Cum se impozitează câștigurile din Investiții la Bursă

Cum se impozitează câștigurile din Investiții la Bursă

Ești curios ce taxe și impozite trebuie să plătești pentru câștigurile obținute din investițiile la Bursă?

Există două lucruri certe în lumea asta: moartea și taxele. Ca investitor ești obligat să plătești anumite taxe și impozite pentru veniturile obținute din diferitele tipuri de investiții pe care le faci.

Pentru că mulți investitori începători sunt speriați de subiectul taxelor când vine vorba de investiții, în articolul de astăzi vreau să-ți prezint ce impozite trebuie să plătești pentru câștigurile obținute din investiții la Bursă.

Dar, înainte să începem vreau doar să-ți spun că poți urmări varianta video a acestui articol aici:

 

Impozitul pe dividende

Primul tip de impozit pe care s-ar putea să fie nevoie să-l plătești ca investitor pe piața de capital este impozitul pe dividende.

Dividendele reprezintă partea din profitul unei companii care este distribuită acționarilor proporțional cu numărul de acțiuni pe care îl dețin. Dividendele pot fi considerate o metodă prin care companiile recompensează acționarii pentru banii investiți și pentru faptul că au avut încredere în companie. 

Pentru a fi considerat acționar la o companie trebuie să deții acțiuni ale acesteia. Acțiunile reprezintă un drept de proprietate al posesorului asupra unei cote-părți dintr-o societate comercială. Cu alte cuvinte, atunci când deții o acțiune la o companie, ești unul din proprietarii acesteia.

După cum ai observat, în general, dividendele sunt asociate acțiunilor. Însă, dividendele pot fi distribuite investitorilor și de fondurile mutuale, în special cele care investesc la rândul lor în acțiuni. 

Așadar, ca să facem o scurtă recapitulare, dividendele sunt sume de bani pe care investitorii le primesc în mod regulat de la companii sau anumite fonduri mutuale atunci când acestea obțin profit.

Valoarea impozitului pe dividende variază în funcție de locul în care compania care distribuie dividende își are sediul principal: în România sau în străinătate. Și o să începem cu prima variantă.

 

Impozitul pe dividende plătite de companii din România

Când vorbim de impozitul pe dividende plătit de companiile din România lucrurile sunt extrem de simple. În România, dividendele sunt impozite cu o cotă de 5% iar acest impozit se reține la sursă. Asta înseamnă că firma care distribuie dividendul are obligația de a-l reține și a-l vira Statului în numele tău.

În consecință, ție ți se virează în contul broker-ului unde deții acțiunile respective valoarea netă a dividendului, adică diferența de 95%.

De exemplu, dacă pentru acțiunile pe care tu le deții ar trebui să primești un dividend brut de 1.000 RON, ție îți va intra în contul de la broker 950 RON, diferența de 50 RON reprezentând impozitul pe dividende.

 

Impozitul pe dividende plătite de companii din străinătate

Când vine vorba de impozitul pe dividendele plătite de companiile din afara României lucrurile sunt puțin mai complicate. 

Fiecare țară impozitează dividendele într-un mod diferit și la cote diferite. Iar tu, ca investitor într-o companie din acea țară, te supui legislației fiscale aplicabile acolo.

De exemplu, dacă deții acțiuni la o companie din SUA, în mod normal, pentru că nu ești rezident al SUA, ți se reține la sursă un impozit pe dividende la o cotă de 30%. Asta înseamnă că, dacă ți s-ar cuveni un dividend de 1.000 USD, în contul de la broker ți-ar intra 700 USD, diferența fiind reținută ca impozit în SUA.

Dar există posibilitatea să reduci valoarea acestui impozit. Condiția este ca România să aibă încheiată o Convenție de Evitare a Dublei Impuneri cu țara în care compania își are sediul central.

Din fericire România stă destul de bine la acest capitol având încheiate astfel de convenții cu majoritatea țărilor dezvoltate. Am pus aici link-ul către site-ul ANAF unde găsești lista ce conține toate țările cu care România are încheiată o Convenție de Evitare a Dublei Impuneri.

În general, ideea unei astfel de convenții este să nu plătești impozit pentru aceleași venituri în două țări diferite. În plus, guvernele țărilor pot să stabilească o cotă de impozitare mai mică decât cota standard pentru a încuraja investițiile bilaterale.

Dacă ne întoarcem la exemplul cu deținerea de acțiuni la o companie din SUA, conform convenției dintre România și SUA, veniturile din dividende pot fi impozitate cu o cotă de maxim 10%. Însă convenția mai menționează și că dividendele plătite pot fi impuse în ambele state contractante.

Ca să poți beneficia de efectele unei astfel de convenții trebuie să discuți cu broker-ul prin care investești și să urmezi procedura care te face eligibil pentru aplicarea convenției. Eu nu investesc în companii individuale din SUA așa că personal nu m-am confruntat cu această situație. Însă știu că unul din pașii pe care trebuie să-i urmezi este să completezi formularul W8-BEN.

La capitolul divindende obținute de la companii din străinătate lucrurile se pot complica destul de tare în funcție de numărul de țări din care primește dividende și procedura pe care trebuie să o urmezi ca să demonstrezi că impozitul a fost plătit în altă țară. De aceea este bine să te consulți cu un profesionist în domeniul taxelor atunci când situația devine prea complexă.

 

Impozit pe câștigurile obținute la Bursă

Cel de-al doilea tip de impozit pe care va trebui să-l plătești ca investitor pe Bursă este impozitul pe veniturile din transferuri a titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate. Pe scurt, chiar dacă nu este numele oficial o să-i spun impozit pe câștigurile obținute la Bursă.

Cu alte cuvinte, în această categorie de venituri intră câștigurile obținute din aprecierea valorii instrumentelor financiare cum sunt acțiunile sau unitățile de fond ale Fondurilor Mutuale și câștigurile din tranzacționarea cu instrumente de tip CFD.

După cum știi deja, tranzacționarea cu CFD-uri este foarte riscantă și eu nu o recomand. Aproximativ 80% din oameni pierd banii pe care îi plasează în astfel de instrumente. Însă, pentru că poți folosi contracte derivate pentru a tranzacționa acțiuni și ETF-uri, am considerat potrivit să le menționez aici.

Impozit pe câștigurile obținute la Bursă este 10% din valoarea câștigului. 

De exemplu, să presupunem că ai investit 1.000 RON într-un ETF iar după un an unitățile de fond pe care le deții valorează 1.300 RON. Dacă în acel moment vinzi unitățile de fond obții un profit de 300 RON pentru care va trebui să plătești un impozit de 10% adică 30 RON.

Un lucru foarte important de menționat este că acest impozit se plătește doar atunci când vinzi instrumentele financiare și banii câștigați intră în contul deschis la broker. Dacă tu investești 1.000 RON într-un ETF iar după un an investiția ta valorează 1.300 RON dar nu o vinzi ,nu trebuie să plătești impozit. În contabilitate, asta poartă denumirea de câștig nerealizat. Pentru că până nu vinzi efectiv, nu ai câștigat nimic. Totul este potențial.

Acestea sunt cele două impozite principale pe care există posibilitatea să fii nevoit să le plătești ca investitor la Bursă. În continuare o să vorbim și despre al treilea impozit, care are un statut ceva mai special.

taxe

Contribuția de Asigurări Sociale (CASS)

Cel de-al treilea impozit pe care trebuie să-l plătești câteodată atunci când investești la Bursă este Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS). Acest impozit este mai deosebit pentru că trebuie să-l plătești doar atunci când câștigurile din investiții la Bursă depășesc plafonul de 12 salarii minime brute pe țară. În caz contrar, nu.

Ca să-ți faci o idee, în anul 2020 salariul minim brut a fost 2.230 RON pe lună. În consecință, plafonul pentru CASS a fost de 26.760 RON.

Salariul minim BRUT = 2.230 RON

Plafonul CASS = 26.760 RON

Însă acest impozit mai are o particularitate. Oricât de mult ai câștiga din investiții peste valorea acestui plafon, vei plăti CASS raportat la nivelul salariului minim. Cu alte cuvinte, dacă luăm exemplu anul 2020, chiar dacă obții venituri din investiții de 26.760 RON sau de 100.000 RON, CASS-ul va fi de 10% din valoarea plafonului adică 2.676 RON pe an.

Acesta este un avantaj fiscal enorm pentru cei care obțin venituri din investiții.

 

Cum declari și plătești aceste impozite

Cu excepția situației în care obții venituri doar din dividende, acestea nu depășesc plafonul de 12 salarii minime brute și ți se reține CASS direct din salariu, responsabilitatea declarării câștigurilor sau a pierderilor și a plății impozitelor îți aparține. Am menționat și pierderi pentru că declararea pierderilor este benefică deoarece ele pot fi reportate timp de 7 ani și scăzute din profiturile viitoare. În consecință, vei plăti impozite mai mici în viitor.

Pentru a declara câștigurile sau pierderile, va trebui ca, în fiecare an, să completezi Declarația Unică pentru evenimentele produse în anul anterior. De exemplu, pentru câștigurile obținute până la data de 31 decembrie 2020 va trebui să depui Declarația Unică până la un anumit termen din 2021.

ANAF anunță care este termenul limită pentru depunerea declarației și pentru plata impozitelor aferente la începutul fiecărui an odată cu publicarea variantei actualizate a Declarație Unice. 

Completarea declarației nu este foarte complicată dacă îți faci în prealabil o centralizare a tuturor tipurilor de venituri și respecți instrucțiunile din document. Însă, dacă ai nelămuriri legate de modul de completare a declarației poți apela oricând la Serviciul de Asistență ANAF sau să plătești un contabil ca să te ajute.

 

Cuvinte de încheiere

Impozit pe dividende, impozit pe veniturile din transferul titlurilor de valoare și CASS câteodată. Acestea sunt cele 3 tipuri de impozite pe care s-ar putea să fie nevoie să le plătești pentru câștigurile obținute din Investiții la Bursă.

După cum ai văzut și din exemplele prezentate anterior, comparativ cu alte țări dezvoltate, România stă foarte bine la capitolul taxe pe investiții. Aș zice chiar că Statul le încurajează.

Acum că știi ce impozite trebuie să plătești pentru câștigurile obținute din investițiile la Bursă, următorul pas este să analizezi care dintre ele ți se aplică ție.

Încasezi sau nu dividende de la companiile sau fondurile mutuale în care ai investit? 

Ai vândut pe parcursul anului din investiții sau doar ai achiziționat în mod constant?

Valoarea câștigurilor anuale va depăși sau nu plafonul pentru CASS?

Și așa mai departe…

Odată ce ți-ai răspuns la acest gen de întrebări, cu informațiile acumulate, vei putea să completezi Declarația Unică. Iar dacă simți că te împotmolești undeva, nu ezita să apelezi la autorități sau la specialiști pentru ajutor.

Crede-mă! Prima depunere o să fie mai dificilă pentru că totul este nou. Odată cu trecerea timpului o să devină tot procesul floare la ureche.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există o șansă chiar să pierzi bani. Instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante. De aceea trebuie să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.

35 Responses

 1. Buna ziua

  Imi puteti spune va rog cum e cu impozitarea veniturilor din cupoane?
  Din cate am inteles se impoziteaza cu 10% iar procentul se retine la sursa. Daca ce am zis e corect, atunci mai trebuie trecut ceva in declaratia unica?

  De asemenea, la titlurile de stat inteleg ca „veniturile realizate din detinerea si tranzactionarea titlurilor de stat si a obligatiunilor municipale pe pietele interne si externe sunt scutite de impozit”. Asta inseamna ca daca cumpar un titlu de stat Fidelis la 100 si vand (de exemplu) la 101, nu trebuie declarata nici macar diferenta asta?

  Multumesc.

  1. Nu sunt 100% așa că nu pot să-ți ofer un răspuns la această întrebare. Cel mai sigur este să vorbești cu un contabil sau un specialist fiscal.
   Eu nu investesc nici în obligațiuni corporative nici în titluri de stat așa că nu am fost nevoit să completez DU pentru astfel de venituri.

 2. Foarte bun articolul, dar am o nelamurire: in cazul castigurilor la bursa (actiuni la firme din SUA, Marea Britanie etc. de exemplu) cum se plateste impozitul? La dividende e clar, dar in cazul tranzactiilor cu actiuni, nementionand ca la dividende, sa inteleg ca acest impozit se plateste doar in Romanian nu si in tara in care isi are sediu firma?

  1. Impozitul pe câștigurile din vânzarea de acțiuni se plătește o singură dată în țara în care ai rezidența fiscală. În acest caz România.
   Iar câștigurile se impozitează doar efectiv atunci când ai vândut și au intrat bani în contul de la broker.

 3. Buna ziua!
  Cred ca in unele state ale UE nu se plateste impozit pe castigurile obtinute la bursa, daca actiunile au fost pastrate mai mult de un an. Exista aceasta exceptie si in Romania, sau se plateste 10% impozit indiferent de perioada cat au fost pastrate actiunile?
  Va multumesc!

  1. În România se plătește 10% indiferent de perioada de timp în care le-ai păstrat.

 4. Buna ziua si multumesc pentru articol. Am nevoie de o informatie, daca ma puteti ajuta:
  Daca pe parcursul anului am inchis mai multe pozitii pe plus dar si pe minus si la final sunt pe pierdere si nu am scos niciun ban la finalul 2020, tot trebuie sa platesc impozit pentru tranzactiile inchise pe plus?
  Va multumesc.

  1. Nu trebuie plătit impozit. Pentru că rezultatul net pe anul 2020 este pierdere. Însă va trebui să declari pierderea la ANAF ca să o poți compensa cu câștigurile viitoare și plătești mai puțin impozit atunci.
   Spor la investiții!

  2. Salut,
   Locuiesc in UK, planuiesc sa ma mutin Romania . am cont de ISA ( individual saving account) , Nu platesc alte taxe atat timp cat fac transactii in acest cont nu sunt impozitat indiferent de castig sau anul in le care le fac. Indifferent daca imi vand actiunile si scot banii nu platesc taxe . Trebuie sa platesc taxe pe venit daca ma mut in Romania?

   1. Din câte știu eu despre contul ISA, nu ar trebui să plătești taxe. Dar pentru a fi sigur, trebuie să-i explici situația unui contabil sau consultant fiscal. Ei îți pot oferi un răspuns clar și corect.

 5. Buna seara; felicitari pentru articol!

  Exista vreo particularitate in declaratia unica respectiv impozitare privind urmatoarele situatii:

  A. castigurile/pierderile au fost realizate prin transactii la bursa din Romania prin intermediul unui broker din Romania, de ex. XTB.ro

  B. castigurile/pierderile au fost realizate prin transactii la burse din USA sau EU, tot printr-un broker din Romania (transactiile s-au efectuat initial in Euro sau USD dar desigur fisa de porofoliu se converteste final in RON); mai precis, conteaza pentru calculul final doar castigul respectiv pierderea per total sau mai apar in acest caz alti factori suplimentari (valuta? tara bursei unde a avut loc transactia?, etc.)

  multumesc anticipat!

  1. Veniturile se completează în Declarația Unică pe baza a două caracteristici: tipul de venit și țara de origine. Dacă ai obținut venituri din dividende din SUA, UK, Germania și Franța, fiecare dintre ele vor trebuie declarate separat. Nu este relevant broker-ul sau bursa unde au fost tranzacționate.

   Voi face câteva materiale dedicate completării Declarației Unice, iar acolo voi explica în detaliu particularitățile legate de locație, valută, etc.

 6. Salut. Foarte util articolul, multumim.

  In cazul in care singurele venituri din bursa pentru mine in 2020 sunt dividende virate de companii din Romania, sub plafonul CASS si eu platesc CASS pentru salariu, mai trebuie declarate aceste venituri, chit ca inteleg din articol ca nu ar trebui platit impozit pe venit pentru ele? Daca da, ce formular ar trebui completat si trimis catre ANAF?

  1. În situația ta nu trebuie să depui Declarația Unică. Impozitele au fost reținute la sursă.

 7. As vrea sa stiu de ex cumpar cryptomonede cu 1 leu si apoi revand cu 1,2 lei acel 1,2 lei cumpar iar si vand cu 1,4, cum se impoziteaza profitul? Pe fiecare tranzactie sau pe ceea ce transfer de pe platforma de tranzactionare in contul meu bancar? Multumesc frumos!

  1. Impozitul se plătește pe câștigurile nete totale înregistrate pe parcursul anului. În cazul tău pe 0,4 lei. Și se plătește chiar dacă nu ai retras banii în contul bancar.

 8. Buna ziua. Tranzactionez actiuni listate la bursa din New York si Londra. Anul 2020 am inregistrat profit, profitul din actiunile vandute a fost reinvestit…imi puteti spune daca trebuie platit impozit si in acest caz? Nu am retras nimic din profitul realizat in contul personal.Multumesc

  1. Profitul obținut, pentru că a intrat în contul de la broker, este impozabil. Chiar dacă el a fost reinvestit.

 9. Buna ziua. Se plateste impozit pt actiuni daca profitul a fost reinvestit si nu retras in contul personal?Multumesc

  1. Dacă ai încasat veniturile în contul de la broker înainte să le reinvestești, da.

 10. Buna Ovidiu. Felicitari ptr articole si pentru canalul informativ de youtube.
  Ma interesa un aspect, si anume pe etoro am primit dividend de la o companie din SUA impozitat cu 30%. Am inteles ca pe trading212 se impoziteaza cu 10%. Poate fi o diferenta atat de mare intre cele doua platforme sau cota de impozitare pentru US stocks e aceeasi ptr toate platformele?
  Multumesc.

  1. Mulțumesc pentru apreciere, Valentin!
   Trading 212 aplică prevederile tratatului de evitare a dublei impuneri, în timp ce eToro nu. La brokerii care nu aplică aceste prevederi dividendele sunt impozitate cu cota maximă de 30%.
   Dacă vrei să investești în acțiuni individuale din SUA, ți-aș recomanda să schimbi broker-ul. Cei mai buni din acest punct de vedere ar fi Trading 212 și Interactive Brokers.

 11. Buna ziua,
  Daca platesc deja CASS din salariu (angajat la o firma, nu firma mea), trebuie sa platesc CASS si pentru castigul din investitii (in momentul cand vand actiuni, de exemplu), sau platesc doar impozitul de 10%?
  Multumesc!

  1. În condițiile în care câștigurile din investiții depășesc 27.600 RON, se plătești și CASS pentru ei. Dar, indiferent de suma câștigată peste 27600, se va plăti doar 2.760 RON CASS.

 12. Va salut cu respect!
  Pentru a compensa pierderile din 2020 se iau de referinta totalul pirderilor din ultimii 5 ani ?
  Multumesc anticipat !

  1. Pierderile din 2020 se vor scădea din veniturile viitori în următorii 7 ani consecutivi doar din venituri obținute de același tip ca pierderea inițiala și aceeași țară. De exemplu, dacă ai pierdut 500 EUR din tranzacționarea cu instrumente din SUA, îi vei putea scădea din câștigurile viitoare de același tip și tot din SUA.

 13. Salut, daca puteti sa ma ajutati si pe mine cu o nedumerire:
  Am completat Declaratia unica, am raportul de la bursier referitor la profitul inregistrat, dar UNDE efectiv trebuie sa le duc ca sa platesc ? La ce sediu/sucursala ANAF pot merge cu aceste documente ? Trezoreria sau administratia asociata sectorului meu ? La taxe si impozite locale au zis ca nu se ocupa ei de astfel de treburi (profit investitii bursa)

  Apropo, la serviciul de suport pe ghiseul.ro si de Asistenta ANAF nu raspunde absolut nimeni, am incercat vreo 5 numere de tel in mijlocul zilei, joia…

  1. Declarația Unică completată poate fi depusă online prin Spațiul Privat Virtual (SPV). D
   Dacă nu ai încă un cont, aceștia sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi: https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/servicii_online/inreg_inrol_pf_pj_spv
   Dacă ai cont, după ce ai validat documentul îl încarci aici: https://formularespv-pf.anaf.ro/my.policy
   Iar plata o poți face prin transfer bancar la trezoreria din localitatea în care ai domiciliul. Găsești aici lista cu ele: https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/asistenta_contribuabili/plata_oblig_fiscale/coduri_iban/!ut/p/a1/jZDNroIwEIWfpls6SiR4d5gI6ML4c71iN001BWuwbdoKr38pK2MUncWkM_OdzOlgggtMJGtExZxQktW-JhHNR3mUj-PxEvINwGYyW2wn2RqyLOyA43sAfsMn_TaM_Tidz6Y7gL_ogx6i7_TwJhL45P-AyRDS_2AQ8BZ7YMDDEpOqVqf-nsdEnsK4wsTwkhtugrvp2hfntP1BgKBt24BJVgZGIfAPBEI6biR3CJJVkiKw3DTiLARVshaSe8DwinZZ1VSXVF-p1c2rXRdlHS4eVmB92-8LEOvbIbb_kRyCaQ!!/dl5/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/

 14. Daca am luat dividende de la un ADR, de exemplu MDT(Medtronic), tara de origine va fi considerata Irlanda, unde isi are sediul firma sau SUA, unde se transactioneaza?

  1. Interpretarea mea ar fi că Irlanda. Acolo e domiciliată entitatea care a plătit dividendul. Dar pentru a fi sigur, sună la serviciul de asistență de la ANAF ca să-ți confirme.

 15. Foarte bun articolul este bine venit in special la plata CASS.In continuare va rog sa-mi spuneti am primit de la Serviciul de Investitii Financiara(GOLDRING SA) fis de portofoliu pt.anul 2020 cu castigul realizat in valuta adica in dolari si Euro.Cum trebuie sa procedez la ce curs tgransform in RON.Multumesc Mult.

 16. Daca am casting dar il reinvestesc, tot trebuie sa dau statului 10%?

  1. Dacă a fost încasați banii în contul de la broker, iar abia apoi i-ai reinvestit, da.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *