Ai strâns o sumă de bani pe care vrei să-i păstrezi pentru situații de urgență? Sau vrei să pui bani deoparte pentru o achiziție importantă fără să fii tentat să…
Ai strâns o sumă de bani pe care vrei să-i păstrezi pentru situații de urgență? Sau vrei să pui bani deoparte pentru o achiziție importantă fără să fii tentat să intri în ei? În videoclipul de astăzi îți voi prezenta unde recomand eu să ne ținem economiile și care este tactica pe care să o folosești pentru a te asigura că nu ești tentat să-i cheltui.
Înainte să începem, dacă dorești să urmărești varianta video a acestui articol, apasă pe link-ul de mai jos.
În primul rând: FELICITĂRI!
Dacă ai reușit să pui niște bani deoparte pentru zile negre sau ai ales să economisești bani pentru a-ți cumpăra ceva în loc să apelezi la credite, te descurci mai bine decât 70% dintre români.
Dar să ții banii în sertar în așteptarea momentului când va fi nevoie de ei nu este o strategie prea bună. Trebuie să fii foarte disciplinat financiar pentru a ține sume importante de bani în casă, fără a fi tentat să le cheltuiești.
Există riscul să te folosești de acei bani înainte de termen ca să plătești un curier sau să achiți comanda de pizza pentru că ai uitat să scoți bani de la bancomat. Și dacă ai făcut acest lucru o dată, șansele să se întâmple și a doua oară cresc cu aproximativ 60%.
Ca să eviți această situație dezolantă, îți recomand două instrumente bancare pe care le poți folosi pentru a-ți păstra economiile.
Contul de Economii
Primul instrument este contul de economii.
Contul de economii este un cont separat, atașat contului tău curent în care poți să ții banii pe care vrei să-i pui deoparte. Orice bancă oferă acest tip de cont clienților săi.
Avantajele contului de economii este faptul că poți să-l creezi și să-l gestionezi foarte ușor prin Internet Banking. În plus, poți să transferi rapid bani din și către el, și nu are comisioane de administrare sau transfer.
Dacă banca pe care o folosești acum nu îți oferă oferă un produs care să aibă aceste caracteristici, schimbă banca.
Dezavantajul major al contului de economii este faptul că are o dobândă foarte mică, aproape de zero. Însă el trebuie văzut ca un loc în care îți ții bani în siguranță ca să nu te atingi de ei pentru cumpărături impulsive.
Dacă vrei ca banii tăi să nu stea chiar degeaba, următorul instrument bancar te poate ajuta în acest sens.
Depozitul Bancar
Al doilea loc în care poți să-ți păstrezi economiile este un depozit bancar la termen.
Depozitul bancar la termen este un contract prin care tu pui la dispoziția băncii o sumă de bani pe o perioadă determinată de timp (3 luni, 6 luni, 1 an sau 2 ani). Conform înțelegerii, tu te angajezi să lași banii la dispoziția băncii iar pentru acest lucru banca îți oferă o dobândă mai mare decât cea oferită contului de economii.
Pentru a fi considerat bun, un depozit bancar trebuie să aibă următoarele caracteristici:
- În primul rând, nu trebuie să aibă comisioane. Tu oferi banii tăi băncii pentru ca ea să-și poată desfășura activitatea. Nu ar fi corect să fii taxat pentru asta.
- În al doiea rând, trebuie să fie ușor de gestionat. Deschiderea și lichidarea depozitului trebuie să poată fi făcută prin Internet Banking iar banii să fie transferați din și către contul tău curent în cel mult o zi.
- În al treilea rând, nu trebuie să te penalizeze dacă retragi banii mai repede. Chiar dacă lichidezi un depozit bancar înainte de termen, singura penalitate pe care ar trebui să o accepți este pierderea dobânzii acumulate. Ferește-te de orice alte comisioane sau penalități de retragere anticipată pe care le impune banca.
- În al patrulea rând, trebuie să aibă o dobândă decentă. Nu este un punct vital deoarece banii pe care îi strângi aici nu au rolul de a te îmbogăți. Totuși, dacă ai posibilitatea de a alege între mai multe bănci, alege-o pe cea cu dobânda cea mai mare.
E bine de știut că banii aflați într-un cont de economii sau în depozite bancare sunt garantați până la o 100.000 EUR de către Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare. Astfel, în cazul în care banca dă faliment și nu-ți poate restitui banii depuși, tu îți vei primi banii de la Fond în limita acestei sume.
De ce să le folosești?
Aceste două instrumente bancare sunt foarte folositoare în anumite situații.
În primul rând, ele pot fi folosite pentru a păstra banii pe care i-ai economisit până în prezent sub forma unui Fond de Urgență. Atunci când apare o cheltuială neprevăzută și ai nevoie de bani rapid, contul de economii sau depozitul bancar îți oferă acces rapid la bani. Dacă vrei să afli multe informații despre ce este un Fond de Urgență, am făcut un videoclip special în care discut despre acest subiect și pe care îl poți viziona apasând pe link-ul din card sau pe cel din descriere.
În al doilea rând, poți folosi aceste două instrumente pentru a păstra banii pe care vrei să-i economisești pentru un anumit obiectiv (pentru nuntă, pentru o vacanță în Bali sau pentru un telefon nou). În funcție de obiectivul tău financiar, s-ar putea să apară cheltuieli pe parcurs sau oferte de care ai putea să profiți dacă ai banii disponibili. Faptul că ai acces ușor la bani, face aceste instrumente bancare foarte folositoare.
Bonus Tip
Indiferent de varianta pentru care optezi, cont de economii sau depozit la termen, dacă vrei să fii sigur că nu te atingi de banii pe care îi depui acolo, păstrează-i într-o bancă diferită față de cea pe care o folosești în mod curent. Iar cardul asociat contului curent din acea bancă nu-l păstra în portofel.
Pe principiul „ochii care nu se văd se uită”, dacă nu vezi acești bani atunci când te loghezi în platforma de Internet Banking sau când îți verifici soldul la bancomat, nu vei fi tentat să-i cheltui pe alte lucruri decât cele pentru care au fost economisiți.
Dacă ți-a plăcut acest articol, apasă pe butonul de Like, și arată-l unui prieten printr-un simplu Share. De asemenea, lasă-mi un comentariu în secțiunea de mai jos și spune-mi ce alte subiecte legate de finanțele personale ai vrea să abordez.
Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!
Cu prietenie,
Ovidiu
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.