La mijlocul lunii ianuarie, un canal de YouTube pe care eu îl urmăresc în mod constant a fost atacat de hackeri. Aceștia le-au schimbat logo-ul, numele, imaginile reprezentative și le-au…
La mijlocul lunii ianuarie, un canal de YouTube pe care eu îl urmăresc în mod constant a fost atacat de hackeri. Aceștia le-au schimbat logo-ul, numele, imaginile reprezentative și le-au setat toate videoclipurile ca fiind private.
Din fericire, lucrurile s-au terminat cu bine. După câteva săptămâni, creatorii de conținut au primit înapoi accesul la contul de YouTube și au început să repare stricăciunile provocate.
Evenimentul ăsta mi-a readus în atenție faptul că, în lumea digitală în care trăim, toți suntem o posibilă victimă a hackerilor. Iar conturile în care ne păstrăm investițiile sunt o țintă foarte apetisantă pentru ei.
De aceea, în articolul de astăzi vreau să-ți prezint 9 metode dovedite pe care le poți folosi ca să-ți protejezi conturile de investiții de hackeri, și cum le poți implementa cât mai rapid ca să diminuezi riscul de a deveni victima unui atac cibernetic.
Cum poți să îți Protejezi contul de Investiții de Hackeri
1. Folosește o parolă puternică
O primă metodă prin care-ți poți proteja contul de investiții de hackeri este să folosești o parolă unică și puternică. La ce mă refer când spun asta?
În primul rând, folosește o parolă pe care nu o mai folosești pe alte site-uri.
Parola de la contul de investiții trebuie să fie unică. Iar dacă ai conturi de investiții deschise la mai mulți brokeri, folosește o parolă diferită la fiecare dintre ei. În felul ăsta, chiar dacă un cont este compromis, celelalte sunt în siguranță.
Iar când spun parolă puternică, mă refer la faptul că ea trebuie să aibă minim 15 caractere și să conțină:
- litere mari
- litere mici
- cifre
- caractere speciale.
În plus, evită să incluzi în parolă elemente ușor de ghicit precum data nașterii sau numele tău.
Regula de aur atunci când compui o parolă este să te gândești la o frază, nu la un cuvânt. Am primit această recomandare de la un specialist în securitate digitală, și mi se pare cea mai corectă abordare.
2. Activează Autentificare cu 2 Factori (2FA)
Un alt lucru foarte simplu pe care-l poți face ca să-ți protejezi contul de investiții este ca, acolo unde este posibil, să activezi Autentificarea cu 2 Factori (2FA).
Dacă nu-ți este cunoscut termenul, Autentificare cu 2 Factori (2FA) este o metodă de securizare a unui cont care îți solicită un cod suplimentar pentru a te autentifica. Iar codul respectiv se primește de la o sursă terță.
Cele mai comune metode de Autentificare cu 2 Factori (2FA) sunt codul trimis prin SMS, un cod trimis prin intermediul aplicației de pe telefon, sau un cod unic generat la fiecare 30 de secunde de o aplicație terță precum Google sau Microsoft Authenticator.
Majoritate brokerilor de investiții au implementat această funcționalitate când vine vorba de logarea în platforma de tranzacționare. Așa că, tot ce ai de făcut este să mergi în secțiunea Securitate sau Setări a brokerului și să urmezi pașii pentru activare.
3. Păstrează-ți device-urile actualizate
O a treia metodă de a-ți proteja contul de investiții în fața hackerilor este prin a-ți păstra antivirusul, firewall-ul și toate celelalte soft-uri de securitate actualizate. Pe toate dispozitivele pe care le deții.
Asta însemnă că, de fiecare dată când primești o notificare că trebuie făcut un update, nu-l amâna. Pentru că amânarea te poate costa foarte mult.
4. Evită să folosești rețelele Wi-Fi publice pentru a accesa contul de investiții
Rețele Wi-Fi din restaurante, baruri, aeroporturi, sau alte locuri publice sunt accesibile oricui. Și chiar dacă sunt securizate cu parolă, oricine poate să o afle.
De aceea ele sunt o țintă ușoară pentru hackeri care pot folosi informațiile care sunt transmise prin ele pentru fura date de identificare și alte informații sensibile.
Drept urmare, dacă trebuie neapărat să-ți accesezi contul de investiții dintr-un loc public, folosește datele mobile pentru asta. Nu te zgârcii. Și așa ai sute de giga disponibili în fiecare lună.
5. Fii atent la Phishing și SMishing
O metodă puțin mai complexă de a-ți proteja contul de investiții de hackeri, dar care ține mai degrabă de comportamentul tău online, este să fii foarte vigilent la tentativele de Phishing sau SMishing.
Pe scurt, Phishing-ul și SMishing-ul, sunt e-mail-uri sau mesaje text dubioase care te anunță că s-a întâmplat ceva groaznic cu contul tău de investiții, și că trebuie să le trimiți imediat user-ul, parola, și alte informații sensibile pentru a-ți verifica identitatea.
Ca regulă generală, nici un broker sau bancă nu-ți va solicita să-i trimiți astfel de informații pe mail sau mesaj. Ei nu au acces la parola ta, chiar dacă ai setat-o pe site-ul lor atunci când ți-ai deschis contul. De asta, dacă nu îți mai amintești parola, trebuie să o resetezi și să creezi una nouă.
În concluzie, nu apăsa pe nici un link pe care-l primești pe e-mail sau prin mesaj care conține mesaje alarmante până nu-i verifici autenticitatea. Chiar dacă sursa sa pare legitimă.
Iar dacă primești un mesaj suspect, sună prima dată la departamentul de relații cu clienții al brokerului și confirmă că mail-ul a venit într-adevăr de la ei. În felul ăsta angajații lor te vor îndruma cu privire la ce trebuie să faci și cel mai probabil vor contacta autoritățile.
6. Instalează-ți o extensie de browser care te avertizează cu privire la site-urile suspicioase
Rămânând oarecum tot în sfera asta a link-urilor dubioase, o altă metodă de a-ți proteja contul de investiții de hackeri ar fi să-ți instalezi în browser o extensie care te atenționează de fiecare dată când vizitezi un site care este cunoscut pentru tentative de phishing.
Există mai multe opțiuni la care poți apela. Și le poți revizui pe toate cu atenție în magazinul browser-ului tău înainte să le instalezi.
Partea bună este că trebuie să faci asta o singură dată. Iar o astfel de operațiune foarte simplă te poate scăpa de multe bătăi de cap.
7. Fii atent la notificările pe care le primești de la broker
În cazul în care contul tău de investiții a fost compromis, un hacker va începe imediat să facă manevre pentru a retrage banii.
Asta va activa tot felul de verificări de securitate și notificări care-ți sunt trimise pe e-mail sau în aplicație.
Dacă începi să primești notificări cu privire la alimentări de conturi, cereri de retragere de bani, vânzări de instrumente financiare și altele asemănătoare, pe care știi că nu le-ai autorizat, anunță imediat brokerul.
În felul ăsta, contul tău va fi blocat și vei avea o șansă să eviți o pagubă foarte mare.
8. Folosește un manager de parole
Cu cât portofoliul tău este mai mare, cu atât cresc șansele ca banii tăi să fie împărțiți între mai multe conturi de investiții. Iar după cum am zis și mai devreme, e bine ca fiecare cont să aibă o parolă distinctă.
O problemă care poate apărea în această situație este memoria. Cu cât ai mai multe parole, cu atât îți va fi mai greu să le ții minte pe toate. Mai ales dacă mai trebuie să le și schimbi o dată pe an.
Dacă te regăsești într-o astfel de situație, pentru a-ți proteja conturile de investiții de hackeri ar fi o idee bună să investești într-un manager de parole.
Un manager de parole este un software care stochează în siguranță informațiile de conectare pentru mai multe conturi online. El folosește o parolă principală pentru a cripta și proteja toate celelalte parole salvate în contul utilizatorului. Iar când utilizatorul are nevoie să se conecteze la un cont, managerul de parole va completa automat informațiile de logare.
Pe lângă asta, unii manageri de parole includ funcționalități precum generarea de parole noi, Autentificarea cu 2 Factori și alerte de securitate.
Prin utilizarea unui manager de parole, poți crea parole puternice și unice pentru toate conturile tale. Iar astfel hackerilor le va fi mult mai greu să le spargă și să le acceseze.
Deși există și variante gratuite, managerii de parole cu cele mai bune recenzii sunt cei pentru care trebuie să plătești. Dar dacă vrei să-ți păstrezi investițiile în siguranță, un abonament anual pentru un astfel de serviciu poate fi o idee foarte bună.
9. Folosește un VPN
Un alt serviciu cu plată care te ajută să-ți protejezi contul de investiții este VPN-ul.
VPN vine de la “Virtual Private Network” și se traduce ca „Rețea Privată Virtuală”. VPN-ul este un instrument de securitate cibernetică ce redirecționează traficul de internet printr-un tunel criptat deghizându-ți astfel identitatea online când folosești rețelele publice de internet, și nu numai.
Criptarea datelor are loc în timp real. Iar asta îngreunează semnificativ încercările hackerilor de a-ți urmări activitatea online și de a-ți fura datele.
La fel ca și în cazul managerului de parole, există VPN-uri gratuite. Însă dacă vrei să te simți cu adevărat în siguranță, ar trebui să folosești o versiune cu plată.
Așa te protejezi de Hackeri – experiența mea
În urmă cu 2 sau 3 ani am fost aproape să devin victima unei tentative de phishing. Dar am fost salvat de antivirusul care m-a împiedicat să descarc un fișier dubios. De atunci am devenit mult mai vigilent pe partea asta și sunt foarte atent la link-urile pe care le primesc și la site-urile pe care le accesez.
După cum ai văzut multe dintre modalitățile de a-ți proteja contul de investiții de hackeri sunt gratuite și ușor de urmat. Puține dintre ele sunt cu plată. Iar acelea sunt mai potrivite pentru cei care călătoresc mult, sau au multe conturi de investiții.
Eu sper ca soluțiile prezentate astăzi să te scutească de multe bătăi de cap.
Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.