Asigurările unit-linked sunt unul dintre cele mai promovate produse atunci când vine vorba de economisirea și investirea banilor. Dar oare sunt ele potrivite pentru această activitate? În articolul de astăzi…
Asigurările unit-linked sunt unul dintre cele mai promovate produse atunci când vine vorba de economisirea și investirea banilor. Dar oare sunt ele potrivite pentru această activitate?
În articolul de astăzi vreau să-ți prezint ce sunt asigurările unit-linked, de câte tipuri sunt, cum funcționează și care este costul acestora. Iar dacă rămâi până la final îți voi prezenta și părerea mea despre aceste produse financiare.
Dar înainte să începem vreau doar să îți spun că poți urmări varianta video a acestui articol aici:
Ce sunt asigurările unit-linked (AUL)?
Asigurările unit-linked sunt produse financiare oferite de companiile de asigurări care combină o componentă de protecție, în principiu o asigurare de viață, cu o componentă investițională.
Trebuie menționat că, pe lângă asigurarea de viață, în componenta de protecție pot fi incluse și alte riscuri complementare cum ar fi cel de deces din accident sau intervenții chirurgicale.
Cum funcționează AUL?
Cei care încheie o poliță de asigurare unit-linked trebuie să facă plăți regulate către compania de asigurări. Aceste plăți pot fi lunare, trimestriale, semi-anuale sau anuale.
O parte din banii plătiți sunt folosiți pentru a acoperi primele de asigurare pentru riscurile acoperite de poliță cum sunt cel de deces sau spitalizare. Iar diferența este pusă laolaltă cu banii altor asigurați și investită în diferite instrumente financiare, cum ar fi acțiuni și obligațiuni, prin intermediul unor Fonduri Mutuale.
De aici avem și denumirea de asigurare UL adică asigurare legată de unitățile unor Fonduri de Investiții.
Mai trebuie să știi că, în România, durata minimă pe care se poate încheia o poliță de asigurare UL este de 5 ani.
Tipuri de asigurări UL
Asigurările UL pot fi clasificate în funcție de două criterii majore.
Primul dintre ele este scopul asigurării. În acest caz avem:
Asigurări UL pentru Investiții. Acestea asigurări sunt destinate persoanelor care doresc să facă investiții constante, cu sume relativ mici, și vor să-și crească puțin averea netă.
Asigurări UL pentru Pensie. Acest tip de asigurări sunt destinate persoanelor care vor să obțină un venit suplimentar pe lângă pensia pe care o vor obține când se vor retrage din activitate. Contractul presupune să faci plăți regulate în perioada în care ești activ pe piața muncii. Când polița ajunge la maturitate ți se permite să retragi un procent mai mare din suma acumulată la început, iar diferența rămasă în cont va fi convertită într-o rentă viageră plătită lunar.
Asigurări UL pentru Economii. Acest tip de asigurare este folosit pentru a strânge o sumă garantată de bani în caz de supraviețuire a persoanei asigurate. Cu alte cuvinte dacă survine decesul în timpul perioadei contractuale beneficiarul primește suma asigurată, iar dacă supraviețuiești ți se plătește suma agreată.
Asigurări UL pentru Copii. Acest gen de asigurări sunt destinate pentru persoanele care doresc să economisească bani pentru educația copiilor, pentru nuntă sau alte lucruri pe care doresc să le asigure copiilor.
Asigurări UL pentru Probleme Medicale. Este un tip de asigurare care pe lângă componenta de protecție în caz de deces te ajută să plătești cheltuielile medicale majore.
Cel de-al doilea criteriu după care pot fi clasificate asigurările UL este modul în care sunt plătite beneficiile în caz de deces. Aici avem:
Asigurări UL de Tip 1 unde, în cazul decesului persoanei asigurare, beneficiarul primește suma care este mai mare dintre suma asigurată în caz de deces și valoarea acumulată în Portofoliul de Investiții.
Asigurări UL de Tip 2 unde, în cazul decesului persoanei asigurare, beneficiarul primește atât suma asigurată în caz de deces cât și valoarea acumulată în Portofoliul de Investiții.
Bineînțeles, primele de asigurare pentru asigurările UL de Tip 2 sunt mai mari decât pentru cele de Tip 1.
Cât te costă o Asigurare UL?
Încheierea unei polițe de asigurare UL atrage cu sine niște costuri. Fiecare companie de asigurări stabilește propriile comisioane când vine vorba de produsele sale UL. Dar, printre cele mai comune comisioane pe care le poți întâlni sunt următoarele.
În primul rând avem Comisionul de Administrare a Poliței/Contului. Acesta reprezintă un procent din unitățile cumpărate în primul an de contract și se deduce în fiecare lună pe toată perioada desfășurării contractului. Comisionul de administrare a poliței nu este negociabil, însă poate să scadă cu cât prima plătită de asigurat este mai mare.
În al doilea rând avem un Comision de Alocare a Primei. Acest comision reprezintă un procent fix din suma pe care o plătești în mod regulat companiei de asigurări sub formă de primă. De obicei, comisionul de alocare a primei este mai mare în primii ani din perioada contractuală. În general, banii destinați investiților se alocă în proporție de 95%.
În al treilea rând avem un comision pe care-l plătești dacă vrei să faci realocări în portofoliul tău de investiții. (Comision de Realolcare) Atunci când investești printr-o asigurare UL ai posibilitatea să modifici alocarea fondurilor în care sunt direcționați banii în mod gratuit doar de un număr limitat de ori. Un exemplu de realocare ar fi scăderea cu 10% a investițiilor în fonduri de obligațiuni și creșterea cu 10% a investițiilor în fonduri de acțiuni. Dacă vrei să faci modificări și după ce depășești acel număr va trebui să plătești un comision.
În al patrulea rând avem Comisioanele de Administare ale Fondului de Investiții în care sunt plasați banii. Acei bani sunt folosiți pentru a acoperi cheltuielile operaționale ale fondului.
În al cincilea rând avem Comisioanele de Retragere Parțială. După 3 ani de la începerea contractului de asigurare ți se permite, în anumite condiții, să faci retrageri parțiale din sumele acumulate în portofoliul de investiții. Astfel de retrageri aduc cu sine plata anumitor comisioane.
În al șaselea rând avem Comisioanele de reziliere a Poliței de Asigurare. Dacă dorești să anulezi polița înainte ca acesta să ajungă la maturitate vei fi penalizat cu un procent din valoarea sumei acumulate în portofoliul de investiții. Acest comision depinde foarte mult de numărul de ani care au trecut de când ai semnat contractul. De exemplu, dacă vrei să anulezi polița în primii doi ani vei pierde întreaga sumă din portofoliul de investiții. În schimb, dacă vrei să reziliezi în anul 19 din 20, valoarea acestui comision va fi mai mică.
Este foarte dificil să estimezi toate aceste comisioane până când nu vezi un contract de la o firmă de asigurare. Dar eu estimez că undeva între 4-5% din valoarea sumelor pe care tu le plătești anual către compania de asigurări pentru a fi investite, se duce pe comisioane. Asta pentru că ea trebuie să plătească: cheltuieli cu emiterea politei, comisionul plătit brokerului/agentului de asigurări, cheltuieli menținere/administrare contract si service etc.. Iar pe lângă asta, mai trebuie să facă și profit.
Regimul fiscal specific asigurărilor unit-linked
Avantajul asigurărilor UL este dat de faptul că nu se plătesc impozit de venit și contribuții la asigurările sociale pentru câștigurile obținute din astfel de produse financiare.
Ce cred eu despre asigurările UL
Acum că ți-am prezentat toate aceste informații despre asigurările UL, vreau să-ți prezint de ce eu nu le consider instrumente potrivite pentru investiții.
În primul rând, sunt vândute de companii de asigurare. Aceste companii sunt specializate pe a oferi produse de asigurare, nu pe investiții. De aceea, cum nu te duci la zidar să-l întrebi cum să devii negustor de pietre prețioase așa nu te duci la o companie de asigurări ca să te ajute pe partea de investiții.
În al doilea rând, nu ai foarte mult control asupra investițiilor. Lasă-mă să-ți explic. Responsabilitatea alegerii fondurilor în care investești prin intermediul asigurării UL este a ta. Reprezentantul companiei de asigurări poate doar să-ți facă recomandări. Problema este că dacă TU nu cunoști instrumentele oferite, ce randamente poți obține sau cum arată o alocare a portofoliului care să te avantajeze ajungi să te bazezi exclusiv pe acele recomandări. Și chiar dacă ai posibilitatea să ajustezi ulterior alocarea, dacă nu ai cunoștințele financiare necesare nu o să o faci. Și nimeni nu o să te sune ca să te tragă de mânecă. De aceea este atât de important să investești doar în ceea ce cunoști.
Ca fost posesor al unei asigurări UL care a început cu o alocare 60% acțiuni și 40% obligațiuni, îți spun că în 5 ani de zile nu am fost niciodată sunat să mi se spună că ar trebui să merg pe o alocare mai agresivă. Până când nu am contactat eu agentul de asigurări să-i spun că vreau să direcționez diferit banii, nu s-a întâmplat nimic. Singurul moment în care am fost contactat a fost când trebuia reînnoit contractul și indexată valoarea primei de asigurare.
În al treilea rând, comisioanele sunt mari iar acest lucru îți afectează randamentele pe termen lung. Fiecare procent pe care îl plătești în plus sub formă de comisioane îți afectează câștigul mai mult decât impozitul pe care l-ai plăti dacă ai investi în alte instrumente. Degeaba sunt câștigurile din astfel de produse financiare scutite de taxe și impozite, dacă profiturile sunt mici.
În al patrulea rând, nu ai acces la banii tăi. După cum ai văzut dacă vrei să reziliezi contractul sau să oprești investițiile nu poți. Ești obligat să plătești lună de lună, an de an, până când ajungi la maturitate. În caz contrar vei fi penalizat cu sume mari de bani.
Cuvinte de încheiere
Dacă ar fi să facem o analogie cu o echipă de fotbal, te aștepți ca atacantul și jucătorii ofensivi să atace poarta adversă și să înscrie goluri. Însă nu prea te aștepți ca fundașul să urce în atac pentru a marca.
În lumea finanțelor personale asigurările fac parte din defensiva unui plan financiar sănătos. Ele sunt create pentru a-ți proteja activele, adică lucrurile care îți aduc bani. De aceea, părerea mea este că asigurările UL nu sunt potrivite pentru a face investiții dacă vrei să-ți construiești Averea și să atingi Liniștea Financiară. În plus, după ce am ascultat zeci de interviuri cu oameni care au ajuns independenți financiar am observat că nici unul nu s-a bazat pe asigurări UL pentru a atinge acest obiectiv.
Singurele persoane care ar beneficia de pe urma unui astfel de produs financiar sunt cei care nu sunt interesați deloc de educația lor financiară și nu vor să-și bată deloc capul cu gestionarea finanțelor personale și a investițiilor. Prin intermediul unei asigurări UL măcar economisesc forțat niște bani și nu rămân chiar cu zero după zeci de ani de activitate.
Recomandarea mea ar fi să să te ferești de ele și să separi partea de asigurări și cea de investiții. Cu puțină implicare lună de lună poți să obții randamente mult mai bune investind în Fonduri Mutuale de tip Indice.
Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care îl pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.