irlandezi şi britanici.

Te încadrezi și tu în această categorie? Fă o pauză și analizează-ți cheltuielile făcute în perioada sărbătorilor de iarnă. Vezi dacă ai făcut alegeri pe care nu le-ai fi făcut în mod normal.

Evident, nu te poți întoarce în timp ca să-ți îndrepți greșelile. Dar poți să te concentrezi pe viitor și să te asiguri că nu le mai repeți. De aceea vreau să-ți prezint în continuare trei greșeli financiare pe care le fac oamenii în perioda sărbătorilor de iarnă, pe care e posibil să le fi făcut și tu, și cum să le îndrepți.

1.      Uită de obiectivele financiare

Obiectivele financiare sunt diferite de la individ la individ. Ele pot fi mai mici, cum ar fi să economisești 100 de lei lună de lună pentru a-ți cumpăra un laptop nou, sau pot fi mai mari, precum stingerea tuturor datoriilor până la finalul anului 2019.

Dacă în perioada sărbătorilor ai fost luat de val și ai neglijat să aloci bani către obiectivele financiare, e momentul să te uiți din nou peste aceste obiective. Așază-te la masă și revizuiește-ți obiectivele financiare actuale. Evaluează-ți progresul și adaugă unele noi dacă este nevoie. Vrei să faci o excursie în străinătate vara aceasta? Vrei să-ți finalizezi Fondul de Siguranță? Sau poate vrei să scapi de ultima datorie până în luna martie. Continuă munca pentru atingerea lor din punctul în care ai rămas.

La fel ca orice alt obiectiv în viață, obiectivele financiare trebuie să fie SMART: Specifice, Măsurabile, Accesibile, Relevante și delimitate în Timp. Cea mai bună modalitate pentru a te asigura că îți atingi obiectivele financiare este să le notezi pe o foaie de hârtie. Faptul că îți scrii obiectivele cu pixul pe foaie te va face mai responsabil și astfel cresc șansele să le atingi.

2.      Contractează datorii noi

Raportul menționat mai sus subliniază că 25% dintre români apelează la împrumuturi în perioada Crăciunului. Metodele preferate de îndatorare sunt cardurile de credit și împrumuturile de la rude și prieteni.

Sper că n-ai făcut și tu acest lucru. Totuși, dacă te-ai îndatorat ca să cumperi cadouri sau alte lucruri de Crăciun, e timpul să scapi de aceste noi datorii!  Folosește metoda „bulgărelui de zăpadă” pentru a atinge acest obiectiv. Fă o listă cu toate datoriile noi și ordonează-le în funcție de sold de la cea mai mică la cea mai mare. Concentreză-ți eforturile pentru a plăti cât mai repede cea mai mică dintre datorii, în timp ce continui să plătești rata minimă la celelalte datorii. Când ai terminat de plătit prima datorie, adaugă ce plăteai către acea datorie la rata minimă a următoarei datorii de pe listă și scapă de ea cât mai repede.

Această metodă te va ține motivat pe parcursul procesului de plătire a noilor datorii contractate. Micile victorii care apar pe măsură ce scapi de câte un card de credit sau de câte o datorie către un prieten te vor ajuta să menții cursul până când atingi acest obiectiv financiar.

3.      Ai rămas cu prea mult din lună până la următorul salariu

Un alt fenomen întâlnit des în luna ianuarie este faptul că rămâi cu mai puțini bani în cont comparativ cu o lună normală. Dacă ai ajuns în această situație, apelează la postul financiar.

Ții minte postul pe care l-ai ținut înainte de Crăciun? E momentul să faci unul și după Crăciun pentru portofelul tău. Principiul este același: trebuie să renunți la anumite cheltuieli pe care le făceai în mod obișnuit la fel cum ai renunțat la anumite feluri de mâncare în perioada postului.

Postul financiar funcționează în felul următor. Fă o listă cu cheltuielile de bază: chirie și utilități, mâncare și alte cheltuieli necesare. Verifică lista și asigură-te că nu ai strecurat pe acolo vreo dorință care nu reprezintă o nevoie. Scade din suma pe care o ai momentan în cont, cheltuielile fixe din lista de mai sus. Folosește banii rămași pentru cheltuielile variabile rămase și încadrează-te în acest buget.

Ideea acestui post este să te prevină să apelezi la descoperiri de cont, carduri de credit sau alte împrumuturi până la următorul salariu. După ce acesta ți-a fost virat în cont, poți să-ți reiei stilul de viață și să te ocupi de obiectivele financiare pe care le-ai stabilit la începutul acestui an.

Cuvinte de încheiere

Să faci greșeli este un lucru uman. Ceea ce este cu adevărat important este să înveți din ele. Dacă te regăsești într-una din situațiile de mai sus, aplică recomandările prezentate și începe anul 2019 în forță. Până la finalul anului sunt sigur că vei progresa și te vei simți mai bine.

Dacă ți-a plăcut articolul și crezi că ai aflat ceva folositor din el, nu ezita să-l arăți unui prieten printr-un share pe Facebook, un retweet pe Twitter sau orice alt mijloc de social media pe care îl folosești.

De asemenea, spune-mi ce alte greșeli financiare crezi că fac oamenii în perioada sărbătorilor de iarnă? Scrie-mi răspunsul tău în secțiunea de comentarii de mai jos.

Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care îl pot cumpăra banii este liniștea financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.