Cum se impozitează câștigurile din Investiții la Bursă în 2022

Cum se impozitează câștigurile din Investiții la Bursă în 2022

Ești curios ce taxe și impozite trebuie să plătești pentru câștigurile obținute din investițiile la Bursă?

Există două lucruri certe în lumea asta: moartea și taxele. Ca investitor ești obligat să plătești anumite taxe și impozite pentru veniturile obținute din diferitele tipuri de investiții pe care le faci.

Pentru că mulți investitori începători sunt speriați de subiectul taxelor când vine vorba de investiții, în articolul de astăzi vreau să-ți prezint ce impozite trebuie să plătești pentru câștigurile obținute din investiții la Bursă.

Dar, înainte să începem vreau doar să-ți spun că poți urmări varianta video a acestui articol aici:

Impozitul pe dividende

Primul tip de impozit pe care s-ar putea să fie nevoie să-l plătești ca investitor pe piața de capital este impozitul pe dividende.

Dividendele reprezintă partea din profitul unei companii care este distribuită acționarilor proporțional cu numărul de acțiuni pe care îl dețin. Dividendele pot fi considerate o metodă prin care companiile recompensează acționarii pentru banii investiți și pentru faptul că au avut încredere în companie. 

Pentru a fi considerat acționar la o companie trebuie să deții acțiuni ale acesteia. Acțiunile reprezintă un drept de proprietate al posesorului asupra unei cote-părți dintr-o societate comercială. Cu alte cuvinte, atunci când deții o acțiune la o companie, ești unul din proprietarii acesteia.

După cum ai observat, în general, dividendele sunt asociate acțiunilor. Însă, dividendele pot fi distribuite investitorilor și de fondurile mutuale, în special cele care investesc la rândul lor în acțiuni. 

Așadar, ca să facem o scurtă recapitulare, dividendele sunt sume de bani pe care investitorii le primesc în mod regulat de la companii sau anumite fonduri mutuale atunci când acestea obțin profit.

Valoarea impozitului pe dividende variază în funcție de locul în care compania care distribuie dividende își are sediul principal: în România sau în străinătate. Și o să începem cu prima variantă.

Impozitul pe dividende plătite de companii din România

Când vorbim de impozitul pe dividende plătit de companiile din România lucrurile sunt extrem de simple. În România, dividendele sunt impozite cu o cotă de 5% iar acest impozit se reține la sursă. Asta înseamnă că firma care distribuie dividendul are obligația de a-l reține și a-l vira Statului în numele tău.

În consecință, ție ți se virează în contul broker-ului unde deții acțiunile respective valoarea netă a dividendului, adică diferența de 95%.

De exemplu, dacă pentru acțiunile pe care tu le deții ar trebui să primești un dividend brut de 1.000 RON, ție îți va intra în contul de la broker 950 RON, diferența de 50 RON reprezentând impozitul pe dividende.

Impozitul pe dividende plătite de companii din străinătate

Când vine vorba de impozitul pe dividendele plătite de companiile din afara României lucrurile sunt puțin mai complicate. 

Fiecare țară impozitează dividendele într-un mod diferit și la cote diferite. Iar tu, ca investitor într-o companie din acea țară, te supui legislației fiscale aplicabile acolo.

De exemplu, dacă deții acțiuni la o companie din SUA, în mod normal, pentru că nu ești rezident al SUA, ți se reține la sursă un impozit pe dividende la o cotă de 30%. Asta înseamnă că, dacă ți s-ar cuveni un dividend de 1.000 USD, în contul de la broker ți-ar intra 700 USD, diferența fiind reținută ca impozit în SUA.

Dar există posibilitatea să reduci valoarea acestui impozit. Condiția este ca România să aibă încheiată o Convenție de Evitare a Dublei Impuneri cu țara în care compania își are sediul central.

Din fericire România stă destul de bine la acest capitol având încheiate astfel de convenții cu majoritatea țărilor dezvoltate. Am pus aici link-ul către site-ul ANAF unde găsești lista ce conține toate țările cu care România are încheiată o Convenție de Evitare a Dublei Impuneri.

În general, ideea unei astfel de convenții este să nu plătești impozit pentru aceleași venituri în două țări diferite. În plus, guvernele țărilor pot să stabilească o cotă de impozitare mai mică decât cota standard pentru a încuraja investițiile bilaterale.

Dacă ne întoarcem la exemplul cu deținerea de acțiuni la o companie din SUA, conform convenției dintre România și SUA, veniturile din dividende pot fi impozitate cu o cotă de maxim 10%. Însă convenția mai menționează și că dividendele plătite pot fi impuse în ambele state contractante.

Ca să poți beneficia de efectele unei astfel de convenții trebuie să discuți cu broker-ul prin care investești și să urmezi procedura care te face eligibil pentru aplicarea convenției. Eu nu investesc în companii individuale din SUA așa că personal nu m-am confruntat cu această situație. Însă știu că unul din pașii pe care trebuie să-i urmezi este să completezi formularul W8-BEN.

La capitolul divindende obținute de la companii din străinătate lucrurile se pot complica destul de tare în funcție de numărul de țări din care primește dividende și procedura pe care trebuie să o urmezi ca să demonstrezi că impozitul a fost plătit în altă țară. De aceea este bine să te consulți cu un profesionist în domeniul taxelor atunci când situația devine prea complexă.

Impozit pe câștigurile obținute la Bursă

Cel de-al doilea tip de impozit pe care va trebui să-l plătești ca investitor pe Bursă este impozitul pe veniturile din transferuri a titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate. Pe scurt, chiar dacă nu este numele oficial o să-i spun impozit pe câștigurile obținute la Bursă.

Cu alte cuvinte, în această categorie de venituri intră câștigurile obținute din aprecierea valorii instrumentelor financiare cum sunt acțiunile sau unitățile de fond ale Fondurilor Mutuale și câștigurile din tranzacționarea cu instrumente de tip CFD.

După cum știi deja, tranzacționarea cu CFD-uri este foarte riscantă și eu nu o recomand. Aproximativ 80% din oameni pierd banii pe care îi plasează în astfel de instrumente. Însă, pentru că poți folosi contracte derivate pentru a tranzacționa acțiuni și ETF-uri, am considerat potrivit să le menționez aici.

Impozit pe câștigurile obținute la Bursă este 10% din valoarea câștigului. 

De exemplu, să presupunem că ai investit 1.000 RON într-un ETF iar după un an unitățile de fond pe care le deții valorează 1.300 RON. Dacă în acel moment vinzi unitățile de fond obții un profit de 300 RON pentru care va trebui să plătești un impozit de 10% adică 30 RON.

Un lucru foarte important de menționat este că acest impozit se plătește doar atunci când vinzi instrumentele financiare și banii câștigați intră în contul deschis la broker. Dacă tu investești 1.000 RON într-un ETF iar după un an investiția ta valorează 1.300 RON dar nu o vinzi ,nu trebuie să plătești impozit. În contabilitate, asta poartă denumirea de câștig nerealizat. Pentru că până nu vinzi efectiv, nu ai câștigat nimic. Totul este potențial.

Acestea sunt cele două impozite principale pe care există posibilitatea să fii nevoit să le plătești ca investitor la Bursă. În continuare o să vorbim și despre al treilea impozit, care are un statut ceva mai special.

taxe

Contribuția de Asigurări Sociale (CASS)

Cel de-al treilea impozit pe care trebuie să-l plătești câteodată atunci când investești la Bursă este Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS). Acest impozit este mai deosebit pentru că trebuie să-l plătești doar atunci când câștigurile din investiții la Bursă depășesc plafonul de 12 salarii minime brute pe țară. În caz contrar, nu.

Ca să-ți faci o idee, în anul 2020 salariul minim brut a fost 2.230 RON pe lună. În consecință, plafonul pentru CASS a fost de 26.760 RON.

Salariul minim BRUT = 2.230 RON

Plafonul CASS = 26.760 RON

Însă acest impozit mai are o particularitate. Oricât de mult ai câștiga din investiții peste valorea acestui plafon, vei plăti CASS raportat la nivelul salariului minim. Cu alte cuvinte, dacă luăm exemplu anul 2020, chiar dacă obții venituri din investiții de 26.760 RON sau de 100.000 RON, CASS-ul va fi de 10% din valoarea plafonului adică 2.676 RON pe an.

Acesta este un avantaj fiscal enorm pentru cei care obțin venituri din investiții.

Cum declari și plătești aceste impozite

Cu excepția situației în care obții venituri doar din dividende, acestea nu depășesc plafonul de 12 salarii minime brute și ți se reține CASS direct din salariu, responsabilitatea declarării câștigurilor sau a pierderilor și a plății impozitelor îți aparține. Am menționat și pierderi pentru că declararea pierderilor este benefică deoarece ele pot fi reportate timp de 7 ani și scăzute din profiturile viitoare. În consecință, vei plăti impozite mai mici în viitor.

Pentru a declara câștigurile sau pierderile, va trebui ca, în fiecare an, să completezi Declarația Unică pentru evenimentele produse în anul anterior. De exemplu, pentru câștigurile obținute până la data de 31 decembrie 2020 va trebui să depui Declarația Unică până la un anumit termen din 2021.

ANAF anunță care este termenul limită pentru depunerea declarației și pentru plata impozitelor aferente la începutul fiecărui an odată cu publicarea variantei actualizate a Declarație Unice. 

Completarea declarației nu este foarte complicată dacă îți faci în prealabil o centralizare a tuturor tipurilor de venituri și respecți instrucțiunile din document. Însă, dacă ai nelămuriri legate de modul de completare a declarației poți apela oricând la Serviciul de Asistență ANAF sau să plătești un contabil ca să te ajute.

Cuvinte de încheiere

Impozit pe dividende, impozit pe veniturile din transferul titlurilor de valoare și CASS câteodată. Acestea sunt cele 3 tipuri de impozite pe care s-ar putea să fie nevoie să le plătești pentru câștigurile obținute din Investiții la Bursă.

După cum ai văzut și din exemplele prezentate anterior, comparativ cu alte țări dezvoltate, România stă foarte bine la capitolul taxe pe investiții. Aș zice chiar că Statul le încurajează.

Acum că știi ce impozite trebuie să plătești pentru câștigurile obținute din investițiile la Bursă, următorul pas este să analizezi care dintre ele ți se aplică ție.

Încasezi sau nu dividende de la companiile sau fondurile mutuale în care ai investit? 

Ai vândut pe parcursul anului din investiții sau doar ai achiziționat în mod constant?

Valoarea câștigurilor anuale va depăși sau nu plafonul pentru CASS?

Și așa mai departe…

Odată ce ți-ai răspuns la acest gen de întrebări, cu informațiile acumulate, vei putea să completezi Declarația Unică. Iar dacă simți că te împotmolești undeva, nu ezita să apelezi la autorități sau la specialiști pentru ajutor.

Crede-mă! Prima depunere o să fie mai dificilă pentru că totul este nou. Odată cu trecerea timpului o să devină tot procesul floare la ureche.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.

 

157 Responses

 1. Buna ziua

  Imi puteti spune va rog cum e cu impozitarea veniturilor din cupoane?
  Din cate am inteles se impoziteaza cu 10% iar procentul se retine la sursa. Daca ce am zis e corect, atunci mai trebuie trecut ceva in declaratia unica?

  De asemenea, la titlurile de stat inteleg ca „veniturile realizate din detinerea si tranzactionarea titlurilor de stat si a obligatiunilor municipale pe pietele interne si externe sunt scutite de impozit”. Asta inseamna ca daca cumpar un titlu de stat Fidelis la 100 si vand (de exemplu) la 101, nu trebuie declarata nici macar diferenta asta?

  Multumesc.

  1. Nu sunt 100% așa că nu pot să-ți ofer un răspuns la această întrebare. Cel mai sigur este să vorbești cu un contabil sau un specialist fiscal.
   Eu nu investesc nici în obligațiuni corporative nici în titluri de stat așa că nu am fost nevoit să completez DU pentru astfel de venituri.

   1. Buna seara.
    Veniturile din tranzactionare actiuni la bursa, pot fi incadrate la venituri din activitati independente?
    Multumesc

    1. Nu. Au o categorie specială în Declarația Unică „Transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum și transferul aurului de investiții”.

 2. Foarte bun articolul, dar am o nelamurire: in cazul castigurilor la bursa (actiuni la firme din SUA, Marea Britanie etc. de exemplu) cum se plateste impozitul? La dividende e clar, dar in cazul tranzactiilor cu actiuni, nementionand ca la dividende, sa inteleg ca acest impozit se plateste doar in Romanian nu si in tara in care isi are sediu firma?

  1. Impozitul pe câștigurile din vânzarea de acțiuni se plătește o singură dată în țara în care ai rezidența fiscală. În acest caz România.
   Iar câștigurile se impozitează doar efectiv atunci când ai vândut și au intrat bani în contul de la broker.

 3. Buna ziua!
  Cred ca in unele state ale UE nu se plateste impozit pe castigurile obtinute la bursa, daca actiunile au fost pastrate mai mult de un an. Exista aceasta exceptie si in Romania, sau se plateste 10% impozit indiferent de perioada cat au fost pastrate actiunile?
  Va multumesc!

  1. În România se plătește 10% indiferent de perioada de timp în care le-ai păstrat.

 4. Buna ziua si multumesc pentru articol. Am nevoie de o informatie, daca ma puteti ajuta:
  Daca pe parcursul anului am inchis mai multe pozitii pe plus dar si pe minus si la final sunt pe pierdere si nu am scos niciun ban la finalul 2020, tot trebuie sa platesc impozit pentru tranzactiile inchise pe plus?
  Va multumesc.

  1. Nu trebuie plătit impozit. Pentru că rezultatul net pe anul 2020 este pierdere. Însă va trebui să declari pierderea la ANAF ca să o poți compensa cu câștigurile viitoare și plătești mai puțin impozit atunci.
   Spor la investiții!

  2. Salut,
   Locuiesc in UK, planuiesc sa ma mutin Romania . am cont de ISA ( individual saving account) , Nu platesc alte taxe atat timp cat fac transactii in acest cont nu sunt impozitat indiferent de castig sau anul in le care le fac. Indifferent daca imi vand actiunile si scot banii nu platesc taxe . Trebuie sa platesc taxe pe venit daca ma mut in Romania?

   1. Din câte știu eu despre contul ISA, nu ar trebui să plătești taxe. Dar pentru a fi sigur, trebuie să-i explici situația unui contabil sau consultant fiscal. Ei îți pot oferi un răspuns clar și corect.

 5. Buna seara; felicitari pentru articol!

  Exista vreo particularitate in declaratia unica respectiv impozitare privind urmatoarele situatii:

  A. castigurile/pierderile au fost realizate prin transactii la bursa din Romania prin intermediul unui broker din Romania, de ex. XTB.ro

  B. castigurile/pierderile au fost realizate prin transactii la burse din USA sau EU, tot printr-un broker din Romania (transactiile s-au efectuat initial in Euro sau USD dar desigur fisa de porofoliu se converteste final in RON); mai precis, conteaza pentru calculul final doar castigul respectiv pierderea per total sau mai apar in acest caz alti factori suplimentari (valuta? tara bursei unde a avut loc transactia?, etc.)

  multumesc anticipat!

  1. Veniturile se completează în Declarația Unică pe baza a două caracteristici: tipul de venit și țara de origine. Dacă ai obținut venituri din dividende din SUA, UK, Germania și Franța, fiecare dintre ele vor trebuie declarate separat. Nu este relevant broker-ul sau bursa unde au fost tranzacționate.

   Voi face câteva materiale dedicate completării Declarației Unice, iar acolo voi explica în detaliu particularitățile legate de locație, valută, etc.

 6. Salut. Foarte util articolul, multumim.

  In cazul in care singurele venituri din bursa pentru mine in 2020 sunt dividende virate de companii din Romania, sub plafonul CASS si eu platesc CASS pentru salariu, mai trebuie declarate aceste venituri, chit ca inteleg din articol ca nu ar trebui platit impozit pe venit pentru ele? Daca da, ce formular ar trebui completat si trimis catre ANAF?

  1. În situația ta nu trebuie să depui Declarația Unică. Impozitele au fost reținute la sursă.

 7. As vrea sa stiu de ex cumpar cryptomonede cu 1 leu si apoi revand cu 1,2 lei acel 1,2 lei cumpar iar si vand cu 1,4, cum se impoziteaza profitul? Pe fiecare tranzactie sau pe ceea ce transfer de pe platforma de tranzactionare in contul meu bancar? Multumesc frumos!

  1. Impozitul se plătește pe câștigurile nete totale înregistrate pe parcursul anului. În cazul tău pe 0,4 lei. Și se plătește chiar dacă nu ai retras banii în contul bancar.

   1. O adaugare aici ar fi ca trebuie sa plateasca impozitul doar daca a trecut din crypto in fiat. Daca a avut de exemplu BTC si a vandut pentru USDT sau USDC apoi a cumparat alta moneda si tot asa, dar in timpul asta n-a trecut niciodata in RON sau USD, atunci nu datoreaza impozit pentru ca au fost tranzactii crypto-crypto. Doar la profitul crypto-fiat e obligat sa plateaca impozitul.

    1. Buna ziua,

     Si daca pe parcursul anului fac mai multe tranzactii cu monede digitale ( vand cand e pretul crescut si recumpar cand scade pretul ), iar la 31.12 detin doar moneda digitala, trebuie sa imi calculez potentialul castig din fiecare tranzactie si sa-l declar?

     Multumesc.

     1. Ar trebui să primești de la broker o Fișă de Portofoliu care să conțină rezultatul pe tot anul. Câștigurile și pierderile însumate din toate tranzacțiile. Iar acea sumă trebuie declarată și plătit impozitul aferent.

 8. Buna ziua. Tranzactionez actiuni listate la bursa din New York si Londra. Anul 2020 am inregistrat profit, profitul din actiunile vandute a fost reinvestit…imi puteti spune daca trebuie platit impozit si in acest caz? Nu am retras nimic din profitul realizat in contul personal.Multumesc

  1. Profitul obținut, pentru că a intrat în contul de la broker, este impozabil. Chiar dacă el a fost reinvestit.

 9. Buna ziua. Se plateste impozit pt actiuni daca profitul a fost reinvestit si nu retras in contul personal?Multumesc

  1. Dacă ai încasat veniturile în contul de la broker înainte să le reinvestești, da.

 10. Buna Ovidiu. Felicitari ptr articole si pentru canalul informativ de youtube.
  Ma interesa un aspect, si anume pe etoro am primit dividend de la o companie din SUA impozitat cu 30%. Am inteles ca pe trading212 se impoziteaza cu 10%. Poate fi o diferenta atat de mare intre cele doua platforme sau cota de impozitare pentru US stocks e aceeasi ptr toate platformele?
  Multumesc.

  1. Mulțumesc pentru apreciere, Valentin!
   Trading 212 aplică prevederile tratatului de evitare a dublei impuneri, în timp ce eToro nu. La brokerii care nu aplică aceste prevederi dividendele sunt impozitate cu cota maximă de 30%.
   Dacă vrei să investești în acțiuni individuale din SUA, ți-aș recomanda să schimbi broker-ul. Cei mai buni din acest punct de vedere ar fi Trading 212 și Interactive Brokers.

 11. Buna ziua,
  Daca platesc deja CASS din salariu (angajat la o firma, nu firma mea), trebuie sa platesc CASS si pentru castigul din investitii (in momentul cand vand actiuni, de exemplu), sau platesc doar impozitul de 10%?
  Multumesc!

  1. În condițiile în care câștigurile din investiții depășesc 27.600 RON, se plătești și CASS pentru ei. Dar, indiferent de suma câștigată peste 27600, se va plăti doar 2.760 RON CASS.

 12. Va salut cu respect!
  Pentru a compensa pierderile din 2020 se iau de referinta totalul pirderilor din ultimii 5 ani ?
  Multumesc anticipat !

  1. Pierderile din 2020 se vor scădea din veniturile viitori în următorii 7 ani consecutivi doar din venituri obținute de același tip ca pierderea inițiala și aceeași țară. De exemplu, dacă ai pierdut 500 EUR din tranzacționarea cu instrumente din SUA, îi vei putea scădea din câștigurile viitoare de același tip și tot din SUA.

 13. Salut, daca puteti sa ma ajutati si pe mine cu o nedumerire:
  Am completat Declaratia unica, am raportul de la bursier referitor la profitul inregistrat, dar UNDE efectiv trebuie sa le duc ca sa platesc ? La ce sediu/sucursala ANAF pot merge cu aceste documente ? Trezoreria sau administratia asociata sectorului meu ? La taxe si impozite locale au zis ca nu se ocupa ei de astfel de treburi (profit investitii bursa)

  Apropo, la serviciul de suport pe ghiseul.ro si de Asistenta ANAF nu raspunde absolut nimeni, am incercat vreo 5 numere de tel in mijlocul zilei, joia…

  1. Declarația Unică completată poate fi depusă online prin Spațiul Privat Virtual (SPV). D
   Dacă nu ai încă un cont, aceștia sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi: https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/servicii_online/inreg_inrol_pf_pj_spv
   Dacă ai cont, după ce ai validat documentul îl încarci aici: https://formularespv-pf.anaf.ro/my.policy
   Iar plata o poți face prin transfer bancar la trezoreria din localitatea în care ai domiciliul. Găsești aici lista cu ele: https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/asistenta_contribuabili/plata_oblig_fiscale/coduri_iban/!ut/p/a1/jZDNroIwEIWfpls6SiR4d5gI6ML4c71iN001BWuwbdoKr38pK2MUncWkM_OdzOlgggtMJGtExZxQktW-JhHNR3mUj-PxEvINwGYyW2wn2RqyLOyA43sAfsMn_TaM_Tidz6Y7gL_ogx6i7_TwJhL45P-AyRDS_2AQ8BZ7YMDDEpOqVqf-nsdEnsK4wsTwkhtugrvp2hfntP1BgKBt24BJVgZGIfAPBEI6biR3CJJVkiKw3DTiLARVshaSe8DwinZZ1VSXVF-p1c2rXRdlHS4eVmB92-8LEOvbIbb_kRyCaQ!!/dl5/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/

   1. Inteleg ca suma datorata apare si in contul personal de pe ghiseul.ro, in 2 zile lucratoare de la depunerea declaratiei unice in SPV. Este corect?

    1. Așa ar trebui să fie. Eu personal nu am cont pe ghiseul.ro, dar am auzit din mai multe surse că suma datorată apare acolo și poți să plătești cu cardul.

 14. Daca am luat dividende de la un ADR, de exemplu MDT(Medtronic), tara de origine va fi considerata Irlanda, unde isi are sediul firma sau SUA, unde se transactioneaza?

  1. Interpretarea mea ar fi că Irlanda. Acolo e domiciliată entitatea care a plătit dividendul. Dar pentru a fi sigur, sună la serviciul de asistență de la ANAF ca să-ți confirme.

 15. Foarte bun articolul este bine venit in special la plata CASS.In continuare va rog sa-mi spuneti am primit de la Serviciul de Investitii Financiara(GOLDRING SA) fis de portofoliu pt.anul 2020 cu castigul realizat in valuta adica in dolari si Euro.Cum trebuie sa procedez la ce curs tgransform in RON.Multumesc Mult.

 16. Daca am casting dar il reinvestesc, tot trebuie sa dau statului 10%?

  1. Dacă a fost încasați banii în contul de la broker, iar abia apoi i-ai reinvestit, da.

  2. Buna ziua
   Daca sunt platitor de CASS( angajat) , mai platesc aceste asigurari daca depasesc plafonul de 12 salarii minime ?

 17. Buna ziua,

  Folosesc un broker din UK.Acesta isi ia un comision de 10 lire pentru deschidere tranzactie si 10 lire pentru inchidere tranzactie.
  Eu tranzactionez doar Futures!

  Imi puteti spune cum sunt acestea impozitate in Romania? Cash out fac odata pe luna, cam 20% din totalul sumelor castigate.

  Multumesc

  1. În cazul tău intri la categoria venituri din tranzacționarea cu instrumente derivate. Câștigurile din tranzacționare se impozitează cu 10% în România. Iar dacă depășesc pragul de 12 salarii minime brute se plătești și CASS.

 18. Foarte bun articolul este bine venit in special la plata CASS. Daca am venituri si din alte surse agricultura impozitata cu norma de venit , ptr CASS se cumuleaza cu veniturile de pe bursa

  1. Presupun că da, pentru că la partea de CASS este un rând special pentru venit din activități agricole. Dar cel mai bine vorbești cu cineva de la ANAF pentru confirmare.

 19. Salut,

  Cum ar trebui sa declar o pierdere datorata falimentului unei companii?

  Este vorba de OAS. In momentul falimenttului s-a tranzactionat ca OASPQ si apoi a revenit la OAS insa eu nu mai detin nicio actiune ( dar am inteles ca as detine niste waranturi pe care nu le pot vedea in revolut).

  Ar trebui sa trec toata suma investita?

  Mersi

  1. Este o întrebare foarte complexă la care nu știu să răspund. Îți recomand să contactezi serviciul de asistență ANAF pentru a afla răspunsul corect.

 20. Salut! Intrebarea mea este împărțită în doua: Daca am o activitate cu un PFA este necesar sa am CEAN pentru a transactiona? Si 2: anual sunt la limita plafonului minim dar plătesc CASS. Odată ce as trece plafonul minim nu as fi obligat si sa plătesc pentru fondul de pensii

  1. 1. Nu este nevoie să ai cod CAEN ca să tranzacționezi banii proprii. Poți să faci totul ca persoană fizică, pe bază de CNP.
   2. Din câte țin minte, veniturile din investiții nu te obligă să plătești CAS, dar va trebui să verifici în Codul Fiscal. Din câte știu eu, e opțională plata CAS.

 21. Buna ziua, multumim de articol, extrem de bine scris si ajuta enorm pentru cei ca mine care tranzactioneaz apentru prima data.
  Legat de criptomonede, daca am achizionat prin Revolut, se considera si aici castiguri din plasamente? Nu e ca si orice alta valuta? Adica daca maine se apreciaza Euro eu ar trebui sa platesc pentru diferenta? Cred ca e vorba doar despre trading, nu? Rugam daca se poate mai multe lamuriri legate de criptomonede. Multumim mult.

  1. Din câte am văzut eu, în România criptomonedele sunt considerate active speculative, nu monede. Și atunci diferența de preț este impozitată ca la orice tranzacționare. Indiferent dacă este făcută prin Revolut sau alt broker. Însă simpla deținere nu se impozitează. Deci dacă doar le-ai cumpărat și le păstrezi nu trebuie plătit nimic.

 22. Salutari și mulțumim pentru informații!
  As avea o întrebare, Ovidiu. Eu lucrez/trăiesc in Polonia.
  Ar trebui sa declar aici câștigurile din tranzacții pentru a fi impozitate sau in România? Multumesc.

 23. Salut si felicitari pentru articol!
  Am o intrebare, te rog, daca imi poti raspunde.
  Daca am avut o anumita suma x ca si profit pe anul 2020, si o alta suma y ca si pierdere pe anul 2020, eu voi plati impozit pe toata suma x sau pe suma de x-y? Multumesc mult!

  1. Dacă sunt din aceeași categorie (de ex., tranzacționarea cu acțiuni sau CFD-uri) se plătește pe valoarea netă (X-Y). Dacă sunt tipuri de venit diferite și din țări diferite atunci se impozitează câștigul și se reportează pierderea. Am creat o serie de videoclipuri legat de cum se completează Declarația Unică pe care o poți urmări aici: https://www.youtube.com/watch?v=Z79lkVIYSAc&list=PLL7apLHDS7wBMs1Vn1csRYCIbxJdauipm&ab_channel=OvidiuTarcu

  2. Buna ziua
   Salut
   As avea o nelamurire, am investit recent printr-o firma de broker in obligatiuni corporative.Mai este nevoie de declaratie spre ANAF din moment ce cuponul se impozitează la sursa și este ca valoare sub cele 12 salarii minime pe economie?(sunt angajat si plătesc cass)
   Mulțumesc,

   1. Dacă sunt obligațiuni din România, nu cred că mai trebuie. Cred că e similar dividendelor. Dar cel mai sigur dai un telefon la ANAF ca să-ți confirme.

 24. Am inteles ca XTB nu permite evitarea dublei impozitari?

  1. Așa este. Nu aplică prevederile tratatului de evitare a dublei impuneri.

   1. Răspuns primit de la un consultant XTB:

    W8 Ben nu se aplica in cazul actiunilor din US cumparate prin intermediul XTB, deoarece XTB foloseste un broker extern ca si custode pentru Actiunile din SUA ale clientilor. Acest broker din SUA nu are acces la datele personale ale clientilor XTB care detin actiunile, pentru a putea observa din ce tara sunt. Din aceasta cauza, pentru a evita probleme cu IRS, dividendele sunt taxate cu maximul de 30%

    Păreri? Experiențe?

    1. Așa este. Dacă vrei să investești în companii care plătesc dividende îți recomand să alegi un broker care aplică prevederile tratatului de evitare a dublei impuneri. Două exemple ar fi Trading 212 și Interactive Brokers.

 25. Salut, si felicitari pentru articol, am citit si comentariile, inteleg ca o sa revii cu modul de completare a declaratiei unice, pentru ca aici am cateva nelamuriri. Eu am vandut si cumparat foarte mult in 2020, si nu stiu cum ar trebui completata in acest caz, trebui per actiune sau este necesar sa trec doar venitul final obtinut din toate tranzactiile efectuate cumulat?

 26. Salut. Daca am executat vanzare de actiuni NYSE in USD la un broker din USA pe 31 decembrie 2020 si initiat transferul in EUR, dar banii ajung in contul bancar din RO abia dupa 1 ianuarie 2021, la ce an fiscal trebuie incadrata impozitarea? Impozitul se plateste in RON pentru USD (valuta de la vanzare) sau EUR (valuta de retragere)? Multumesc!

  1. Este pe anul 2020. Atunci au intrat banii în contul de la broker.
   Aș zice că impozitul se plătește pentru suma în USD, dar nu sunt 100% sigur. Cel mai bine suni la ANAF și îți confirmă ei cum e corect.

 27. Salut, sunt putin confuz legat de situatia mea. Anul trecut am declarat pierdere, anul acesta am tot o pierdere din trazactii insa din distribuirea de dividende (firma personala) am venituri peste plafon si trebuie sa platesc CASS 2676 lei. Pierderea este mai mare de 2676 si initial am fost tentat sa le scad sa compensez, dar nu sunt convins ca e in regula. Ce parere aveti, v-ati confruntat cu astfel de scenariu? Mi s-ar parea ciudat sa declar in continuare pierderea intreaga si sa platesc CASS separat doar pt ca vine pe alta categorie de venituri.

  1. Conform legislației, pierderile nu pot fi compensate între categorii de venituri. Adică pierderile din tranzacționare nu se pot compensa cu câștigurile din dividende.
   Din păcate va trebui să plătești CASS și să declari pierderea. În speranța că în următorii 7 ani vei avea și câștiguri pe care le vei putea compensa și să plătești atunci impozit mai mic.

 28. Cand se plateste Impozitul pe venit ? Inainte sau dupa depunerea DU?

 29. Am depus 250 usd la o firmă de trading în abul 2020 și care s-a dovedit a fi un scam.
  Am primit înstiintare (pe email) de la o bancă din UK că în urma verificărilor făcute s-a constatat că nu mi-am retras fondurile de 28000 usd de la firma care a dat faliment. Mi se solicită să plătesc anticipat (deci nu prin retinere la sursa) 10% impozit pentru nerezidenti.Este legal?

  1. Dacă ai depus 250 USD, nu ai cum să primești 28.000 USD. E scam. Dacă ai nelămuriri, îți recomand să discuți cu un contabil sau avocat.

 30. Am ost instiintat (prin email) că in urma unor investigatii asupra unui broker care a dat faliment (si unde am depus 250 usd în 2020) am depusi la o bancă suma de 28000 usd iar pentru transferul in Romania mi se cere să plătesc 10% impozit (anticipat și nu prin retinere la sursă). Este legal și corect sau este un scam?

  1. Dacă ai depus 250 USD, nu ai cum să primești 28.000 USD. E scam.

 31. Impozitarea veniturilor din tranzacții bursiere facute de firmă de brokeraj străină și depuse la o bancă străină, se face prin retinere la sursă sau cu plata anticipată (in vederea transferului în Romania) ?

  1. Dacă tu ești rezident în România impozitarea se face prin depunerea Declarației Unice. Dar depinde foarte mult și de legislația țării în care ai investit.

 32. Salut Ovidu,

  Intr-un alt video recomandai ETF-urile inregistrate in Irlanda(spre deosebire de acelasi ETF dar inregistrat in Germania – CSPX.UK vs SRX8.DE) pentru ca nu s-ar plati taxe? Mai exact ce taxe nu se platesc? Impozitul pe venit de 10% din Romania?

  Multumesc!

  1. Nu e vorba că nu se plătesc taxe, doar că se plătesc mai puține. Dividendele distribuite de companiile din SUA către ETF-urile din Irlanda sunt impozitate doar cu 15% în loc de 30%. Iar Irlanda nu impozitează nerezidenții. Așa că îți rămâne să mai plătești doar 5% taxe pe dividende dacă investești într-un ETF cu distribuire și 10% pentru venituri din tranzacționare atunci când vinzi unitățile ETF-ului și obții profit.

   1. Multumesc pentru raspuns Ovidiu! Daca discutam de un ETF cu acumulare care reinvesteste dividendele cum sunt CSPX si SRX8, spui ca dividentele acordate de companiile din SUA catre etf inregistrat in Germania sunt impozitate cu 30% pe cand cel din Irlanda cu 15%? Daca ar fi asa, atunci CXPX.UK ar trebui sa fie mult mai rentabil decat SRX8.DE, dar daca te uiti pe XTB sau alte site-uri ambele au 13.71 randament pe 10 ani.

    1. Pentru că randamentul este întotdeauna calculat la veniturile brute. Și atunci mereu va fi același.

 33. cum se impoziteaza veniturile din tranzacții financiare depuse la o banca din străinatate ,prin retinere la sursă sau cu plata impozitului de 10% anticipată ?

  1. Nu prea are legătură cu banca unde sunt depuse. Câștigurile devin impozabile când are loc vânzarea și intră banii în contul de la broker. Iar la venituri din tranzacționarea de instrumente financiare se depune declarația unică în anul următor celui în care au fost realizate și se plătește impozit de 10%.

 34. Salut
  Prezint urmatoarea speta af 2020 aferenta tranzactionare bursa (nu este vorba de dividende:
  1 piata interna bvb (romania)
  – pierdere
  2.piata externa xetra (germania)
  – castig emitent sua
  – pierdere emitent germania
  In final contribuabilul este pe pierdere tranzactionand aceleasi tipuri de instrumente financiare (cumuland cele 2 piete).
  Declaratia unica suporta introducerea punctuala a veniturilor – la piete externe daca se declara tara emitentului astfel cele 2 pierderi nu se impoziteaza dar castigul este impozabil.
  adica contribuabilul pierde in fond o suma reala si tot el este si impozitat pe un castig in fond raportat cumulat inexistent. Si eventual acel castig sa intre si la CASS.

  Nu mi se pare un lucru normal si firesc.

  Inainte cand brokerul trimitea la anaf acea declaratie de venit in care erau trecute veniturile cumulate (pierderi/castiguri cumulate indiferent de piata de tranzactionare si mai ales de tara emitentului). Pe scurt ori ai iesit in final pe + si platesti impozit ori pe – si nu ai de achitat nimic.

  1. E adevărat, nu este avantajos din punctul acesta de vedere. Singurul lucru bun este că pierderile din GER și RO pot fi compensate în următorii 7 ani. Și se va plăti impozit mai puțin când vor apărea și pierderile. Dar asta este legislația actuală și trebuie să o respectăm.

   Eu nu am puterea de a modifica legislația. Dar astfel de propuneri pot fi trimise deputaților și senatorilor din județul de domiciliu. Asta este singura șansă să se modifice Codul Fiscal.

 35. Cum se impoziteaza castigurile din bursa depuse la o banca din UK ? Prin retinere la sursa sau plata anticipata? (10%) ?

  1. Nu cunosc legislația din UK în ceea ce privește impozitarea veniturilor din investiții.

 36. Buna seara,
  Intrebarile mele ar fi urmatoarele:
  1. La declaratia unica se ataseaza si fisa de portofoliu din care reiese castigul/ pierderea din tranzactionarea de actiuni ?
  2. Daca raspunsul este „da” la intrebarea de mai sus cum procedez in situatia in care platforma Revolut nu-mi pune la dispozitie o astfel de fisa de portofoliu. Nici de la Trading 212 nu obtin o astfel de fisa ci doar un extras cu toate tranzactiile pe care le-am facut si pe care ar trebui sa le ordonez eu ca sa vad ce profit/pierdere am avut. La Trading 212 este mai clar insa la Revolut este fff complicat.

  1. 1. Nu e neapărat să o atașezi, dar trebuie să o păstrezi ca dovadă.
   2. La Trading 212 poți să primești o fișă de portofoliu dacă faci o cerere specială. La secțiunea contact trebuie să trimiți un mesaj cu subiectul Tax Statement 2020: https://helpcentre.trading212.com/hc/en-us/requests/new. Eu am primit-o în câteva ore.
   Nu știu de ce Revolut nu-ți oferă o astfel de fișă pentru că este obligație oricărui broker.

 37. Salut, locuiesc in Irlanda, sunt dublu cetatean, tranzactionez la bursa prin revolut si trading 212. Aici taxele pe profiturile realizate la bursa ajung Simla 55% deoarece sunt considerat high earner deja(salariul de 70k eur) + in jur de 30000 pe an profit la bursa. Nu am facut Inca declaratia de venit pentru profiturile realizate pe bursa, ma gandesc sa imi schimb adresa de Irlanda cu adresa de Romania si sa fac declaratia de venit pentru profiturile de la bursa in Romania. Ma intreb doar, daca fac asta romania va Vrea sa imi taxeze si salariul pe care platesc taxe la sursa sau vor taxa doar profitul de pe bursa?

  1. Nu știu exact cum sunt taxate veniturile salariale în cazul persoanelor cu cetățenie dublă. Va trebui să vorbești cu un contabil sau un consultant fiscal pentru asta. Însă, știu că veniturile din investiții se taxează în funcție de rezidența fiscală.

   ANAF a pus la dispoziție un document legat de cum se stabilește aceasta pe care-l poți descărca de la acest link: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Ghid_StabilireaRezidenteiFiscale_Editie2021_RO.pdf

 38. Daca cumpar actiuni la GSK (NYSE) si primesc dividend, cum se procedeaza cu dubla impunere? Compania este din Anglia, dividend primesc din SUA (acolo unde este listata)? Impozitul va fi 10% (pentru SUA) sau cum este in tratatul dintre Romania si Anglia (parca vazusem ceva de genul 15%)?
  In declaratia unica declar valoarea dividendelor obtinute din SUA, sau nu mai este nevoie, ele fiind impozitate deja? Mai platesc taxe pe ceva, curs schimb, etc.?

  1. Părerea mea este că dividendul îl primești din Anglia, chiar dacă aceeași companie e listată la mai multe burse. În consecință ar trebui să se aplice tratatul din România și UK. Dar nu sunt 100% sigur. Îți recomand să discuți cu un contabil sau consultant fiscal autorizat.

   Conform instrucțiunilor de completare a Declarației Unice trebuie să declari venitul din dividende și impozitul reținut pentru care să ai dovadă. În felul ăsta nu mai plătești impozit pe dividende în România pentru că ai plătit deja și e și mai mult decât impozitul pe care l-ai fi plătit în România de 5%. În afară de asta, trebuie văzut dacă veniturile totale din investiții depășesc pragul de 12 salarii minime brute. Dacă răspunsul e alternativ, mai trebuie plătit și CASS. În caz contrar, nu.

 39. Pentru desfasurarea acestei activitati, exista costuri care se pot considera deductibile din profit?
  Adica, din profitul realizat sa pot sa scad costuri legate de echipament, curent electric, poate chiar spatiul necesar desfasurarii activitatii (chirie).

  Daca, da, ma puteti directiona catre un articol din lege sau o sursa de informatie din care sa pot intelege aceste aspecte legate de deductibile cand activitatea desfasurata este cea de tranzactionare?

  multumesc!

  1. Doar dacă faci activitatea asta ca investitor profesionist. Cu formă juridică separată. Ca persoană fizică doar comisioanele le poți scădea din câștig fiindcă sunt costuri de tranzacționare.

 40. Pe trading 212, la secțiunea istoric îmi apare randamentul pe minus. Trebuie plătit impozit in acest caz?

  1. Dacă ești pe minus, nu trebuie plătit impozit. Dar e bine să declari pierderile ca să le poți scădea din câștigurile viitoare.
   Ca să afli rezultatul corect pe anul 2021, în 2022 va trebui să ceri un Tax Statement de la Trading 212. Faci asta din formularul lor de contact.

 41. Salut
  in cazul tranzactionarii forex, daca am domiciliul in Romania, conteaza din punct de vedere taxe si impozite daca broker-ul cu care lucrez este tot din Romania sau nu?
  Multumesc

  1. Nu ar trebui să conteze astea. Fiind vorba de tranzacționare singurul lucru care este important este rezidența ta fiscală.
   Dar poți să dai un telefon la serviciul de asistență contribuabili de la ANAF ca să te asiguri.

 42. Bună ziua!
  Sunt rezident in RO, și in urma unor tranzacții realizate online prin intermediul unui broker USA, pe piața bitcoin, conform datelor acestuia profitul meu ar trebui impozitat in avant realizării transferului profitului în bancă mea.
  Este adevărat sau este un fake?
  Mentionez ca acest broker deține datele mele personale CI și adresa din RO.

 43. Salut Ovidiu,

  Multumim mult pentru informatii. Vreau sa incep sa investesc lunar o suma, sa zicem 100 euro, in fonduri mutuale iar in timpul asta nu retrag deloc din bani. Grija mea e urmatoarea: sa spunem ca dupa 5 ani valoarea unitatilor mele este 7500 euro, din care 6000 euro sunt banii investiti de mine in anii trecuti.
  Daca retrag toata suma, doar 1500 insemna profit, pentru care ar treb sa platesc taxe. Este suficient sa declar eu acest lucru, sau trebuie dovenite cu acte toate cele 60 de plati, ca sa arat ca 6000 din cei 7500 de euro nu sunt profit.

  Multumesc si o zi buna,
  Andrei

  1. Salut, Andrei!
   Vei primi o fișă de la administratorul fondului sau de la broker care va confirma că acela este profitul. Și astfel vei avea document justificativ pentru Declarația Unică dacă este nevoie.

 44. Buna ziua, este neaparat sa declar si pierderile? Daca nu declar pierderile ce se intampla?

  1. Nu e neapărat, dar te avantajează. Ca să le poți scădea din profiturile viitoare și să plătești mai puțin impozit.

 45. Foarte fain articolul.
  Am o intrebare legata de impozit.
  Daca eu fac 100$ din vanzarea de actiuni si fac o pierdere de – 50$ prin tranzactionarea de optiunii(instrument Derivat) .

  Suma pentru care platesc impozit 10% la anaf este 100$-50$=50$?
  Sau platesc 10% pentru 100$, iar pe acei 50$ pot deduce 7 ani pierderile La acel Instrument financiar? Pentru ca sunt 2 Instrumente financiare diferite.

  Iti multumesc.

  1. Dacă sunt în aceeași categorie de venit (de exemplu, tranzacționarea de instrumente financiare) se ia în considerare rezultatul net: 50 USD. Și pe acea sumă se plătește impozit. Dacă sunt categorii de venit diferite (de exemplu, tranzacționare de instrumente financiare și cripto) atunci se ia fiecare diferit și se calculează profitul sau pierderea.

 46. Salut Ovidiu. As avea doua întrebări.
  1. Dacă vând 2 acțiuni, una cu castig 1000 lei dar a doua cu pierdere 1500 lei. Deci la final am – 500 lei. Impozitarea se face pe total – 500 lei sau trebuie sa plătesc pe câștigul de 1000 lei?
  2. Dacă la finalul anului am – 500 lei, trebuie declarat asa și apoi o sa se tina cont anul viitor? Sau doar țin eu evidenta ca anul viitor plătesc numai după ce recuperez cei 500 lei?
  Multumesc.

  1. Cred că ți-am răspuns pe YouTube la această întrebare. 🙂

 47. Buna seara.Am o intrebare la dumneavoastră.Im urma unui concurs am castigat o masina si mi se spune ca trebuie sa platesc o taxa la Anaf,eu nu imi pot permite sa platesc aceasta suma.Ce se poate intampla mai departe?.Va multumesc si va doresc multa sanatate

  1. De obicei, organizatorul plătește acel impozit. Trebuie verificat regulamentul concursului și văzut ce scrie acolo.
   Sigur este concurs la care ați participat? Sau a venit un email dubios care vă cere bani ca să vă poată da o mașină fictivă.

 48. Multumesc mult pentru aceste informații de calitate, chiar au fost de ajutor.

 49. Buna! Multumim pentru articol. O mica intrebare am: Impozitul CASS se aplica daca VENITUL sau PROFITUL depaseste plafonul?

  1. Dacă suma totală a veniturilor din investiții depășește plafonul.

 50. Salut. Felicitari pt articol si video, informatii foarte utile. As avea o intrebare. In mai multe comentarii ai spus ca daca profitul din urma unei vanzari de actiuni este reinvestit inainte ca banii sa ajunga in contul brokerului, acest profit nu e impozabil. La ce te referi? Ca speta, am vazut de multe ori la brokerul meu, atunci cand fac o tranzactie imi scrie ca dureaza 3 bussiness days pana ce tranzactia e settled insa eu am acces la bani din momentul in care am executat ordinul de sell la broker. Te referi cumva la aceasta perioada de 3 business days in cazul meu? De obicei reinvestesc profitul, cumpar imediat ce vand, cum as putea vedea pe fisa de portofoliu acest lucru, ca am cumparat imediat ce am vandut si astfel am reinvestit inainte ca banii pe tranzactie sa intre in contul brokerului? De asemenea, ca o tranzactie sa se incheie pe pierdere, e nevoie sa treaca aceste 3 zile? Aka, am 10 actiuni la compania X pe pierdere 10%. As putea sa vand cele 10 actiuni si imediat dupa sa le cumpar din nou, pentru a se inregistra pierderea? Sau trebuie sa astept acel termen de 3 zile? Multumesc

  1. Eu nu țin minte să fi spus așa ceva. Mai degrabă am menționat că este considerat câștig impozabil chiar dacă nu ai retras banii în contul bancar.
   Operațiunile pe care le faci tu generează evenimente fiscale chiar dacă tu reinvestești banii și datorezi impozit pe venit. Cele 3 business days au legătură cu înregistrarea operațiunilor în registrele tuturor intermediarilor. Dar ca să nu aștepți atât, brokerul îți dă din banii lui și îi recuperează când are loc transferul final.

 51. Salut,
  am observat ca atunci cand primesc dividende de la companiile (straine/US) unde am actiuni, brokerul opreste impozit la sursa 10%. Dar in RO dividendele sunt impozitate cu doar 5%.

  Se poate recupera in vreun fel diferenta?

 52. Salut ! Am cumparat criptomonede pe Revolut , dar valoarea veniturilor din vanzarea ulterioara a lor este sub 600 RON/an. Care ar fi suma minima obtinuta din venituri din vanzarea de criptomonede pentru a depune Declaratia Unica la Anaf?

  1. Pentru partea de criptomonede îți recomand acest videoclip postat anul trecut: https://youtu.be/gdfRQjVGdE4
   Iar apoi verifică în documentul cu instrucțiuni de completare a declarației unice dacă s-a schimbat ceva.

 53. „Dacă tu investești 1.000 RON într-un ETF iar după un an investiția ta valorează 1.300 RON dar nu o vinzi ,nu trebuie să plătești impozit. În contabilitate, asta poartă denumirea de câștig nerealizat. Pentru că până nu vinzi efectiv, nu ai câștigat nimic. Totul este potențial.”

  Trebui declarat oricum sau nu? Știu pe cineva care are câștig de 700 Ron dar nu pe a scos ( atât estimează trading212 ca ar avea în momentul de fata) dar nu face cash out.
  Mai completează sau nu declarația la ANAF?

 54. Salut Ovidiu. Foarte bun canalul de YT si blogul.
  Eu am o nelamurire cu taxele percepute pe T212 si cum pot sa le deduc din profit.
  De exemplu:
  1. Depun 3000E in contul T212 la care se percepe 21E (depozit fee), in total eu platesc 30021E
  2. Investesc in Franta 1000E la care se adauga 3E (French transaction tax) / vand tot cu 1100E
  Profit Franta: 1100-1000-3=97E
  3. Investesc in UK 1000E la care se adauga 5E (Stamp duty reserve tax) + 1E (currency conversion fee) / vand tot cu 1100E
  Profit UK: 1100-1000-5-1=94E
  4. Invstesc in US 1000E la care se 1.5E (currency conversion fee) / vand tot cu 1100E
  Profit US: 1100-1000-1.5=98.5

  In total am un profit teoretic de 97+94+98.5=289.5 euro
  Profitul real fiind 289.5-21(deposit fee)=268.5Euro
  Daca cele de mai sus sunt corecte; unde deduc „deposit fee” in declaratia unica?

  1. Nu îl deduci. Doar îl scazi din profitul BRUT. Câștigul NET = Preț de vânzare – Preț de cumpărare – Comisioanele de tranzacționare.
   Ar trebui să fie clarificate toate costurile în Fișa de Portofoliu de la Trading 212.

 55. Buna tuturor .
  Am un cont deschis pe capital.com si am cumparat si vandut doar Indexuri( piata din new york ) sunt destul de nou si vreau sa intreb daca pe acestea se platesc impozit ? Daca da , cand ? Si e obligatoriu sa fie declarate ? Mersi mult !!!

  1. Da, sunt venituri din tranzacționarea de instrumente financiare. Se declară și se plătește impozit până pe data de 25 mai a anului următor celui în care au fost realizate.

 56. Buna,

  Daca am obtinut castiguri din cripto dar pierderi la bursa, se poate compensa pentru a plati mai putin impozit pe cripto?

  Multumesc!

  1. Din păcate, nu. Compensările se pot face doar pe aceeași clasă de active.

 57. Buna,

  Daca am obtinut castiguri din cripto dar pierderi la bursa, se poate compensa pentru a plati mai putin impozit pe cripto?

  Multumesc!

  1. Nu. Compensările se fac doar pe aceeași categorie de venit.

 58. Intrebare: in afara de CASS (daca se depaseste plafonul de 12 salarii minime brute/an) se mai plateste si altceva? Citisem undeva ca de anul acesta se plateste si 25% CAS.
  Este adevarat?
  Multumesc.

  1. Eu nu știu să se fi făcut o astfel de modificare în Codul Fiscal. Pentru orice nelămuriri ai îți recomand să contactezi serviciul de Asistență Contribuabili de la ANAF.

 59. Salut Ovidiu. Foarte bun articolul, bine documentat. Am 2 neclaritati, daca ma poti ajuta.
  1. Lucrez cu un broker foarte cunoscut si apreciat din strainatate (TD Ameritrade) pentru ca in 2016 cand am inceput sa investesc nu aveam prea multe alte optiuni, sau nu am stiut de ele. Am observat ca recomanzi brokerii xTB, IB si Trading 212 pentru investitii pe bursele din SUA si EU. Este vreun avantaj in a-mi transfera activele de la TD Ameritrade catre alt broker, eventual unul cu sucursala in RO? Initial eram tentat sa transfer la xTB, insa nu sunt sigur ca am vreun avantaj
  2. Brokerul cu care lucrez, TD Ameritrade, recunoaste conventiile intre RO si USA, in consecinta imi impoziteaza dividendele cu 10% (ca si paranteza, nu targetam companii ce ofera dividende, s-a intamplat). Mai trebuie sa platesc, declar ceva in RO in legatura cu aceste dividende, valoarea lor este mult sub pragul de CASS.

  Multumesc.

  1. Ești ceva mai bine protejat din punct de vedere legal atunci când ai investițiile la un broker din UE. Nu știu exact cum te tratează TD Ameritrade ca investitor și dacă ar trebui să plătești Estate Tax atunci când lași moștenire deținerile din cont. Cam astea ar fi principalele avantaje.

   În interpretarea mea ar trebui să le declari. Fără să mai plătești nimic. Dar ca să fii sigur îți recomand să discuți cu Expert Contabil sau să apelezi la serviciul de asistență contribuabili de la ANAF.

 60. Bună ziua! Deci acest impozit pe profit se plătește pt orice ban câștigat din acțiuni indiferent de suma? Și ca și completare as vrea sa precizez ca am depus o suma de bani și prin depunere am câștigat o acțiune pe care am vandut-o. Aceasta suma trebuie declarata și trebuie sa platesc impozit pt aceasta? Mulțumesc

 61. Bună ziua! Impozitul pe câștiguri din acțiuni se plătește pt orice suma/profit obținut? Eu de exemplu am depus o suma pe o platforma de trading și am câștigat o acțiune gratuita pe care am vandut-o. Va mulțumesc.

 62. Foarte bun articolul dar as avea o intrebare, te rog: am vandut actiunile detinute la SIF Muntenia in anul 2021. Diferenta dintre pretul de vanzare si cel de achizitie este negativa, in sensul ca am vandut in pierdere. Mai depun declaratia unica in 2022?Merci.

  1. Recomandarea mea ar fi să o depui cu pierdere. Ca să o poți deduce din câștigurile viitoare.

 63. Salut Ovidiu,

  Am urmarit multe dintre video-urile tale de pe youtube pentru ca sunt foarte explicite si sunt expuse foarte multe informatii folositoare.
  Intrebarea mea este urmatoarea: lucrez, platesc taxe si am rezidenta intr-un oras din Europa de mai multi ani si as vrea sa-mi deschid un cont la un broker. Nu am nici un venit in Romania, detin doar o casa, deci am si adresa/buletin in Romania. La deschiderea contului la borker, as putea sa pun rezidenta din Romania sau este obligatoriu sa fie in tara in care platesc taxe pe veniturile din salariu. Multumesc

 64. Salut Ovidiu,

  Exista posibilitatea de a plati on-line impozitul pe venit realizat din bursa?
  Am cont in SPV, am depus declaratia, dar nu am gasit o modalitate de a plati in-line.

  Multumesc.

 65. In cazul investitiilor la bursa de tip CFD, platim doar CASS [atunci cand depasim 12 salarii minime brute], CAS nu mai platim?

  1. Pentru veniturile din investiții nu se datorează CAS. Însă poți opta pentru plata sa dacă dorești. Îți recomand să discuți cu un contabil acest aspect.

 66. Salut,
  Daca investesc in Vanguard S&P 500 ETF la trading212 listat la bursa de valori din Londra, am vazut ca scrie ca vin dividende trimestriale. Acestea vor fi impozitate la sursa? Daca da, mai trebuiesc declarate la ANAF?
  Multumesc pentru informatii!

  1. Trebuie să vezi dacă s-a reținut ceva impozit la sursă și să declari acest lucru.
   Dar dacă ETF-ul este domiciliat în Irlanda probabil că nu. Și atunci va trebui să declari și să plătești impozit în România.
   Îți recomand să citești documentul cu instrucțiuni legat de completarea Declarației Unice pus la dispoziție de ANAF sau să contactezi departamentul de asistență contribuabili: https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/contact/call_center

 67. Vă salut!
  Foarte bune informații și explicate pe înțelesul omului simplu .
  Mulțumesc!
  Cu stima
  Ioan

 68. Salut,
  Dacă intr-un an câștigurile ajung la 700 de Ron dar pe parcursul anului înregistrezi de asemenea pierderi de aceeași valoare, mai trebuie declarate acestea sau se anulează cumva?

  Mulțumesc

 69. Cum se va actiona in cazul FP? daca la data declararii unui dividend foarte mare cum va fi in septmebrie voi obtine din dividende un profit foarte mare care va fi impozitat cu 10% si apoi pretul actiunii se prabuseste si voi avea o pierdere din vanzarea actiunii mi se va returna o parte din impozitul platit fara a avea un profit asa mare. exemplu pretul actiunii in septembrie va fi 186, dividend brut 1.50 prin urmare impozit 0.12 ( la 8 la suta actual) si apoi pretul actiunii scade la 0.3 deci pierdere – 1.5, cand depun declaratia primesc inapoi cei 0.12 sau se transforma in credit fiscal pentru anul viitor?

  1. Dacă primești dividende și prețul acțiunii se corectează, tu nu ai o pierdere. Ai o distribuire de capital. Dividendele se impozitează cu 8% la sursă, și restul îți revine ție în buzunar. Deci acum ai acțiuni care valorează mai puțin, și bani cash pe care-i poți reinvesti.

 70. Salutare,

  La fiecare tranzactie brokerul imi ia un comision de 1USD.
  Sa presupunem ca anul curent deschid o pozitie si platesc acest comision, iar anul urmator inchid pozitia. Practic comisionul incasat de broker este de 1USD anul curent si 1USD anul urmator.

  Cum se declara aceste comisioane?
  Este posibil sa scad 1USD din profitul altor actiuni vandute in anul curent si inca 1USD anul urmator, sau trebuies sa declar 2 USD doar in anul in care inchid pozitia?

  Multumesc.
  Mi-ar fi de mare ajutor un raspuns, am auzit diferite versiuni, inclusiv de la contabili ca, comisioanele la cumparare nu se inregistreaza, etc.

  1. Conform instrucțiunilor de completare a declarației unice, comisioanele se scad din rezultatul net în anul în care apar. Sunt niște „cheltuieli deductibile” dacă ar fi să vorbim dpdv contabil. Deci anul ăsta scazi 1 USD. Iar anul viitor, alt 1 USD.

   Însă dacă doar câteva comisioane într-un an și fără rezultat net, s-ar putea să nu merite efortul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *