Ești în căutarea unei modalități eficiente de a scăpa de lucrurile de care nu mai ai nevoie de prin casă fără a le arunca la buncăr? În articolul de astăzi…

Ești în căutarea unei modalități eficiente de a scăpa de lucrurile de care nu mai ai nevoie de prin casă fără a le arunca la buncăr?

În articolul de astăzi îți voi prezenta ce am făcut eu ca să mă eliberez rapid de o serie de lucruri pe care le-am acumulat de-a lungul timpului, dar de care în prezent fie nu mai aveam nevoie, fie nu făceau altceva decât să stea prin dulapuri și sertare. Iar dacă rămâi până la final îți voi prezenta și o serie tactici pe care le poți folosi și tu ca să faci procesul cât mai ușor.

Dar, înainte să începem vreau să îți spun că poți urmări varianta video a acestui articol aici:

De ce am ales să scap de lucrurile mele

De fiecare dată când facem un anumit lucru, există în spate un „DE CE” foarte puternic. O motivație care ne împinge să acționăm.

În cazul meu, au existat două motive principale care m-au determinat să scap de o parte din lucrurile pe care le-am acumulat de-a lungul timpului.

Primul dintre ele este faptul că în ultimele 6 luni am început să studiez din ce în ce mai mult subiectul minimalismului și al simplificării vieții. Asta m-a făcut să realizez că, deși nu sunt o persoană care deține foarte multe lucruri, am prin dulapuri obiecte și haine pe care nu le-am folosit de ani de zile.

Iar unul din principalele lucruri pe care trebuie să le faci dacă vrei să-ți simplifici viața este să te eliberezi de lucrurile pe care este clar că nu le mai folosești. Lucru pe care am și început să-l fac în ultimele două luni.

Cel de-al doilea motiv care m-a determinat să mă eliberez de lucrurile de care nu mai aveam nevoie a fost iminenta mea mutare la Bistrița. Pur și simplu nu voiam să car cu mine lucruri pentru care eu personal nu mai aveam nici o utilitate.

Ce am făcut cu lucrurile degeaba

Evident, cel mai simplu lucru pe care l-aș fi putut face cu lucrurile de care nu mai aveam nevoie ar fi fost să le duc pe toate la buncăr. Însă, din punctul meu de vedere această soluție nu ar fi fost cea mai eficientă întrucât încurajează risipa. Iar mie personal nu-mi place risipa. De nici un fel.

În ciuda faptului că eu nu mai aveam o utilitate pentru acele lucruri, ele erau încă funcționale și puteau aduce valoare altor persoane.

Așa că am ales să fac următoarele trei lucruri cu obiectele de care nu mai aveam nevoie:

  1. Pe cele care erau în continuare funcționale dar erau mai vechi sau prezentau ușoare urme de uzură am încercat să le vând.
  2. Cele care erau într-o stare bună, dar erau șanse mici să găsesc un cumpărător pentru ele sau prețul pe care l-aș fi putut cere era prea mic, le-am donat.
  3. Iar cele care nu se încadrau în nici una din cele două categorii de mai devreme, am încercat să le reciclez dacă era posibil.

Ce beneficii am obținut

Cu ocazia acestei curățenii rapide de primăvară am obținut trei tipuri de beneficiu.

Primul este cel psihologic prin faptul că nu a trebuit să mut nici un obiect de mobilier din Cluj în Bistrița. Lucru care a făcut mutarea mult mai ușoară și mai gestionabilă.

Al doilea beneficiu este cel financiar pentru că am reușit să recuperez o parte din banii pe care i-am plătit pe unele obiecte în trecut. Din toate lucrurile pe care le-am scos la vânzare am reușit să dau:

  • un birou
  • o casetieră de birou
  • două biblioteci cu rafturi
  • o comodă cu sertare
  • un joc Assassin’s Creed: Origins pentru PS4
  • un Catan (jocul de bază)
  • și o jucărie interactivă pentru pisici

În total am încasat 780 RON. Iar banii i-am folosit pentru a plăti relocarea mea din Cluj în Bistrița.

Cel de-al treilea beneficiu este cel spiritual întrucât am diminuat risipa prin faptul că am reușit să găsesc noi persoane care pot obține valoare de pe urma lucrurilor care mi-au adus mie valoare în trecut.

Trucuri pe care le poți folosi ca să accelerezi procesul

Eu sunt obișnuit cu vânzarea lucrurilor de care nu mai am nevoie pe diferite site-uri. Fac asta încă de când eram în facultate. Însă asta a fost prima operațiune „la scară mare” ca să zic așa.

Există 5 tactici care au funcționat foarte bine pentru mine în cadrul procesului de eliberare pe care le poți folosi și tu ca să accelerezi operațiunea „Scapă de lucrurile de care nu mai ai nevoie!”.

Prima ar fi să postezi anunțurile de vânzare pe OLX și Facebook Marketplace. Din experiența mea, acolo ai cele mai mari șanse să găsești un cumpărător.

În trecut, am postat anunțuri de vânzare și pe Publi24 sau lajumate.ro. Însă nu am fost niciodată contactat de cineva prin acele platforme.

A doua tactică ar fi să-ți setezi un termen limită pentru a scăpa de lucrurile care nu mai ai nevoie de folos. Asta îți aduce două mari beneficii.

Pe deoparte, te forțează să acționezi. În cazul meu, întrucât urma să mă mut la Bistrița la începutul lunii iunie, termenul meu limită a fost 31 mai. Astfel, am avut aproape două luni întregi în care puteam acționa ca să găsesc un nou proprietar pentru lucrurile respective.

De cealaltă parte, termenul limită autoimpus te pune să te gândești ce voi face cu lucrurile respective dacă găsești cumpărători. Așa am stabilit că prefer să le donez decât să le iau cu mine la Bistrița.

Al treilea lucru pe care poți să-l faci ca să te ajute în procesul de eliberare este să stabilești un preț minim pe care vrei să-l încasezi pe fiecare obiect scos la vânzare.

Motivul pentru care eu am făcut asta a fost ca să-mi cresc șansele de vânzare și să mă asigur că nu depun prea mult efort pentru a vinde ceva cu 1 RON.

În cazul meu, fiecare produs scos la vânzare avea o altă limită de preț. Iar la cele pentru care aveam speranțe ceva mai mici că o să găsesc un cumpărător în timp util, limita era de 30 RON. Dacă nu găseam un cumpărător nici măcar la acest preț foarte rezonabil, atunci mai bine îl donam.

Drept urmare, pe toată perioada în care anunțurile de vânzare au fost valabile am scăzut treptat prețul la începutul fiecărei săptămâni. În ideea că, în săptămâna cu 31 mai produsul va fi disponibil la cel mai mic preț.

O a patra tactică pe care o poți folosi ca să mărești șansele de a vinde obiectele pe OLX sau Facebook Marketplace, este să fii puțin mai creativ cu prezentarea produsului. La ce mă refer cu asta.

Spre exemplu, pentru Mobilierul de Birou pe care l-am vândut, descrierea sa începea așa: „Dacă ești în căutare de mobilier ca să-ți amenajezi biroul de acasă sau de la sediul companiei tale, cred că te pot ajuta.Iar apoi am adăugat toate detaliile corpurilor de mobilier: dimensiuni, materiale, culoare, etc.

Atunci când depui puțin efort pentru a-ți prezenta produsul cât mai atrăgător, ieși în evidență față de restul anunțurilor care nu se obosesc să ofere suficiente detalii. Dacă tot site-urile acestea îți permit să adaugi până la 5.000 de caractere, nu te sfii să le folosești.

Eu personal, folosind o astfel de descriere detaliată, am reușit să vând întregul mobilier în doar 3 zile.

Un alt lucru pe care poți să-l înveți din experiența mea este faptul că s-ar putea să nu găsești un cumpărător pentru ce ai tu de vânzare.

Eu am postat anunțuri de vânzare pentru mai multe lucruri primăvara asta. Printre ele se numărau câteva jocuri mai vechi, diferite accesorii și mâncare pentru pisici, decorațiuni de Crăciun, și alte lucruri acumulate de-a lungul anilor, dar care stăteau degeaba prin diferite cutii. 

Însă pentru o parte din ele nu am găsit cumpărător.

Ei bine, tot ce nu am vândut dar știam că s-ar putea găsi un cumpărător în altă parte, am donat către Asociația NUCA Animal Welfare. Ei organizează în mod regulat un Garage Sale unde vând diferite lucruri. Iar banii îi folosesc pentru a ajuta animalele fără stăpân.

Chiar dacă eu nu am găsit pe cineva interesat de lucrurile mele, e posibil ca ei să aibă mai mult succes. Iar dacă ești din Cluj și crezi că ai lucruri pe care le-ai putea dona pentru a fi vândute mai departe, am pus în descriere link-uri către site-ul lor și pagina de Facebook unde anunță astfel de evenimente.

Cuvinte de încheiere

Să scapi de lucrurile de care nu mai ai nevoie prin vânzare și donații este ceva mai dificil decât a le arunca pe toate la buncăr. Asta pentru că trebuie să faci fotografii, să postezi anunțuri, și să discuți cu diferiți oameni.

Însă, pentru mine și valorile mele, mi se pare mult mai satisfăcătoare datorită faptului că reduci risipa de resurse și protejezi mediul. Dacă ai lucruri care sunt funcționale și pot avea o utilitatea pentru altcineva, este de preferat să le vinzi sau donezi decât să le trimiți la groapa de gunoi ca să fie arse și să polueze planeta.

În plus, dacă le poți vinde ca să recuperezi o parte din banii pe care i-ai dat pe ele nu văd de ce nu ai face-o. Banii respectivi pot fi folosiți pentru alte achiziții sau atingerea altor obiective financiare cum ar fi să scapi de datorii, să-ți constitui un Fond de Urgență sau să investești pentru atingerea Liniștii Financiare.

Eu personal am început o călătorie de simplificare a vieții. Obiectivul meu este să păstrez doar lucrurile care îmi aduc cu adevărat valoare în viață. Și să fiu foarte atent ca ceea ce adaug să se încadreze în această categorie. Iar în același timp, să elimin cât pot de mult din lucrurile care mă aglomerează sau nu mă mai ajută.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.