Ești curios ce taxe și impozite trebuie să plătești pentru câștigurile obținute din investițiile la Bursă? Există două lucruri certe în lumea asta: moartea și taxele. Ca investitor ești obligat…
Ești curios ce taxe și impozite trebuie să plătești pentru câștigurile obținute din investițiile la Bursă?
Există două lucruri certe în lumea asta: moartea și taxele. Ca investitor ești obligat să plătești anumite taxe și impozite pentru veniturile obținute din diferitele tipuri de investiții pe care le faci.
Pentru că mulți investitori începători sunt speriați de subiectul taxelor când vine vorba de investiții, în articolul de astăzi vreau să-ți prezint ce impozite trebuie să plătești pentru câștigurile obținute din investiții la Bursă.
Dar, înainte să începem vreau doar să-ți spun că poți urmări varianta video a acestui articol aici:
Impozitul pe dividende
Primul tip de impozit pe care s-ar putea să fie nevoie să-l plătești ca investitor pe piața de capital este impozitul pe dividende.
Dividendele reprezintă partea din profitul unei companii care este distribuită acționarilor proporțional cu numărul de acțiuni pe care îl dețin. Dividendele pot fi considerate o metodă prin care companiile recompensează acționarii pentru banii investiți și pentru faptul că au avut încredere în companie.
Pentru a fi considerat acționar la o companie trebuie să deții acțiuni ale acesteia. Acțiunile reprezintă un drept de proprietate al posesorului asupra unei cote-părți dintr-o societate comercială. Cu alte cuvinte, atunci când deții o acțiune la o companie, ești unul din proprietarii acesteia.
După cum ai observat, în general, dividendele sunt asociate acțiunilor. Însă, dividendele pot fi distribuite investitorilor și de fondurile mutuale, în special cele care investesc la rândul lor în acțiuni.
Așadar, ca să facem o scurtă recapitulare, dividendele sunt sume de bani pe care investitorii le primesc în mod regulat de la companii sau anumite fonduri mutuale atunci când acestea obțin profit.
Valoarea impozitului pe dividende variază în funcție de locul în care compania care distribuie dividende își are sediul principal: în România sau în străinătate. Și o să începem cu prima variantă.
Impozitul pe dividende plătite de companii din România
Când vorbim de impozitul pe dividende plătit de companiile din România lucrurile sunt extrem de simple. În România, dividendele sunt impozite cu o cotă de 5% iar acest impozit se reține la sursă. Asta înseamnă că firma care distribuie dividendul are obligația de a-l reține și a-l vira Statului în numele tău.
În consecință, ție ți se virează în contul broker-ului unde deții acțiunile respective valoarea netă a dividendului, adică diferența de 95%.
De exemplu, dacă pentru acțiunile pe care tu le deții ar trebui să primești un dividend brut de 1.000 RON, ție îți va intra în contul de la broker 950 RON, diferența de 50 RON reprezentând impozitul pe dividende.
Impozitul pe dividende plătite de companii din străinătate
Când vine vorba de impozitul pe dividendele plătite de companiile din afara României lucrurile sunt puțin mai complicate.
Fiecare țară impozitează dividendele într-un mod diferit și la cote diferite. Iar tu, ca investitor într-o companie din acea țară, te supui legislației fiscale aplicabile acolo.
De exemplu, dacă deții acțiuni la o companie din SUA, în mod normal, pentru că nu ești rezident al SUA, ți se reține la sursă un impozit pe dividende la o cotă de 30%. Asta înseamnă că, dacă ți s-ar cuveni un dividend de 1.000 USD, în contul de la broker ți-ar intra 700 USD, diferența fiind reținută ca impozit în SUA.
Dar există posibilitatea să reduci valoarea acestui impozit. Condiția este ca România să aibă încheiată o Convenție de Evitare a Dublei Impuneri cu țara în care compania își are sediul central.
Din fericire România stă destul de bine la acest capitol având încheiate astfel de convenții cu majoritatea țărilor dezvoltate. Am pus aici link-ul către site-ul ANAF unde găsești lista ce conține toate țările cu care România are încheiată o Convenție de Evitare a Dublei Impuneri.
În general, ideea unei astfel de convenții este să nu plătești impozit pentru aceleași venituri în două țări diferite. În plus, guvernele țărilor pot să stabilească o cotă de impozitare mai mică decât cota standard pentru a încuraja investițiile bilaterale.
Dacă ne întoarcem la exemplul cu deținerea de acțiuni la o companie din SUA, conform convenției dintre România și SUA, veniturile din dividende pot fi impozitate cu o cotă de maxim 10%. Însă convenția mai menționează și că dividendele plătite pot fi impuse în ambele state contractante.
Ca să poți beneficia de efectele unei astfel de convenții trebuie să discuți cu broker-ul prin care investești și să urmezi procedura care te face eligibil pentru aplicarea convenției. Eu nu investesc în companii individuale din SUA așa că personal nu m-am confruntat cu această situație. Însă știu că unul din pașii pe care trebuie să-i urmezi este să completezi formularul W8-BEN.
La capitolul divindende obținute de la companii din străinătate lucrurile se pot complica destul de tare în funcție de numărul de țări din care primește dividende și procedura pe care trebuie să o urmezi ca să demonstrezi că impozitul a fost plătit în altă țară. De aceea este bine să te consulți cu un profesionist în domeniul taxelor atunci când situația devine prea complexă.
Impozit pe câștigurile obținute la Bursă
Cel de-al doilea tip de impozit pe care va trebui să-l plătești ca investitor pe Bursă este impozitul pe veniturile din transferuri a titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate. Pe scurt, chiar dacă nu este numele oficial o să-i spun impozit pe câștigurile obținute la Bursă.
Cu alte cuvinte, în această categorie de venituri intră câștigurile obținute din aprecierea valorii instrumentelor financiare cum sunt acțiunile sau unitățile de fond ale Fondurilor Mutuale și câștigurile din tranzacționarea cu instrumente de tip CFD.
După cum știi deja, tranzacționarea cu CFD-uri este foarte riscantă și eu nu o recomand. Aproximativ 80% din oameni pierd banii pe care îi plasează în astfel de instrumente. Însă, pentru că poți folosi contracte derivate pentru a tranzacționa acțiuni și ETF-uri, am considerat potrivit să le menționez aici.
Impozit pe câștigurile obținute la Bursă este 10% din valoarea câștigului.
De exemplu, să presupunem că ai investit 1.000 RON într-un ETF iar după un an unitățile de fond pe care le deții valorează 1.300 RON. Dacă în acel moment vinzi unitățile de fond obții un profit de 300 RON pentru care va trebui să plătești un impozit de 10% adică 30 RON.
Un lucru foarte important de menționat este că acest impozit se plătește doar atunci când vinzi instrumentele financiare și banii câștigați intră în contul deschis la broker. Dacă tu investești 1.000 RON într-un ETF iar după un an investiția ta valorează 1.300 RON dar nu o vinzi ,nu trebuie să plătești impozit. În contabilitate, asta poartă denumirea de câștig nerealizat. Pentru că până nu vinzi efectiv, nu ai câștigat nimic. Totul este potențial.
Acestea sunt cele două impozite principale pe care există posibilitatea să fii nevoit să le plătești ca investitor la Bursă. În continuare o să vorbim și despre al treilea impozit, care are un statut ceva mai special.
Contribuția de Asigurări Sociale (CASS)
Cel de-al treilea impozit pe care trebuie să-l plătești câteodată atunci când investești la Bursă este Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS). Acest impozit este mai deosebit pentru că trebuie să-l plătești doar atunci când câștigurile din investiții la Bursă depășesc plafonul de 12 salarii minime brute pe țară. În caz contrar, nu.
Ca să-ți faci o idee, în anul 2020 salariul minim brut a fost 2.230 RON pe lună. În consecință, plafonul pentru CASS a fost de 26.760 RON.
Salariul minim BRUT = 2.230 RON
Plafonul CASS = 26.760 RON
Însă acest impozit mai are o particularitate. Oricât de mult ai câștiga din investiții peste valorea acestui plafon, vei plăti CASS raportat la nivelul salariului minim. Cu alte cuvinte, dacă luăm exemplu anul 2020, chiar dacă obții venituri din investiții de 26.760 RON sau de 100.000 RON, CASS-ul va fi de 10% din valoarea plafonului adică 2.676 RON pe an.
Acesta este un avantaj fiscal enorm pentru cei care obțin venituri din investiții.
Cum declari și plătești aceste impozite
Cu excepția situației în care obții venituri doar din dividende, acestea nu depășesc plafonul de 12 salarii minime brute și ți se reține CASS direct din salariu, responsabilitatea declarării câștigurilor sau a pierderilor și a plății impozitelor îți aparține. Am menționat și pierderi pentru că declararea pierderilor este benefică deoarece ele pot fi reportate timp de 7 ani și scăzute din profiturile viitoare. În consecință, vei plăti impozite mai mici în viitor.
Pentru a declara câștigurile sau pierderile, va trebui ca, în fiecare an, să completezi Declarația Unică pentru evenimentele produse în anul anterior. De exemplu, pentru câștigurile obținute până la data de 31 decembrie 2020 va trebui să depui Declarația Unică până la un anumit termen din 2021.
ANAF anunță care este termenul limită pentru depunerea declarației și pentru plata impozitelor aferente la începutul fiecărui an odată cu publicarea variantei actualizate a Declarație Unice.
Completarea declarației nu este foarte complicată dacă îți faci în prealabil o centralizare a tuturor tipurilor de venituri și respecți instrucțiunile din document. Însă, dacă ai nelămuriri legate de modul de completare a declarației poți apela oricând la Serviciul de Asistență ANAF sau să plătești un contabil ca să te ajute.
Cuvinte de încheiere
Impozit pe dividende, impozit pe veniturile din transferul titlurilor de valoare și CASS câteodată. Acestea sunt cele 3 tipuri de impozite pe care s-ar putea să fie nevoie să le plătești pentru câștigurile obținute din Investiții la Bursă.
După cum ai văzut și din exemplele prezentate anterior, comparativ cu alte țări dezvoltate, România stă foarte bine la capitolul taxe pe investiții. Aș zice chiar că Statul le încurajează.
Acum că știi ce impozite trebuie să plătești pentru câștigurile obținute din investițiile la Bursă, următorul pas este să analizezi care dintre ele ți se aplică ție.
Încasezi sau nu dividende de la companiile sau fondurile mutuale în care ai investit?
Ai vândut pe parcursul anului din investiții sau doar ai achiziționat în mod constant?
Valoarea câștigurilor anuale va depăși sau nu plafonul pentru CASS?
Și așa mai departe…
Odată ce ți-ai răspuns la acest gen de întrebări, cu informațiile acumulate, vei putea să completezi Declarația Unică. Iar dacă simți că te împotmolești undeva, nu ezita să apelezi la autorități sau la specialiști pentru ajutor.
Crede-mă! Prima depunere o să fie mai dificilă pentru că totul este nou. Odată cu trecerea timpului o să devină tot procesul floare la ureche.
Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.