Te-ai întrebat vreodată de ce atât de mulți din agenții de pază angajați în lanțurile de supermarket-uri, hypermarket-uri sau în marile centre comerciale par a fi trecuți bine de 60…

Te-ai întrebat vreodată de ce atât de mulți din agenții de pază angajați în lanțurile de supermarket-uri, hypermarket-uri sau în marile centre comerciale par a fi trecuți bine de 60 de ani?

De fiecare dată când mă gândesc la acest subiect îmi vine în minte un domn care lucrează într-un magazin din zona în care locuiesc în prezent. Nu l-am întrebat niciodată ce vârstă are dar sunt sigur că a atins sau se apropie de vârsta de 70 de ani. Probabil a trecut de mult vârsta standard de pensionare și ar trebui să stea acasă și să se bucure de viața liniștită pe care o merită după mulți ani muncă. Ar trebui să iasă la plimbare în parc și să se uite la televizor. Să citească ziarul și să facă integrame. Sau să joace table, șah sau cărți cu prietenii. În schimb, el este angajat în continuare ca agent de pază într-un magazin.

Motivul cel mai probabil? Pensia pe care o primește nu-i permite să-și trăiască liniștit viața.

Ideea tradițională de pensionare s-a modificat

Acum câteva zile, au fost publicate rezultatele unui sondaj solicitat de către ING Bank pe tema economiilor și care a avut la bază un eșantion de 14.695 de persoane. Acesta a scos la iveală faptul că 54% dintre europeni preconizează că vor rămâne activi pe piața muncii după vârsta de pensionare. În România, 63% dintre cei intervievați au declarat acest lucru.

De asemenea, aproximativ o treime dintre respondenți au afirmat că nu știu când vor ieși la pensie în timp ce 11% consideră că vor trebui să lucreze pentru tot restul vieții.

62% dintre europeni se arată îngrijorați că nu vor avea suficienți bani după momentul pensionării. Dintre români, 43% consideră că pensiile pe care le vor primi vor fi mai mici decât contribuțiile efectuate. Unul din principalele motive de îngrijorare al respondenților îl reprezintă economiile reduse pe care le au aceștia. Doar 42% din respondenți declară că au economii mai mari de 3 salarii.

Analizând datele prezentate în sondajul ING, putem spune că noțiunea de „pensionare”, în sensul tradițional, va dispărea destul de curând. Personal, rezultatele acestui sondaj nu mă surprind. Urmărind mulți autori și multe emisiuni internaționale sunt la curent cu problemele cu care se confruntă sistemele de pensii publice din țările dezvoltate.

De exemplu, una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă SUA este valul de pensionări a celor care fac parte din generația Baby Boomers (cei născuți în perioada 1946 -1964). Datorită faptului că speranța de viață a populației crește în timp ce în țară se nasc din ce în ce mai puțin copii, SUA au o problemă serioasă în ceea ce privește sistemul public de pensii. Din ce în ce mai puțini oameni trebuie să plătească contribuții sociale către din ce în ce mai mulți pensionari.

În România situația nu este la fel de gravă, dar direcția spre care se merge este aceeași. Un studiu efectuat de KPMG arată că raportul dintre numărul de pensionari și numărul de angajați în 1990 era de 0,3. Mai exact, un angajat trebuia să susţină pensia a 0,3 pensionari. Conform INS, în trimestrul 4 din 2017, acesta raport era de 0,9. Studiul celor de la KPMG preconizează că în 2050, raportul va fi de 1,74.

Aceste cifre arată o creştere a gradului de dependenţă şi nevoia unui altfel de sistem de pensie.

Pensionarea devine tot responsabilitatea noastră

De ce ți-am prezentat rezultatele sondajului de mai sus? La fel ca majoritatea oamenilor, probabil nu vrei să ajungi să lucrezi toată viața pentru că pensia nu-ți asigură nici măcar lucrurile de bază. Probabil vrei ca după, 30, 35 sau 40 de ani de muncă să te poți trezi și să nu faci nimic. Să poți să ieși la plimbare și să pleci să-ți vizitezi familia și prietenii fără să mai ai un program fix. Să poți să petreci timp în parc cu nepoții. Și meriți să poți face acest lucru.

Nu zic că e obligatoriu să renunți cu totul la muncă. Dacă ești pasionat de ceea ce faci poți să continui mulți ani. Dar poate vrei doar să o iei mai ușor și să nu mai fie o obligație.

Din acest motiv insist atât de mult pe partea de investiții. Probabil m-ai auzit spunând că responsabilitatea de a avea o pensionare liniștită cade tot pe umerii noștri. Trebuie să planificăm din timp acea perioadă a vieții și să ne strângem o sumă de bani care să ne aparțină și pe care să o putem folosi pentru a avea un stil de viață bun și după pensionare. Nu putem să ne bazăm pe Stat să aibă grijă de noi pentru că nu știm cum va arăta viitorul.

Care este soluția?

Trebuie să începi să investești. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Ca să economisești acea sumă din care să-ți poți plăti toate cheltuielile atunci când nu vei mai lucra, va trebui să pui banii să lucreze pentru tine și să profiți de puterea capitalizării dobânzii. Odată ce ai scăpat de datorii și ți-ai creat un fond de siguranță, începe să investești. Ia un procent de minim 10% din tot ce câștigi și direcționează-l lună de lună către investiții.

Eu recomand fondurile mutuale deoarece îți permit să începi cu sume mai mici și odată ce ai făcut cercetarea inițială și ai aflat ce se potrivește cel mai bine pentru tine, e oarecum automatizat. Dar nu e obligatoriu să le folosești. Poți alege să începi o mică afacere care în timp va ajunge să aducă profituri fără să mai muncești la ea în mod activ. Poți alege să investești în acțiunile unor companii. Sau poți alege să investești în proprietăți imobiliare. Indiferent ce alegi, important este să începi.

Există două lucruri importante pe care trebuie să le faci înainte să investești mai ales dacă nu ai mai făcut asta niciodată.

  1. Alege în ce vrei să investești. La început, când nu ai experiență și probabil nici foarte mulți bani disponibili, e bine să alegi un singur instrument în care să investești. Gândește-te care dintre instrumentele menționate mai sus, sau altele, te atrage cel mai mult și ți se potrivește cel mai bine.
  2. Începe să studiezi mai mult despre instrumentul în care vrei să investești. Citește articole, cărți, urmărește canale de YouTube sau înscrie-te la un curs. Trebuie să te familiarizezi cu subiectul și să înțelegi mai bine cum funcționează înainte de a începe să investești. Nu zic că trebuie să fii expert de la început, dar trebuie să fii încrezător că înțelegi cum câștigi bani din acea investiție.

Cuvinte de încheiere

Vremurile s-au schimbat. Spre deosebire de părinții sau bunicii noștri, șansele ca noi să obținem o pensie decentă de la stat și să nu ne mai facem griji de acest lucru sunt incredibil de mici. Toate studiile făcute în ultima perioadă arată că peste 20 sau 30 de ani numărul de persoane angajate în câmpul muncii va fi mai mic decât numărul de pensionari. Însă, cu cât începem mai repede să ne pregătim de propria pensionare cu atât avem șanse mai mari să avem parte de un trai decent și după ce nu vom mai merge la lucru.

Dacă vrei să afli cum să începi să investești pentru a-ți asigura singur o pensie decentă, îți recomand să arunci un ochi peste programul meu de Investiții în ETF-uri destinat începătorilor. În cadrul lui îți prezint pașii exacți pe care trebuie să-i faci ca să-ți construiești de la zero un Portofoliu de Investiții personalizat, și cum să-l automatizezi cât mai mult astfel încât gestionarea lui să nu-ți ia mai mult de 30 de minute pe lună. Pentru mai multe detalii apasă pe acest link.

Dacă ți-a plăcut articolul și crezi că ai aflat ceva folositor din el, nu ezita să-l arăți unui prieten printr-un share pe Facebook, un retweet pe Twitter sau orice alt mijloc de social media pe care îl folosești. De asemenea, scrie-mi în secțiunea de comentarii tu ce părere ai despre subiectul pensionării în România.

Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care îl pot cumpăra banii este liniștea financiară.

Cu prietenie,

Ovidiu

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.