RECENZIE Trading 212

RECENZIE Trading 212

Ești interesat să-ți deschizi un cont de investiții la Trading 212?

Acum câteva săptămâni am postat pe canalul de YouTube o recenzie a broker-ului eToro. Videoclipul a fost foarte bine primit și foarte mulți dintre voi m-ați rugat să fac o recenzie similară și pentru Trading 212

Ei bine, în articolul de astăzi voi analiza broker-ul Trading 212 ca să văd cât de bine se potrivește unui investitor pe termen lung. Iar dacă urmărești videoclipul până la final vei afla care este părerea mea despre Trading 212, ce îmi place la acest broker și ce cred eu că ar putea fi îmbunătățit.

Dar, înainte să începem vreau să îți spun că poți urmări varianta video a acestui articol aici:

Ce este Trading 212?

Trading 212 este o companie de tehnologie financiară fondată în anul 2006 în Bulgaria, dar care în prezent are sediul central în Londra. 

Compania oferă investitorilor acces pe piețele financiare prin aplicații gratuite, inteligente și ușor de utilizat permițându-le să tranzacționeze acțiuni, valute, mărfuri și multe altele.

Aplicația mobilă a Trading 212 are peste 14.000.000 de descărcări, devenind una dintre cele mai renumite aplicații de tranzacționare din lume.

Începând cu anul 2016, Trading 212 ocupă primul loc în topul aplicațiilor de tranzacționare din Marea Britanie, iar în 2017 a ajuns pe locul 1 și în Germania.

Acum că te-ai familiarizat puțin cu istoricul broker-ului, voi trece la analiza caracteristicilor sale. Și începem cu…

 

Oferta de instrumente financiare

Trading 212 pune la dispoziție investitorilor din România două tipuri de conturi:

 1. Trading 212 Invest. Prin acest tip de cont poți investi în acțiuni și ETF-uri cu deținere;
 2. Trading 212 CFD prin intermediul căruia poți tranzacționa diferite instrumente financiare cu levier cum ar fi: acțiuni, perechi valutare, indici și altele.

După cum am menționat și la început, voi analiza brokerul din perspectiva unui investitor de anduranță. De aceea voi vorbi doar despre instrumentele puse la dispoziție în contul Trading 212 Invest. 

Aici oferta Trading 212 cuprinde peste 4.000 de acțiuni și ETF-uri globale. Din perspectiva unui investitor pe termen lung, oferta de instrumente financiare este foarte bună și îți permite să-ți construiești un portofoliu de investiții diversificat.

În continuare, hai să vedem cum își desfășoară Trading 212 activitatea.

 

Este Trading 212 reglementat?

Printre primele lucruri pe care trebuie să le verifici atunci când analizezi un broker este dacă acesta este reglementat.

Trading 212 stă bine la acest capitol. Broker-ul își desfășoară activitatea prin intermediul a două companii și este reglementat de două autorități de supraveghere financiară. Astfel, avem:

 1. Trading 212 UK Ltd. care este înregistrată în Anglia și Țara Galilor, fiind autorizată și reglementată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară din Marea Britanie (FCA) (Număr înregistrare 609146).
 2. Trading 212 Ltd. care este înregistrată în Bulgaria, fiind autorizată și reglementată de către Comisia de Supraveghere Financiară din această țară. (Număr înregistrare RG-03-0237).

De asemenea, pe site-ul Trading 212 se menționează că toate fondurile clienţilor sunt păstrate în conturi bancare segregate. În plus, sumele din contul deschis la broker sunt asigurate de către Fondul de Compensare a Clienţilor Serviciilor Financiare din Marea Britanie (FSCS) respectiv de către Fondul de Compensare a Investitorilor din Bulgaria (ICF).

Astfel, în cazul în care broker-ul intră în incapacitate de plată, investitorii pot fi compensați în limita a 20.000 EURO, pentru clienții Trading 212 Ltd., respectiv 85.000 GBP în cazul clienților Trading 212 UK Ltd.

Mai mult, atunci când investești prin intermediul Trading 212, deținerile din portofoliul tău, acțiuni sau unități de fond, sunt păstrate în custodie la Interactive Brokers. Interactive Brokers este cel mai mare broker din lume în funcție de numărul de tranzacții zilnice.

Pe baza acestor informații putem spune că Trading 212 este un broker serios care aderă la regulile stricte ale autorităților de supraveghere financiară din țările unde are deschise sediile principale și care are grijă de banii investitorilor.

Acum, hai să vedem ce comisioane plătești ca să folosești serviciile broker-ului.

 

Comisioane

La capitolul comisioane Trading 212 stă foarte bine. Pentru că nu prea are.
Deschiderea unui cont de investiții la Trading 212 este complet gratuită. 

Mai mult, nu ți se percepe comision nici atunci când depui bani sau retragi bani din contul tău de investiții. Cu toate astea, în funcție de modalitatea aleasă pentru a-ți alimenta contul de investiții, s-ar putea să plătești niște comisioane intermediarilor. Așa că fii atent la acest aspect când îți alimentezi contul.

În plus, pentru acțiuni și ETF-uri cu deținere comisioanele de tranzacționare sunt zero, atât la cumpărare cât și la vânzare.

Atunci când îți deschizi un cont la Trading 212 ai posibilitatea să alegi între 3 valute: RON, EUR și USD. Alege-o pe cea care este cea mai potrivită pentru tine și pentru investițiile pe care vrei să le faci prin intermediul Trading 212 pentru că aceasta nu poate fi schimbată odată ce contul devine activ. Dacă vrei să schimbi valuta contului va trebui să-l dezactivezi și să deschizi unul nou ceea ce ar putea reprezenta o bătaie de cap.

Partea bună este că, spre deosebire de alți brokeri, Trading 212 nu percepe un comision de conversie valutară. Asta înseamnă că și dacă îți deschizi un cont în RON vei beneficia de un curs de schimb avantajos atunci când achiziționezi acțiuni sau ETF-uri denominate în EUR sau USD.

Am testat acest lucru pe un cont demo și iată ce am observat.

Pe data de 17.09.2020 cursul EUR/RON a fost de 4,8595, iar cel USD/RON a fost 4,1198. Ei bine, dacă aș fi cumpărat 1 acțiune Adidas, conversia s-ar fi făcut la cursul 4,8610. Iar dacă aș fi cumpărat o acțiune Tesla aș fi plătit 4,1136 RON pentru 1 USD. La ambele valute consider că aș fi beneficiat de un curs de schimb rezonabil.

La final mai vreau să menționez că Trading 212 nu percepe nici comision de inactivitate. Însă, trebuie să ții cont că au dreptul să rezilieze acordul cu tine în mod unilateral, în cazul în care soldul contului tău este 0 și nu ai intrat în contul de investiții timp de 6 luni consecutive (180 de zile).

 

Depunerea și retragerea banilor

Depunerea de bani în contul Trading 212 Invest este destul de simplă deoarece ți se pun la dispoziție mai multe opțiuni printre care se numără: 

 • transfer bancar 
 • card de debit/credit
 • portofel electronic de tipul PayPal, Skrill, Apple/Google pay și altele

Trading 212 îți permite să depui bani în contul de investiții și prin intermediul Revolut. Inițial se putea face depunerea doar prin transfer bancar din contul tău Revolut. Însă, mai multe surse au menționat că acum se pot face depuneri și cu cardul tău Revolut.

În ceea ce privește depunerea minimă, atunci când alimentezi contul de investiții aceasta este de 1 EUR, 1 USD sau 5 RON dacă apelezi la orice altă metodă de alimentare a contului cu excepția transferului bancar. Pentru varianta din urmă, depunerea minimă este de 10 EUR, 10 USD respectiv 50 RON.

 

Departamentul de relații cu clienții

Site-ul Trading 212 este destul de prietenos și conține o secțiune de întrebări și răspunsuri destul de complexă împărțită pe categorii de întrebări.

Serviciul de asistență pentru clienți este disponibil prin e-mail non-stop.

Din păcate însă, în ciuda faptului că site-ul este în limba română, conversația cu departamentul de relații cu clienții se poate face doar în limba engleză. Există și un număr de telefon la care pot fi contactați, însă acesta este mai mereu ocupat datorită numărului mare de solicitări.

În continuare, aș dori să vorbim și de câteva funcționalități prin care Trading 212 se deosebește de majoritatea celorlalți brokeri.

 

Acțiuni fracționare

Prima dintre ele o rereprezintă posibilitatea de a investi în acțiuni fracționare.

Ce înseamnă asta?

Cel mai ușor îmi este să-ți explic printr-un exemplu. Să presupunem că dispui de 100 USD și vrei să investești în compania Amazon. Prețul unei acțiuni Amazon este undeva la 3000 USD. În mod normal, prin intermediul altor brokeri nu ai putea să cumperi acțiuni la Amazon. Însă, Trading 212 îți permite prin intermediul acțiunilor fracționare să cumperi acțiuni la Amazon de 100 USD. Adică ai cumpăra aproximativ 3% dintr-o acțiune.

Pe platforma Trading 212 companiile care sunt eligibile pentru a cumpăra acțiuni fracționare au un „f” mic în stânga logo-ului.

 

AutoInvest

O funcționalitate destul de nouă pusă la dispoziție de la cei de la Trading 212 este AutoInvest. Prin intermediul acesteia poți să-ți construiești un portofoliu personalizat în care să incluzi acțiunile și ETF-urile în care vrei să investești recurent.

Apoi, poți seta ca banii pe care îi depui în contul Trading 212 invest să fie investiți în mod automat în componentele pe care le-ai inclus în portofoliul tău. Iar dacă primești dividende, poți alege ca și ele să fie reinvestite în mod automat.

În prezent Trading 212 are o promoție. Dacă îți deschizi un cont de investiții la ei prin intermediul link-ului de mai jos vei obține o acțiune gratuită ce poate valora până la 100 EUR sau USD, în funcție de valuta în care îți deschizi contul după ce faci prima depunere în contul de investiții.

Pentru a vedea toate detaliile promoției îți recomand să apeși pe link-ul de AICI.

Bun! Acum hai să-ți prezint și părerea mea legată de acest broker.

 

Concluzie

Trading 212 este o platformă foarte populară și care oferă multe beneficii investitorilor.

Printre lucrurile pe care la apreciez la acest broker se numără: 

 • Comisioane zero pentru contul Trading 212 Invest
 • Îți pune la dispoziție o varietate mare de instrumente financiare potrivite pentru investitorii pe termen lung
 • Îți oferă posibilitatea să achiziționezi acțiuni fracționare lucru foarte util pentru investitorii care investesc sume mai mici
 • Prin funcționalitatea AutoInvest poți să-ți treci investițiile pe pilot automat.
 • Oferă un site și o platformă în limba română fiind foarte potrivit pentru investitorii români.

În categoria lucrurilor care ar putea fi îmbunătățite intră:

 • Faptul că poți deschide un singur cont într-o singură valută. Însă asta nu este cea mai mare problemă ținând cont că nu se percepe un comision de conversie.
 • În prezent nu oferă suport în limba română lucru pe care eu îl consider foarte util pentru investitorii începători.

În concluzie, Trading 212 mi se pare un broker bun care îți oferă acces facil și ieftin pe piețele de capital. Are o reputație destul de bună printre investitori iar aplicația lor mobilă este foarte intuitivă și ușor de folosit.

Dacă ar fi să-i dau o notă i-aș acorda 4 din 5 stele.

De aceea, în urma acestei cercetări amănunțite am decis să-mi deschid un cont real la ei și să investesc și prin intermediul lor. Intenționez să construiesc un portofoliu public în contul Trading 212 Invest și să folosesc de funcționalitatea AutoInvest pentru a pune totul pe pilot automat. 

Dar aș vrea să știu și părerea ta. Ai folosit Trading 212 până acum? Ce părere ai despre el? Scrie-mi răspunsul tău în secțiunea de comentarii de mai jos.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *