Majoritatea oamenilor cred că suma de bani pe care o dai ca să cumperi un lucru este singurul cost pe care trebuie să-l plătești ca să deții bunul respectiv. Însă,…

Majoritatea oamenilor cred că suma de bani pe care o dai ca să cumperi un lucru este singurul cost pe care trebuie să-l plătești ca să deții bunul respectiv. Însă, în realitate, există numeroase alte costuri pe care trebuie să le plătești ca să poți beneficia și să te bucuri de lucrul respectiv. Iar acele costuri trebuie luate în considerare înainte de face o astfel achiziție.

De aceea, în articolul de astăzi vreau să-ți prezint cele 7 elemente care intră în costul real al deținerii unui lucru de care ar fi bine să ții cont atunci când vrei să-ți cumperi ceva. Iar dacă vrei să vezi varianta video a acestui articol click aici:

Cele 7 costuri ale deținerii unui lucru

1. Costul depozitării lucrurilor

Cu excepția situației în care îți păstrezi toate posesiunile materiale pe jos, un prim cost care apare la scurt timp după ce-ți cumperi ceva este costul depozitării sale.

Hainele pe care le cumperi trebuie să stea într-un dulap.

Vesela aia pe care o folosești doar la Crăciun și la Paști are și ea nevoie de un spațiu de depozitare ca să nu se umple de praf și să nu o spargi din greșeală.

Deși, în mod normal, laptop-ul pe care-l folosești ar putea să-ți stea în poală („lap” = „poală”), cel mai probabil o să vrei un birou pe care să-l ții ca să lucrezi mai confortabil.

Iar tu te simți mult mai liniștit când ai un loc de parcare al tău unde poți să-ți parchezi mașina când ajungi acasă, fără să mai faci trei ture în jurul blocului de fiecare dată.

Ce vreau să subliniez cu aceste exemple este că orice lucru pe care-l achiziționezi și-l aduci în casa ta are nevoie de un loc al său unde să fie protejat și ușor accesibil.

Când ai puține lucruri, asta nu este o problemă. Găsești loc pentru toate.

Însă, cu cât îți cumperi mai multe lucruri, cu atât problema spațiului de depozitare devine din ce în ce mai mare. Mai ales dacă obișnuiești să achiziționezi lucruri pe care le folosești o dată sau de două ori pe an.

Iar cu fiecare șifonier, dulap, bibliotecă sau raft pe care-l cumperi sau închiriezi ca să-ți depozitezi posesiunile, cu atât crește costul lor de depozitare.

2. Costul întreținerii lucrurilor

Un alt cost care apare imediat după ce achiziționezi ceva, este costul întreținerii sale. Iar aici mă refer la mentenanța și la curățarea sa. Ambele sunt activități necesare dacă vrei ca lucrul cumpărat să funcționeze cum trebuie.

Un prim exemplu care-mi vine în minte sunt laptop-urile. Ele trebuie șterse de praf în mod regulat. Iar cel puțin odată pe an, trebuie duse la un service pentru a fi curățate de praf în interior și schimbată pasta termoconductoare de pe procesor. Ca să nu înceapă să se supraîncălzească și să vezi zi de zi „The blue screen of death”.

În mod similar, papucii pe care ți-i cumperi trebuie curățați și igienizați în mod regulat dacă vrei să reziste și să arate bine o perioadă cât mai lungă de timp.

Nu în ultimul rând, mașina pe care o ai are nevoie să-i schimbi uleiul după un anumit număr de kilometri, să-i înlocuiești filtrele, plăcuțele de frână, kit-ul de ambreiaj, și toate celelalte consumabile dacă vrei să meargă bine. În plus, vrei să o păstrezi curată și îngrijită atunci când o folosești.

Toate acțiunile astea de îngrijire au un cost pe care trebuie să-l plătești an de an. Iar el se plătește cu bani, cu timp, și câteodată cu ambele. În funcție de cât de mult le poți delega.

Drept urmare, fiecare lucru pe care-l aduci în casa ta care are nevoie de mentenanță și curățare, îți majorează costul întreținerii lucrurilor.

3. Costul alimentării lucrurilor

Multe dintre lucrurile pe care ni le cumpărăm au nevoie de un tip de combustibil pentru a le putea folosi.

Mașina are nevoie de benzină, motorină sau GPL dacă vrei să te deplasezi cu ea.

Iar device-urile pe care le folosim au nevoie de curent electric. Fie că trebuie să stea în permanență în priză, fie că trebuie să le încărcăm aproape în fiecare zi.

În consecință, fiecare device, vehicul cu motor, sau orice alt lucru care are nevoie de o formă de combustibil pentru a putea fi folosit pe care îl cumperi, presupune o creștere a costului alimentării lucrurilor.

Gândește-te puțin doar la factura de curent electric.

Unul va fi consumul tău de energie dacă ai doar un laptop, un televizor și un smartphone, și altul va fi dacă ai un televizor în fiecare cameră, un sistem audio, un PlayStation, un PC, un laptop, o tabletă, un smartphone, un smartwatch, un Google Nest și așa mai departe.

Acum vreau să fie clar. Eu nu zic să nu-ți cumperi toate aceste lucruri dacă ele îți aduc beneficii și îți oferă plăcere. Zic doar să conștientizezi că fiecare dintre ele îți majorează câte un pic costul pe care trebuie să-l plătești ca să le folosești.

4. Costul accesorizării lucrurilor

Cel de-al patrulea element ce intră în costul total al deținerii unui bun este costul accesorizării sale.

Ții minte vremurile alea când îți cumpărai un telefon, și asta era tot ce aveai nevoie pentru el ca să-l folosești? Ba mai mult, el venea cu toate accesoriile de care aveai nevoie în cutie?

Ei bine, de câțiva ani lucrurile nu mai stau așa.

Acum, dacă îți cumperi un telefon, trebuie să-i cumperi și o husă, trebuie să-i pui și o folie, și câteodată trebuie să-i cumperi încărcător și căști separat. Iar dacă vrei să-l personalizezi, poți să achiziționezi un grip, ca să-l ții mai confortabil în mână, și câteva acțibilduri ca să se diferențieze de al celorlalți.

Iar fenomenul ăsta nu este prezent doar la telefoane. Există accesorii pentru aproape orice.

De exemplu, când căutam mobilier pentru noul meu birou, am găsit tot felul de accesorii la care nici nu m-am gândit vreodată că aș avea nevoie. Și, dacă nu aș fi fost cumpătat, aș fi putut foarte ușor să cad în capcana de a le adăuga în coș pentru ca apoi să le folosesc din an în Paști.

Ce vreau să subliniez aici este că există multe situații în care simpla achiziționare a unui lucru pare a nu mai fi suficientă dacă vrei să-l folosești la capacitate maximă. Însă, de cele mai multe ori, asta este doar o convingere falsă indusă de marketing-ul agresiv.

Iar dacă nu ești atent, există posibilitatea să plătești pe accesorii la fel de mult cât ai plătit pe obiectul inițial.

5. Costul reparării și înlocuirii lucrurilor

Fie că ne place sau nu, lucrurile se strică. Iar câteodată asta se întâmplă indiferent de cât de multă grijă avem de ele.

De aceea, o altă componentă a costului real al deținerii unui bun o reprezintă costul reparării sale. Iar dacă nu mai pot fi reparate, acest cost al reparării se transformă într-un cost al înlocuirii lor.

Drept urmare, cu cât deții mai multe lucruri, și cu cât ele sunt mai complicate, cu atât costurile reparațiilor și ale înlocuirilor cresc.

6. Costul de a te gândi la lucruri

Următorul cost care intră în prețul real pe care-l plătești pentru un lucru este unul care consumă energie mentală. Iar aici mă refer la faptul că trebuie să te gândești în mod constant la lucrurile pe care le deții.

Ca să fie mai clar la ce mă refer, vreau să-ți dau câteva exemple.

Dacă ai o mașină știi că trebuie să-i faci ITP-ul, să-i faci asigurare RCA, și să-i schimbi cauciucurile de vară sau iarnă.

Similar, dacă știi că laptop-ul reprezintă instrumentul cu care câștigi bani, trebuie să-ți programezi mereu să-l duci în service pentru curățare.

Iar dacă ai o ținută pe care știi că vrei să o porți la anumite evenimente, trebuie să te asiguri că ea este curată și călcată înainte de ziua respectivă.

Toate aceste task-uri pe care știi că trebuie să le faci îți consumă energie mentală. E adevărat, poți să-ți setezi remindere în telefon pentru ele. Însă când primești notificarea, tot va trebui să te concentrezi pe executarea lor.

Iar cu cât ai mai multe lucruri de care trebuie să ai grijă, cu atât vei consuma mai multă energie gândindu-te la ele.

7. Costul îngrijorării pentru lucruri

Un cost similar celui menționat mai devreme, dar care declanșează o stare permanentă de anxietate, este cel dat de îngrijorarea continuă pentru lucrurile tale. Iar dacă deții o mașină, știi exact la ce mă refer.

De câte ori te-ai stresat datorită faptului că nu știi dacă ai parcat bine, dacă ceilalți au loc să treacă pe lângă tine, dacă nu cumva ai parcat pe locul cuiva și te vei trezi cu o urmă de cheie pe portieră, etc.

Și am mai văzut un astfel de comportament cu hainele sau papucii foarte scumpi. Când proprietarul lor e îngrijorat mereu să nu le murdărească, să nu le boțească, să nu le piardă și așa mai departe.

Tipul ăsta de îngrijorare se manifestă de obicei atunci când îți cumperi ceva mai scump decât îți permiți. Și știi că înlocuirea sau repararea lucrului respectiv este un cost pe care nu ți-l permiți.

De data asta, cu cât ai mai multe lucruri pentru care îți faci griji în mod constant, cu atât vei fi mai stresat. Iar asta îți afectează sănătatea. Atât fizică cât și mentală.

Cuvinte de încheiere

După cum ai văzut, prețul pe care-l plătești pentru un anumit produs nu reprezintă costul său total.

O dată ce ne cumpărăm un lucru, plătim în mod constant pentru a-l putea folosi și a beneficia de pe urma lui. Câteodată cu bani, câteodată cu timp, câteodată cu energie mentală și câteodată cu toate trei.

Acum s-ar putea să te întrebi: „Și ce înseamnă asta? Că ar fi bine să nu-mi mai cumpăr niciodată nimic?”

Nu. Eu îmi cumpăr lucruri care-mi plac și care simt că-mi aduc valoare. Însă sunt foarte atent că ce aduc în casa mea îmi va fi cu adevărat util și sunt dispus să plătesc costul său real.

De aceea, ce ți-aș recomanda eu este ca înainte să achiziționezi un lucru să iei în calcul întregul său cost. Pe lângă prețul de la raft, întreabă-te:

  • Cât te va costa mentenanța și curățarea sa? Și cât timp va trebui să-ți dedici pentru aceste activități?
  • Trebuie să mai cumperi ceva ca să-l depozitezi în siguranță?
  • Este un bun pentru care, dacă vrei să-l utilizezi, va trebui să plătești mai mult pe combustibil sau energie?
  • Cât de mult te va afecta dacă-l strici sau spargi a doua zi după ce l-ai cumpărat? Și alte întrebări similare.

Odată ce-ți răspunzi sincer la astfel de întrebări, îți va fi mult mai ușor să evaluezi dacă ești dispus să plătești costul REAL al lucrului respectiv sau te poți lipsi de el ca și până acum. Iar astfel, achizițiile pe care le vei face vor fi mult mai deliberate și te vei bucura mai mult de ele.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.