A venit timpul să vorbim despre cuvântul pe care majoritatea oamenilor îl urăsc și anume BUGET. În articolul de astăzi te voi învăța cum să-ți faci rapid un buget personal…

A venit timpul să vorbim despre cuvântul pe care majoritatea oamenilor îl urăsc și anume BUGET. În articolul de astăzi te voi învăța cum să-ți faci rapid un buget personal cu sold 0 astfel încât fiecare ban pe care îl câștigi să aibă o misiune specială.

Înainte să începem, dacă dorești să urmărești varianta video a acestui articol, apasă pe link-ul de mai jos.

Când aud de un buget, majoritatea oamenilor se sperie. De multe ori când le recomand oamenilor să-și facă un buget personal, văd repulsia lor față de această activitate. 

Multe persoane dau bugetului o conotație negativă. Bunica mea spunea că în închisoare meniul zilei e compus din pâine și apă. Iar majoritatea oamenilor cred că a avea un buget e ca și cum ai fi la închisoare, iar pâinea și apa sunt singurele lucruri pe care ți le permiți. Iar dacă vrei să primești ceva în plus vei fi pedepsit.

Nimic nu e mai departe de adevăr. Un buget personal nu este altceva decât un plan, o estimare legată de câți bani vei câștiga și cât vei cheltui într-o anumită perioadă de timp. Tu spui banilor unde să se ducă și ce misiune să îndeplinească pentru tine în loc să te întrebi mereu unde s-au dus. E adevărat poți să-i spui pâine și apă sau poți să-i spui filet mignon. Dar secretul este că tu decizi.

Acum că am clarificat puțin care e treaba cu bugetul, hai să-ți arăt cum să faci un buget personal cu sold 0 în 5 pași simpli. Acesta presupune să cheltuiești pe hârtie fiecare ban câștigat înainte de a scoate un singur leu din buzunar.

1. Noteză-ți venitul lunar

 

Ca să începi un buget personal, prima dată trebuie să calculezi venitul lunar total. Ia o foaie de hârtie, sau creează un fișier în excel și trece acolo toate veniturile pe care estimezi să le obții pe parcursul lunii. Aici sunt incluse: salarii, pensii, venituri din activități independente, bonusuri sau orice altceva care se încadrează în categoria venit.

Odată ce le-ai notat pe toate, calculează totalul acestora. Aceștia sunt banii disponibili pentru perioada următoare.

 

2. Notează toate cheltuielile lunare

 

Înainte de a începe să cheltuiești efectiv acești bani, trece pe listă sau în fișier toate cheltuielile pe care plănuiești să le faci în cursul lunii.

Pornind de la conceptul „plătește-te pe tine primul”, notează ce sumă din venit merge direct către economii sau investiții.

Următoarele pe listă sunt donațiile. Trece pe listă ce sumă este destinată acțiunilor caritabile și donațiilor.

Apoi, începe să notezi toate cheltuielile pe care te aștepți să le ai în luna care urmează pornind de la aceste categorii de bază:

  1. Cheltuieli pentru Gospădărie: Chirie/Rată la bancă și Utilități (astea sunt destul de fixe și ușor de estimat)
  2. Cheltuieli cu Mâncarea: alimente și mese în oraș; (după ce treci prima sumă aici înmulțește-o cu 1,5. Majoritatea oamenilor estimează greșit cât cheltuiesc pe mâncare într-o lună)
  3. Transport: combustibil, abonamente de transport în comun;
  4. Îmbrăcăminte și încălțăminte;
  5. Alte cheltuieli de bază (produse de curățenie și igienă personală)

După ce te-ai ocupat de aceste lucruri esențiale, continuă să notezi cheltuielile preconizate pentru celelalte lucruri. Aici sunt incluse cheltuielile pentru distracții, abonamentele la sală, cadourile pentru colegi, rate, lucruri pentru bebeluși, etc.

Nevoile tale se vor schimba de la lună, iar din acest motiv va trebui să-ți faci un buget personal nou la începutul fiecărei luni. Nu te panica! Concentrează-te pe bugetul aferent lunii curente și vei fi bine.

 

3. Nu uita de cheltuielile ocazionale

 

După ce ai notat cheltuielile recurente, privește puțin în viitor și vezi ce cheltuieli majore vor apărea pe parcursul anului și începe să te pregătești și pentru ele. 

Crăciunul e pe 25 Decembrie, din nou. Zilele de naștere ale copiilor, partenerilor sau prietenilor sunt și ele bătute în cuie. Vacanța de anul acesta este și ea în mare programată.

Tot în această categorie intră și cheltuielile pe care le plătești o singură dată pe an cum ar fi asigurările, impozitele, reviziile obligatorii, ș.a.m.d.

Include în buget și banii pe care trebuie să-i economisești pentru acestea astfel încât să nu te copleșească atunci când vine termenul de plată.

 

4. Obține un buget personal cu sold zero

 

Pentru a obține un buget personal cu sold zero, atunci când scazi cheltuielile din venituri ar trebui să obții, evident, ZERO. Adevărul este că, atunci când îți construiești bugetul pentru prima dată s-ar putea să nu-ți iasă din prima. S-ar putea să rămâi cu bani care nu au fost cheltuiți (varianta bună) sau să cheltuiești mai mult decât ai câștigat (varianta mai puțin bună).

Oricare dintre variante ai obținut nu este nici o problemă. Tot ce trebuie să faci este să ajustezi cheltuielile astfel încât cele două categorii să se echilibreze. Micșorează suma pe care ai alocat-o unei anumite categorii sau elimină o categorie care nu este foarte importantă. Dacă simți că veniturile nu sunt suficiente, caută o modalitate de a câștiga niște bani în plus.

Dacă ai trecut fiecare venit și fiecare cheltuială în buget și ai observat că ți-au rămas 100 de lei, nu ai terminat. Trebuie să dai o misiune acestor 100 de lei. Fie că hotărăști să-i pui în Fondul de Urgență, să-ți plătești o Datorie sau să îi Donezi, decizia îți aparține în totalitate. 

Dar dacă nu le dai o misiune, se vor risipi și nu vei știi pe ce s-au dus. Și cine vrea să risipească 100 de lei?

 

5. Execută bugetul

 

După ce ai finalizat bugetul, tot ce mai ai de făcut este să-ți monitorizezi cheltuielile pe parcursul lunii. Acesta este singura metodă de a știi dacă banii cheltuiți efect se aliniază cu planul făcut. Monitorizând cheltuielile vei știi pe ce se duc banii și care sunt categoriile la care ai alocat prea mult sau prea puțin. Făcând acest lucru vei începe să preiei controlul asupra banilor și să-i gestionezi într-un mod inteligent.

Cuvinte de încheiere

Gata! Ai învățat să faci un buget personal cu sold 0. Acum urmează să îl pui în practică. Prima dată s-ar putea să-ți ia puțin timp să te obișnuiești cu el. Dar după două, trei luni va deveni o obișnuință și nu-ți va lua mai mult de 10 minute să-l pregătești.

Dacă ți-a plăcut acest articol, apasă pe butonul de Like, și arată-l unui prieten printr-un simplu Share. De asemenea, lasă-mi un comentariu în secțiunea de mai jos și spune-mi ce alte subiecte legate de finanțele personale ai vrea să abordez.

Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Cu prietenie,
Ovidiu

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.