Astăzi îți voi prezenta cum funcționează mintea mea când vine vorba să îmi cheltuiesc banii și cum mi-am antrenat mintea ca să mă ajute să-mi ating obiectivele financiare pe termen…
Astăzi îți voi prezenta cum funcționează mintea mea când vine vorba să îmi cheltuiesc banii și cum mi-am antrenat mintea ca să mă ajute să-mi ating obiectivele financiare pe termen scurt, mediu și lung.
La o extremă avem oamenii care câștigă mult, dar se plâng mereu că nu au bani și intră în fiecare lună în descoperirea de cont pentru că nu le ajung banii de la un salariu la altul. În cealaltă extremă avem oamenii care câștigă puțin, dar totuși reușesc să economisească un procent semnificativ din venituri pentru că nu cheltuiesc nimic. Iar între cele două avem tot felul de variații.
Așa că în articolul de astăzi îți voi arăta cum mi-am antrenat mintea să funcționeze când vine vorba de cheltuirea banilor și cum mă ajută acest lucru să-mi ating mai ușor toate obiectivele financiare.
Scopul acestui articol nu este să mă laud, ci mai degrabă vreau să-ți arăt cum funcționează mintea mea când vine vorba de cheltuirea banilor și ce beneficii îmi aduce asta.
Iar dacă vei începe și tu să faci niște schimbări similare în mentalitate, vei vedea că îți va veni mai ușor să cheltuiești mai puțin decât câștigi, să investești constant și să cheltuiești mai mulți bani pe lucruri pe care ți le dorești cu adevărat. Cu alte cuvinte, făcând o schimbare de paradigmă îți va fi mult mai ușor să faci tot ce-ți propui cu banii.
Dar, înainte să începem vreau doar să-ți spun că poți urmări varianta video a acestui articol aici:
Nu cumpăr lucruri doar pentru că sunt la ofertă sau în ideea că „poate o să am nevoie”
Și o să începem cu faptul că eu nu cumpăr lucruri doar pentru că sunt la ofertă sau în ideea că „poate o să am nevoie de ele într-o zi”. Iar ca să înțelegi mai bine la ce mă refer, o să-ți povestesc următoarea întâmplare.
În perioada de Black Friday din 2016, un fost coleg de muncă și-a cumpărat o bormașină de pe eMag. La prima vedere nu e nimic anormal. Nici măcar faptul că era de culoare roz și costa foarte puțin. Dacă țin bine minte a dat aproximativ 25 RON pe ea.
Însă motivația lui pentru acea achiziție a fost un șoc pentru mine. Atunci când un alt coleg l-a întrebat „De ce ți-ai cumpărat bormașina?” răspunsul lui a fost: „Pentru că e la ofertă și poate o să am nevoie de ea cândva.”.
Nu știu cât de des a folosit acea bormașină. E adevărat, pentru 25 RON nu a fost o avere. Însă astfel de cumpărături impulsive te mențin sărac fără să-ți dai seama.
Fostul meu coleg nu este singura persoană pe care o cunosc care își cumpără lucruri doar pentru că sunt la ofertă sau în ideea că poate o să le fie de folos. Am întâlnit persoane care-și cumpără haine care nu li se potrivesc doar pentru că sunt la reducere și poate o să ajungă să le poarte cândva. Alte persoane care cumpără mâncare sau băuturi care sunt aproape de expirare, sunt mici șanse să le consume la timp, dar aveau reducere de 50%. Și multe alte lucruri care ajung să fie nefolosite sau folosite o singură dată după care ajung să strângă praf printr-o cutie.
Fie că vorbim de sume mari sau mici, astfel de cheltuieli sunt bani risipiți. Bani care ar putea fi folosiți pentru a-ți plăti anticipat datoriile, ar putea fi puși deoparte pentru a avea un Fond de Urgență sau a cumpăra ceva mai scump pe care ți-l dorești cu adevărat, sau ar putea fi investiți.
De aceea, abordarea mea este total diferită. Mi-am antrenat creierul să mă împiedice să cumpăr ceva doar pentru faptul că este la ofertă. Astfel, atunci când cheltuiesc bani o fac pentru că vreau sau am nevoie de acel lucru. Și sunt dispus să plătesc pentru el prețul întreg, dacă mi se pare corect. Iar dacă se întâmplă să îl găsesc la ofertă sau sunt dispus să aștept până la următoarea perioadă de reduceri, asta este un BONUS.
Dacă abordezi cheltuirea banilor în felul acesta ai următoarele avantaje majore.
În primul rând nu mai dai bani pe lucruri de care nici nu ai nevoie și nici nu le vrei cu adevărat. Asta te va ajuta să rămâi cu mai mulți bani pentru lucrurile cu adevărat importante pentru tine.
Iar în al doilea rând, nu-ți vei mai umple casa cu tot felul de lucruri care ocupă spațiu, nu le folosești niciodată și poate chiar te mai și încurci de ele când cauți ceva de care ai cu adevărat nevoie.
