O vorbă din popor spune că: „Dacă vrei să devii BOGAT, trebuie să faci ce fac oamenii BOGAȚI”. În articolul de astăzi îți voi prezenta 5 lucruri pe care trebuie…
O vorbă din popor spune că: „Dacă vrei să devii BOGAT, trebuie să faci ce fac oamenii BOGAȚI”. În articolul de astăzi îți voi prezenta 5 lucruri pe care trebuie să le faci dacă vrei să te îmbogățești.
Dar, înainte să începem vreau doar să-ți spun că poți urmări varianta video a acestui articol AICI:
Când vine vorba de gestionarea banilor, majoritatea oamenilor acționează în felul următor:
- Le intră niște bani în cont. Aici vorbim de salariu, de venituri din activități de liber întreprinzător, sau venituri sub formă de dividende din propria afacere.
- Încep imediat să cheltuiască acei bani. Printre cheltuielile pe care le facem cu toții intră: cheltuieli cu locuința, cu utilitățile, cu mâncarea, cu hainele, cu diferite distracții, etc..
- Iar apoi, dacă rămâne ceva, fac niște Economii.
Unii oameni sunt ceva mai cumpătați și rămân cu o mică sumă de bani în cont până la următoarea zi de plată. Dar marea majoritate cheltuiește absolut tot ce câștigă. Iar astfel, la capitolul Economii rămâne mereu pe ZERO.
În schimb, circuitul banilor care intră în contul oamenilor bogați arată puțin diferit.
- Le intră o sumă de bani în cont. Mare sau mică, nu este important.
- Un procent din acei bani îl direcționează către Economii și Investiții.
Când mă refer la Economii mă refer la bani puși deoparte pentru diferite achiziții mai mari cum sunt: o mașină, mobilă în casă, electronice și electrocasnice ș.a.m.d.
Iar când vine vorba de Investiții mă refer la achiziția de Active care pot să genereze venituri și atunci când dorm sau sunt în vacanță. - Cheltuiesc ce rămâne după ce au Economisit și Investit bani.
Ca regulă generală, Economiile și Investițiile te fac un om BOGAT. În schimb, banii cheltuiți pe lucruri care își pierd valoarea te mențin SĂRAC.
După cum am spus și la început, dacă vrei să ajungi BOGAT trebuie să faci ce fac oamenii BOGAȚI. De aceea, azi vreau să-ți prezint 5 lucruri pe care trebuie să le faci și tu dacă vrei să ajungi o persoană bogată.
1. Planifică-ți cheltuielile și monitorizează-le
Primul lucru care deosebește oamenii bogați de oamenii săraci este faptul că oamenii bogați știu exact ce fac cu banii. Fiecare sumă de bani pe care o încasează primește o anumită misiune înainte de a fi cheltuită efectiv.
Ei stabilesc exact cât anume direcționează către Investiții, cât spre Economii, câți bani trebuie să dea pentru cheltuielile de bază, cât își permit să plătească pentru distracții și așa mai departe.
Așadar, dacă și tu vrei să ajungi o persoană bogată, trebuie să începi să-ți planifici banii înainte să-i cheltuiești. Pentru asta trebuie să-ți faci lunar un Plan de Cheltuieli. Un astfel de instrument te ajută să planifici banii înainte de a-i cheltui și să stabilești clar cât anume direcționezi către Economii și Investiții, de câți bani ai nevoie pentru a plăti cele mai importante cheltuieli dintr-o lună și așa mai departe.
Dacă vrei să vezi care sunt pașii efectivi pe care să-i urmezi ca să-ți faci un Plan de Cheltuieli am făcut un videoclip în care am detaliat acest proces. Te invit să îl urmărești printr-un click aici: Cum să îți faci un Plan de Cheltuieli
Crearea unui Plan de Cheltuieli este doar primul pas. Pentru ca acesta să și funcționeze TU trebuie să-l respecți.
Un alt lucru pe care-l fac oamenii bogați este să-și monitorizeze cheltuielile. Ca să faci asta, ai nevoie doar de o aplicație pe telefon în care să treci absolut toți banii pe care-i cheltuiești. De la covrigul cumpărat de la colțul străzii până la noul tău telefon.
Această acțiune are trei beneficii majore.
În primul rând, ești mereu conștient de câți bani mai ai disponibili
În al doilea rând, te ajută să respecți Planul pe care ți l-ai făcut. Majoritatea aplicațiilor te pot notifica când te apropii de limita setată pentru un anumit tip de cheltuieli.
Iar în al treilea rând, dacă o dată pe lună îți analizezi cheltuielile, poți să le identifici pe cele care pot fi optimizate astfel încât să rămâi cu mai mulți bani în buzunar.
2. Nu mai risipi bani
Cel de-al doilea lucru pe care trebuie să-l faci dacă vrei să ajungi bogat este să nu mai risipești bani. Iar una dintre cele mai mari risipe de bani o reprezintă dobânzile la creditele de consum.
Atunci când vorbim de investiții un randament mediu anual de 8-10% este considerat rezonabil. Mai ales dacă investești pe termen lung.
Mulți oameni întreabă dacă aceste randamente sunt garantate. Pe scurt, răspunsul este NU. Dar dacă investești cu cap, există o probabilitate destul de mare ca, pe termen lung, să obții profituri.
Dar vrei să știi cine obține randamente de 8%, 10%, 15% sau chiar 30% garantate?
Băncile și instituțiile de credit care îți împrumută bani ca să-ți cumperi lucruri pe care nu ți le permiți cu adevărat. Și aici mă refer la credite de nevoi personale, descoperiri de cont, carduri de credit și alte produse de creditare asemănătoare.
Ca să înțelegi mai bine la ce mă refer o să-ți dau un exemplu. Hai să comparăm ce se întâmplă atunci când împrumuți 5.000 RON printr-un card de credit și ce se întâmplă dacă investești aceeași sumă de bani.
Conform BankRate.com card de credit:
- Suma împrumutată: 5.000 RON
- Dobândă: 20%
- Rată minimă: 5% din valoarea soldului
- Rambursezi creditul în 8 ani și 11 luni
- Plătești 7.418 RON
Investiție:
- Suma investită: 5.000 RON
- Randament: 20%
- Perioada: 9 ani
- Suma devine: 25.799 RON
- Profit 20.799 RON
E o diferență destul de mare, nu-i așa?
Ține cont totuși că pentru tine este mult mai dificil să obții un randament de 20% decât pentru o bancă unde tu mergi în mod voluntar să-ți deschizi un card de credit.
Așadar, dacă vrei să devii BOGAT, un alt lucru pe care trebuie să-l faci este să-ți plătești datoriile de consum și să le eviți odată ce ai scăpat de ele. Iar dacă vrei să vezi cum poți să faci asta am publicat deja un articol despre acest subiect. Îl găsești aici: Cum să scapi de datorii.
3. Pregătește-te pentru cheltuielile neprevăzute
Nimeni dintre noi nu poate prezice viitorul. Dar cu toții știm că în viață pot să apară cheltuieli neprevăzute. Ți se strică mașina, se strică ceva în casă, apare o urgență medicală destul de costisitoare și așa mai departe.
Dacă vrei să devii bogat, TU trebuie să fii pregătit pentru astfel de situații. Iar acest lucru presupune să-ți constitui un Fond de Urgență care să-ți acopere între 3 și 6 luni de cheltuieli curente. Dacă faci asta, vei putea să gestionezi situațiile de criză mult mai ușor și vei evita deciziile financiare proaste cum ar fi să faci din nou datorii.
Vreau să menționez că banii din Fondul de Urgență nu sunt acolo pentru a-ți cumpăra un laptop, mobilă, haine sau ca să mergi în vacanță. Pentru toate acele lucruri trebuie să pui bani deoparte separat. Banii din Fondul de Urgență sunt acolo pentru a fi folosiți doar în cazul în care apar niște cheltuieli neprevăzute.
