RECENZIE Trading 212

RECENZIE Trading 212

Ești interesat să-ți deschizi un cont de investiții la Trading 212?

Acum câteva săptămâni am postat pe canalul de YouTube o recenzie a broker-ului eToro. Videoclipul a fost foarte bine primit și foarte mulți dintre voi m-ați rugat să fac o recenzie similară și pentru Trading 212

Ei bine, în articolul de astăzi voi analiza broker-ul Trading 212 ca să văd cât de bine se potrivește unui investitor pe termen lung. Iar dacă urmărești videoclipul până la final vei afla care este părerea mea despre Trading 212, ce îmi place la acest broker și ce cred eu că ar putea fi îmbunătățit.

Dar, înainte să începem vreau să îți spun că poți urmări varianta video a acestui articol aici:

Ce este Trading 212?

Trading 212 este o companie de tehnologie financiară fondată în anul 2006 în Bulgaria, dar care în prezent are sediul central în Londra. 

Compania oferă investitorilor acces pe piețele financiare prin aplicații gratuite, inteligente și ușor de utilizat permițându-le să tranzacționeze acțiuni, valute, mărfuri și multe altele.

Aplicația mobilă a Trading 212 are peste 14.000.000 de descărcări, devenind una dintre cele mai renumite aplicații de tranzacționare din lume.

Începând cu anul 2016, Trading 212 ocupă primul loc în topul aplicațiilor de tranzacționare din Marea Britanie, iar în 2017 a ajuns pe locul 1 și în Germania.

Acum că te-ai familiarizat puțin cu istoricul broker-ului, voi trece la analiza caracteristicilor sale. Și începem cu…

 

Oferta de instrumente financiare

Trading 212 pune la dispoziție investitorilor din România două tipuri de conturi:

 1. Trading 212 Invest. Prin acest tip de cont poți investi în acțiuni și ETF-uri cu deținere;
 2. Trading 212 CFD prin intermediul căruia poți tranzacționa diferite instrumente financiare cu levier cum ar fi: acțiuni, perechi valutare, indici și altele.

După cum am menționat și la început, voi analiza brokerul din perspectiva unui investitor de anduranță. De aceea voi vorbi doar despre instrumentele puse la dispoziție în contul Trading 212 Invest. 

Aici oferta Trading 212 cuprinde peste 4.000 de acțiuni și ETF-uri globale. Din perspectiva unui investitor pe termen lung, oferta de instrumente financiare este foarte bună și îți permite să-ți construiești un portofoliu de investiții diversificat.

În continuare, hai să vedem cum își desfășoară Trading 212 activitatea.

 

Este Trading 212 reglementat?

Printre primele lucruri pe care trebuie să le verifici atunci când analizezi un broker este dacă acesta este reglementat.

Trading 212 stă bine la acest capitol. Broker-ul își desfășoară activitatea prin intermediul a două companii și este reglementat de două autorități de supraveghere financiară. Astfel, avem:

 1. Trading 212 UK Ltd. care este înregistrată în Anglia și Țara Galilor, fiind autorizată și reglementată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară din Marea Britanie (FCA) (Număr înregistrare 609146).
 2. Trading 212 Ltd. care este înregistrată în Bulgaria, fiind autorizată și reglementată de către Comisia de Supraveghere Financiară din această țară. (Număr înregistrare RG-03-0237).

De asemenea, pe site-ul Trading 212 se menționează că toate fondurile clienţilor sunt păstrate în conturi bancare segregate. În plus, sumele din contul deschis la broker sunt asigurate de către Fondul de Compensare a Clienţilor Serviciilor Financiare din Marea Britanie (FSCS) respectiv de către Fondul de Compensare a Investitorilor din Bulgaria (ICF).

Astfel, în cazul în care broker-ul intră în incapacitate de plată, investitorii pot fi compensați în limita a 20.000 EURO, pentru clienții Trading 212 Ltd., respectiv 85.000 GBP în cazul clienților Trading 212 UK Ltd.

Mai mult, atunci când investești prin intermediul Trading 212, deținerile din portofoliul tău, acțiuni sau unități de fond, sunt păstrate în custodie la Interactive Brokers. Interactive Brokers este cel mai mare broker din lume în funcție de numărul de tranzacții zilnice.

Pe baza acestor informații putem spune că Trading 212 este un broker serios care aderă la regulile stricte ale autorităților de supraveghere financiară din țările unde are deschise sediile principale și care are grijă de banii investitorilor.

Acum, hai să vedem ce comisioane plătești ca să folosești serviciile broker-ului.

 

Comisioane

La capitolul comisioane Trading 212 stă foarte bine. Pentru că nu prea are.
Deschiderea unui cont de investiții la Trading 212 este complet gratuită. 

Mai mult, nu ți se percepe comision nici atunci când depui bani sau retragi bani din contul tău de investiții. Cu toate astea, în funcție de modalitatea aleasă pentru a-ți alimenta contul de investiții, s-ar putea să plătești niște comisioane intermediarilor. Așa că fii atent la acest aspect când îți alimentezi contul.

În plus, pentru acțiuni și ETF-uri cu deținere comisioanele de tranzacționare sunt zero, atât la cumpărare cât și la vânzare.

Atunci când îți deschizi un cont la Trading 212 ai posibilitatea să alegi între 3 valute: RON, EUR și USD. Alege-o pe cea care este cea mai potrivită pentru tine și pentru investițiile pe care vrei să le faci prin intermediul Trading 212 pentru că aceasta nu poate fi schimbată odată ce contul devine activ. Dacă vrei să schimbi valuta contului va trebui să-l dezactivezi și să deschizi unul nou ceea ce ar putea reprezenta o bătaie de cap.

Partea bună este că, spre deosebire de alți brokeri, Trading 212 nu percepe un comision de conversie valutară. Asta înseamnă că și dacă îți deschizi un cont în RON vei beneficia de un curs de schimb avantajos atunci când achiziționezi acțiuni sau ETF-uri denominate în EUR sau USD.

Am testat acest lucru pe un cont demo și iată ce am observat.

Pe data de 17.09.2020 cursul EUR/RON a fost de 4,8595, iar cel USD/RON a fost 4,1198. Ei bine, dacă aș fi cumpărat 1 acțiune Adidas, conversia s-ar fi făcut la cursul 4,8610. Iar dacă aș fi cumpărat o acțiune Tesla aș fi plătit 4,1136 RON pentru 1 USD. La ambele valute consider că aș fi beneficiat de un curs de schimb rezonabil.

La final mai vreau să menționez că Trading 212 nu percepe nici comision de inactivitate. Însă, trebuie să ții cont că au dreptul să rezilieze acordul cu tine în mod unilateral, în cazul în care soldul contului tău este 0 și nu ai intrat în contul de investiții timp de 6 luni consecutive (180 de zile).

 

Depunerea și retragerea banilor

Depunerea de bani în contul Trading 212 Invest este destul de simplă deoarece ți se pun la dispoziție mai multe opțiuni printre care se numără: 

 • transfer bancar 
 • card de debit/credit
 • portofel electronic de tipul PayPal, Skrill, Apple/Google pay și altele

Trading 212 îți permite să depui bani în contul de investiții și prin intermediul Revolut. Inițial se putea face depunerea doar prin transfer bancar din contul tău Revolut. Însă, mai multe surse au menționat că acum se pot face depuneri și cu cardul tău Revolut.

În ceea ce privește depunerea minimă, atunci când alimentezi contul de investiții aceasta este de 1 EUR, 1 USD sau 5 RON dacă apelezi la orice altă metodă de alimentare a contului cu excepția transferului bancar. Pentru varianta din urmă, depunerea minimă este de 10 EUR, 10 USD respectiv 50 RON.

 

Departamentul de relații cu clienții

Site-ul Trading 212 este destul de prietenos și conține o secțiune de întrebări și răspunsuri destul de complexă împărțită pe categorii de întrebări.

Serviciul de asistență pentru clienți este disponibil prin e-mail non-stop.

Din păcate însă, în ciuda faptului că site-ul este în limba română, conversația cu departamentul de relații cu clienții se poate face doar în limba engleză. Există și un număr de telefon la care pot fi contactați, însă acesta este mai mereu ocupat datorită numărului mare de solicitări.

În continuare, aș dori să vorbim și de câteva funcționalități prin care Trading 212 se deosebește de majoritatea celorlalți brokeri.

 

Acțiuni fracționare

Prima dintre ele o rereprezintă posibilitatea de a investi în acțiuni fracționare.

Ce înseamnă asta?

Cel mai ușor îmi este să-ți explic printr-un exemplu. Să presupunem că dispui de 100 USD și vrei să investești în compania Amazon. Prețul unei acțiuni Amazon este undeva la 3000 USD. În mod normal, prin intermediul altor brokeri nu ai putea să cumperi acțiuni la Amazon. Însă, Trading 212 îți permite prin intermediul acțiunilor fracționare să cumperi acțiuni la Amazon de 100 USD. Adică ai cumpăra aproximativ 3% dintr-o acțiune.

Pe platforma Trading 212 companiile care sunt eligibile pentru a cumpăra acțiuni fracționare au un „f” mic în stânga logo-ului.

 

AutoInvest

O funcționalitate destul de nouă pusă la dispoziție de la cei de la Trading 212 este AutoInvest. Prin intermediul acesteia poți să-ți construiești un portofoliu personalizat în care să incluzi acțiunile și ETF-urile în care vrei să investești recurent.

Apoi, poți seta ca banii pe care îi depui în contul Trading 212 invest să fie investiți în mod automat în componentele pe care le-ai inclus în portofoliul tău. Iar dacă primești dividende, poți alege ca și ele să fie reinvestite în mod automat.

În prezent Trading 212 are o promoție. Dacă îți deschizi un cont de investiții la ei prin intermediul link-ului de mai jos vei obține o acțiune gratuită ce poate valora până la 100 EUR sau USD, în funcție de valuta în care îți deschizi contul după ce faci prima depunere în contul de investiții.

Pentru a vedea toate detaliile promoției îți recomand să apeși pe link-ul de AICI.

Bun! Acum hai să-ți prezint și părerea mea legată de acest broker.

 

Concluzie

Trading 212 este o platformă foarte populară și care oferă multe beneficii investitorilor.

Printre lucrurile pe care la apreciez la acest broker se numără: 

 • Comisioane zero pentru contul Trading 212 Invest
 • Îți pune la dispoziție o varietate mare de instrumente financiare potrivite pentru investitorii pe termen lung
 • Îți oferă posibilitatea să achiziționezi acțiuni fracționare lucru foarte util pentru investitorii care investesc sume mai mici
 • Prin funcționalitatea AutoInvest poți să-ți treci investițiile pe pilot automat.
 • Oferă un site și o platformă în limba română fiind foarte potrivit pentru investitorii români.

În categoria lucrurilor care ar putea fi îmbunătățite intră:

 • Faptul că poți deschide un singur cont într-o singură valută. Însă asta nu este cea mai mare problemă ținând cont că nu se percepe un comision de conversie.
 • În prezent nu oferă suport în limba română lucru pe care eu îl consider foarte util pentru investitorii începători.

În concluzie, Trading 212 mi se pare un broker bun care îți oferă acces facil și ieftin pe piețele de capital. Are o reputație destul de bună printre investitori iar aplicația lor mobilă este foarte intuitivă și ușor de folosit.

Dacă ar fi să-i dau o notă i-aș acorda 4 din 5 stele.

De aceea, în urma acestei cercetări amănunțite am decis să-mi deschid un cont real la ei și să investesc și prin intermediul lor. Intenționez să construiesc un portofoliu public în contul Trading 212 Invest și să folosesc de funcționalitatea AutoInvest pentru a pune totul pe pilot automat. 

Dar aș vrea să știu și părerea ta. Ai folosit Trading 212 până acum? Ce părere ai despre el? Scrie-mi răspunsul tău în secțiunea de comentarii de mai jos.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

 

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.

 

24 Responses

 1. mai ales ca a venit brexit-ul,este mai avantajos oare sa cumparam pe platforma trading212 de la bursa din Londra sau o bursa europeana ex. Germania (a unei actiuni Tesla sa zicem si a unui ETF gen S&P 500 UCITS) ?

  1. Aici depinde mai mult de moneda în care vrei să investești. Instrumentele listate la Bursa din Londra sunt de obicei în USD sau GBP. Cele listate în țări din UE sunt în EUR. Dacă tu vrei să investești doar în USD, vei fi forțat să investești prin Bursa de Londra ca să nu pierzi la cursul de schimb. Dacă investești în EUR, te interesează mai degrabă cele din Germania.

   Răspunsul la această întrebare depinde de valuta pe care anticipezi că o vei folosi când cei începe să trăiești din acel portofoliu.

   Spor la investiții!

 2. Felicitări !
  Ai făcut o prezentare foarte bună, scurtă, de esență , pe înțelesul multora.
  Din cele spuse , mă alătur observației de disconfort creată de lipsa de comunicare în limba română . La o astfel de instituție care lucrează cu bani , este un mare dezavantaj pentru investitori să nu poată primi informații și sfaturi în limba maternă !
  Sunt un client de cca 10 ani la Trading, cred că din primul an de existență a lor în RO.
  Până prin 2015-2016 au avut birou la București, unde aveai la orice minut operatori pricepuți cu care putei lua legătura imediat și rezolvau o multitudine de probleme și îți dădeau informații foarte bune ! Apoi au desființat biroul de la București . Până anul trecut mai găseai pe un băiat foarte amabil și priceput (ALEX C:) care mai răspundea cu greu la email sau telefon . Acum nimic ! Rar poți lămuri vreo problemă. Cel mai mare neajuns. În rest , totul funcționează bine. Platformă excelentă, rapidă, stabilă , ușoară , intuitivă, prietenoasă.
  Mai clară și mai ușoară decât MT 4.
  Mizerabilă hotărârea UE cu privire la conturile Retail și Pro ! Pur și simplu a închis ușa-n nas celui ce vrea să tranzacționeze, știe s-o facă , dar nu are sume mari disponibile pentru așa ceva . Deci , cei mai sărăcuți nu au voie practic să aspire la un câștig modic pe căi legale.
  Un minus puternic , venit în ultima vreme, sunt și spreadurile uriașe la indici , în special la indicii europeni. De toată lauda este și rapiditatea cu care plătesc o cerere de retragere din cont. În rest , numai de bine. Nota acordată de Dvs. mi se pare corectă , obiectivă. Și eu înclin spre ea.

 3. Foarte util acest video, tot respectul pentru munca depusa.

  As avea si eu o nelamurire, am deschis un cont la Trading 212 in USD si am depus sume de bani de pe card VISA fara probleme. Problema a intervenit cand am incercat sa fac depunere prin transfer bancar iar bancile mi-au dat IBAN-ul ca fiind eronat. Practic nu il recunoaste si am incercat si cu BCR.
  Nu se poate face depundere din RON in USD si sa faca conversie automat? si asta sa fie problema?
  Multumesc anticipat.

  1. Este posibil să nu se accepte un astfel de transfer. Îți recomand să încerci de pe un cont în USD din România și să vezi ce mesaj primești. La BT poți să deschizi un cont în USD gratuit, dar va trebui să plătești comision de transfer interbancar care poate fi și de 15 EUR.

 4. Multumesc pentru informatii! Videoclipul e foarte clar si cuprinzator. O data cu Brexit, am observat ca alimentarea contului lor (din UK) e gratuita doar pana in 10000 ron/2000 eur, apoi se comisioneaza. Transferurile bancare raman gratuite, insa acolo ne izbim de comisioanele bancilor. Prin revolut, comisionul de alimentare e 15 lei pentru USD, 25 lei pentru Ron/Euro. Ai vreo sugestie de alimentarea gratuita (e vreo banca la care nu exista acest comision?). Mersi frumos!

  1. Salut!
   Mă bucur că ți-a fost de folos!
   În momentul de față nu știu de o bancă prin care poți alimenta cu comision zero. A fost Raiffeisen la un moment dat, dar a dispărut această ofertă. Revolut în prezent este soluția cea mai ieftină. În mod normal, un transfer din EUR în EUR are un comsion SWIFT de 15 EUR.
   Ce îți recomand este să faci alimentări mai rare (de exemplu la 3 luni). Ca să reduci impactul acestor comisioane asupra sumelor pe care le investești.
   Spor la investiții!

  2. Salut, pe mine nu ma lasă să fac cont, tot dau emailul și ma pune în așteptare, de 1 luna ma chinui sa fac cont și nu primesc nici un email…

 5. Salut Ovidiu.
  Poti sa-mi explici ce taxe trebuie sa platim daca investim la bursa?
  Sau ai vreun video/post referitor pe acest subiect?

 6. Am facut depunere din revolut dar nu reusesc sa fac retragere in revolut

  1. Care este motivul pentru care nu ți se permite să retragi în Revolut?

 7. Am retras suma de 4800de lei din contul meu de la 212 trading ,insa ,banca mea mi-a comunicat ca voi primi 2950 lei. Ce s-a intamplat cu restul banilor?

  1. Doar cei de la bancă îți pot răspunde la această întrebare. Nu au cum să fi fost comisioane de interbancare așa de bani.
   De asemenea, trimite un email și celor de la Trading 212 ca să-ți clarifici ce s-a întâmplat.

 8. Am o nelămurire în legătură cu asigurarea de 20 mii euro, din câte mi-a explicat cineva aceasta se referă la banii cash din cont, nu la valoarea acțiunilor, acestea fiind la IB.
  Adică poți să cumperi câte acțiuni vrei că nu se întâmplă nimic dacă dispare mâine T212, important e să nu ții peste 20 mii euro cash.

  Am înțeles bine?

  1. Eu interpretez acea asigurare diferit.
   Dacă respectă legea, Trading 212 păstrează banii clienților în conturi segregate și instrumentele lor financiare la IB. Deci dacă ar păți ceva, ambele ar putea fi identificate și recuperate relativ ușor.
   Însă dacă T212 face o fraudă masivă și nu respectă aceste obligații atunci tu, în caz de insolvență, nu rămâi cu nimic. Și atunci intră în discuție acea asigurare. Și în cazul tranzacțiilor cu CFD-uri, dacă e cazul care au contracte la bază, nu active reale.

 9. Ovidiu, cu un cont Invest in EUR, singurele taxe ce vor fi platite din profitul brut rezultat din tranzactionarea de actiuni pe piata din Germania XETR (exceptand profiturile din dividende) vor fi platite doar in Romania respectiv impozitul pe profit de 10% si CASS dupa caz? Nu se retin taxe pe profit si in Marea Britanie sau ce stiu eu unde altundeva? Multumesc!

  1. Dacă ești rezident în România, nu. Dar dacă locuiești în UK, e posibil. Depinde foarte mult de situația exactă. Dacă ai nedumeriri, îți recomand să discuți cu un consultant fiscal sau un contabil autorizat.

 10. Pot sa nu imi verific identitatea si sa depun bani in cont prin orice banca din romania ??

  1. Nu. Dacă ți se permite asta însemnă că ai dat peste un broker fals care vrea să-ți fure banii.

 11. Am un cont demo pe un telefon cu o adresa de e-mail, între timp mi-am făcut o alta adresa de e-mail pe alt telefon și când vreau sa introdu cnp scrie ca e invalid ,vreau sa -mi fac alt cont cu alta adresa de e-mail și nu reușesc,va rog spuneti-mi cum sa fac!

  Multumesc !

  1. Cred că nu poți pentru că o persoană poate să aibă un singur cont. De ce nu schimbi doar adresa de email la contul actual?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *