Pe data de 28 iulie 2022, Biroul de Analiză Economică a publicat datele privind evoluția PIB-ului din SUA. Și, nu a fost nimeni surprins să vadă că economia americană a…
Pe data de 28 iulie 2022, Biroul de Analiză Economică a publicat datele privind evoluția PIB-ului din SUA. Și, nu a fost nimeni surprins să vadă că economia americană a înregistrat două trimestre consecutive de scădere.
Teoretic, dacă mâine ai da un examen și ai primi întrebarea: „A intrat economia SUA în Recesiune?”, răspunsul corect ar fi: „Da”.
Cu toate astea Biroul Național de Cercetare Economică, instituția care este responsabilă cu declararea recesiunilor în SUA, nu vede lucrurile la fel. Pentru ei, scăderea PIB-ului nu este suficientă ca să declare că America a intrat în Recesiune întrucât alți indicatori precum șomajul, sau investițiile companiilor încă arată bine.
În același timp, Fondul Monetar Internațional a anunțat că economia globală este foarte aproape de a intra într-o Recesiune. Ei își bazează afirmația pe faptul că cele mai mari 3 economii ale lumii (SUA, China, UE) își încetinesc creșterea. Iar inflația este mai mare decât se anticipa.
Indiferent dacă în momentul actual suntem într-o Recesiune Economică, sau urmează să intrăm într-una în următoare 6-12 luni, e bine să fii pregătit în permanență pentru un astfel de eveniment.
Dacă vrei să vezi varianta video a acestui articol o poți face aici:
Ce să faci ca să fii pregătit de o Recensiune Economică
1. Rămâi calm
Primul lucru pe care îți recomand să-l faci este să rămâi calm pentru că Recesiunile sunt o componentă normală a Ciclului Economic.
Chiar dacă lucrurile o să fie ceva mai agitate în următoarele luni și poate va trebui să iei niște decizii mai drastice ca să treci cu bine peste această perioadă, o Recesiune Economică nu este ceva nemaiîntâlnit.
Conform Business Insider, din 1857 și până în prezent în SUA au fost declarate 33 de Recesiuni Economice. Iar economia și-a revenit, de fiecare dată. Ba chiar a devenit mai puternică.
Iar conform Băncii Mondiale, economia globală a trecut prin patru Recesiuni Economice majore în ultimii 70 de ani.
Ca să-ți fie mai ușor să rămâi calm și să nu te panichezi inutil, îți recomand următoarele două lucruri.
Primul este să-ți limitezi expunerea la știri. Evită să citești toate articolele care prevestesc apocalipsa, și să urmărești toate videoclipurile care au flăcări pe fundal, pentru că ele nu fac altceva decât să-ți crească nivelul de anxietate. Iar asta te împinge să faci prostii.
Al doilea lucru pe care ți-l recomand este să te concentrezi pe ce poți controla cum ar fi:
- să fii un angajat cât mai valoros
- să ai bani puși deoparte pentru cheltuieli neprevăzute
- să ai cât mai puține obligații financiare
- să-ți faci ordine în finanțele personale, etc.
2. Prioritizează Fondul de Urgență
Iar pentru că am vorbit de cheltuieli neprevăzute, al doilea lucru pe care să-l faci ca să te pregătești pentru o eventuală Recesiune Economică este să-ți constitui un Fond de Urgență.
Un sondaj realizat de CEC Bank împreună cu FinZoom arată 66,5% dintre români nu au nici un fel de economii. Iar dintre cei care au reușit să pună bani deoparte, 77,6% au economii de-o viață sub de 10.000 EUR.
Asta înseamnă că în cazul unei cheltuieli neprevăzute de câteva sute de lei, 2/3 români trebuie să facă un credit sau să se împrumute de la familie și prieteni ca să o poată plăti.
Problema este că în perioadele de Recesiune, riscul să-ți pierzi locul de muncă, și implicit stabilitatea ta financiară, este mult mai mare. Deja am început să vedem concedieri la companii mari din întreaga lume.
Unul din scopurile unui Fond de Urgență este să îți permită să-ți plătești în continuare cheltuielile curente atunci când îți pierzi principala sursă de venit. În consecință, e important să ai o sumă de bani pusă deoparte care să te ajute să depășești un eveniment dificil precum pierderea locului de muncă.
3. Plătește-ți datoriile de consum
Cel de-al treilea lucru pe care îți recomand să-l faci în pregătirea pentru o Recesiune Economică este să-ți plătești datoriile de consum. În categoria asta intră: cardurile de credit, descoperirile de cont (overdraft-uri), creditele de nevoi personale, creditele auto, etc. Iar motivul este foarte simplu.
Cu cât ai mai puține credite, cu atât ai mai puține rate.
Asta înseamnă că, în cazul diminuării venitului sau a pierderii locului de muncă, vei fi mai liniștit pentru că vei avea mai puține obligații care trebuie plătite lună de lună. Drept urmare, nu va trebui să te complici nici cu amânarea creditelor, și nici nu va trebui să te superi că vei plăti mai multă dobândă la credit.
Iar asta îți va permite să ai mai mult timp ca să te concentrezi pe ce este cu adevărat important: găsirea unui nou loc de muncă.
Iar ca bonus, cu cât ai mai puține datorii, cu atât Fondul de Urgență te poate ține mai mult.
Bun! Până acum am discutat despre partea de economii și datorii. Pentru că, din perspectiva mea, un Fond de Urgență și lipsa creditelor de consum îți oferă o Fundație Financiară solidă.
Când nu ai nici o rată de plătit, în afara unui eventual credit ipotecar, și ai o sumă de bani care-ți permite să trăiești câteva luni chiar dacă nu produci nimic, ești mult mai puțin stresat și nu acționezi din disperare.
De asta, ele au fost și primele lucruri pe care m-am concentrat când mi-am început călătoria către atingerea Liniștii Financiare. Însă dacă ești ca mine, și ai deja un Fond de Urgență, nu ai credite de consum, și ai început deja să investești lună de lună, am câteva recomandări și pentru tine.
4. Nu-ți vinde investițiile la Bursă
Primul lucru pe care vreau să-ți recomand, ca de la investitor la investitor, este să nu-ți vinzi Portofoliul de Investiții la Bursă. Iar în același timp, nu lua decizii de investiții bazate pe emoții.
De la începutul anului Piața de Capital a suferit o corecție de peste 20%. Iar la data la care scriu scenariul, pare că își revine.
În funcție de momentul în care ai început să investești, s-ar putea ca în prezent să vezi o pierdere în portofoliu. Lucru care poate fi înfricoșător dacă este prima corecție mai semnificativă pe care o vezi.
De aceea, este foarte important să păstrezi mereu în minte următorul lucru: până când nu-ți vinzi investițiile, pierderile respective sunt doar teoretice. Ele sunt cauzate de volatilitatea Pieței de Capital. Însă nu se materializează până când nu vinzi efectiv acțiunile sau unitățile de fond pe care le deții.
Mai mult, dacă investești pe termen lung, ține minte că, din 1929 și până în 2020, pe orice perioadă de 20 de ani luată drept etalon, Bursa nu a generat o pierdere. Câteodată a adus un câștig mai mic, câteodată unul mai mare. Dar un investitor răbdător nu a pierdut niciodată bani.
Drept urmare, dacă în prezent investești bani de care te vei folosi când te vei retrage din activitate, lasă-i acolo. Sunt șanse foarte mari ca, dacă nu te atingi de ei, în viitor să ai mult mai mulți decât ai investit.
5. Continuă să investești.
Drept urmare, următorul lucru, pe care-ți recomand să-l faci în pregătirea pentru o Recesiune Economică este să continui să investești.
Acum vreau să fiu foarte clar. Dacă ești într-un pericol real de a-ți pierde locul de muncă sau apar cheltuieli neprevăzute care depășesc valoarea Fondului tău de Urgență, e în regulă să nu investești una, două luni.
Însă, dacă locul tău de muncă este stabil, și veniturile tale nu sunt afectate semnificativ, cel mai bun lucru pe care poți să-l faci în pregătirea pentru o Recesiune, și pe toată durata sa, este să continui să investești.
Asta pentru că, de obicei, în perioadele de Recesiune, scade și Bursa. În consecință, datorită faptului că ai ocazia să achiziționezi acțiuni și unități de fond la discount față de prețul obișnuit, investițiile făcute în această perioadă sunt și cele mai profitabile.
Există numeroase studii care arată că persoanele care investesc constant, lună de lună, indiferent dacă Bursa crește sau scade, au cel mai mult de câștigat. Asta pentru că, în general, Piața de Capital cunoaște cele mai puternice zile de creștere la scurt timp după zilele cu cele mai mari scăderi. Iar un investitor care investește constant elimină riscul de a rata acele oportunități.
6. Nu-ți da demisia fără să ai un plan de rezervă
Un alt lucru pe care ți-aș recomanda să-l eviți înaintea unei Recesiuni Economice ar fi să-ți dai demisia de la job fără să ai un plan.
E posibil ca în ultimii 2 ani să fi auzit de termenul „The Great Resignation” („Marea Demisioneală”). Acesta este un curent început în SUA, China, India și vestul Europei în care angajații și-au dat demisia în masă în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit, cu orar flexibil, și posibilitatea de a lucra de acasă.
Mișcarea a luat amploare și în România. Conform unui studiu eJobs, 21% dintre respondenți au mărturisit că, dacă nu ar mai fi mulțumiți de jobul actual, ar demisiona chiar dacă n-ar avea altă ofertă concretă pe masă.
Problema este că, găsirea unui loc de muncă mai bine plătit este, din punct de vedere statistic, mult mai dificilă într-o perioadă de Recesiune. Deja am văzut numeroase companii care au făcut disponibilizări, sau au înghețat angajările. Drept urmare, după părerea mea, acum nu este o idee bună să-ți dai demisia de la locul de muncă dintr-un motiv stupid.
Cu toate astea, dacă vrei o schimbare de carieră care îți oferă posibilitatea de a câștiga mai mult, există câteva lucruri pe care le poți face fără să-ți pui în pericol situația financiară.
Primul ar fi să te concentrezi pe dezvoltarea unor abilități noi. Poți începe să înveți aproape orice în mod gratuit pe YouTube. În plus, există numeroase site-uri unde poți urma cursuri pe diferite subiecte în mod gratuit, sau la prețuri accesibile. (Khan Academy, Udemy, Skillshare, etc.)
În al doilea rând, caută ceva la care poți lucra în timpul liber ca să-ți dezvolți aceste abilități. O bună modalitate de a începe ar fi prin intermediul platformelor de freelancing (Freelancer, Upwork, Fiverr, etc.) de unde poți câștiga și câteva sute sau mii de lei în plus pe lună.
Cuvinte de încheiere
Faptul că SUA a intrat deja într-o perioadă de Recesiune sau urmează să intre în următoarele 6 – 18 luni după cum spun unii economiști este irelevant. Pentru că acea declarație nu va fi decât o confirmare a unui lucru pe care tu probabil o să-l simți deja.
Însă ce este cu adevărat important este ca tu să fii pregătit pentru un astfel de eveniment. De aceea, dacă îți creezi un Fond de Urgență, elimini creditele de consum, rămâi calm, ignori 90% din știrile care anunță prăbușirea Economiei de Piață, continui să investești, și te asiguri că ești un angajat indispensabil, vei avea șanse exponențial mai mari să treci cu bine peste una. Indiferent când va sosi ea.
Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.