După cum am zis și mai devreme Fondul de Urgență ar trebui să-ți acopere între 3 și 6 luni de cheltuieli curente. În unele situații excepționale acesta poate să acopere până la 12 luni de cheltuieli curente. Dar mai mult de atât nu are rost pentru că Depozitele Bancare și Conturile de Economii oferă un randament mult prea scăzut.
Datorită inflației, puterea de cumpărare a banilor economisiți scade în timp. Nu este o decizie bună să păstrezi prea mulți bani în Conturi de Economii și Depozite Bancare pentru că dobânda oferită de acestea abia ține pasul cu inflația. Dar pentru a păstra banii care constituie Fondul de Urgență sunt potrivite.
Odată ce nu mai risipești bani pe dobânzi și ai un Fond de Urgență care-ți acoperă între 3 și 6 luni de cheltuieli curente poți spune că ai o Fundație Financiară stabilă. Exact ca la o casă.
4. Pune banii să muncească pentru tine
Există un număr limitat de ore pe care le poți lucra într-o zi: 8 ore, 10 ore, 16 ore sau câteodată 20 de ore. Dar ultimele două variante nu pot fi făcute pe perioade lungi de timp pentru că ajungi la epuizare. În schimb, banii tăi nu au nevoie de somn, de timp liber sau să meargă la toaletă. Ei pot să lucreze pentru tine 24/7.
A pune banii să muncească pentru tine înseamnă să începi să investești. Adică să cumperi active care să-ți aducă bani chiar dacă tu nu muncești efectiv pentru ei. Cu alte cuvinte să generezi venituri pasiv.
Ca să obții venituri pasive poți investi în numeroase instrumente cum ar fi Titlurile de Stat, Obligațiunile, Acțiunile, Proprietățile Imobiliare sau Fondurile Mutuale și ETF-urile. Iar atunci când investești există două moduri principale prin care tu câștigi bani.
În primul rând avem aprecierea valorii. De exemplu, dacă achiziționezi 1 unitate de fond dintr-un ETF la prețul de 100 EUR și în timp valoarea sa crește la 200 EUR, tocmai ți-ai dublat bani. Iar diferența de 100 EUR reprezintă câștigul tău.
În al doilea rând, avem câștiguri din plăți recurente pe care le obții pentru că deții un anumit Activ. Aici vorbim în general de dividendele pe care le distribuie companiile acționarilor, veniturile din chirii pe care le primești atunci când permiți unei persoane să locuiască în proprietatea ta, sau dobânzile pe care le primești atunci când împrumuți bani unei entități pentru ca aceasta să se poată dezvolta.
Principalul beneficiu al faptului că pui banii să muncească pentru tine este că, vei câștiga bani fără să fie nevoie să lucrezi pentru ei. Iar toate investițiile pe care le faci, se pot transforma, în timp, într-o sursă consistentă de venit pasiv aducându-ți bani în timp ce dormi.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre diferitele tipuri de investiții pe care le poți face, am publicat deja pe canalul de YouTube numeroase videoclipuri pe acest subiect. Am pus aici link-uri către un Playlist dedicat investiției la Bursă, Playlist dedicat investițiilor cu venit fix și un Playlist dedicat investițiilor Imobiliare pe care poți să le urmărești.
Iar dacă ești gata să pui banii să muncească pentru tine dar simți că ai nevoie de puțină ghidare, vreau să te anunț că am lansat recent un Curs de Investiții în ETF-uri destinat începătorilor. În cadrul lui îți prezint pașii exacți pe care trebuie să-i urmezi ca să-ți creezi un Portofoliu de Investiții personalizat, și cum să-l sistematizezi și automatizezi astfel încât gestionarea lui să nu-ți ia mai mult de 30 de minute pe lună. Dacă ești interesat să citești mai multe detalii despre curs te invit să apeși pe acest link: Curs de Investiții în ETF-uri destinat ÎNCEPĂTORILOR.
5. Pune gaz pe foc
Acum că ți-ai construit o Fundație Financiară stabilă și ai început să pui banii să lucreze pentru tine, este momentul să apeși pedala și să accelerezi procesul de îmbogățire. (Pune Gaz pe Foc)
De ce abia acum începi să accelerezi? Motivul este destul de simplu: dacă nu știi să gestionezi 3.000 RON pe lună nu o să știi să gestionezi nici 30.000 RON. Vei cheltui în continuare toți banii pe care îi câștigi pe lucruri care doar îți scot bani din buzunar. Doar că acum o să petreci mai mult timp la cumpărături pentru că o să ai mai mulți bani disponibili.
Acest lucru se vede cel mai clar în cazul câștigătorilor la loto care în 3 – 5 ani au risipit tot câștigul sau în cazul unor sportivi profesioniști care deși au câștigat milioane sau chiar zeci de milioane de euro de-a lungul carierei, la câțiva ani de la retragere sunt faliți.
Însă, odată ce ai făcut primele 4 lucruri de care am vorbit până acum și ți-ai adaptat stilul de viață ca să-l imite pe cel al oamenilor bogați, vei gestiona corect orice sumă de bani.
Iar ca să pui gaz pe foc și să accelerezi procesul de îmbogățire trebuie să te concentrezi pe creșterea venitului activ. Adică a banilor care îți intră în cont lună de lună, an de an, pentru munca pe care o prestezi. Iar ca să faci asta ai mai multe variante.
- Te concentrezi pe a obține o anumită promovare care presupune mai multe responsabilități dar vine la pachet cu o remunerație mai mare.
- Te concentrezi pe a schimba locul de muncă sau chiar profesia dacă locul actual nu îți mai oferă posibilitatea de avansare. Această plafonare poate fi cauzată fie de dimensiunea companiei, fie de faptul că industria în care lucrezi se află pe un trend descendent și nu mai există cerință pentru persoane cu pregătirea ta.
- Devii freelancer și începi să lucrezi în timpul liber pentru mai mulți clienți care pot să-ți aducă venituri lunare suplimentare.
- Începi o mică afacere care să fie o sursă secundară de venit cu scopul de a o transforma într-una principală.
Pe oricare variantă ai merge, lucrul pe care să-l faci ca să-ți crești semnificativ șansele de reușită este să investești în tine. Acest lucru presupune să citești cărți, să urmezi cursuri, să participi la conferințe sau să te înscrii la mastermind-uri.
Adevărul este că pentru a câștiga mai mult la locul de muncă sau în afacerea ta va trebui să-ți dezvolți anumite abilități care să te ajute să performezi mai bine și să aduci mai multă valoare. Doar așa vei putea câștiga și mai mulți bani.
Iar accelerare procesului de îmbogățire vine ca urmare a faptului că odată ce vei câștiga mai mulți bani vei putea direcționa sume mai mari către Investiții. Iar cu cât vei deține mai multe active și vei obține mai multe venituri pasive, averea ta va crește transformându-te într-un om BOGAT.
Cuvinte de încheiere
Acestea sunt cele 5 lucruri pe care trebuie să le faci dacă vrei să devii o persoană bogată.
S-ar putea să vezi pe internet mulți oameni care susțin că te pot transforma în milionar peste noapte pentru că ei au găsit „secretul”. Adevărul este că lucrurile nu funcționează chiar așa. În cele mai multe cazuri îmbogățirea este un proces lent și gradual care necesită timp, răbdare și disciplină.
Începi prin a-ți face un Plan de Cheltuieli și a le monitoriza. După aceea, scapi de datorii și ai tot timpul bani pregătiți pentru cheltuieli neprevăzute. Apoi îți construiești un Portofoliu de Investiții care poate să-ți genereze venituri pasive. Iar odată ce ai automatizat procesul, îl accelerezi concentrându-te pe creșterea veniturilor active.
Dacă urmezi acești pași, șansele de a deveni BOGAT cresc substanțial.
Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.