În articolul de astăzi vreau să-ți prezint care sunt, în viziunea mea, etapele pe care trebuie să le parcurgi pentru a putea investi în Fonduri Mutuale. Dar, înainte să începem,…

În articolul de astăzi vreau să-ți prezint care sunt, în viziunea mea, etapele pe care trebuie să le parcurgi pentru a putea investi în Fonduri Mutuale.

Dar, înainte să începem, vreau doar să-ți spun că poți să urmărești varianta video a acestui articol, dacă apeși pe link-ul de mai jos.

Ce sunt Fondurile Mutuale?

Aș vrea să începem cu o scurtă definiție a Fondurilor Mutuale.

Un Fond Mutual reprezintă un tip de investiție în care îți pui banii la comun alături de alte persoane. Acei bani sunt investiți de către un Administrator de Fond în diferite active cum sunt acțiunile, obligațiunile sau proprietățile imobiliare cu scopul de a obține profit.

În acest articol, nu voi intra în mai multe detalii. Dacă vrei să afli mai multe informații despre ce reprezintă un Fond Mutual, apasă pe acest link și citește articolul în care vorbesc explic ce sunt acestea.

Acum haide să vedem cum anume investești într-un Fond Mutual.

1. Stabilește-ți alocarea portofoliului

Primul lucru pe care trebuie să-l stabilești este alocarea portofoliului. Acest lucru presupune să-ți setezi încă de la început ce procent din portofoliu vrei să fie investit în Fonduri de Acțiuni și ce procent vrei să investești în Fonduri de Obligațiuni.

Eu NU recomand investiția în Fonduri de Mărfuri, cum sunt cele care investesc în aur sau petrol. Iar pentru simplificare, eu includ Fondurile de Imobiliare (cunoscute și ca REIT-uri) tot în categoria Fondurilor de Acțiuni.

Există numeroase alocări din care poți să o alegi pe cea care este cea mai potrivită pentru tine. Poți opta să investești 100% în Fonduri de Acțiuni, 90% în Fonduri de Acțiuni și 10% în Fonduri de Obligațiuni, 80% în Fonduri de Acțiuni și 20% în Fonduri de Obligațiuni sau alte variante.

Recomandarea mea ar fi să nu depășești 20% în Fonduri de Obligațiuni dacă orizontul de tip pentru investiții este de minim 15 ani.

2. Stabilește-ți bugetul de investiții

Un alt lucru important pe care trebuie să-l stabilești este ce procent din venitul lunar va fi alocat pentru investiții.

Recomandarea mea ar fi să începi cu minim 10%, dar dacă venitul îți permite poți să optezi pentru un procent mai mare.

Fondurile Mutuale sunt potrivite pentru investițiile pe termen lung. De aceea, atunci când stabilești ce sumă vei investi lunar gândește-te că vei lăsa acei bani în pace să lucreze minim 10 ani.

3. Identifică Fondurile Mutuale în care vrei să investești

Odată ce ai trecut de primii doi pași, a venit momentul să faci niște muncă de cercetare. Aceasta este etapa în care trebuie să identifici Fondurile Mutuale în care dorești să investești.

Îți recomand să începi prin a intra pe site-ul Asociației Administratorilor de Fonduri din România (AAF).

Acolo vei găsi lista cu toate fondurile deschise de investiții autorizate să funcționeze în România.

În tabelul cu Fondurile Mutuale vei găsi și numele administratorului fondului. O simplă căutare pe Google a numelui administratorului te va duce către pagina sa de prezentare unde vei găsi numele tuturor fondurile pe care aceștia le administrează.

Dacă vrei să investești în Fonduri Tranzacționate la Bursă, cunoscute sub denumirea de ETF-uri, va trebui să apelezi la serviciile unui Broker.

Fiecare Broker îți pune la dispoziție o listă cu ETF-uri pe care le poți cumpăra prin intermediul lor. Vei găsi oferta lor pe site-ul de prezentare.

Am pus mai jos link-urile către ETF-urile oferite de diferiți brokeri ca să vezi mai exact la ce mă refer.

XTB: https://www.xtb.com/ro/tranzactionare-etf

Trading 212: https://www.trading212.com/ro/trading-instruments/invest

Pentru a afla dacă un anumit Fond este potrivit pentru tine, îți recomand să citești următoarele documente.

  1. Începe cu documentul care conține Informații Cheie pentru Investitori. În el vei găsi un rezumat al strategiei de investiții, informații despre nivelul comisioanelor de administrare și randamentul ultimilor ani. Spre exemplu, dacă vrei să investești în Fonduri Mutuale de tip Indice, citind acest document vei afla foarte repede dacă fondul este gestionat activ sau pasiv.
  2. Al doilea document pe care poți să-l citești dacă vrei să afli mai multe informații despre un anumit fond este Prospectul. Acesta este un document mai stufos care trece ușor de 30 de pagini și conține toate informațiile juridice și financiare ce țin de un anumit fond.

Aceste două documente sunt, după părerea mea, cele mai importante. Însă, dacă dorești și mai multe detalii, poți citi și rapoartele emise de administratorul fondului.

Pe baza alocării pe care ai stabilit-o în prima etapă și bugetului de investiții lunar, îți recomand să-ți construiești un portofoliu care să conțină 3-4 fonduri mutuale.

Cu 3-4 fonduri mutuale poți să ai un portofoliu diversificat care acoperă atât acțiuni cât și obligațiuni, atât din România cât și internaționale.

4. Începe să investești

Iată că a sosit și momentul în care să investești efectiv. Pașii pe care trebuie să-i urmezi diferă în funcție de tipul de fond în care vei investi: Fond Mutual tradițional sau ETF. Dar nu-ți fă griji pentru că în continuare îți voi prezenta ambele variante.

Vom începe cu Fondul Mutual tradițional.

Procedura de achiziționare a unităților de fond este explicată în detaliu pe site-ul de prezentare a fiecărui Administrator de Fond. Pe scurt aceasta arată în felul următor.

În primul rând, contactezi administratorul fondului și îl anunți că ești interesat să cumperi unități în unul din fondurile pe care acesta le gestionează.

Pentru a deveni investitor în acel fond, vei semna un contract de adeziune prin care declari că vrei să cumperi un număr de unități în acel fond.

Odată ce ai făcut asta, următorul pas va fi să virezi banii în contul colector al fondului.

Dacă investești prin intermediul unei bănci care este distribuitor autorizat, cel mai probabil va trebui să-ți deschizi un cont curent la acea bancă.

De exemplu, dacă vrei să investești într-un fond administrat de BT Asset Management, va trebui să-ți deschizi un cont curent la Banca Transilvania ca să poți face plata către contul colector al fondului.

Această acțiune nu este un lucru rău deoarece în felul acesta vei elimina din ecuație comisioanele interbancare.

După ce banii au fost virați, în ziua următoare aceștia se vor transforma în unități de fond și tu tocmai ai devenit proprietar asupra unei părți din portofoliul fondului.

Felicitări!

Dacă vrei să investești într-un ETF, procedura este puțin diferită.

În primul rând va trebui să-ți deschizi un cont la un broker. Ca să faci acest lucru, va trebui să completezi o cerere de deschidere a contului și să treci prin procedura de cunoaștere a clientului. Odată ce ai finalizat acest proces, vei primi acces la contul tău de investitor.

Următorul pas va fi să depui bani în contul tău de tranzacționare. Vei găsi instrucțiuni despre cum poți să faci acest lucru pe site-ul de prezentare a broker-ului. Și în acest caz este recomandat să-ți deschizi un cont curent la aceeași bancă ca și broker-ul pentru a elimina posibilele comisioane interbancare.

Odată ce banii au ajuns în contul tău, tot ce trebuie să faci este să lansezi ordinul de cumpărare.

Pe scurt, procesul arată în felul următor:

  1. identifici simbolul ETF-ului pe care vrei să-l cumperi;
  2. setezi prețul de cumpărare; 
  3. lansezi ordinul;

Dacă întâmpini dificultăți sau nu ai mai plasat niciodată un ordin de cumpărare în piață, îți recomand să contactezi serviciul de relații cu clienții și să îi rogi să te îndrume.

5. Continuă să investești

Acum că ai făcut prima achiziție, continuă să investești în mod regulat.

Investițiile în Fonduri Mutuale nu sunt o modalitate de îmbogățire rapidă. Dar sunt una dintre cele mai bune alternative pentru construirea în timp a averii.

La ETF-uri este mai simplu deoarece totul se face online prin intermediul platformei puse la dispoziție de broker. Tot ce ai de făcut este să depui bani în cont și să deschizi ordinul de cumpărare pentru următoarea achiziție.

Când vine vorba de Fondurile Mutuale tradiționale achizițiile ulterioare depind de procedurile fiecărei societăți de administrare.

Unele îți permit ca după ce ai semnat contractul de adeziune și ai făcut prima achiziție, să poți achiziționa prin intermediul unei platforme online. Alții s-ar putea să-ți ceară să te deplasezi în continuare la sediul lor și să semnezi pentru fiecare achiziție. Detalii despre acest lucru găsești pe paginile de prezentare.

Cuvinte de încheiere

Mie îmi place să investesc în fonduri mutuale deoarece sunt ușor de înțeles, îți oferă diversificare la un preț redus și sunt accesibile permițându-ți să investești și cu sume mai mici. Din acest motiv, dacă vrei să pui banii să lucreze pentru tine în timp ce tu îți trăiești viața mi se par una dintre cele mai potrivite opțiuni.

Acestea sunt în viziunea mea, etapele pe care trebuie să le urmezi pentru a investi într-un Fond Mutual. Tot ce îți mai rămâne este să te apuci de treabă.

Dacă ți-a plăcut acest articol, apasă pe butonul de Like, și arată-l unui prieten printr-un simplu Share.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Cu prietenie,
Ovidiu


Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.