Cum mi-am construit cele 6 surse de venit

Cum mi-am construit cele 6 surse de venit

Astăzi îți voi prezenta cum mi-am construit eu multiple surse de venit și ce lecții importante poți învăța din experiența mea.

Când vine vorba de creșterea venitului, în principiu ai două opțiuni.

Pe deoparte, poți să te concentrezi pe o singură sursă de venit și să o maximizezi. Iar cel mai clar se vede asta într-o carieră tradițională. 

Acolo, începi pe o poziție de junior iar în timp, pe măsură ce-ți dezvolți abilitățile și aduci mai multă valoare în firmă, avansezi. Iar odată cu promovările, vei obține salarii și bonusuri mai mari.

Cea de-a doua opțiune presupune să-ți diversifici sursele de venit și să câștigi bani din mai multe locuri pentru, în mare parte, aceeași muncă.

Când eram în facultate și eu credeam că voi merge pe calea tradițională. Voi obține diploma de licență, mă voi angaja la o corporație și voi trăi din salariul și bonusurile pe care le voi încasa de-a lungul anilor.

Însă, în 2015, după ce am obținut și diploma de master am început să citesc diferite cărți și articole de educație financiară. Iar atunci mi-am dat seama că varianta aleasă în facultate nu este nici unica, și, în multe cazuri, nici cea mai bună opțiune. Din acel moment, am început o călătorie de a-mi multiplica de sursele de venit.

De aceea, în articolul de astăzi îți voi prezenta care sunt și cum mi-am construit eu 6 surse de venit începând cu anul 2013. Iar dacă rămâi până la final îți voi prezenta și 3 lecții importante pe care le poți învăța din experiența mea.

Dar, înainte să începem vreau doar să îți spun că poți urmări varianta video a acestui articol în videoclipul de mai jos:

Salariul


Prima mea sursă de venit a apărut în luna decembrie 2013 când m-am angajat ca auditor financiar. În perioada respectivă eram și student în anul 1 la master așa că, pentru următorii 2 ani, locul de muncă și proiectele pentru facultate au fost principala mea preocupare. Chiar dacă în aprilie 2015 mi-am schimbat locul de muncă și m-am angajat la o firmă de contabilitate, în perioada 2013 – 2015 salariul a fost singura mea sursă de venit.

Investițiile

În iunie 2015, după ce am absolvit masteratul am început să citesc multiple materiale de educație financiară. Iar atunci am realizat importanța investițiilor într-un plan financiar solid și ce avantaje majore ai dacă începi să investești de tânăr.
Așa că, la finalul lunii iulie 2015, mi-am creat cea de-a doua sursă de venit prin intermediul investițiilor. Prima dată am început să investesc prin intermediul unei asigurări unit-linked. Câteva luni mai târziu am cumpărat și primele unități în două Fonduri Mutuale gestionate activ. De atunci, strategia mea de investiții s-a schimbat mult iar în prezent baza portofoliului meu o reprezintă ETF-urile de tip Indice despre care m-ai auzit vorbind de nenumărate ori.

Aici vreau să fac o mică mențiune. Chiar dacă investițiile sunt o sursă de venit, eu nu intenționez să mă ating de ele până când nu mă voi retrage 100% din activitate. În consecință, ele reprezintă o sursă de venit pentru varianta mea din viitorul îndepărtat. Așa că, odată ce mi-am format un sistem semiautomatizat pentru investiții am început căutarea unei alte surse de venit.

Side-hustle-ul

În 2017, după ce schimbasem deja al treilea angajator, am realizat că poziția de salariat nu mi se potrivește prea bine. Așa că am început să-mi pregătesc tranziția către antreprenoriat. Iar primul pas l-am făcut în luna iunie a acelui an când am început să colaborez cu o companie din străinătate ca freelancer. Iar astfel mi-am creat a treia sursă de venit.

Însă după doar câteva luni, și anume în octombrie 2017, am revenit la două surse de venit deoarece mi-am dat demisia de la locul de muncă. Am luat decizia respectivă ca să mă concentrez pe colaborarea începută cu câteva luni mai devreme și ca să am mai mult timp să-mi construiesc propria afacere.

Dar, știind că ce voiam să fac va avea nevoie de timp ca să ajungă la maturitate, la începutul anului 2018 am semnat un al doilea contract de colaborare ca să-mi pot finanța planurile.

Activitatea de consiliere financiară

Acum că aveam două colaborări care-mi ofereau destul de multă flexibilitate, pe data de 1 februarie 2018 am început și activitatea de consiliere financiară.

La început m-am concentrat pe ședințe de consiliere financiară individuale. Ca să-mi dau seama mai bine care sunt problemele financiare cu care se confruntă oamenii.

Ulterior, am creat și un produs digital care, între timp, a luat forma cursului meu de investiții în Fonduri Mutuale și ETF-uri.

Combinația dintre aceste două activități reprezintă cea de-a patra sursă de venit creată.

YouTube

Pentru a-mi extinde și mai mult activitatea, în iulie 2019 am lansat și canalul de YouTube. Iar 11 luni mai târziu am fost acceptat în YouTube Partner Program și am devenit eligibil pentru a monetiza conținutul. Iar cu ocazia asta a luat naștere o nouă sursă de venit.

Deși majoritatea banilor vin din reclamele afișate înainte și în timpul videoclipurilor, YouTube a integrat de-a lungul anilor și alte potențiale surse de venit. Cea pe care o folosesc eu în prezent este Membrii Canalului care, prin intermediul unui abonament lunar, îți permite să sponsorizezi munca pe care o fac. Iar cu această ocazie vreau să le și mulțumesc membrilor activi. În plus, recent am fost inclus și în programul beta al funcționalității Mulțumire.

Marketing Afiliat

Pe măsură ce canalul de YouTube s-a dezvoltat și a început să crească, mi-am îndreptat atenția și către o sursă complementară de venit. Și anume marketing-ul afiliat. 

Colaborări cu brand-uri

Cea mai recentă sursă de venit pe care am început să o dezvolt o reprezintă contractele de sponsorizare cu diferite brand-uri. 

Poate ai observat că în a doua parte a anului au apărut pe canalul de YouTube și pe blog ceva mai multe materiale sponsorizate. Asta nu este o sursă de venit constantă. Însă, întrucât am văzut-o aplicată cu succes de mai mulți YouTuberi din sfera educației financiare, mi-am propus să învăț cum să o introduc organic în modelul meu de afaceri.

Așadar, acestea sunt cele 6 surse de venit pe care eu le-am dezvoltat în ultimii 8 ani. 

Acum tu s-ar putea să spui: „Ovidiu, bravo ție! Însă cu ce mă ajută pe mine că tu ți-ai dezvoltat multiple surse de venit?”

Lecția numărul 1: E riscant să te bazezi pe o singură sursă de venit

Vremurile în care te angajai într-o companie și lucrai acolo toată viața până la pensionare au apus. În prezent piața muncii este foarte dinamică și oamenii își schimbă locul de muncă mult mai des. În plus, avansul tehnologic face ca anumite locuri de muncă să dispară.

De aceea, să te bazezi pe o singură sursă de venit este foarte riscant. În consecință, trebuie să fii tot timpul pregătit în eventualitatea în care îți pierzi sursa principală de venit.

Iar ca să-ți dau un exemplu din viața mea, în luna mai a acestui an unul din contractele de colaborare pe care le aveam a fost suspendat. Compania respectivă a făcut niște restructurări în modul de lucru. Iar timp de 6 luni nu am mai avut nimic de lucru de la ei.

Dacă asta ar fi fost singura mea sursă de venit, ar fi fost o lovitură puternică. Însă, pentru că în ultimii ani mi-am construit mai multe surse de venit, efectul a fost destul de mic și am putut să mă reorientez foarte ușor. Iar acum, când am primit notificarea că s-a reluat activitatea, i-am anunțat că nu mai pot reveni întrucât timpul nu-mi mai permite.

Așadar, dacă în prezent te bazezi pe o singură sursă de venit, trebuie să-ți pui următoare întrebare: „Dacă mâine unica ta sursă de venit dispare, ce vei face? De unde vei obține  bani ca să-ți asiguri în continuarea traiul.” Dacă nu ai un răspuns clar la această întrebarea, ar fi o idee bună să analizezi ce poți face ca să-ți construiești o a doua sursă de venit.

Lecția numărul 2: Construirea unei surse de venit necesită timp

După cum ai observat am avut nevoie de ani buni pentru a-mi construi sursele de venit. Iar motivul este simplu. Ca să pui pe picioare ceva de calitate și care să fie o sursă constantă de venit și atunci când nu-i mai acorzi foarte multă atenție ai nevoie de timp.

S-ar putea să fi văzut articole care spun că oamenii bogați au 7 surse de venit. Și este adevărat. Însă ce trebuie să știi este că le-au făcut pe rând, nu pe toate odată.

Eu nu aș fi putut să încep să investesc dacă nu știam că am un loc de muncă stabil. De asemenea, nu am semnat contracte de afiliere până când nu am dovedit că pot respecta un program de videoclipuri săptămânale. Și nu aș fi putut semna contracte de sponsorizare fără a avea mai întâi o audiență reală și implicată.

Așadar, dacă în prezent ai o singură sursă de venit, nu te arunca acum să începi 7 că n-o să poți. O să-ți împarți energia în 7 locuri și n-o să progresezi deloc. Mai bine concentrează-te pe una singură. Iar probabil, cea mai rapidă ar fi investițiile. Iar dacă vrei să ai parte și de niște ghidare pe partea asta, găsești cursul meu de investiții.

Lecția numărul 3: Sursele de venit mai seacă și trebuie să le înlocuiești

Nu există multe lucruri pe care le poți face ca să câștigi bani și la infinit. Unele surse de venit vor seca în timp.

În afara exemplului de mai devreme, unde am fost pus pe banca de rezerve timp de câteva luni, de-a lungul timpului am avut multiple parteneriate de marketing afiliat care s-au încheiat din diverse motive. 

În plus, există lucruri pe vei încerca să le transformi într-o sursă de venit și vei eșua.

În consecință, trebuie să fii mereu pregătit de asta, iar dacă o sursă de venit dispare să ai alta gata să-i ia locul.

Cuvinte de încheiere

Ce am vrut să-ți arăt prin acest articol este că eu nu mă bazez pe o singură sursă de venit. Și chiar dacă ești angajat, freelancer sau antreprenor, îți recomand și ție să faci pași concreți pentru a-ți diversifica sursele de venit. Pentru că vei avea două mari avantaje.

Pe deoparte, în caz că o sursă de venit dispare, te poți baza pe celelalte până te redresezi. Și astfel nu va trebui să intri prea mult în Fondul de Urgență sau, dacă ai, să-ți vinzi din investiții ca să-ți plătești cheltuielile curente.

De cealaltă parte, toate sumele pe care le vei câștiga te vor ajuta să-ți crești venitul disponibil și să ai mai mulți bani pentru economii, investiții, distracții și donații.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *