CUM SĂ SCAPI DE DATORII – METODA BULGĂRELUI DE ZĂPADĂ

CUM SĂ SCAPI DE DATORII – METODA BULGĂRELUI DE ZĂPADĂ

Te-ai săturat să plătești rate la bănci? Te-ai săturat să te sune ofițerii de credit de fiecare dată când întârzii cu o zi plata ratei? În articolul de astăzi îți voi prezenta cea mai eficientă metodă pe care o poți folosi ca să scapi de datorii.

Dar, înainte să începem, vreau doar să-ți spun că poți să urmărești varianta video a acestui articol, dacă apeși pe link-ul de mai jos.

Ce spun statisticile?

În luna octombrie 2018, valoarea totală a creditelor de consum și ipotecare din România a ajuns la recordul de 132 de miliarde de lei, cu 10,5 miliarde de lei în plus comparativ cu finalul lui 2017. Față de anul 2008, românii sunt mai îndatorați cu 33 de miliarde de lei. Ca să fiu sincer, pentru mine aceste statistici sunt foarte sumbre și nu prevestesc nimic bun.

Dacă te numeri printre cei care au de plătit rate lună de lună și te-ai săturat de această activitate „minunată”, articolul acesta este pentru tine. În continuare vreau să-ți prezint cea mai eficientă metodă de a scăpa de datorii și anume metoda bulgărelui de zăpadă.

Cum funcționează metoda bulgărelui de zăpadă?

Îți amintești de perioada când erai copil și făceai oameni de zăpadă? Ai învățat atunci că pentru a construi corpul omului de zăpadă ai nevoie de niște bulgări mai mari decât în mod obișnuit. Iar cea mai ușoară metodă pentru a forma acei bulgări mari era să faci un bulgăre mai mic și să începi să-l rostogolești prin zăpadă. În scurt timp, acest bulgăre mic se transforma într-un bulgăre imens pe care abia îl puteai ridica.

Această tehnică este foarte bună pentru a crea oameni de zăpadă rapid, dar este și mai bună atunci când vrei să scapi de datorii.

Metoda bulgărelui de zăpadă este o metodă de reducere a datoriilor în care îți plătești datoriile în ordinea crescătoare a soldurilor. Această strategie te ajută să capeți avânt pe măsură ce tai de pe listă câte o datorie și observi progresul. Atunci când ai plătit în totalitate cea mai mică datorie, vei folosi banii eliberați pentru a plăti mai repede următoarea datorie din listă. Repeți acest proces până când ai scăpat de toate împrumuturile contractate.

Care sunt pașii?

Din punct de vedere tehnic metoda bulgărelui de zăpadă funcționează în felul următor:

  • Pasul 1: Notează-ți toate datoriile pe care le ai în acest moment cu excepția creditului imobiliar și ordonează-le crescător în funcție de sold;
  • Pasul 2: Plătește rata minimă către toate datoriile cu excepția celei mai mici;
  • Pasul 3: Plătește cât poți de mult peste rata minimă obligatorie către datoria care are soldul cel mai mic;
  • Pasul 4: Folosește sumele eliberate pentru a plăti suplimentar către următoarea datorie din listă;
  • Pasul 5: Repetă pașii 3 și 4 până când ai plătit toate datoriile.

Cum scapi de datorii folosind metoda bulgărelui de zăpadă?

Haide să luăm un exemplu pentru a vedea mai bine cum funcționează metoda bulgărelui de zăpadă. Să presupunem că ai următoarele datorii:

Datorie

Sold

Rată Minimă

1. Rată telefon 2.500 lei 250 lei
2. Card de cumpărături 5.500 lei 100 lei
3. Credit de nevoi personale 21.600 lei 600 lei
4. Leasing auto 64.800 lei 1.350 lei
TOTAL 70.900 lei 2.300 lei

Presupunem că ești foarte motivat să scapi de credite și renunți la o parte din mesele la restaurant și comenzile la domiciliu. Astfel economisești 250 de lei pe lună pe care îi direcționezi către plata împrumuturilor.

După cum am menționat și mai sus, vei continua să plătești rata minimă la toate datoriile cu excepția celei mai mici. La această datorie, pe lângă rata minima de 250 de lei, vei plăti suplimentar cei 250 lei pe care ai reușit să-i economisești. Noua rată se va transforma în 500 de lei pe lună.

După ce ai scăpat de prima datorie, iei banii pe care i-ai eliberat și îi folosești pentru a plăti a doua datorie. Noua rată pentru cardul de cumpărături va fi de 600 de lei.

După ce scapi și de cardul de cumpărături, iei acești 600 de lei care s-au eliberat și îi adaugi la rata creditului de nevoi personale. Vei plăti lunar o rată de 1.200 de lei către creditul de nevoi personale.

La final vei lua toți banii eliberați și îi vei direcționa către leasing-ul auto astfel încât să scapi de el cât mai repede. În tabelul de mai jos îți prezint cum vor arăta noile rate, auto-impuse.

Datorie Rată Minimă Rată nouă
1. Rată telefon 250 lei 250 lei + 250 lei = 500 lei
2. Card de cumpărături 100 lei 100 lei + 500 lei = 600 lei
3. Credit de nevoi personale 600 lei 600 lei + 600 lei = 1.200 lei
4. Rată la mașină 1.350 lei 1.350 lei + 1.200 lei = 2.550 lei

Dacă ar fi să plătești rata minimă la fiecare dintre cele patru datorii, ai reuși să scapi în totalitate de ele în 55 de luni. În schimb, dacă te dedici în totalitate procesului de a scăpa de datorii și aplici metoda bulgărelui de zăpadă, vei reuși să scapi de lanțurile datoriilor în doar 38 de luni. Și, ca bonus, vei economisi sute de lei din dobânzi.

Îți dai seama ce ai putea face dacă ai plăti 500 sau 1.000 de lei în plus pe lună?

De ce funcționează metoda bulgărelui de zăpadă?

Pentru că speranța ne motivează mai bine decât matematica. Dacă ai începe cu cea mai mare datorie, ar dura foarte mult până ai plăti-o în totalitate. Plătind 250 de lei în plus la rata pentru mașină, ar trece destul de mult timp până ai reuși să o tai de pe listă. Deși ai vedea cum soldul scade lună de lună, s-ar putea ca la un moment dat să îți pierzi motivația și să renunți să mai plătești în plus către acest împrumut.

În schimb, dacă ataci cu ferocitate prima datorie și scapi de ea relativ repede, vei vedea progres. Progresul îți va oferi avânt și vei fi motivat să scapi de a doua datorie. Apoi de a treia. Și tot așa până vei fi din nou liber.

Atunci când ajungi să plătești cea mai mare dintre datorii, vei avea atât de mulți bani disponibili datorită faptului că ai scăpat de datoriile mici încât vei fi format un adevărat bulgăre de zăpadă. Dintr-o dată vei pune sute sau chiar mii de lei în plus, lună de lună, pentru a plăti această ultimă datorie. Vei fi la fel ca maratoniștii care sprintează pe ultimele sute de metri deși au alergat deja 42 de kilometri și sunt epuizați.

Cuvinte de încheiere

Stingerea tuturor datoriilor este unul din pașii pe care trebuie să-i parcurgi în drumul tău către atingerea Liniștii Financiare. E probabil cel mai dificil pas dar în același timp și cel care îți oferă cea mai mare satisfacție.

Dacă ți-a plăcut acest articol, apasă pe butonul de Like, și arată-l unui prieten printr-un simplu Share. De asemenea, lasă-mi un comentariu în secțiunea de mai jos și spune-mi ce alte subiecte legate de finanțele personale ai vrea să abordez.

Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Cu prietenie,
Ovidiu

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.

 

2 Responses

  1. Buna Ovidiu !
    Azi am gasit articolul tau si pornesc cu entuziasm !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *