Probabil îți pui în acest moment întrebarea ce înseamnă, Liniștea Financiară? Pentru fiecare persoană, răspunsul la această întrebare este diferit.  Pentru mine reprezintă starea pe care o atingi atunci când…

Probabil îți pui în acest moment întrebarea ce înseamnă, Liniștea Financiară?

Pentru fiecare persoană, răspunsul la această întrebare este diferit. 

Pentru mine reprezintă starea pe care o atingi atunci când sunt împlinite 3 condiții:

  1. În primul rând, nu mai ai datorii.
  2. În al doilea rând, veniturile pe care le obții îți permit să ai un stil de viață de care ești mulțumit și să acoperi majoritatea cheltuielilor neprevăzute.
  3. În al treilea rând, ai un Portofoliu de Investiții care îți aduce venituri atunci când te vei retrage din activitate.

În articolul de astăzi mi-am propus să-ți prezint care sunt cele 10 reguli pe care eu cred că trebuie să le respecți pentru a atinge Liniștea Financiară.

Dar, înainte să începem, vreau doar să-ți spun că poți să urmărești varianta video a acestui articol, dacă apeși pe link-ul de mai jos.

1. Cheltuiește mai puțin decât câștigi

Pentru mine, aceasta este cea mai importantă regulă.

Dacă vrei să atingi Liniștea Financiară trebuie să te obișnuiești să trăiești cu mai puțini bani față de cât câștigi în mod normal.

Dacă la finalul fiecărei luni rămâi pe 0 sau intri în descoperirea de cont, nu vei reuși niciodată să atingi această stare.

2. Investește minim 10% din venit

A doua regulă este strâns legată de prima.

O parte din banii pe care îi câștigi lună de lună trebuie să fie direcționați către investiții.

Scopul acestora este să te ajute să-ți construiești un Portofoliu de Investiții care să-ți finanțeze stilul de viață atunci când te vei retrage din activitate.

Acest procent recomandat de 10% nu este bătut în cuie. Dacă veniturile îți permit, poți să-l depășești.

3. Ferește-te de datorii

Există un citat din Biblie care sună în felul următor: „Cel ce ia cu împrumut este robul celui ce-i dă cu împrumut”.

Dacă vrei să fii Liniștit din punct de vedere Financiar trebuie să faci tot ce îți stă în putință să te ferești de datorii.

Pe deoparte, asta înseamnă să eviți să te îndatorezi dacă nu este necesar.

Nu este necesar să-ți cumperi pe credit un telefon sau un laptop nou. Poți foarte ușor să strângi bani pentru el și să-l cumperi cu banii jos.

Iar dacă ai făcut datorii, fă-ți un plan și ține-te de el ca să le elimini din viața. Vei respira mult mai ușor atunci când nu vei mai fi legat cu lanțuri de creditori.

4. Nu garanta pentru datoriile altora

Chiar dacă ți se pare că faci un bine, dacă girezi pentru datoriile altora, adevărul este că faci mai mult rău.

Motivul principal pentru care o bancă cere un girant este faptul că nu are încredere că persoana creditată va putea să ramburseze creditul.

În felul acesta ea se asigură că își va primii banii indiferent de ce se întâmplă cu persoana pe care o împrumută.

Dacă vrei să fii Liniștit din punct de vedere Financiar, nu lua asupra ta datorii inutile. Mai ales dacă abia ai reușit să scapi de ale tale.

Ca bonus, relația dintre tine și persoana girată nu va avea de suferit.

5. Folosește o parte din bani pentru donații

Dacă vrei să simți că faci o schimbare în lume, folosește o parte din banii tăi pentru donații.

Indiferent cât de mult sau puțin ai posibilitatea să donezi, această acțiune va trezi în interiorul tău un sentiment deosebit.

În primul rând, te va învăța să fii recunoscător pentru ce ai.

Chiar dacă nu ești milionar, încă, atunci când ajuți pe cineva care are mai puțin decât tine, realizezi ce norocos ești pentru că nu ești în situația lor.

În al doilea rând, prin donații regulate vei hrăni partea ta spirituală și vei înțelege că banii pot fi folosiți pentru a face lucruri bune.

6. Bucură-te de bani

O parte din banii pe care îi câștigi trebuie să fie folosiți pentru distracții. E în regulă să faci asta.

Dacă vrei să atingi Liniștea Financiară evită să-ți auto-induci lipsuri în viață.

Dacă te privezi de orice plăcere și te vei concentra doar pe economii și investiții, vei ajunge să urăști banii.

Vei pierde din vedere faptul că ei nu sunt decât o unealtă și că tu le spui ce să facă.

Ca să nu ajungi în această situație, în fiecare lună, alocă un procent din venituri pentru a cumpăra sau a face lucruri care te relaxează și te fac să te simți bine.

Recomandat ar fi ca această sumă să fie egală cu cea dedicată investițiilor.

7. Nu împrumuta bani familiei sau prietenilor

Dacă vrei să păstrezi relațiile amiabile cu persoanele apropiate din viața ta, nu le împrumuta bani.

Ții minte ce am zis mai devreme că „cel ce ia cu împrumut este robul celui care l-a împrumutat”?

Oricum ai întoarce-o și privi-o, atunci când dai bani unei persoane creezi o relație de subordonare.

Fă acest lucru în mod constant și o să observi că atunci când vă întâlniți atmosfera e mai ciudată.

Vei deveni mai critic dacă vezi că prietenul tău a mers în vacanță în timp ce ție îți datorează bani. Iar tu te vei simți stingherit să suni să întrebi când îți recuperezi banii.

Dacă vrei cu adevărat să ajuți cu bani un prieten sau un membru al familiei, oferă-le acei bani cadou și nu te aștepta să-i primești înapoi.

8. Nu te mai compara cu vecinul

Asta este o regulă mare. Mai ales în societatea de azi când toată lumea postează pe rețelele de socializare cât de minunată e viața lor.

Știu că este o regulă dificilă de urmat pentru că și eu am căzut în această capcană.

Au fost momente când mi-am dorit ce aveau alții sau voiam să mă laud cu ceva și mai bun.

Dar dacă vrei să atingi Liniștea Financiară trebuie să eviți în mod activ să te compari cu vecinul.

Nu contează că el își schimbă mașina o dată la 3 luni, pe când tu o schimbi o dată la 5 ani. Nu contează că el se laudă că are cel mai nou model de telefon, pe când al tău e din gama medie și are 3 ani.

Trebuie să înțelegi următorul lucru: lucrurile pe care le deții sau pe care le faci trebuie să-ți aducă ție satisfacție.

Atunci când vrei să-ți cumperi ceva sau să faci un anumit lucru, trebuie să fie pentru că obții TU un beneficiu, nu ca să te invidieze alții.

Așadar lasă capra vecinului să trăiască liniștită, iar tu ai grijă de ce se întâmplă în curtea ta.

9. Fii cumpătat

Dacă vrei să atingi Liniștea Financiară trebuie să fii un om cumpătat. Și aici mă refer mai mult la bunurile materiale dar poate fi aplicat și către experiențe.

Ideea de bază este că poți fi fericit fără să ai tot ce există în lumea asta.

Poți să fii fericit chiar dacă nu ai 10 perechi de pantofi sau chiar dacă nu ți-ai schimbat în fiecare an telefonul.

Poți să fii fericit chiar dacă nu ai mâncat la fiecare restaurant existent în orașul tău și chiar dacă nu ai vizitat fiecare colț de pe pământ.

Odată ce ai înțeles acest lucru și ai sădit acest sentiment de mulțumire în sufletul tău, vei putea să-ți gestionezi mai bine banii.

Mai mult, cel mai probabil vei reuși să faci mai multe lucruri fără să fii mereu pe fugă.

10. Încheie polițele de asigurare potrivite

Această regulă nu este chiar atât de evidentă dar este importantă dacă îți dorești să fii Liniștit din punct de vedere Financiar.

Asigurările potrivite te ajută să te protejezi pe tine și familia ta în fața evenimentelor neprevăzute majore: accidente, calamități, decese, etc.

Pentru toate celelalte există Fondul de Urgență.

Oamenii care vor să atingă Liniștea Financiară înțeleg că astfel de evenimente pot apărea oricând și se pregătesc pentru ele.

Cuvinte de încheiere

Acestea sunt, după părerea mea, 10 reguli pe care dacă le respecți, îți vei îmbunătăți în mod semnificativ situația financiară.

Respectând aceste reguli, în timp, vei ajunge în punctul în care vei putea declara: am atins Liniștea Financiară.

Dacă tu ai și alte reguli pe care le respecți și care te ajută să-ți gestionezi bine banii, mi-ar plăcea să știu care sunt acestea. De aceea, te invit să le scrii în secțiunea de comentarii de mai jos.

Dacă ți-a plăcut acest articol, apasă pe butonul de Like, și arată-l unui prieten printr-un simplu Share.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Cu prietenie,
Ovidiu

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.