În articolul de astăzi vom vorbi despre ceea ce Albert Einstein a numit cea de-a 8-a minune a lumii: Dobânda Compusă. Îți voi explica ce este dobânda compusă, cum funcționează…

În articolul de astăzi vom vorbi despre ceea ce Albert Einstein a numit cea de-a 8-a minune a lumii: Dobânda Compusă. Îți voi explica ce este dobânda compusă, cum funcționează și cum poți profita și tu de avantajele ei.

Înainte să începem, dacă dorești să urmărești varianta video a acestui articol, apasă pe link-ul de mai jos.

Când vine vorba de a obține dobândă de pe urma banilor pe care îi investești, există două opțiuni: dobânda simplă și dobânda compusă. 

Dobânda Simplă vs. Dobânda compusă

Dobânda simplă reprezintă acel procent din suma pe care o investești care se întoarce la tine an de an sub formă de câștig.

În schimb, dobânda compusă este o explozie matematică bazată pe faptul că obții „dobândă la dobândă” și este motivul principal pentru care investitorii câștigă bani.

Ca să înțelegi mai bine diferența dintre cele două tipuri de dobândă, haide să luăm un exemplu.

 Vom începe cu dobânda simplă. 

Să presupunem că investești 10.000 de lei pentru o perioadă de 30 de ani și obții o dobândă anuală de 8%. Asta înseamnă că la finalul primului an, ai câștigat 800 de lei pe care îi retragi și îi pui într-un cont separat de economii. În al doilea an, câștigi încă 800 de lei sub formă de dobândă pe care din nou îi retragi și îi pui în același cont de economii. Și faci la fel în anul 3, în anul 4 și tot așa până în anul 30.

Acum, haide să vedem cum s-ar comporta aceeași investiție dacă te folosești de puterea dobânzii compuse. În primul an ai câștiga 800 de lei exact ca și în cazul în care ar fi fost aplicată dobânda simplă. De data aceasta însă, nu retragi banii ci îi lași în același cont. Din acest moment, lucrurile încep să se diferențieze.

În al doilea an, dobânda de 8% nu va fi calculată doar la investiția inițială de 10.000 de lei ci la noua sumă care se află acum în cont și anume 10.800 de lei. Astfel, în cel de-al doilea an dobânda pe care o vei încasa va fi 864 lei. Aceasta este formată din cei 800 de lei care sunt dobânda aferentă investiției inițiale de 10.000 lei și din 64 de lei care reprezintă 8% din dobânda câștigată în primul an de 800 de lei. Și din nou lași suma în același cont.

În cel de-al treilea an, dobânda de 8% va fi calculată la suma aflată în prezent în cont și anume 11.664 de lei. Astfel, în cel de-al treilea an vei obține o dobândă de 933 de lei. Și lucrurile continuă așa până în anul 30. 

La finalul perioadei de 30 de ani lucrurile vor arăta în felul următor. 

În scenariul în care folosim dobânda simplă, după 30 de ani cei 10.000 de lei se vor transforma în 34.000 de lei. Vei câștiga 24.000 de lei din dobânzi.

În schimb, folosind puterea dobânzii compuse, aceștia s-ar transforma în 100.627 de lei. Și ai câștiga o dobândă de 90.627 de lei. Investiția inițială de 10.000 de lei va crește de 10 ori, iar față de scenariul în care folosești doar dobânda simplă vei avea un câștig de aproximativ 3,5 ori mai mare.

Aceasta este diferența dintre dobânda simplă și dobânda compusă.

Știu că este un concept mai greu de înțeles dar reține ideea de bază și anume că obții „dobândă la dobândă”. Lucrul acesta le permite banilor să crească exponențial nu doar liniar.

Dobânda Compusă are nevoie de timp

Un alt lucru foarte important pe care trebuie să-l înțelegi legat de dobânda compusă este că ea are nevoie de timp pentru a-și arăta întregul potențial. Dacă te uiți la un grafic care prezintă o funcție exponențială ai să vezi că începe să urce destul de încet, dar cu cât trece mai mult timp, cu atât creșterea este mai puternică. Asta pentru că acele sume mici pe care le obții la început din „dobândă la dobândă” devin din ce în ce mai importante cu trecerea timpului. 

Ca să poți vizualiza acest concept mai bine, imaginează-ți cum construiești corpul unui om de zăpadă. Iei un mic bulgăre în mână și îl rostogolești prin zăpadă. Iar cu cât iei mai multă zăpadă, cu atât bulgărele devine mai mare. Același lucru se întâmplă și când te folosești de puterea dobânzii compuse, doar că în loc de zăpadă folosești bani.

Cu alte cuvinte, pentru a profita de beneficiile pe care ți le oferă dobânda compusă, trebuie să ai răbdare și trebuie să folosești o strategie pe termen lung. Asta pentru că marea majoritate a beneficiilor apar după 10, 20 sau 30 de ani. Acesta este motivul pentru care persoanele care au răbdare și înțeleg cum funcționează dobânda compusă ajung să acumuleze o avere.

De aceea este recomandat să începi să investești cât mai repede astfel încât banii tăi să aibă parte de o perioadă cât mai îndelungată în care să crească.

Cum profiți de Dobânda compusă?

Există mai multe modalități de beneficia de efectele pozitive al dobânzii compuse. Unele sunt mai potrivite, în timp ce altele sunt de-a dreptul jalnice. Iar pentru a exemplifica acest lucru vom calcula de cât timp ai nevoie pentru a-ți dubla banii în funcție de varianta aleasă.  Și în continuare îți voi prezenta un exemplu din fiecare.

Vom începe cu varianta mai puțin profitabilă: depozitele bancare. Foarte mulți români își păstrează banii economisiți în depozite bancare. Un articol de acum câteva luni din Ziarul Financiar menționa că peste 35.000 de Români au depozite de peste 100.000 de euro în bancă. Problema este că dobânda la depozite bancare este în medie undeva la 2%.

Pornind de la exemplul anterior de 10.000 de lei, dacă această sumă ar fi plasată într-un depozit bancar cu dobânda de 2%/an, aceasta s-ar dubla în 36 de ani. Cam mult timp pentru ca la final să obții doar 20.000 de lei.

În schimb dacă am investi aceeași sumă de bani în acțiuni și am presupune un randament anual de 10%, ceea ce este foarte realizabil în acest moment, banii s-ar dubla în aproximativ 7 ani și 3 luni. Mult mai bine decât în scenariul anterior.

Cuvinte de încheiere

Ceea ce vreau să-ți transmit este că, pentru a beneficia de întreaga forță a dobânzii compuse trebuie să investești. Indiferent dacă îți plasezi banii în acțiuni, fonduri mutuale, obligațiuni corporative, proprietăți imobiliare sau altceva, dacă lași banii să muncească în favoarea ta și profiți de avantajele pe care ți le oferă dobânda compusă, în timp, averea ta va crește substanțial.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre cum să economisești bani și să investești pentru a beneficia de dobânda compusă, apasă pe acest link și abonează-te la canalul meu de YouTube. Vei găsi acolo o mulțime de informații despre subiectul investițiilor.

Dacă ți-a plăcut acest articol, apasă pe butonul de Like, și arată-l unui prieten printr-un simplu Share. De asemenea, lasă-mi un comentariu în secțiunea de mai jos și spune-mi ce alte subiecte legate de finanțele personale ai vrea să abordez.

Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Cu prietenie,
Ovidiu

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.