Achizițiile impulsive poate fi destul de distractive – cel puțin pe moment. Te plimbi printr-un magazin fără să ai nevoie de ceva specific și vezi o super-reducere la un articol…
Achizițiile impulsive poate fi destul de distractive – cel puțin pe moment. Te plimbi printr-un magazin fără să ai nevoie de ceva specific și vezi o super-reducere la un articol de îmbrăcăminte. Te gândești că nu poți să ratezi acea ocazie și scoți cardul pentru a-l achiziționa. Când ajungi acasă îți dai seama că nu aveai cu adevărat nevoie de acel lucru, că mai ai unul asemănător sau că nu-ți vine foarte bine. Astfel, îl depozitezi alături de alte obiecte pe care le-ai cumpărat în trecut în ideea că o să ai nevoie de ele în viitor.
Cumpărăturile impulsive sunt niște bestii șirete care vă aglomerează locuința, vă golesc portofelul și vă conduc către o stare numită remușcarea cumpărătorului. Aceasta se manifestă printr-o stare de regret după ce faceți o achiziție. Pentru a vă controla cheltuielile, a economisi bani și a evita întrebări de genul „oare de ce am cumpărat asta?”, iată 7 sfaturi utile care vă vor ajuta să diminuați achizițiile impulsive.
1. Nu faceți achiziții pe credit
O modalitate simplă pentru a nu cheltui mai mult decât aveți este să plătiți întotdeauna cu cardul de debit – sau chiar mai bine, cu numerar. Dacă folosiți carduri de credit pentru cumpărături, există un risc ridicat de a vă îndatora peste măsură. Limitându-vă la un card de debit (care nu are atașată o descoperire de cont) nu veți ajunge niciodată să aveți un sold negativ.
2. Dați-vă permisiunea de a cheltui
Fiecare dintre noi are un moment când o achiziție impulsivă poate fi benefică. Dacă ați avut o zi foarte proastă, să vă respectați cu o înghețată bună sau o bere deosebită poate fi soluția rapidă pentru a reveni la starea echilibru.
Știind că inevitabil veți cădea pradă tentației și veți face achiziții impulsive, alocați lunar o sumă pentru acestea. Regula numărul unu este ca acea sumă să fie în concordanță cu bugetul vostru lunar, iar toate cheltuielile impulsive să fie scăzute din acel cont.
Cu alte cuvinte, data viitoare când mergeți prin mall și ceva vă face cu ochiul, verificați pur și simplu dacă mai aveți bani disponibili în contul pentru „distracții”.
3. Așteptați 24 ore pentru a face o achiziție
Mai mulți autori care abordează subiectul finanțelor personale susțin că este bine să treacă o noapte între momentul în care vrei să cumperi ceva și momentul în care îl achiziționezi.
Atunci când aveți parte de un somn odihnitor înainte de a lua decizia finală, vă oferiți ocazia să priviți situația în mod obiectiv și să nu mai fiți influențați de emoția de moment. Astfel veți putea analiza dacă produsul sau serviciul vă este cu adevărat util și dacă vă permiteți să-l achiziționați acum cu banii jos sau ar fi mai indicat să mai economisiți puțin.
Aveți grijă la ofertele care sunt valabile doar 24 de ore – nu lăsați ca această numărătoare inversă să vă grăbească în a face achiziția! Țineți minte oferta, economisiți niște bani și fiți pregătiți pentru data viitoare când va apărea dacă nu puteți să-l achiziționați acum. Garantat acel lucru va fi din nou la reducere în viitor.
4. Mergeți la cumpărături cu un plan
Determinați ce doriți să cumpărați și cât de mult veți cheltui înainte de a începe cumpărăturile. După ce v-ați făcut un plan, probabilitatea de a face cumpărături excesive se va dimininua. Lista de cumpărături poate varia de la produsele pe care le utilizați zilnic până la cadourile de Crăciun pe care intenționați să le cumpărați pentru familie.
Faceți o estimare în legătură cu banii de care aveți nevoie pentru tot ce vreți să cumpărați și luați cu voi doar suma respectivă. Puteți trece chiar la pasul următor și să lăsați cardul acasă, astfel încât să nu fiți tentați să cumpărați utilizând plastic. Potrivit unui studiu privind comportamentul la cumpărături, persoanele care fac cumpărături cu un card tind să cheltuiască mai mult decât cele care folosesc numerar.
5. Feriți-vă de abonarea la prea multe liste de e-mailuri
Să te abonezi la newsletter-ul unui magazin poate fi o idee bună dacă vrei să primești un cupon de reducere sau transport gratuit. Mai ales dacă ți-ai planificat o achiziție și vrei să obții o reducere suplimentară.
Dar aceste newslettere pot fi un adevărat pericol pentru cumpărătorii impulsivi. În aceste e-mail-uri dai peste mesaje precum: „40% reducere doar astăzi” sau „Reducere de 200 EUR pentru un weekend în străinătate! Număr limitat.” Nici nu vă gândeați să cumpărați ceva când ați început să vă verificați e-mail-ul, dar acum reducerile v-au atras atenția.
Este ușor să vă păcăliți gândindu-vă că economisiți bani, când de fapt cheltuiți mai mult. Evitați tentațiile de acest fel prin dezabonarea de la orice newslettere cât puteți de repede.
6. Analizați costurile în funcție de timp
Calculați cât câștigați pentru o oră de muncă. Pentru a afla care este remunerația pe oră, împărțiți salariul net la 168 ore pe lună. Acum, analizați câte ore ar trebui să munciți pentru a câștiga destui bani astfel încât să acoperiți acea achiziție impulsivă.
Un lucru poate părea ieftin la prima vedere, dar dacă faceți un calcul și identificați câte ore de muncă trebuie să prestați pentru a-l obține, s-ar putea să nu vi se mai pară o ofertă prea bună.
7. Concentrați-vă pe obiectivele voastre financiare
Dacă cedați în mod constant în fața achizițiilor impulsive nu veți reuși să vă atingeți obiectivele financiare la timp. Orizontul de timp scurs până la îndeplinirea obiectivelor financiare – fie că acestea sunt să scăpați de datorii, să mergeți într-o vacanță, să plătiți ipoteca sau să investiți pentru viitor – va crește de fiecare dată când faceți cumpărături de moment.
Pentru a fi mereu concentrați pe țintă, de fiecare dată când simțiți tentația de a cheltui bani, puneți-vă următoarele întrebari: Chiar merită? Chiar o să-mi amân atingerea obiectivelor majore pentru o doză mică de fericire?
Cuvinte de încheiere
Disciplina are un impact major atunci când încercați să rezistați în fața cumpărăturilor impulsive. Secretul constă în amânarea momentului achiziției până când valul de entuziasm inițial se va retrage. Recomandările de mai sus au scopul de a domoli dorința arzătoare pe care o simțiți atunci când tentația este maximă. Cu timpul, veți ajunge să spuneți „Nu”mult mai ușor și să evitați situația de a cheltui bani pe lucruri nefolositoare.
În acest mod, nu numai că veți economisi o mulțime de bani, dar și locuința voastră va fi mai puțin aglomerată. Fără să vă dați seama, veți avea sume importante la dispoziție pentru a cheltui atunci când ocaziile sunt cu adevărat speciale.
Dacă vreți să aflați mai multe detalii despre cum diminuarea achizițiilor impulsive vă poate aduce liniștea din punct de vedere financiar, vă invit la o ședință de coaching 1-la-1 în care vom discuta provocările financiare pe care le aveți în prezent.
Dacă v-a plăcut articolul și credeți că ați aflat ceva folositor din el, nu ezitați să-l arătați unui prieten printr-un share pe Facebook, un retweet pe Twitter sau orice alt mijloc de social media pe care îl folosiți.
Până data viitoare, vă urez spor la bani!
Cu prietenie,
Ovidiu
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.