Recenzie a brokerului XTB

Recenzie a brokerului XTB

Ești în căutarea unui broker prin intermediul căruia să începi să investești?

În articolul de astăzi voi face o recenzie a broker-ului XTB din perspectiva unui investitor pe termen lung.

Investițiile la Bursă sunt una dintre cele mai apreciate alternative când vine vorba de a pune banii să muncească pentru tine. Randamentele istorice superioare comparativ cu alte tipuri de instrumente financiare precum și accesul relativ ușor pe piața de capital sunt unele dintre cele mai atrăgătoare caracteristici ale acestora. Iar istoria ne arată că milioane de oameni și-au construit averea prin intermediul investițiilor la Bursă.

Însă, ca să poți investi la Bursă ai nevoie de un broker. Un broker, este un intermediar care efectuează operațiuni de vânzare și cumpărare de instrumente financiare în numele tău. De aceea, în articolul de astăzi voi continua seria de recenzii a brokerilor disponibili investitorilor din România cu o recenzie a XTB din perspectiva unui investitor de anduranță.

Dar, înainte să începem vreau să îți spun că poți urmări varianta video a acestui articol aici:

Istoria XTB

Fondat în anul 2002, XTB a fost primul broker din Polonia care a oferit instrumente financiare cu efect de levier investitorilor. Având peste 15 ani de experiență în domeniul financiar, XTB este unul dintre cei mai mari brokeri de Forex și CFD din lume, fiind listat din 2016 la Bursa din Varșovia. În prezent, prin intermediul sucursalelor sale, XTB își desfășoară activitatea în peste 13 țări, inclusiv Marea Britanie, Polonia, Germania, Franța și România.

În regulă! Acum că te-ai familiarizat puțin cu broker-ul, hai să analizăm oferta de instrumente financiare.

 

Oferta de instrumente financiare

În oferta XTB există două categorii majore de instrumente financiare: instrumente de tip CFD și instrumente cu deținere. După cum am menționat și la începutul articolului, voi analiza broker-ul XTB din perspectiva unui investitor pe termen lung. De aceea mă voi concentra exclusiv pe acțiunile și ETF-uri cu deținere.

În ceea ce privește, oferta de instrumente financiare cu deținere a XTB aceasta este destul de generoasă. XTB îți oferă posibilitatea să investești în peste 2000 de acțiuni individuale și peste 200 de ETF-uri cu deținere listate la 16 dinte cele mai mari burse de valori din lume.

Spre deosebire de alți brokeri pe care i-am analizat până acum pe canalul de YouTube, oferta de acțiuni și ETF-uri este ceva mai restrânsă. Cu toate astea, îți oferă acces la un număr suficient de instrumente financiare ca să-ți poți construi un portofoliu diversificat.

 

Este XTB reglementat?

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le verifici înainte de a investi bani prin intermediul unui broker este dacă acesta este reglementat.

La acest capitol, XTB trece testul cu brio fiind reglementat de către 9 autorități de supraveghere financiară din țările în care își desfășoară activitatea.

XTB este reglementat la nivel central de către Autoritatea de Supraveghere Financiară din Polonia. Iar sucursala din România funcționează sub reglementarea și supravegherea Autorității de Supraveghere Financiară din România.

În ceea ce privește fondurile clienților, acestea sunt menținute în conturi segregate. Astfel, în cazul unui faliment al broker-ului sau al unui eveniment similar, aceste fonduri sunt separate de fondurile companiei XTB și pot fi returnate clienților.

Fondurile clienților XTB din România sunt păstrate în cadrul ING Bank.

Mai mult, XTB este membru al Fondului de Compensare a Investitorilor gestionat de Depozitarul Naţional al Valorilor Mobiliare din Polonia. Astfel, fondurile Clienților sunt garantate 100% în limita a 3000 de EUR și 90% pentru sumele cuprinse în intervalul 3000 și 22000 EUR în caz de faliment al XTB sau alte evenimente similare.

Analizând aceste aspecte, putem spune că XTB este un broker serios, care respectă prevederile legislative din țările în care își desfășoară activitatea și are grijă de banii clienților săi.

 

Comisioane

În continuare vom vorbi despre comisioanele pe care le percepe XTB. Iar, datorită modificările efectuate la data de 5 octombrie, la acest capitol XTB stă destul de bine.

În primul rând, trebuie menționat că deschiderea unui cont de investiții este complet gratuită iar procesul este destul de simplu:

 1. Trebuie să completezi un formular online;
 2. Atașezi câteva documente, scanate sau fotografiate, pentru a-ți confirma identitatea și adresa de rezidență; 
 3. Primești confirmare că verificarea a fost făcută cu succes de către account managerul dedicat;

Pentru instrumentele cu deținere comisionul de tranzacționare este 0 dacă ai rulaje lunare de până la maxim 100.000 EUR.După depășirea plafonului de rulaj, pentru fiecare tranzacție efectuată se va plăti un comision de 0,2% din valoarea tranzacției sau minim 10 EUR. 

Sunt destul de sigur că 99% dintre investitorii de anduranță nu vor plăti acest comision.

Un alt comision pe care îl percepe XTB este cel de inactivitate.

Ce înseamnă asta? Dacă timp de 365 de zile nu faci nici o tranzacție în contul tău de investiții și nici nu depui bani, XTB îți va percepe în mod automat o taxă de 10 EUR.

Din nou, dacă scopul tău este să investești în mod constant un procent din venitul tău lunar, nu va trebui să plătești niciodată acest comision.

XTB mai percepe și o taxă de custodie pentru o valoare zilnică medie a portofoliului ce depășește 250000 EUR. Taxa de custodie are o valoare de 0.2% pe an, minim 10 EUR pe lună, și se va aplica începând cu luna noiembrie 2020.

Dacă ești la început cu investițiile, nu trebuie să-ți faci griji de această taxă. Va dura ceva timp până când să fii afectat de ea. Dar ține cont de ea pe măsură ce valoarea portofoliului tău crește.

Un al patrulea comision pe care îl percepe XTB este cel pentru conversie valutară. Acesta reprezintă o adiție (mark-up) de 0,5% care se adaugă la Rata de Schimb XTB. Rata de Schimb XTB este cursul de schimb al perechii valutare afișat în platforma de investiții.

Ca să înțelegi mai bine, o să-ți dau un exemplu.

Presupunem că tu ai 1.000 EUR în contul deschis la XTB. Și, cu acești bani, vrei să cumperi unități ale unui ETF denominat în USD.

Dacă Rata de Schimb XTB pentru perechea EUR/USD = 1,2000 asta înseamnă că în mod normal cei 1000 EUR s-ar transforma în 1200 USD. Însă, datorită acelui comision, cursul folosit pentru a face conversia valutară înainte de a face achiziția va fi ajustat. Noul curs de schimb EUR/USD va fi de 1,1950. În consecință, cei 1000 EUR se vor transforma în 1195 USD care vor fi folosiți pentru a achiziționa unități de fond. Iar atunci când vei vinde unitățile de fond, procesul va fi invers.

Partea bună este că poți evita plata acestui comision de conversie dacă faci un lucru foarte simplu despre care vom vorbi în secțiunea următoare.

 

Depunerea și retragerea banilor

Bun, acum hai să vedem cum poți să eviți plata comisionului de conversie.

Una dintre caracteristicile XTB este faptul îți permite să deschizi conturi în 3 monede diferite simultan: EUR, USD și RON fără să plătești nimic suplimentar. Asta înseamnă că poți să ai în același timp un cont în USD prin intermediul căruia să cumperi instrumentele denominate în USD, și un cont în EUR prin intermediul căruia să cumperi instrumentele denominate în EUR. Iar astfel, nu va trebui să plătești acel comision de conversie valutară.

În ceea ce privește alimentarea contul de investiții, XTB îți pune la dispoziție două modalități: transfer bancar și plată cu cardul.

În cazul transferului bancar, XTB nu percepe nici un comision. Însă banca ta ar putea să perceapă unul atunci când inițiezi transferul așa că îți recomand să fii atent la acest aspect. Partea bună este că sucursala XTB din România are conturile deschise la ING Bank. Dacă și tu ai contul curent deschis acolo, nu vei plăti comisioane de transfer intrabancar.

În schimb, alimentările cu cardul sunt taxate cu un comision suplimentar ce variază între 0,70% și 0,95% în funcție de monedă. De aceea, nu îți recomand să folosești această metodă de alimentare a contului.

Dacă vrei să beneficiezi de un curs de schimb cât mai bun, XTB îți permite să alimentezi contul de investiții și prin intermediul unui transfer bancar inițiat din aplicația Revolut. Trebuie să știi că, datorită noilor comisioane Revolut, dacă faci transferul către contul denominat în USD va trebui să plătești un comision SWIFT. Mai vreau să menționez că alimentarea contului XTB prin intermediul Revolut durează aproximativ 24 de ore.

Legat de retragerea banilor, aceasta se face din secțiunea Client Office a contului tău de investiții. Tot ce trebuie să faci este să selectezi contul din care faci retragerea și să menționezi suma pe care dorești să o retragi. Banii solicitați pentru retragere pleacă din contul de investiții în momentul solicitării și ar trebui să ajungă în contul tău bancar în ziua următoare.

 

Relația cu clienții

În ceea privește relația cu clienții, în primul rând aș vrea să menționez că XTB pune la dispoziție pe site-ul său o secțiune cu întrebări și răspunsuri. Însă aceasta este destul de sumară și nu sunt foarte multe întrebări adresate.

Partea bună este că dacă nu găsești răspunsul care te interesează acolo, poți să trimiți întrebarea ta direct unui reprezentant al companiei pe e-mail. XTB dispune de un departament de relații cu clienții în limba română care este disponibil 24/5 atât pe e-mail cât și la telefon. 

De asemenea, în cadrul platformei de tranzacționare poți discuta cu un reprezentant al companiei prin funcționalitatea de chat.

Existența unui departament de relații cu clienții în limba română mi se pare foarte utilă, mai ales pentru investitorii începători. Orice întrebare ai legată de XTB o poți adresa direct unui reprezentant al companiei. Iar acesta poate să-ți ofere cel mai corect răspuns.

 

Platforma xStation

Pentru că la secțiunea anterioară am menționat chat-ul din platforma de tranzacționare vreau să-ți ofer câteva detalii și despre aceasta.

Toată activitatea de investiții se face prin platforma de tranzacționare web xStation 5 dezvoltată în cadrul companiei. Platforma a fost creată pentru a-ți oferi o viteză superioară de execuție a ordinelor și îți oferă acces la toate cele peste 2.000 de instrumente cu deținere din oferta XTB.

În 2016, platforma de tranzacționare XTB a fost desemnată drept „Cea mai bună platformă de trading a anului” de către Online Personal Wealth Awards.

Pentru cei care doresc, există și o variantă pentru mobil intitulată xStation Mobile.Cuvinte de încheiere

XTB este unul dintre brokerii pe care eu îi folosesc pentru a investi în ETF-uri internaționale. 

Printre lucrurile care îmi plac la el se numără:

 • Faptul că este autorizat de ASF din România și are un sediu fizic în București;
 • Are un departament de relații cu clienții unde poți discuta în limba română;
 • Ai posibilitatea să-ți deschizi conturi în 3 monede diferite (RON, USD, EUR) astfel încât să investești în instrumentele financiare dorite cu costuri de schimb valutar minime;
 • Comisionul de tranzacționare ZERO pentru acțiunile și ETF-uri cu deținere;

Câteva din punctele slabe ale broker-ului sunt:

 • Platforma xStation 5 ar putea fi ceva mai prietenoasă.

De exemplu, dacă ești în căutarea unui ETF care urmărește indicele S&P 500, în rezultate căutării vei vedea ambele tipuri de instrumente. Trebuie să fii foarte atent ca să le alegi pe cele cu deținere. O separare a celor două categorii de instrumente ar fi foarte utilă.

 • În prezent, XTB nu aplică tratatele de evitare a dublei impuneri. Astfel, dividendele oferite de companii sunt impozitate la cota cea mai mare care se aplică în țara în care acestea își au sediul.

Un exemplu menționat adesea de investitori este faptul că dividendele distribuite de companiile domiciliate în SUA în care investești prin intermediul XTB sunt impozitate cu 30% în loc de 10% cât este prevăzut în tratatul de evitare a dublei impuneri dintre România și SUA. 

Deoarece eu nu investesc în acțiuni individuale din SUA, nu am fost afectat de această problemă. Însă, pentru că este o nemulțumire menționată des atunci când vine vorba de XTB am considerat potrivit să o menționez în această recenzie.

Acestea sunt cele mai importante aspecte pe care am vrut să le precizez în legătură cu broker-ul XTB. Lipsa comisioanelor de tranzacționare, combinată cu o ofertă decentă de instrumente financiare cu deținere și un departament de relații cu clienții în limba română îl transformă în unul dintre cei mai potriviți brokeri pentru investitorii români. Iar dacă în timp va rezolva din punctele sale mai slabe, va deveni o alternativă pentru toate categoriile de investitori.

Dacă ești interesat să citești și mai multe informații despre XTB click aici.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.

 

8 Responses

 1. Salut, Ovidiu!

  La retragerea de fonduri poti alege un cont bancar sau banii se transfera automat in contul cu care te-ai inregistrat (bank statement)?

  1. Prima opțiune este contul cu care te-ai înregistrat. Dar dacă dorești să-l schimbi, sunt destul de sigur că există o procedură pentru astfel de situații. Dă-le un mesaj pe chat și vezi cum se procedează.

 2. Salut Ovidiu,

  Eu nu inteleg care e faza cu fondul de compensare. Daca eu detin actiunile, ce anume garanteaza acest fond?

  1. Situațiile cele mai grave de fraudă. Cele în care broker-ul nu a respectat reglementările și a ținut contabilitate dublă. Situațiile în care broker-ul nu a păstrat banii tăi într-un cont segregat. Și cel mai probabil tranzacțiile cu instrumente derivate.

   Adevărul e că nu prea vrei să ai vreodată de a face cu Fondul de Compensarea. Exact ca orice asigurare.

 3. Ce alte variante de bănci mai sunt pentru o conversie bună din ron în euro sau usd în afara de Revolut? La ING nu-mi place ca plătești 2 euro lunar, iar rata de schimb nu e avantajoasa

  1. Am auzit că Raiffeisen și UniCredit au Happy Hour pentru schimburi valutare. Însă toate mențiunile despre aceste programe sunt destul de vechi, așa că va trebui să întrebi direct la bancă dacă mai sunt valabile.

 4. Dorim o comparatie- pentru investire 100 ron- in iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) -IWDA.
  Trading 212 vs XTB vs care crezi tu ca e mai buna. Aplicat, de la cardul de salariu (caz normal vs caz raiffeisen- happy houre\schimb valutar curs BNR)-revolut (daca e mai ieftin )-aplicatie. Unde sa facem schimbul valutar? Cu cifre. Multumim!

  1. Poate voi face un astfel de material în viitor. Însă pot să-ți spun de pe acum în afară de Trading 212, în alte aplicații nu vei putea investi 100 RON/lună.

   De exemplu, la XTB valoarea ordinului minim este de 100 EUR/USD. Așa că va trebui să strângi cel puțin această sumă în cont înainte de a putea investi.

   Pe lângă care este cea mai eficientă variantă din punct de vedere a costurilor, mai trebuie să luăm în calcul și cât ne este de accesibil să investim printr-un anumit broker.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *