În articolul de astăzi îți vor explica ce este și cum funcționează strategia de investiții cunoscută sub numele de Dollar Cost Averaging, care sunt avantajele ei și care sunt pașii…

În articolul de astăzi îți vor explica ce este și cum funcționează strategia de investiții cunoscută sub numele de Dollar Cost Averaging, care sunt avantajele ei și care sunt pașii exacți pe care trebuie să-i faci ca să o aplici.

Când vine vorba de a pune banii să lucreze pentru tine prin intermediul investițiilor la Bursă, în principiu poți să abordezi lucrurile în două moduri diferite.

Pe deoparte, poți să încerci să găsești punctele de intrare perfecte pentru a-ți maximiza randamentele. Abordarea asta este cunoscută în limba engleză ca „Time the Market”.

Sau poți alege să investești o sumă fixă în mod constant, lună de lună, indiferent de ce să întâmplă pe Bursă. Această a doua abordare poartă de denumirea de „Dollar Cost Averaging”.

Ținând cont că este imposibil să nimerești punctele perfecte de intrare pe Bursă, cu excepția situației în care ai un glob de cristal funcțional sau ești foarte bun la dat în bobi, în articolul de astăzi îți voi prezenta strategia numită Dollar Cost Averaging.

Intenția mea este ca după ce citești acest articol să poți începe să o aplici cu succes pentru investițiile tale pe Piața de Capital ca să-ți construiești averea și să atingi Liniștea Financiară.

Dar, înainte să începem vreau doar să îți spun că poți urmări varianta video a acestui articol aici:

Ce este Dollar Cost Averaging și cum funcționează?

Strategia de investiții numită Dollar Cost Averaging este o strategie prin intermediul căreia investești o sumă fixă de bani, în acțiunile aceleiași companii sau în unitățile aceluiași Fond Mutual sau ETF, la intervale regulate de timp. Intervalul de timp poate fi săptămânal, lunar sau trimestrial, în funcție de propriile preferințe.

Ca să înțelegi mai bine, hai să luăm următorul exemplu. Să presupunem că la începutul anului ai decis să investești câte 1.000 RON în prima zi lucrătoare a fiecărei luni într-un ETF care replică indicele BET. Asta înseamnă că până acum ai achiziționat unități de fond pe 4 ianuarie, 1 februarie, 1 martie, 1 aprilie, 3 mai și 2 iunie. Și vei continua să faci asta în fiecare lună de acum înainte.

Astfel de fiecare dată când faci o achiziție nouă, cumperi la un preț diferit. În consecință, și numărul de unități ale ETF-ului care ajung în portofoliul tău variază de la lună la lună.

Atunci când prețul este ridicat, cumperi mai puține unități de fond. Iar atunci când prețul este scăzut, cumperi mai multe unități de fond.

Este exact ca și atunci când ești la supermarket și vezi ofertă la cafea așa că achiziționezi cât mai multe pachete ca să profiți de reducere pentru că știi că le vei folosi în viitor. Iar când cafeaua este la preț normal, cumperi exact cât ai nevoie.

Ironia este că, atunci când vine vorba de investiții la Bursă, majoritatea oamenilor fac exact opusul. 

Când prețul e în creștere se îmbulzesc să cumpere cât mai mult, în speranța că vor face un ban rapid și ușor. Iar atunci când prețul este în scădere se panichează și vând cât pot de repede. 

Asta se întâmplă pentru că mulți oameni lasă emoțiile să dicteze cum își gestionează investițiile. Ceea ce este o greșeală pentru investițiile trebuie abordate într-un mod cât mai rațional. Iar adoptarea strategiei Dollar Cost Averaging te ajută să eviți această greșeală.

Ce profit poți obține dacă folosești Dollar Cost Averaging?

Acum că ai văzut ce este și cum funcționează strategia Dollar Cost Averaging, hai să vedem și ce câștiguri poți obține dacă o implementezi.

Așadar hai să analizăm ce rezultate ai fi obținut dacă ai fi investit câte 500 USD în fiecare lună într-un Fond Mutual ce replică indicele S&P 500 în perioada 1 ianuarie 1988 – 31 decembrie 2019. Am folosit S&P 500 pentru că datele referitoare la evoluția lui sunt mai ușor de găsit.

Investind cei 500 USD constant, indiferent de nivelul la care se afla indicele S&P 500, ai fi acumulat unități de fond în valoarea de 1.216.411 USD. Din aceștia 192.000 USD reprezintă contribuția personală pe parcursul celor 32 de ani. Iar restul reprezintă câștig din dividende reinvestite și aprecierea valorii unităților de fond.

Ăsta este cazul fericit în care Bursa se află pe un trend ascendent. Însă hai să analizăm și ce se întâmplă dacă Bursa este pe un trend descendent sau bate mai mult pasul pe loc. Iar cel mai bun exemplu este Bursa din Japonia.

Indicele Nikkei, care măsoară evoluția bursei nipone a atins valoarea maximă de 38.915 în anul 1989. În următorii 3 ani a suferit o prăbușire abruptă ajungând până la valorea de 14.820. Și nici până acum nu s-a întors la nivelul de acum 31 de ani aflându-se undeva la nivelul de 29.683.

Cu toate astea, dacă un investitor ar fi folosit Dollar Cost Averaging și ar fi investit 500 USD lunar într-un ETF care replică performanța indicelui NIKKEI 225 din 1988 până în 2019 ar fi acumulat în portofoliu 302.535 USD. E adevărat, e mult mai puțin decât în primul scenariu, dar totuși ar fi avut un profit de 110.535 USD.

După cum arată și cifrele, pe lângă faptul că este accesibilă, strategia Dollar Cost Averaging poate aduce rezultate foarte bune. În continuare vom discuta despre beneficiile pe care le obții tu ca investitor dacă o implementezi.

Care sunt avantajele folosirii strategiei Dollar Cost Averaging?

Strategia Dollar Cost Averaging are 3 mari avantaje.

În primul rând, te ajută să elimini emoțiile din procesul investițional. Pentru că emoțiile sunt cel mai mare dușman al unui investitor.

Cel mai bun moment pentru a investi la Bursă este și cel mai înfricoșător. A se observa perioada februarie – martie 2020, când toată lumea intrase în panică, Bursele scăzuseră cu aproximativ 35% în 6 săptămâni și se anunța prăbușirea piețelor globale de capital.

Cine și-a vândut investițiile în acea perioadă a avut de suferit. Iar cine a investit atunci a avut de câștigat. Mult!

Dacă folosești Dollar Cost Averaging investești ca un robot. Indiferent de ce se întâmplă pe Bursă, în ziua în care ai stabilit că investești,iei suma disponibilă și achiziționezi cu ea instrumentele financiare alese. Iar apoi lași Bursa să-și facă treaba în timp ce tu îți vezi de viața ta.

Asta te ajută să fii un investitor disciplinat și consecvent. Iar pe termen lung prețul mediu de achiziție al instrumentelor în care investești se va îmbunătăți aducându-ți profituri din ce în ce mai mari.

Al doilea avantaj al strategie Dollar Cost Averaging este faptul că banii tăi nu stau nici un moment degeaba. 

O vorbă celebră în lumea investitorilor spune așa: „Time in The Market beats timing The Market”. Cu alte cuvinte, „Să ai banii tot timpul investiți este mai avantajos decât să cauți momentul perfect de intrare”.

Iar asta este dovedit și de numeroase studii care arată că dacă ratezi doar 10 din cele mai profitabile zile ale Bursei, pe motiv că „Mai aștepți puțin, poate mai scade”, randamentele tale pe termen lung vor fi afectate semnificativ.

Putnam Investments a arătat că diferența dintre o persoană care a investit 10.000 USD pe 31.12.2005 și i-a lăsat neatinși până pe 31.12.2020 a câștigat mai mult cu 22.270 USD decât o persoană care a încercat să speculeze punctele de maxim și de minim și a ratat doar 10 din zilele cu cele mai mari creșteri de pe Bursă.

Istoria ne arată că, în loc să parchezi banii într-un cont de economii sau un depozit bancar până când identifici momentul perfect pentru a investi, mai bine ai toți banii de care nu ai nevoie investiți ca să lucreze pentru tine zi și noapte. În felul acesta beneficiezi de toate dividendele pe care companiile le plătesc și de toată aprecierea valorii.

Cel de-al treilea avantaj al Dollar Cost Averaging-ului este faptul că e foarte ușor de aplicat pentru orice investitor.

Spre deosebire de o strategie care te pune să faci o grămadă de analiză fundamentală și tehnică pentru a identifica momentul perfect pentru a investi toate economiile făcute la Bursă, lucru care este și imposibil, Dollar Cost Averaging este mult mai realist de implementat. Orice persoană care are un nivel de bază de cunoștințe legat de investiții și o sumă rezonabilă de bani de investit poate să aplice strategia. Iar în minutele următoare îți voi arăta și pașii exacți pe care trebuie să-i urmezi.

Cum faci Dollar Cost Averaging atunci când investești la Bursă?

Ca să înțelegi mai bine pașii o să luăm un exemplu în care presupunem că vrei să investești într-un ETF ce replică indicele S&P 500.

Primul lucru pe care trebuie să-l stabilești atunci când începi să aplici strategia Dollar Cost Averaging este suma pe care vrei să investești și frecvența. În exemplul nostru o să spunem că investești 250 USD în fiecare lună.

Ca să investești într-un ETF trebuie să apelezi la un broker. Așa că pasul numărul 2 este să-ți deschizi un cont la un broker care are în oferta sa ETF-ul care te interesează. Eu personal folosesc și Trading 212 pentru investiții internaționale, dar există numeroși alți brokeri pe care-i poți folosi.

Pasul 3 presupune să-ți alimentezi contul de investiții deschis la broker cu suma stabilită. Ideal ar fi să poți programa o plată recurentă din contul tău bancar în contul brokerului care se execută automat în ziua stabilită de tine. În caz contrar, va trebui să inițiezi transferul celor 250 USD manual.

Cel de-ai patrulea pas este să intri în platforma brokerului și să cumperi unități de fond ale ETF-ului cu banii disponibil. Recomandarea mea ar fi să-ți setezi o notificare în prima zi lucrătoare a lunii sau imediat după ce intră salariul ca să faci investiția cât mai repede.

Pasul numărul 5 presupune să repeți pașii 3 și 4 cu consecvență, lună de lună. Așa aplici strategia Dollar Cost Averaging atunci când investești la Bursă.

Cuvinte de încheiere

Strategia de investiții Dollar Cost Averaging este plictisitoare. Nu poți să te lauzi cu ea la petreceri sau întâlniri comparativ cu cei care speculează pe GameStop, Dogecoin sau AMC

Însă, spre deosebire de celelate abordări este mult mai sigură și mai eficientă. Iar cu cât reușești să automatizezi mai mult din proces astfel încât să necesite cât mai puțină intervenție din partea ta, cu atât vei avea mai mult succes cu ea.

Părerea mea este că Dollar Cost Averaging este cea mai potrivită pentru investitorii obișnuiți. Indiferent de banii de care dispui pentru investiții, dacă îți dedici puțin timp ca să-ți construiești un portofoliu cu 3-4 ETF-uri și investești în ele constant, este una dintre cele mai eficiente metode de a-ți construi averea, în timp. 

Iar pentru că nu o să trebuiască să-ți bați prea mult capul cu gestionarea investițiilor, vei putea să-ți dedici timpul lucrurilor pe care vrei să le faci cu adevărat.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.