Acum câteva săptămâni, am fost întrebat în cadrul unui interviu: „Care sunt cele mai importante reguli pe care trebuie să le urmăm pentru a găsi un echilibru financiar între venituri…

Acum câteva săptămâni, am fost întrebat în cadrul unui interviu: „Care sunt cele mai importante reguli pe care trebuie să le urmăm pentru a găsi un echilibru financiar între venituri și cheltuieli?”. Mi s-a părut o întrebare extrem de bună și din acest motiv am decis ca în articolul de astăzi să dezvolt acest subiect.

În cadrul interviului am menționat trei reguli pe care dacă le urmezi și le aplici poți să obții o situație financiară bună. Indiferent de venitul lunar sau de vârstă pe care o ai, părerea mea este că dacă îți planifici deciziile financiare în funcție de aceste 3 reguli vei avea doar de câștigat deoarece îți va fi mult mai ușor să-ți atingi obiectivele financiare.

Așadar, haide să vedem care sunt aceste 3 reguli.

Regula nr. 1: Nu cheltui mai mult decât câștigi

Această primă regulă ar trebui aplicată de orice persoană, indiferent de venitul pe care îl obține. Dacă reușești să îți ții cheltuielile sub control și să te încadrezi în venitul pe care îl câștigi, ești pe drumul cel bun. În plus, dacă reușești să și economisești un procent din tot ce câștigi, situația ta financiară nu are cum să meargă decât în sus.

Această regulă este ușor de încălcat atunci când te compari cu cei din jur și încerci să le imiți stilul de viață. Ca să nu cazi în această capcană, trebuie să înțelegi care îți sunt limitele. Există un proverb care spune: „Nu te întinde mai mult decât ți-e plapuma” și e foarte potrivit în acest caz. Trebuie să recunoști că venitul tău îți permite să faci anumite lucruri și că nu ai nici un beneficiu dacă treci peste buget. Vei obține o doză de satisfacție pe termen scurt, dar o bătaie de cap pe termen lung.

De exemplu, dacă tu câștigi 2.000 de lei nu poți să faci aceleași lucruri pe care le face cineva care câștigă 4.000 de lei. Este imposibil din punct de vedere matematic. Și să apelezi la credite pentru a încerca să-i imiți pe alții care câștigă mai mult este o idee proastă. Mai degrabă, concentrează-te pe a-ți crește veniturile astfel încât să-ți permită să faci mai multe.

Un alt lucru care te ademenește să încălci acestă regulă este faptul că ești bombardat cu reclame și tentații la orice colț. Reduceri de preț, oferte unice, lichidări de stoc, Black Friday și multe altele. Este foarte ușor să fii atras de o astfel de ofertă și să faci una sau mai multe cumpărături impulsive. În acest caz, există posibilitatea ca o astfel de cumpărătură să-ți destabilizeze bugetul.

Dacă reușești să te ții departe de ele și să te încadrezi în bugetul pe care ți l-ai setat, nu vei avea o problemă în a respecta această regulă. Ca să eviți cumpărăturile impulsive, oferă-ți 24 sau 48 de ore din momentul în care ai văzut produsul și ai fost tentat să-l cumperi, până când faci achiziția. Noaptea este un sfetnic bun și s-ar putea să-ți dai seama că nu ai cu adevărat nevoie de acel lucru. Dacă se dovedește a fi ceva important, planifică acea cheltuială și începe să strângi bani pentru acea achiziție.

Regula nr. 2: Ferește-te de datorii.

Dat fiind istoricul meu cu datoriile, această regulă este una evidentă. Nu-ți cumpăra lucruri pe datorie deoarece vei ajunge să plătești mai mult decât merită. Indiferent dacă vorbim de mașini, electronice și electrocasnice sau vacanțe evită să apelezi la credite pentru a le plăti.

Atunci când vorbim de bunuri materiale, motivul principal este faptul că vei plăti mai mult pentru lucruri a căror valoarea scade în mod constant. Fie că vorbim de mașini, telefoane, televizoare sau frigidere. Valoarea acestor bunuri scade imediat ce au început să fie folosite. În același timp, datorită dobânzii ce vine la pachet cu creditul pe care l-ai folosit pentru a le cumpăra, vei plăti mai mult pentru ele.

Dacă vorbim de vacanțe, situația este similară. Să presupunem că apelezi la un credit pentru a-ți plăti concediul. Acesta durează o săptămână, două, trei sau o lună. Oricât ar fi de lung, la un moment dat se sfârșește. În schimb, ratele pe care le-ai făcut pentru a-l plăti vor rămâne cu tine pentru încă un an. Iar acest stres, de a plăti ratele, taie din farmecul concediului. Acesta este cazul optimist. Imaginează-ți cum te-ai simți dacă pe lângă faptul că l-ai plătit cu un credit, s-ar dovedi a fi și o vacanță nereușită.

Ca să repecți această regulă, economisește bani în avans pentru orice vrei să-ți cumperi. Ca să-ți fie mai ușor, imaginează-ți că plătești un avans către următoarea ta achiziție iar bunul sau serviciul va fi livrat la finalizare. Schimbă puțin perspectiva și garantat vei reuși să te bucuri mai mult de ea.

Regula nr. 3: Investește un procent din venituri

Atunci când cheltuiești mai puțin decât câștigi, ai o anumită sumă disponibilă, lună de lună, pe care poți să o investești. Cea mai ușoară metodă de a respecta această regulă este să aplici principiul „plătește-te pe tine primul”. Mai exact, de fiecare dată când încasezi venituri, ia un anumit procent și direcționează-l către economii și investiții. Apoi, folosește diferența pentru a achita restul cheltuielilor care apar pe parcursul lunii.

Respectând această regulă, te vei asigura că o parte din veniturile tale sunt direcționate către lucruri a căror valoare crește. Acestea pot fi fonduri mutuale, acțiuni, proprietăți imobiliare sau alte instrumente care se apreciază în timp. Pe termen lung, acest obicei financiar îți va îmbunătăți semnificativ situația financiară.

Cuvinte de încheiere

Indiferent de cât câștigi în prezent, dacă respecți aceste trei reguli te vei descurca bine din punct de vedere al finanțelor personale. Încadrându-te în bugetul personal, te asiguri că nu va trebui să apelezi la credite. Evitând datoriile, vei fi liber să iei anumite decizii care par imposibile atunci când ești constrâns de rate la bănci. Investind un procent din tot ce câștigi, te asiguri că, pe termen lung, vei obține o situație financiară bună pentru tine și familia ta.

Dacă vrei să afli cum poți aplica aceste trei principii în viața ta, îți recomand să arunci un ochi peste serviciul meu de Audit și Planificare Financiară. În cadrul lui lucrăm îndeaproape pentru a crea un Plan Financiar personalizat pentru tine și familia ta, și te ajut să-l implementezi utilizând tot felul de tactici ușor de aplicat. Pentru mai multe detalii, apasă pe acest link.

Dacă ți-a plăcut articolul și crezi că ai aflat ceva folositor din el, nu ezita să-l arăți unui prieten printr-un share pe Facebook, un retweet pe Twitter sau orice alt mijloc de social media pe care îl folosești. De asemenea, spune-mi tu după ce reguli te ghidezi pentru a atinge echilibrul financiar.

Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care îl pot cumpăra banii este Liniștea Financiară.

Cu prietenie,

Ovidiu

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.