Ești interesat să investești în Titluri de Stat emise prin programul FIDELIS, dar nu știi cum funcționează ele și care sunt pașii exacți pe care trebuie să-i urmezi ca să…

Ești interesat să investești în Titluri de Stat emise prin programul FIDELIS, dar nu știi cum funcționează ele și care sunt pașii exacți pe care trebuie să-i urmezi ca să faci asta?

Ei bine, în articolul de astăzi îți voi prezenta ce sunt și cum câștigi bani în general investind în Titluri de Stat, care sunt caracteristicile definitorii ale Titlurilor de Stat FIDELIS, și care sunt pașii pe care trebuie să-i faci ca să investești în ele prin intermediul brokerului TradeVille.

Iar dacă vei urmări clipul până la final, îți voi prezenta în ce situații consider eu că merită să folosești Titlurile de Stat și de ce am decis eu să fac prima astfel de investiție.

Dar dacă vrei să urmărești varianta video a acestui articol îți las mai jos videoclipul:

Ce sunt Titlurile de Stat?

Titlurile de Stat, cunoscute și ca Obligațiuni Guvernamentale, reprezintă instrumente financiare prin intermediul cărora Statul se împrumută de la populație, bănci, sau alte instituții ca să-și plătească cheltuielile și să refinanțeze datorii mai vechi care au ajuns la scadență.

De exemplu, conform OMFP 2118 din 2020, fondurile obținute de la investitori în urma emisiunilor de Titluri de Stat din programul FIDELIS, sunt folosiți de Ministerul Finanțelor, în calitate de emitent, în vederea finanțării deficitului bugetar, refinanțării și rambursării anticipate a datoriei publice guvernamentale.

În ceea ce privește riscurilor asumate de către investitori, Titlurile de Stat sunt considerate unele dintre cele mai sigure instrumente financiare în care-ți poți plasa banii.

Cum câștigi bani investind în Titluri de Stat?

Când vine vorba de a câștiga bani investind în Titluri de Stat, în cea mai mare parte a timpului, mecanismul funcționează în felul următor.

Tu împrumuți Statul cu o sumă de bani pentru o anumită perioadă de timp. 

Ca să te răsplătească pentru ajutorul financiar oferit, Statul se angajează să-ți plătească o dobândă anuală pe întreaga perioadă a împrumutului. Dobânda respectivă ți se virează în cont în fiecare an.

Atunci când împrumutul ajunge la maturitate, pe lângă dobânda aferentă ultimului an, primești înapoi și suma pe care ai împrumutat-o Statului inițial. Iar apoi decizi ce vrei să faci cu banii respectivi.

Exact așa funcționează și investițiile în Titlurile de Stat emise prin programul FIDELIS. Însă ele au anumite caracteristici pe care le vom detalia în continuare.



Caracteristicile Titlurilor de Stat FIDELIS

În primul rând, Titlurile de Stat emise de Guvernul României prin Programul FIDELIS sunt destinate exclusiv persoanelor fizice. Atât rezidente cât și nerezidente. Iar pentru a putea investi în astfel de Obligațiuni Guvernamentale trebuie să fi împlinit vârsta de 18 ani până la data încheierii perioadei de subscriere.

Dacă nu-ți este familiar termenul, perioada de subscriere este intervalul de timp pe parcursul căreia poți să investești efectiv în Titluri de Stat FIDELIS.

În al doilea rând, prin Programul FIDELIS se emit atât Titluri de Stat denominate în RON cât și în EUR.

În al treilea rând, Titlurile de Stat emise în cadrul programului FIDELIS sunt nominative, emise în formă dematerializată prin înscriere în cont pe numele tău, oferă investitorilor drepturi egale, și au valoarea nominală de 100 RON/titlu, pentru cele denominate în RON, respectiv 100 EUR/titlu, pentru cele denominate în EUR.

În al patrulea rând, investiția minimă este de 5.000 RON, pentru titlurile denominate în lei, respectiv 1.000 EUR pentru titlurile denominate în EUR, și nu se acceptă subscrierea de fracțiuni ale unui Titlu de Stat. Asta le face să fie ceva mai puțin accesibile populației comparativ cu Titlurile de Stat TEZAUR.

Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri (investiții) în cadrul unei singure emisiuni. Iar toate subscrierile realizate în conformitate cu termenii ofertei sunt irevocabile și nu pot fi modificate. Cu alte cuvinte, trebuie să fii foarte atent atunci când faci investiția pentru că nu-ți vei putea recupera banii până când Titlurile nu vor fi admise la tranzacționare.

Iar pentru că am menționat acest aspect, o altă caracteristică a Titlurilor de Stat FIDELIS este faptul că, după finalizarea perioadei de subscriere, ele sunt listate la Bursa de Valori București. Acolo ele pot fi tranzacționate în mod liber pe piața secundară.

Data începerii tranzacționării Titlurilor de Stat va fi prima zi lucrătoare după data decontării. Ea va fi făcută publică printr-un comunicat de Bursa de Valori București și Ministerul Finanțelor Publice, în calitate de emitent.

Un alt lucru ce caracterizează Titlurile de Stat FIDELIS este faptul că veniturile din dobânzi obținute de pe urma deținerii lor, sau câștigurile obținute din tranzacționarea lor la Bursă, nu sunt impozitate.

Cum investești în Titluri de Stat FIDELIS?

Pentru a putea investi în Titluri de Stat FIDELIS trebuie să faci următorii pași.

În primul rând, trebuie să-ți deschizi cont la unul din membrii Sindicatului de Intermediere sau la unul din intermediarii autorizați.

În prima categorie intră BT Capital Partners & BancaTransilvania, BRD, BCR și Alpha Bank. Iar în a doua categorie unul din exemple ar fi TradeVille.

Următorul lucru pe care trebuie să-l faci este să alimentezi contul de investiții deschis cu suma pe care vrei să o investești.

Aici trebuie menționat că investițiile în Titluri de Stat FIDELIS se pot realiza pe tot parcursul perioadei de subscriere, în timpul programului de lucru al intermediarilor. Singura excepție este faptul că în ultima zi a perioadei de subscriere investițiile se pot face doar până la ora 13:00.

Cel de-al treilea pas diferă în funcție de intermediarul ales, dar în principiu ai două opțiuni:

  • Fie lansezi un ordin de cumpărare prin mijloacele de comunicare menționate în contractul de servicii financiare semnat cu un broker;
  • Fie completezi un formular de subscriere și prezinți o serie de acte specifice intermediarului cu care lucrezi: documente de identitate, extras de cont, etc.

Fiecare intermediar îți oferă instrucțiuni și te poate ghida referitor la modul cum se efectuează subscrierea.

Dacă vrei să vezi procesul de achiziție a titlurilor de stat prin intermediul platformei Tradeville îți recomand să urmărești videoclipul de mai sus.

De ce am decis să achiziționez Titluri de Stat FIDELIS

După cum am menționat și în alte videoclipuri, Titlurile de Stat pot fi foarte folositoare atunci când vrei să păstrezi o sumă de bani în siguranță pentru o perioadă relativ scurtă de timp: între 1 și 5 ani. Și să beneficiezi și de o oarecare protecție împotriva inflației.

Ei bine, în luna iunie, am cumpărat primele mele Titluri de Stat folosind niște bani pe care îi păstrez pentru a face o achiziție mai mare în viitorul apropiat. Iar motivul principal care a stat la baza acestei decizii a fost diversificarea.

La momentul respectiv, dobânda oferită de Titlurile de Stat FIDELIS era egală cu cea mai mare dobândă netă oferită de o bancă la un depozit echivalent. Drept urmare, în ciuda faptului că am deja multiple depozite la banca respectivă, în vederea diversificării și a diminuării riscului, am optat pentru Titlurile de Stat FIDELIS. Pe care intenționez să le țin până la maturitate.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.