În ziua de azi, suntem bombadați zilnic cu mii de mesaje de marketing care ne îndeamnă să cumpărăm lucruri ademenindu-ne cu tot felul de promoții unice. De asta este foarte ușor să le cazi pradă. Însă, dacă te disciplinezi puțin și abordezi cheltuirea banilor într-un mod mai deliberat vei vedea că ai mai mult control asupra lor. În plus, vei vedea că, în realitate există mereu perioade de promoții de care poți profita.
Iar pentru că am vorbit despre cheltuirea deliberată a banilor, putem trece la următorul lucru pe care m-am antrenat să-l fac și care influențează modul în care abordez cheltuirea banilor.
Îmi planific cumpărăturile mari din timp
Lucrul pe care eu îl fac și care mi-a permis să-mi cumpăr sau să fac cam tot ce mi-am dorit până acum a fost faptul că mi-am planificat mereu cumpărăturile majore în avans.
De exemplu, acum 3 ani telefonul meu a începuse să funcționeze mai greu pentru că era destul de vechi și nu mai făcea față ultimelor actualizări. Ei bine, când s-a întâmplat asta, în loc să merg imediat să-mi cumpăr un telefon nou în rate, am început să strâng bani pentru a face achiziția cu banii jos. Iar după 3 luni mi-am cumpărat telefon nou, pe care-l folosesc și acum.
Pentru că unul din principiile după care mă ghidez este să nu folosesc credite de consum, atunci când vreau să fac o cheltuială mai mare, mintea mea știe că singura soluție viabilă presupune să strâng bani pentru a o cumpăra cu banii jos. Și fac asta cu orice: gadget-uri, electronice și electrocasnice sau vacanțe.
Sunt foarte rare ocaziile când sunt forțat să cumpăr ceva imediat sau apar cheltuieli neprevăzute. Iar pentru acele evenimente există MasterCard… Glumesc! Există Fondul de Urgență.
Iar procesul este destul de simplu. Atunci când vreau să-mi cumpăr ceva, prima dată văd de câți bani am nevoie. Apoi, stabilesc un interval rezonabil de timp în care pot să strâng suma necesară și o trec sub formă de linie separată în Planul de Cheltuieli. Iar când am strâns suficienți bani plătesc achiziția cu banii jos.
Dacă vei începe și tu să-ți planifici cheltuielile majore în avans, vei avea, din nou, două beneficii majore.
O dată, prin faptul că vei fi disciplinat și răbdător vei simți o satisfacție mai mare atunci când vei cumpăra efectiv produsul. În plus, îți va fi mult mai ușor să internalizezi conceptul de amânare a răsplatei care este crucial când vine vorba de construirea averii.
În al doilea rând, obiectul pe care-l cumperi nu va naște nici o obligație față de un creditor. Pentru că, odată plătit, el îți aparține în totalitate. Și asta îți dă un sentiment de putere și control asupra propriei vieți.
Apreciez mai mult funcționalitatea unui lucru decât cum arată
Un al treilea mod în care mintea mea funcționează diferit când vine vorba de cheltuirea banilor este faptul că apreciez mai mult funcționalitatea unui lucru decât cum arată.
Iar ca să înțelegi mai bine la ce mă refer, vreau să-ți spun povestea mobilei care a atras multe priviri și câteva comentarii răutăcioase în live-urile pe care le-am făcut până acum.
În mai 2020, mă pregăteam să eliberez apartamentul în care locuiam pentru că proprietarii urmau să se mute în el începând cu luna iunie. Așa că, împreună cu colegul de apartament, care este și unul din cei mai buni prieteni ai mei, am început să căutăm un nou apartament. Și am început cu apartamente cu două camere decomandate, așa cum am avut și până atunci.
Anul trecut, în Cluj-Napoca, chiria pentru un astfel de apartament, în zona care ne interesa pe noi, era între 300 și 350 EUR. Destul de mult comparativ cu ce plătisem până atunci. Iar cele care erau mobilate și utilate modern depășeau 400 EURO.
Așa că am zis să facem o aroganță și să vedem ce am putea găsi cu 3 camere. Și am fost destul de surprinși!
Erau destul de multe oferte de apartamente cu prețuri între 400 și 450 EUR așa că am hotărât să vizionăm câteva. Iar după câteva vizite rapide ne-am decis chiar asupra celui pe care l-am văzut primul. Pentru că oferea cel mai bun raport preț calitate.
E adevărat mobila nu este modernă, dar este funcțională. Îți face foarte bine treaba ca spațiu de depozitare. În schimb, apartamentul are 76 mp, 2 băi, ambele cu duș, și este decomandat. În plus, este la 20 de minute de mers pe jos de centru și la maxim 15 minute de supermarket-uri, farmacii, cabinete medicale și veterinare, etc. Iar pentru el plătim 400 EURO.
După cum poți să observi, mintea mea a pus accent mai mare pe funcționalitate decât pe estetic. Am preferat să plătim cu 50 EURO mai mult pentru un apartament mai spațios și localizat foarte bine, dar cu mobilă mai veche, decât pentru mai puțin spațiu dar mobilat și utilat mai modern.
Tot aici în categoria funcționalitate vs. estetică aș adăuga și faptul că eu nu sunt loial unui brand. În prezent dețin o consolă de la Sony, un televizor de la LG, un laptop de la Asus, un monitor de la Samsung și un telefon de la Huawei. Asta pentru că, de fiecare dată când am vrut să-mi cumpăr ceva am analizat specificațiile astfel încât să obțin cât mai multe beneficii de pe urma banilor pe care-i plătesc.
Folosind această abordare atunci când cheltuiești bani, economisești bani pentru că nu te mai lași păcălit de partea estetică sau de brand. Am văzut mulți oameni care și-au cumpărat laptopuri roz, turcoaz sau albe, care costau mai mult decât varianta lor standard, care era gri sau neagră, pentru că ieșeau în evidență. De asemenea, am văzut telefoane cu specificații foarte apropiate de cele ale unui iPhone sau Samsung la o treime sau jumătate de preț. În schimb, vei putea folosi acei bani pentru ceva mult mai util pentru tine cum ar fi o investiție pe Bursă sau să-i adaugi la avansul pentru o locuință.
Prefer să cumpăr produse de calitate mai bună decât pe cele mai ieftine
Într-o carte de negociere am citit următoarea propoziție: „Ieftin, e scump”.
Iar raționamentul este următorul. Dacă achiziționezi mereu doar lucrurile ieftine care au o durată de viață scurtă vei ajunge să plătești mai mult înlocuind mereu acel obiect decât dacă optezi de la început pentru un produs din gama medie, spre premium.
Și analizând puțin modul în care abordam eu cumpărăturile până în acel moment, mi-am dat seama că are dreptate. De fiecare dată când mă zgârceam și cumpăram produsul cel mai ieftin, se degrada repede, se strica și trebuia înlocuit. În schimb, de fiecare dată când petreceam puțin timp pentru a găsi un produs din gama medie spre premium, ajungeam să mă țină mult mai mult.
De asta laptop-ul pe care l-am avut înainte m-a ținut 7 ani. Și încă funcționează doar că nu făcea față programelor de editare. De asemenea, televizorul pe care-l am are deja 8 ani și funcționează foarte bine.
De atunci am ales să cumpăr doar produse ce au o calitate peste medie. Din fericire, nu am nevoie de foarte multe lucruri. Însă prefer să plătesc mai mult pentru ce am nevoie ca să mă țină cât mai mult. Și bineînțeles, nu mă deranjează dacă pot profita și de o reducere substanțială. Iar dacă vei începe să abordezi și tu astfel cumpărăturile o să vezi că va trebui să înlocuiești mai rar lucrurile pe care ți le cumperi. Fie că vorbim de haine, mobilă sau electronice și electrocasnice.
Nu cheltuiesc bani doar pentru că îi am
Un ultim aspect pe care vreau să-l prezint legat de modul în care abordez eu cheltuirea banilor este faptul că nu cheltuiesc bani doar pentru că îi am.
Am întâlnit persoane care, pentru simplul fapt că știau că a doua zi le intră salariul, dar mai aveau niște bani în cont, începeau să-și facă planuri cum să-i cheltuiască. Fie mergeau în oraș să mănânce deși aveau tot ce le trebuia acasă. Fie își cumpărau ceva la reducere pentru că era păcat să o piardă, etc.
Eu sunt la polul opus. Am zile întregi în care nu cheltuiesc nici un leu pentru că, atât nevoile cât și dorințele îmi sunt împlinite. Iar acest lucru nu mă deranjează deloc. Mai degrabă e genul de zi în care spun „mission accomplished”. În consecință, aproape întotdeauna rămân cu ceva în cont.
Avantajul acestei programări mentale de a nu cheltui bani doar pentru că îi ai te ajută să faci economii mult mai ușor. Iar atâta timp cât, prin faptul că nu cheltuiești acei bani, nu-ți este afectat stilul de viață îți va fi mult mai ușor să ai bani pe care să-i direcționezi către alte obiective financiare.
Cuvinte de încheiere
După cum poți să vezi cheltuirea banilor în mod deliberat nu este chiar așa de ușoară. Trebuie să-ți antrenezi mintea ca să fii mereu conștient pe ce dai banii și trebuie să dai mereu dovadă de intenționalitate. Însă, părerea mea este că beneficiile pe care le obții sunt semnificative.
Eu sunt convins că abordarea aceasta mi-a permis să am o viață fără rate, cu un Fond de Urgență consistent și ușor accesibil, și investiții semnificative la care adaug bani constant în pentru a atinge Liniștea Financiară. Iar dacă vei începe să-ți programezi și tu creierul să abordeze cheltuielile în mod diferit față de majoritatea oamenilor sunt sigur că o să eviți capcanele consumerismului și o să-ți atingi mai repede obiectivele financiare pe termen scurt, mediu și lung.
Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.