Cum te-ai simți dacă de luna viitoare ar trebui să te descurci cu doar 40% din banii pe care îi câștigi în prezent. Dacă vrei să eviți o astfel de…

Cum te-ai simți dacă de luna viitoare ar trebui să te descurci cu doar 40% din banii pe care îi câștigi în prezent.

Dacă vrei să eviți o astfel de situație în viața ta, îți recomand să citești acest articol până la final.

Dar, înainte să începem, vreau doar să-ți spun că poți să urmărești varianta video a acestui articol, dacă apeși pe link-ul de mai jos.

Imaginează-ți următorul scenariu

Ai împlinit vârsta legală de pensionare și tocmai te-ai retras din activitate după o carieră lungă și frumoasă. Ți-ai luat adio de la colegii de lucru și de acum înainte nu mai trebuie să mergi la serviciu.

Ți-ai petrecut ultimii 35 – 40 de ani din viață muncind iar acum a venit momentul să te relaxezi și să te bucuri de timpul liber pe care îl ai.

Astăzi e ziua în care intră pensia. Te loghezi în platforma de internet banking să vezi dacă ți-au fost virați banii și te blochezi. Pensia ta e mult mai mică decât era salariul tău. Acum ai primit în cont aproximativ 40% față de suma care îți era virată de obicei.

Iar aceștia sunt singurii bani pe care îi ca să trăiești până luna viitoare.

Înfricoșător scenariu, nu-i așa?

Ei bine, acesta este realitatea cu care se vor confrunta cel mai probabil majoritatea românilor care se bazează pe Stat să aibă grijă de ei după ce ating vârsta de pensionării.

Nu mă crezi?

În articolul de astăzi vreau să-ți arăt ce am descoperit analizând datele statistice și studiile efectuate pe subiectul pensionării.

Corelația dintre salariul mediu și pensia medie

Sistemul public de pensii se bazează pe solidaritatea dintre generații. Asta înseamnă că angajații actuali asigură veniturile celor care sunt acum pensionari.

Din acest motiv, am început prin a verifica dacă există o corelație între nivelul salariului mediu net pe economie și nivelul pensiei medii.

Ca să fac acest lucru, am mers pe site-ul Institutului Național de Statistică și am descărcat rapoartele statistice cu privire la nivelul pensiei medii și a salariului mediu NET în anul 2018. Apoi am centralizat datele din aceste rapoarte într-un fișier Excel.

Într-o coloană am notat valoarea pensiei medii aferente anului 2018 pentru fiecare județ. Iar în altă coloană am trecut valoarea salariului mediu NET aferent lunii decembrie 2018 pentru fiecare județ.

Apoi am calculat ce procent reprezintă pensia medie din salariul mediu NET pe economie. În majoritatea județelor, aceasta se învârtea în jurul valorii de 40%.

Mai exact, datele pentru anul 2018 arată că pensia medie la nivel național reprezenta aproximativ 42% din valoarea salariului mediu net pe economie.

Aceste cifre sunt îngrijorătoare dar am vrut să văd ce rezultate obțin dacă folosesc și o altă abordare. Așa că am căutat încă un mod de a calcula la ce pensie se poate aștepta o persoană care în prezent câștigă salariul mediu pe economie.

La ce pensie de poți aștepta în funcție de salariu

Pentru a afla acest lucru am decis să folosesc un calculator online care estimează la ce pensie te poți aștepta în funcție de venit.

Mai întâi am mers pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice ca să văd care este vârsta legală de pensionare în funcție de anul nașterii.

Apoi, am mers pe site-ul expertulbanilor.ro și am folosit calculatorul lor pentru a estima ce la ce pensie te poți aștepta în momentul retragerii din activitate.

Acesta nu este un calculator oficial pus la dispoziție de Casa Națională de Pensii Publice așa că cifrele obținute nu sunt bătute în cuie dar ne ajută să ne facem o idee.

Pentru acest exercițiu am folosit următoarele presupuneri:

  • Ca salariu BRUT am folosit 5.091 RON. Conform INS, aceasta a fost valoarea salariului mediu BRUT în luna iulie 2019.
  • În câmpul ani până la pensionare am trecut 36.
  • La final, am setat că plătesc contribuții la pensia privată obligatorie.

Am eliminat presupunerile legate de inflație și de creșterile salariale pentru că sunt două variabile greu de anticipat.

Conform acestui calculator, dacă ai câștiga un salariu BRUT de 5.091 RON, care în prezent îți asigură un salariu NET de 3.119 RON, după încă 36 de ani de muncă ai obține o pensie de 1.248 RON.

Asta înseamnă că dacă la vârsta pensionării vei câștiga 3.119 RON, cuponul de pensie din prima lună va fi de 1.248 RON. Cu alte cuvinte va trebui să trăiești cu doar 40% din sumele pe care le câștigai până atunci.

Ce spun studiile de specialitate

În timp ce făceam cercetarea pentru acest articol am dat și peste un studiu efectuat de firma de consultanță KPMG în anul 2018.

Rezultatele acestuia arată că pentru un român care se va pensiona în anul 2048, Pilonul I poate să asigure o rată de înlocuire a venitului de numai 37%, comparativ cu un nivel recomandat de 70%.

Ce înseamna asta? Înseamnă că pensia de la Stat va înlocui sub 40% din venitul obținut înainte de pensionare.

Care sunt concluziile acestei cercetări?

Cam așa arată situația dacă te bazezi doar pe Stat, care e faimos pentru cât de bine gestionează banii, să aibă grijă de tine după ce te retragi din activitate.

După părerea mea, e deprimant și sumbru. Și din acest motiv am creat acest material.

Vreau să fie un semnal de alarmă și să înțelegi că problema pensiei personale nu poate fi evitată la nesfârșit. E momentul să te trezești la realitate și să privești lucrurile în mod obiectiv!

Partea bună este că lucrurile nu trebuie să stea așa și poți să eviți acest scenariu.

Cum poți face lucrurile diferit

Am spus-o de nenumărate ori și o să o repet: PENSIA ESTE TOT RESPONSABILITATEA NOASTRĂ.

Nu putem să ne bazăm pe niște necunoscuți să aibă grijă de noi atunci când ne vom retrage din activitate.

Iar una dintre cele mai bune opțiuni pe care le avem pentru a ne asigura că nu vom ajunge în situația prezentată mai devreme sunt INVESTIȚIILE. Un plan de investiții bine pus la punct te poate aduce în situația în care să nu-ți mai pese dacă primești pensie de la stat sau nu.

Fie că investești în acțiuni individuale, fonduri mutuale, proprietăți imobiliare sau orice altceva, banii acumulați într-un Portofoliu de Investiții în 25, 30 de ani îți vor asigura o pensie care poate echivala sau chiar depăși salariul pe care îl încasai înainte de a te retrage din activitate. Iar banii primiți de la Stat nu vor fi decât un bonus pe care să-l folosești cum te taie capul.

Cum poți începe?

Îți recomand să faci următorii doi pași.

În primul rând, începe să te educi despre ce înseamnă investițiile. Pe canalul meu de YouTube vei găsi diferite videoclipuri în care intru în detalii despre ce înseamnă să investești și cum poți să începi această activitate. Apasă pe acest link și urmărește videoclipurile în care abordez subiectul investițiilor.

În al doilea rând, începând cu salariul următor, pune minim 10% într-un cont de economii desemnat special pentru investiții.

Obișnuiește-te să trăiești cu mai puțin decât câștigi și folosește acei bani pentru a investi în viitorul tău și al familiei tale.

Cuvinte de încheiere

Sistemul de pensii publice nu mai funcționează. Nu știu dacă a funcționat vreodată, dar cu siguranță nu mai este potrivit pentru economia modernă.

Există prea mulți oameni care îți leagă speranța de Guvern ca să-i ajute la pensionare să supraviețuiască de la lună la lună.

Nu te transforma în unul din ei!

Dacă ți-a plăcut acest articol, apasă pe butonul de Like, și arată-l unui prieten printr-un simplu Share.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Cu prietenie,
Ovidiu

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.