În articolul de astăzi vom discuta despre activitatea de Securities Lending pe care o practică brokerul Trading 212 și cum te afectează pe tine ca investitor și client al lor.…
În articolul de astăzi vom discuta despre activitatea de Securities Lending pe care o practică brokerul Trading 212 și cum te afectează pe tine ca investitor și client al lor.
Trading 212 este unul dintre cei mai populari brokeri printre investitorii români. Iar începând cu luna decembrie a anului trecut și eu am început să investesc prin intermediul său.
Acum câteva luni cineva mi-a lăsat un comentariu în care mă ruga să prezint mai în detaliu ce presupune activitatea de Securities Lending pe care o practică Trading 212 și cum ne afectează pe noi ca investitori.
Așa că m-am conformat, și în articolul de astăzi îți voi explica ce reprezintă activitatea de Securities Lending, cum și de ce se face, și cum anume te afectează pe tine ca investitor pe termen lung dacă folosești Trading 212.
Dar, înainte să începem vreau să îți spun că poți urmări varianta video a acestui articol aici:
Ce reprezintă Securities Lending (Împrumutarea de Instrumente Financiare)
Activitatea de Securities Lending a apărut în 1960 la Londra, dar a luat amploare în lumea investițiilor începând cu 1980. În prezent, majoritatea brokerilor și foarte mulți administratori de Fonduri de Investiții practică această activitate.
Securities Lending s-ar traduce în limba română ca Împrumutarea de Instrumente Financiare, și este practica prin care o entitate, cum este un broker, împrumută instrumentele financiare ale unui investitor, unei alte entități, cum ar fi un trader sau un alt broker, pe baza unui contract de împrumut.
Când vorbim de Securities Lending, în general ne referim la împrumutarea de acțiuni. Însă, pe lângă ele, în categoria instrumentelor financiare ce pot fi împrumutate intră unitățile de fond ale ETF-urilor, mărfurile și așa mai departe.
Iar ca să înțelegi mai bine, hai să luăm următorul exemplu.
Să presupunem că Brokerul B vrea să împrumute 10 acțiuni AT&T de la Brokerul A.
Prima dată, conform contractului de împrumut, Brokerul A cere o garanție de la Brokerul B. Garanția poate fi sub formă de numerar, acțiuni sau titluri de stat și trebuie să acopere între 102% și 105% din valoarea celor 10 acțiuni AT&T împrumutate.
Odată ce a primit garanția, Brokerul A împrumută cele 10 acțiuni AT&T Brokerului B. Iar Brokerul B le dă imediat unui Trader care vrea să speculeze fluctuațiile de preț ale acțiunii AT&T.
Dacă AT&T distribuie dividende în perioada în care cele 10 acțiuni sunt împrumutate, conform contractului de împrumut, Brokerul B trebuie să plătească echivalentul lor Brokerului A pentru ca acesta să le poată plăti la rândul său investitorului care deține în realitate cele 10 acțiuni AT&T.
La finalul împrumutului, sau oricând Brokerul A dorește asta, Brokerul B este obligat să returneze acțiunile cumpărându-le de la investitorul căruia i le-a vândut. Acesta este și momentul când Brokerul B plătește comisionul de acordare a împrumutul și dobânda aferentă acestuia generând astfel un venit suplimentar pentru Brokerul A. Odată ce a primit acțiunile înapoi, Brokerul A înapoiază și el garanția.
Iar operațiunea se repetă dacă apar alte oportunități.
După cum ai văzut activitatea de Securities Lending este destul de bine reglementată și are loc doar dacă sunt îndeplinite anumite condiții. Nimeni nu vrea să piardă instrumentele financiare pe care le-a împrumutat și face tot posibilul ca activele investitorilor să fie în siguranță. Acum hai să vedem și de ce a luat naștere.
De ce se face Securities Lending?
Există mai multe motive care au stat la baza apariției conceptului de Securities Lending. Printre cele mai importante ar fi următoarele.
În primul rând, Împrumutarea de Instrumente Financiare permite vânzarea în lipsă (Short Selling). Întreaga activitate de tranzacționare cu contracte de tip CFD, unde tu nu deții instrumentele financiare pe care le tranzacționezi, se bazează pe asta.
Cel de-al doilea motiv pentru care a apărut practica de Securities Lending a fost pentru a crește lichiditatea și eficiența Pieței de Capital. Cu cât mai multe persoane au acces la instrumente financiare, fie cu deținere, fie prin contracte derivate, cu atât se fac mai multe tranzacții iar Piața poate determina mai exact care este prețul corect al unui instrument financiar.
Iar al treilea motiv principal pentru care se Împrumută Instrumentele Financiare este pentru a genera venituri suplimentare. Iar aceasta din urmă este motivația din spatele deciziei Trading 212 de a practica Securities Lending.
De ce practică Trading 212 Securities Lending?
În mai 2020, Trading 212 a anunțat că va începe să Împrumute Instrumentele Financiare ale clienților care folosesc contul Trading 212 Invest, clienților care vor să facă Short Selling (Vânzare în Lipsă). Iar pentru a implementa acest proces au apelat la partenerii lor, Interactive Brokers prin intermediul cărora se execută întreaga operațiune.
Dacă ar fi să ne întoarcem la exemplul anterior, trebuie să înlocuim Brokerul A cu Trading 212, și Brokerul B cu.
Motivul principal pentru care Trading 212 a decis să facă asta a fost ca să-și suplimenteze veniturile pe conturile de tip Invest și să poată menține comisioanele de administrare și tranzacționare la zero.
Fiind un broker relativ nou, Trading 212 încearcă în permanență să atragă noi clienți. Iar posibilitatea de a investi fără comisioane este foarte atrăgătoare pentru investitorii începători.
În plus, să nu uităm că Trading 212 este o afacere care trebuie să genereze profit pentru acționarii săi. Altfel nu are nici un sens să existe. În consecință, este obligat să găsească modalități de a genera venituri fără să afecteze negativ experiența utilizatorilor. Este exact cum Facebook vinde spații publicitare digitale ca să-ți poată oferi în continuare serviciul lor în mod gratuit.
Un lucru foarte important pe care aș vrea să-l menționez este următorul. Chiar dacă Trading 212 împrumută acțiunile sau unitățile de fond ale unui ETF pe care tu le deții, ele nu dispar din contul tău și nu îți este restricționat accesul la ele. Tu vei putea în continuare să cumperi mai multe acțiuni sau să vinzi acțiunile din portofoliul tău fără probleme.
Toată operațiunea se face doar pe calculator și ei își asumă responsabilitatea de a ține evidența împrumuturilor făcute. Iar menține în permanență suficiente acțiuni în rezervă ca să ți le poată înapoia în cazul în care vrei să închizi o poziție.
Bun! Acum că am văzut motivația celor de la Trading 212 hai să analizăm și riscurile la care ești supus datorită deciziei lor de a Împrumuta Instrumentele Financiare pe care tu le deții.
Care sunt riscurile activității de Securities Lending?
Principalul risc al acestei activități este ca traderul care împrumută instrumentele financiare să intre în incapacitate de plată înainte de a le putea returna. Pentru a se proteja în fața acestui risc, Trading 212 percepe acea garanție care poate fi valorificată pentru a cumpăra înapoi instrumentele și a le returna investitorului original.
Cel de-al doilea risc major este ca, datorită mișcărilor Pieței de Capital, valoarea garanției să scadă sau valoarea instrumentelor financiare să crească atât de mult încât garanția să nu le mai poată acoperi. Pentru a preveni acest al doilea risc, entitatea care oferă împrumuturile, de obicei reevaluează valoarea garanției la intervale regulate de timp.
Acum că ai văzut ce presupune activitatea de Securities Lending, care sunt riscurile asociate ei și care a fost motivația celor de la Trading 212, aș vrea să-ți prezint și părerea mea legată de această decizie a brokerului.
Ce părerea am eu despre această practică
Personal, pe mine nu mă deranjează că Trading 212 a luat decizia de a implementa un mecanism de Securities Lending. Iar motivele sunt următoarele.
În primul rând, majoritatea brokerilor din lume o fac și este o practică reglementată și general acceptată. Nu e ca și cum Trading 212 a implementat ceva ce nu s-a mai văzut până acum.
Iar în al doilea rând, nu doar brokerii fac acest lucru. Societăți de administrare a investițiilor cu renume precum Vanguard sau BlackRock împrumută instrumentele financiare ale investitorilor. Și sunt foarte transparenți cu asta.
La finalul lui 2016 Vanguard a anunțat că va permite să ETF-urilor sale listate la bursa de la Londra să împrumute activele din portofoliul său. Iar BlackRock practică Împrumutarea de Instrumente Financiare din 1981.
Iar dacă citești broșura în care este detaliat mecanismul de Securities Lending, o să vezi că, la fel ca Trading 212, îl folosesc ca să-și crească veniturile și să acopere o parte din cheltuielile administrative. Datorită acestei activități, nouă, ca investitori, ni se permite să plătim comisioane de administrare de 0,20%, 0,10% sau 0,07% pe an.
Am văzut mai multe persoane cu influență în sfera finanțelor personale și investițiilor susținând că Trading 212 nu este un broker serios pentru că practică Securities Lending. Dacă acesta este argumentul lor, atunci înseamnă că nici companii precum Vanguard sau BlackRock nu sunt de încredere pentru că fac același lucru. De aceea, mie nu mi se pare un argument foarte solid.
Cel mai mare dezavantaj al acestei practici pe care eu îl văd, este faptul că Trading 212 se bazează din ce în ce mai mult pe . Pe lângă faptul că își execută ordinele prin intermediul lor, îl folosesc și pe post de custodian pentru a păstra instrumentele financiare ale investitorilor, și îl folosesc și ca partener pentru activitatea de Securities Lending. Dacă Interactive Broker într-o zi se hotărăște să schimbe regulile jocului, Trading 212 nu prea are putere de negociere și e cam la mâna lui.
Cuvinte de încheiere
Acestea sunt cele mai importante informații legate de activitatea de Securities Lending pe care o practică Trading 212 pe care trebuie să le cunoști. După cum ai văzut, practica de a împrumuta instrumentele financiare ale investitorilor nu este ceva neobișnuit. Iar faptul că Trading 212 a ales să o implementeze nu mi se pare o problemă.
E adevărat, ca investitor există un risc suplimentar la care sunt expuse activele din contul tău de investiții. Dar după cum ai văzut, există și măsuri care sunt luate pentru minimiza acele riscuri. Iar dacă o să studiezi puțin mai în detaliu procesul de Securities Lending o să vezi că majoritatea celor care o practică iau și alte măsuri pentru a-și proteja clienții cât mai bine.
Eu personal am decis să-mi deschid un cont la Trading 212 în ciuda faptului că știam că a implementat practica de Securities Lending. Iar până acum nu am avut nici o problemă cauzată de ea.
Dar aș vrea să știu ce părere ai și tu despre această practică? Îți scade încrederea într-un broker dacă auzi că a implementat un astfel de mecanism? Scrie-mi răspunsul tău în secțiunea de comentarii de mai jos.
Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.