Ești interesat să investești în imobiliare dar nu dispui de suficienți bani pentru a cumpăra și deține proprietăți? În articolul de astăzi îți voi prezenta conceptul de Crowdfunding pentru Proprietăți…

Ești interesat să investești în imobiliare dar nu dispui de suficienți bani pentru a cumpăra și deține proprietăți?

În articolul de astăzi îți voi prezenta conceptul de Crowdfunding pentru Proprietăți Imobiliare, o modalitate prin care poți să investești în imobiliare cu sume ceva mai rezonabile de bani.

Când te gândești la investiții imobiliare probabil îți vine în minte ideea de a cumpăra garsoniere, apartamente sau spații comerciale cu scopul de a le închiria și a obține un venit pasiv recurent.

Asta este varianta clasică de a investi în imobiliare. Și funcționează perfect și în ziua de astăzi. Doar că, pentru a investi în proprietăți imobiliare în acest fel, trebuie să dispui de un capital inițial pe care să-l investești destul de mare.

Datorită progresului tehnologiei și a faptului că trăim într-o economie globală, varianta clasică nu mai este singura modalitate prin care poți deveni investitor imobiliar.

Într-un videoclip anterior am vorbit despre 4 moduri prin care poți investi în imobiliare fără a deține efective proprietăți. Una dintre acele opțiuni o reprezintă investițiile prin intermediul platformelor de crowdfunding.

Ei bine, în articolul de astăzi voi face o prezentare mai amănunțită a conceptului de Crowdfunding pentru Proprietăți Imobiliare.

Dar, înainte să începem să știi că poți urmări varianta video a acestui articol aici:

Ce este Crowdfunding-ul pentru Proprietăți Imobiliare

Crowdfunding-ul (Crowd = Mulțime și Funding = A Finanța) este o modalitate de a finanța un proiect strângând bani de la un număr mare de oameni care contribuie cu o sumă relativ mică.

Crowdfunding-ul pentru Proprietăți Imobiliare funcționează asemănător. Acesta reprezintă o modalitate prin care dezvoltatorii imobiliari strâng fonduri de la un număr mare de oameni, care contribuie cu o sumă mică de bani, pentru a investi în diferite tipuri de proprietăți imobiliare. 

Procesul de strângere a banilor este făcut printr-o platformă de crowdfunding online. 

Cei care doresc să împrumute bani se înscriu pe o astfel de platformă cu scopul de a obține finanțarea necesară începerii sau extinderii unui proiect imobiliar. De cealaltă parte, investitorii se înscriu pe platformă cu scopul de a investi banii pe care îi au la dispoziție și să obțină un randament rezonabil.

Când nevoile celor două părți se intersectează, apare magia.

De ce folosesc oamenii platformele de Crowdfunding?

După criza imobiliară din 2008 – 2009, băncile au devenit mult mai restrictive în ceea ce privește creditarea dezvoltatorilor imobiliari. Cu excepția câtorva companii solide și cu o reputație excelentă, celorlați dezvoltatori imobiliari le era greu să acceseze bani pentru a dezvolta proiecte imobiliare noi. 

Majoritatea clădirilor pe care le vezi ridicându-se în orașul tău sunt făcute cu credit. Fără acces la credite, este destul de greu să intri pe piață ca dezvoltator imobiliar. Conceptul de crowdfunding a explodat ca urmare a faptului că dezvoltatorii imobiliari aveau nevoie să împrumute bani de undeva.

Dezvoltatorii imobiliari majori folosesc platformele de crowdfunding pentru a intra în contact cu diverși investitori acreditați. În schimb, dezvoltatorii imobiliari mai mici folosesc platformele de crowdfunding pentru a-și finanțele proiectele imobiliare.

De cealaltă parte, pentru investitori, principalul punct de atracție al Crowdfunding-ului pentru Proprietăți Imobiliare este faptul că le oferă posibilitatea să investească în proiecte imobiliare majore chiar dacă nu dispun de un capital foarte mare. Când vorbim de proiecte imobiliare majore gândește-te la investiții în clădiri de birouri, centre comerciale sau clădiri de apartamente nu la investiții în garsoniere pentru închiriat.

Tipuri de investiții

Dacă vrei să investești în proprietăți imobiliare prin intermediul unei platforme de crowdfunding, în principiu ai două opțiuni:

  • Investiții bazate pe deținerea de proprietăți (Equity Investing)
  • Investiții bazate pe acordarea de împrumuturi (Debt investing)

Fiecare dintre ele are anumite caracteristici pe care le voi detalia în continuare.

Investițiile bazate pe deținerea de proprietăți (Equity investing) îți permit să devii proprietar asupra unei părți din proprietățile imobiliare în care ai investit, proporțional cu suma investită.

Atunci când investești în acest mod vei câștiga bani din chiriile pe care le încasează administratorul proprietății din care se scad comisioanele platformei de crowdfunding. Distribuirea veniturilor din chirii către investitori se fac, de obicei, trimestrial.

Cel de-al doilea mod prin care câștigi bani din investițiile bazate pe deținerea de proprietăți este din aprecierea valorii. În cazul în care proprietatea generatoare de chirii este vândută, ție ca investitor îți revine o parte din profitul obținut, propoțional cu deținerea ta.

De obicei, investițiile bazate pe deținerea de proprietăți, aduc randamente mai bune decât cele care îți aduc dobânzi. Dar bineînțeles, acest lucru aduce cu sine un risc mai mare. 

Cel mai important risc asociat cu acest tip de investiții este faptul că investitorii pot să piardă bani dacă valoarea proprietății scade în timp sau dacă aceasta nu mai poate fi închiriată în totalitate.

Investiții bazate pe acordarea de împrumuturi (Debt investing) sunt cea mai comună variantă de a investi printr-o platformă de crowdfunding. 

De data asta, tu oferi un împrumut dezvoltatorului imobiliar pentru care primești o dobândă. Plata dobânzilor se face lunar sau trimestrial. Iar la data la care expiră împrumutul, îți va fi restituită suma pe care ai împrumutat-o inițial. Este foarte similar cu investirea în Titluri de Stat sau obligațiuni corporative.

Investiții bazate pe acordarea de împrumuturi sunt ceva mai simple însă, după cum am precizat și mai devreme, de regulă, aduc randamente mai mici. Însă și riscurile sunt diminuate deoarece, în cazul în care dezvoltatorul imobiliar nu îți poate rambursa împrumutul, contractul cu ipotecă presupune că poți să obții drept de proprietate asupra proiectului imobiliar.

imobiliare

Avantajele Crowdfunding-ul pentru Proprietăți Imobiliare

Obținerea fondurilor necesare pentru o investiție imobiliară este o provocare atât pentru dezvoltatorii începători cât și pentru cei experimentați. Iar Crowdfunding-ul pentru Proprietăți Imobiliare poate fi o alternativă excelentă pentru a obține fonduri.

Pentru investitori, printre beneficiile Crowdfunding-ului pentru Proprietăți Imobiliare se numără:

  1. Poți să devii investitor imobiliar cu sume relativ mici. Există platforme care îți permit să începi să investești cu doar 50 EUR.
  2. Poți să obții un randament anual destul de bun. În Europa randamentul mediu este între 12%-14% pe an.
  3. Îți permită se te diversifici și între diferite clase de active. Dacă portofoliul tău este alcătuit din investiții în acțiuni și obligațiuni, investițiile imobiliare printr-o platformă de crowdfunding pot aduce un strat nou de diversificare.
  4. Îți oferă posibilitatea să îți diversifici investițiile imobiliare între diferite tipuri de proprietăți. Prin platformele de crowdfunding poți să investești în centre comerciale, în clădiri de birouri sau în clădiri de apartamente. Mai mult, aceste proprietăți pot să fie construite în alte țări decât cea în care ai tu domiciliul.
  5. Crowdfunding-ul îți permite să investești în proprietăți imobiliare fără să-ți bați capul cu gestionarea chiriașilor și administrarea proprietăților.

