Eu unul m-am săturat să aud cum politicienii dau vina pe inflație pentru problemele noastre economice. Tu nu? Din acest motiv, în articolul de astăzi vreau să-ți prezint ce este…

Eu unul m-am săturat să aud cum politicienii dau vina pe inflație pentru problemele noastre economice. Tu nu? Din acest motiv, în articolul de astăzi vreau să-ți prezint ce este inflația, cum se măsoară ea și de ce este atât de important să investim o parte din banii pe care îi câștigăm.

Înainte să începem, dacă dorești să urmărești varianta video a acestui articol, apasă pe link-ul de mai jos.

Ce este inflația?

Conform definiției economice, inflația reprezintă creșterea în timp a prețurilor bunurilor și serviciilor. Deseori exprimată ca un procent, inflația indică scăderea puterii de cumpărare a monedei unei țări.

Să presupunem că la data de 1 ianuarie prețul unui covrig este de 1 leu. Datorită inflației, același covrig se va vinde la data de 31 decembrie a aceluiași an cu prețul de 1 leu și 5 bani. În acest caz, valoarea anuală a inflației este de 5%.

Cu alte cuvinte dacă la începutul anului cu 100 de lei ai putea cumpăra 100 de covrigi, la finalul anului, cu aceeași bani ai putea să cumperi doar 95.

Noua situație de normalitate

Începând cu anii 90, o creștere ușoară a prețurilor bunurilor și serviciilor, undeva între 2% și 3%, este considerată ceva normal. Această creștere poartă denumirea de inflație ușoară și este preferată de foarte multe state și foarte mulți guvernatori ai băncilor centrale. Aceștia au ales să seteze o țintă de inflație anuală deoarece aceasta oferă predictibilitate și încurajează oamenii să cumpere în prezent știind că același produs va fi puțin mai scump peste un an.

În România, ținta de inflație setată de BNR este de 2,5% ±1 punct procentual. Mai exact, inflația anuală poate varia între 1,5% și 3,5% pentru a fi considerată ușoară.

În luna decembrie 2018, Institutul Național de Statistică a calculat inflația României la 3.3% pe an.

Cum îți afectează inflația veniturile și economiile?

Ca să înțelegi și mai bine cum funcționează inflația, aș vrea să îți arăt ce influență mare are aceasta asupra banilor pe care îi câștigi lună de lună și asupra economiilor pe care le-ai făcut.

Să luăm exemplul salariului minim pe economie. În anul 2018 acesta a fost stabilit la valoarea de 1.900 de lei BRUT, respectiv 1.162 de lei NET. Începând cu 1 ianuarie 2019, acesta a fost majorat până la valoarea de 2.080 de lei BRUT, adică 1.263 de lei NET. Un calcul simplu ne arată că salariul NET, adică banii pe care îi primești în mână în ziua de salariu, a crescut cu 8,69%. Dar dacă luăm în considerare și inflația de 3,3% am observa că salariul NET a crescut în realitate cu doar 5,39%.

Prima parte a creșterii salariale, de 3,3%, îți permite doar să cumperi exact aceleași lucruri pe care le-ai cumpărat în anul precedent. Dacă ai trage la xerox toate cumpărăturile pe care le-ai făcut în anul 2018 și ai încerca să le replici, ai observa că ai avea nevoie de mai mulți bani ca să le plătești. Diferența de 5,39% reprezintă creșterea salarială care îți permite să-ți iei ceva în plus față de ce ai fi putut în anul anterior.

După cum poți să observi, de obicei salariul tău este protejat în fața inflației. Fie prin creșterea salariului minim, fie prin promovările și creșterile salariale oferite în cadrul firmelor, salariul tău crește, de regulă, în fiecare an. În cel mai rău caz, majorările salariale țin pasul cu inflația. Dar care e situația economiilor tale?

Haide să luăm un alt exemplu. Dacă la începutul anului 2018 ai fi avut 1.000.000 de lei într-un cont curent la bancă, la finalul anului aceștia ar fi valorat doar 967.000 de lei. Efectiv ai fi pierdut 33.000 de lei din cauza inflației. Suma pe care ai fi văzut-o în cont nu s-ar fi schimbat dar ai fi putut cumpăra mai puține produse cu aceeași bani decât ai fi cumpărat la începutul anului.

Acest scenariu este foarte simplu. Dar haide să presupunem că această sumă ar fi fost plasată într-un cont de economii sau depozit bancar, pentru că sunt sigure. Dobânda anuală medie oferită de aceste instrumente bancare a fluctuat în 2018 între 1% și 2%. După cum poți să observi deja, această dobândă este mai mică decât inflația de 3,3%. Chiar dacă nu ai fi pierdut la fel de mulți bani, efectul ar fi fost tot negativ. Mai mult, băncile se folosesc de acești bani pe care tu îi încredințezi lor pentru a oferi produse de creditare cu dobânzi între 10% și 35%. Ele fac profit folosind banii pentru care tu ai muncit din greu și pe care tu i-ai economisit. Dar acesta este un subiect pentru un alt articol.


De ce este atât de important să investești?

De ce ți-am arătat aceste exemple și statistici? Pentru că vreau să înțelegi cât este de important să investești și să nu ții toți banii la saltea. O parte dintre economii trebuie să ia forma unui Fond de Siguranță iar acesta este recomandat a fi ținut într-un cont de economii sau depozit bancar. La acești bani trebuie să ai acces foarte ușor și au rolul de a te proteja în cazul unor evenimente neplăcute. Dar cea mai mare parte a banilor pe care îi economisești ar trebui să fie investiți. Iar inflația este una dintre principalele cauze.

Pentru a preveni devalorizarea banilor pe care îi pui deoparte lună de lună este foarte important să investești în active care, pe termen lung, reușesc să crească mai mult decât inflația. La fel ca și salariul tău! Obiectivul tău este să faci în așa fel încât valoarea banilor tăi să crească în timp sau măcar să țină pasul cu inflația.

Dacă faci economii și le plasezi doar în conturi de economii nu faci decât să ajuți banca să facă profit în detrimentul tău. În schimb, investind în fonduri mutuale, acțiuni sau proprietăți imobiliare vei reuși să faci banii să lucreze pentru tine și să te asiguri că, pe termen lung, vei fi protejat în fața inflației.

Cuvinte de încheiere

Prin intermediul acestui articol am vrut să te ajut să înțelegi mai bine cum ne influențează inflația veniturile, economiile și investițiile. Dacă vrei să afli mai multe informații despre subiectele Finanțelor Personale și a Investițiilor apasă pe acest link și abonează-te la canalul meu de YouTube.

Iar dacă ți-a plăcut articolul și crezi că ai aflat ceva folositor din el, nu ezita să-l arăți unui prieten printr-un share pe Facebook, un retweet pe Twitter sau orice alt mijloc de social media pe care îl folosești. De asemenea, spune-mi în secțiunea de comentarii tu cum îți protejezi economiile în fața inflației.

Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Cu prietenie,
Ovidiu

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.