Monitorizarea cheltuielilor este una dintre cele mai importante activități pe care le poți face atunci când vine vorba de gestionarea banilor. Implementarea acestui obicei îți permite să știi în mod…

Monitorizarea cheltuielilor este una dintre cele mai importante activități pe care le poți face atunci când vine vorba de gestionarea banilor. Implementarea acestui obicei îți permite să știi în mod constant câți bani mai ai până la următorul salariu, pe ce s-au dus banii și dacă avansezi către obiectivele tale financiare. Primul lucru pe care l-am făcut atunci când am hotărât să învăț mai multe despre subiectul finanțelor personale a fost să țin evidența cheltuielilor pe care le făceam.

În e-mail-ul de astăzi vreau să-ți prezint platforma CashControl, o platformă web și o aplicație românească care te poate ajuta să-ți monitorizezi cheltuielile astfel încât să nu te mai întrebi: „Oare pe ce s-au dus banii luna asta?”.

Ce este CashControl?

CashControl este o platformă web de gestionare a finanțelor personale care te ajută să ții evidența banilor tăi astfel încât să știi mereu ce se întâmplă cu ei. Platforma îți permite să-ți urmărești toate cheltuielile, veniturile, facturile și împrumuturile. De asemenea, există și aplicația CashControl care îți permite să faci toate operațiunile menționate mai sus direct de pe telefon.

Prin ce se deosebește CashControl?

Marele avantaj al aplicației CashControl este faptul că este disponibilă în limba română. Există foarte multe aplicații de gestionare a finanțelor personale la nivel mondial, dar mulți români nu pot să le folosească pentru că nu înțeleg limba engleză. Ei bine, CashControl, fiind creată de o companie din Cluj-Napoca, are toate meniurile în limba română și astfel este foarte ușor de folosit.

Cum îți faci cont CashControl?

Pentru a-ți deschide un cont CashControl ai două variante.

  • Prima opțiune este direct de pe site. După ce accesezi pagina principală cashcontrol.ro apeși pe butonul Înregistrare. Din pagina care se deschide alegi tipul de abonament (eu am folosit varianta gratuită), introduci adresa de e-mail, îți creezi o parolă, iar apoi mergi la finalul paginii și apeși pe butonul Creează cont.
  • A doua variantă este direct din aplicație, iar procesul este similar. Mai întâi trebuie să descarci aplicația din Google Play sau App Store. Apoi, deschizi aplicația și te înregistrezi cu o adresă de e-mail și o parolă.

Asta e tot! Procesul e foarte simplu și durează două minute.

Pentru a scrie această recenzie am testat funcționalitățile aplicației și a platformei web în paralel. Știu că majoritatea oamenilor folosesc preponderent telefonul pentru astfel de activități, inclusiv eu. Dar pentru a putea beneficia de toate avantajele pe care ți le oferă CashControl va trebui să folosești ambele variante.

Aplicația CashControl

Voi începe prin a prezenta funcționalitățile aplicației mobile CashControl.

1. Interfață prietenoasă

Aplicația CashControl se deschide cu un Dashboard portocaliu foarte plăcut care îți oferă un sumar al tuturor tranzacțiilor tale astfel încât să știi în fiecare moment câți bani mai ai în cont. De asemenea, îți sunt afișate și bugetele pe care le-ai setat și cât de aproape ești de limita superioară.

În afara faptului că nu poți alege să afișeze rezumatul unei anumite luni ci vei vedea întotdeauna luna curentă, interfața este foarte prietenoasă. Mi-am dat seama relativ repede cum să navighez prin aplicație.

2. Meticulozitate în adăugarea tranzacțiilor

Pentru a adăuga o tranzacție în aplicație, trebuie să apeși pe butonul cu semnul „Plus”.

Următorul pas este să alegi una din cele 5 categorii disponibile:

  • Venit;
  • Cheltuială;
  • Transfer;
  • Împrumut primit;
  • Împrumut oferit;

Am testat doar primele trei tipuri de tranzacții, deoarece pentru a gestiona împrumuturile oferite și primite de la alte persoane folosesc Splitwise, o aplicație specializată pe astfel de tranzacții. Poți să citești recenzia mea pentru acea aplicație dacă apeși aici.

După ce ai ales una dintre categoriile afișate, trebuie să completezi următoarele 4 atribute ale tranzacției:

  • Pe primul rând trebuie introdusă valoarea tranzacției;
  • De pe al doilea rând selectezi categoria în care se încadrează tranzacția;
  • Din al treilea rând selectezi data tranzacției prin intermediul unui calendar;
  • În cel de-al patrulea rând trebuie introdusă descrierea tranzacției;

Aplicația îți permite și să faci o fotografie bonului sau chitanței și să o atașezi tranzacției, dar nu mi se pare o funcționalitate relevantă. Mie îmi place să păstrez lucrurile cât se poate de simple. Dacă introduci cele patru caracteristici ale tranzacțiilor pe care le-am menționat mai sus, este suficient ca să poți analiza pe ce ai cheltuit banii la finalul lunii.

Tot ce trebuie să faci după ce completezi informațiile principale este să salvezi și să treci la următoarea tranzacție.

Platforma web CashControl    

Aplicația CashControl a fost creată pentru a oferi funcționalitățile de bază ale aplicației web și în varianta pentru mobil. Din acest motiv numărul de operațiuni pe care le permite se limitează mai mult la adăugarea, editarea și ștergerea tranzacțiilor ceea ce este suficient pentru monitorizarea cheltuielilor. Dar ca să beneficiezi de toate avantajele pe care ți le oferă CashControl va trebui să te loghezi pe platforma web. De aici vei putea face următoarele operațiuni.

1. Poți să adaugi categorii și să setezi bugete lunare

La fel ca la orice platformă sau aplicație de acest gen, există două categorii principale Venituri și Cheltuieli. Însă, în cadrul lor poți adăuga grupuri și subcategorii în funcție de nevoile tale. Astfel vei putea să-ți personalizezi foarte ușor cheltuieli ca să-ți afișeze doar ceea ce te interesează pe tine. De exemplu, dacă nu ai mașină poți elimina această grupă în întregime.

Din pagina în care creezi grupuri și subcategorii poți să setezi și bugete pentru fiecare dintre ele. Această funcționalitate este foarte folositoare și la multe alte aplicații este restricționată la varianta premium. Dar CashControl îți permite să setezi bugete pentru fiecare categorie ceea ce mi se pare foarte folositor. Tot ce trebuie să faci este să stabilești câți bani din venitul tău trebuie alocați către o anumită categorie. Din momentul acela, de fiecare dată când introduci o cheltuială în aplicație care corespunde acelei categorii, bugetul se va actualiza și vei vedea cât a mai rămas disponibil până la finalul lunii.

2. Poți să-ți analizezi foarte ușor cheltuielile

Platforma CashControl îți oferă niște rapoarte foarte detaliate pe partea de Venituri și Cheltuieli. Poți să vezi pe ce categorii ai cheltuit cei mai mulți bani, care au fost cele mai mari achiziții și care au fost sursele de venit pe parcursul lunii.

În plus, graficele sunt foarte clare, ușor de citit și îți oferă o imagine de ansamblu mai bună. Este mult mai ușor să-ți analizezi tranzacțiile și să vezi dacă ai făcut excese în vreo categorie din rapoartele generate pe platforma web.

3. Accesibilă tuturor membrilor familiei

Nu în ultimul rând, prin intermediul platformei web, toți membrii familiei se pot conecta la același cont și să noteze tranzacțiile. În acest fel, responsabilitatea nu cade doar pe umerii persoanei care a instalat aplicația. E o modalitate foarte bună de a implica întreaga familie în procesul de gestionare a finanțelor.

Ce nu-mi place la aplicație

1. Nu poți să setezi venituri și cheltuieli recurente.

Ca să poți seta venituri și cheltuieli recurente trebuie să alegi versiunea Pro care este disponibilă contra cost. Astfel, deși salariul tău este același în fiecare lună sau factura de internet este identică pe tot parcursul anului, va trebui să introduci lunar în aplicație aceste tranzacții.

2. Secțiunea de facturi este prea stufoasă

Deși ca pregătire sunt contabil, această secțiune mi se pare puțin prea complexă pentru o persoană care dorește să-și monitorizeze cheltuielile. Ea poate fi utilizată pentru a înregistra tranzacțiile recurente care sunt de obicei facturi. Dar valoarea acestora trebuie confirmată manual așa că tot ai puțin de muncă cu setarea și confirmarea facturilor. Personal, pentru o aplicație de gestionare a banilor mi se pare prea complexă.

Alte aspecte

CashControl este o platformă gratuită și poate fi folosită de o singură persoană sau o familie cu ajutorul variantei pentru desktop. Există și o variantă PRO care costă 3,75 EUR/lună. Aceasta îți oferă, printre altele, posibilitatea de a crea conturi și facturi nelimitate, să setezi venituri, cheltuieli și transferuri recurente și să-ți setezi și să-ți urmărești obiectivele financiare.

Pentru a-ți monitoriza cheltuielile, varianta gratuită își face destul de bine treaba și cred că orice persoană se poate descurca cu ea. Iar dacă vrei să încerci varianta PRO timp de 3 luni în mod GRATUIT, folosește codul promoțional 4AC3E26C98

Nota 9/10

Cuvinte de încheiere

Monitorizarea cheltuielilor este foarte importantă atunci când vrei să știi pe ce s-au dus banii și cu cât ai rămas până la următorul salariu. Tuturor oamenilor cu care am lucrat le-am recomandat să înceapă această activitate, și te sfătuiesc și pe tine să-ți înrădăcinezi acest obicei. Este o activitate de 2-3 minute pe zi care te poate ajuta să economisești sute sau chiar mii de lei pe termen lung. Iar o aplicație precum CashControl îți poate ușura foarte mult munca. .

Dacă ți-a plăcut această recenzie și ai aflat ceva folositor din ea, nu ezitați să o arăți unui prieten printr-un share pe Facebook, un retweet pe Twitter sau orice alt mijloc de social media pe care îl folosești. În plus, lasă-mi un comentariu mai jos și spune-mi ce aplicație de monitorizare a cheltuielilor folosești și cât ești de mulțumit de ea.

Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care îl pot cumpăra banii este liniștea financiară!

Cu prietenie,

Ovidiu

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.