Dezavantajele Crowdfunding-ul pentru Proprietăți Imobiliare

După cum am mai menționat de mai multe ori nu există investiție perfectă. De aceea trebuie să cunoști și dezavantajele investițiilor printr-o platformă de crowdfunding înainte de a-ți plasa banii într-o astfel de investiție imobiliară.

Printre deficiențele Crowdfunding-ului pentru Proprietăți Imobiliare se numără:

  1. Riscul destul de mare. Nici o investiție care îți poate aduce randamente de peste 10% nu vine la pachet cu anumite riscuri. Iar acest tip de investiție nu este o excepție. Principalul risc asociat proiectelor finanțate printr-o platformă de crowdfunding este cel de execuție. Există posibilitatea ca proiectul să fie abandonat înainte de finalizare din diferite motive sau să nu producă randamentele estimate inițial.
  2. În majoritatea cazurilor, investițiile în proprietăți imobiliare prin platforme de crowdfunding nu sunt foarte lichide. De obicei, odată ce ai plasat banii într-un proiect ești prins în acesta până la finalizare. Însă există și platforme care au dezvoltat o piață secundară și îți permit să te retragi din investiție mai repede.

Pentru cine este potrivit acest tip de investiție?

Crowdfunding-ul pentru Proprietăți Imobiliare este potrivit pentru investitorii care vor să obțină venituri pasive din proiecte imobiliare dar care nu dispun de capitalul necesar pentru a merge pe varianta tradițională. De asemenea, poate fi o variantă pentru investitorii care vor să-și mărească expunerea pe instrumente cu venit fix. Ca să-ți dau câteva exemple:

  1. Sunt potrivite investitorilor care sunt interesați să investească în proprietăți imobiliare dar nu dispun de suficient capital pentru a cumpăra singuri o proprietate.
  2. Sunt potrivite investitorilor care nu vor să-și bată capul cu gestionarea proprietăților imobiliare date spre închiriere.
  3. Sunt potrivite investitorilor imobiliari care vor să adauge în portofoliu câteva proiecte imobiliare internaționale. 
  4. Sunt potrivite investitorilor care caută o metodă de a investi în proiecte imobiliare majore care în alte situații ar fi imposibil de accesat cum sunt centrele comerciale și clădirile de birouri.

Însă acest tip de investiții nu este pentru toată lumea. Crowdfunding-ul pentru Proprietăți Imobiliare nu este potrivit pentru:

  • Cei care doresc să dețină propriile proprietăți imobiliare.
  • Cei care vor să se ocupe personal de tot ce presupune gestionarea unei proprietăți cum ar fi proiectele de renovarea în care să decidă ce design și ce materiale vor fi folosite, bugetarea veniturilor din chirii, asigurarea mentenanței și așa mai departe. 

Cuvinte de încheiere

Acestea sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoști despre concepul de Crowdfunding pentru Proprietăți imobiliare înainte de a începe să invești printr-o astfel de platformă.

Crowdfunding-ul pentru Proprietăți Imobiliare este pe un trend crescător în Europa. Din ce în ce mai multe proiecte imobiliare sunt finanțate prin astfel de platforme. 

Pentru tine ca investitor, principalul avantaj este că îți permite să investești în proprietăți imobiliare cu sume relativ mici și fără să ai grija administrării proprietăților. În plus, îți permite să îți diversifici portofoliul la costuri relativ reduse, iar în timp să-ți construiești o sursă consistentă de venit pasiv.

Dar aș vrea să știu și ce părere ai tu despre platformele de Crowdfunding pentru Imobiliare? Ai folosit vreo astfel de platformă? Scrie-mi răspunsul tău în secțiunea de comentarii de mai jos.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.