Astăzi îți voi prezenta 8 lecții despre bani, finanțe personale și investiții pe care le poți învăța urmărind serialul Squid Game. Cu excepția situației în care te-ai deconectat complet de…

Astăzi îți voi prezenta 8 lecții despre bani, finanțe personale și investiții pe care le poți învăța urmărind serialul Squid Game.

Cu excepția situației în care te-ai deconectat complet de la social media în ultima lună, e aproape imposibil să nu fi auzit de Squid Game.

Squid Game, sau Jocul Calamarului, este un serial sud-coreean ce a debutat pe Netflix pe data de 17 septembrie 2021. Iar la scurt timp după, a devenit cel mai urmărit serial de pe platformă cu peste 142 de milioane de vizualizări.


Dacă ești unul din puținii oameni de pe planetă care nu au auzit încă de Squid Game, premisa serialului este următoarea. 

Un grup de 456 de persoane, toate aflate într-o situație financiară disperată, participă într-un fel de reality show ultra secret, denumit Squid Game, ce are drept premiu suma de 45,6 miliarde won. Adică aproximativ 33 milioane EUR.


Pe parcursul jocului concurenții trebuie participe la 6 probe care sunt reprezentate de diferite jocuri pentru copii. Totul sună foarte bine la prima vedere, însă pentru cine nu reușește să termine o probă în timpul alocat sau este eliminat, jocul are consecințe fatale.

Pe la începutul lunii octombrie, un prieten mi-a recomandat să mă uit la Squid Game spunându-mi că sunt multe lecții financiare pe care le poți învăța din serial. Iar acum că am terminat și eu primul sezon, în articolul de astăzi îți voi prezenta 8 lecții financiare pe care le poți învăța urmărind Squid Game.

Dar dacă vrei să urmărești varianta video a acestui articol apasă pe videoclipul de mai jos:

Lecția 1: Ferește-te de datorii

Primul lucru pe care-l aflăm despre oamenii care aleg să participe la Squid Game este că sunt într-o situație financiară disperată. Iar majoritatea dintre ei au foarte multe datorii de care nu știu cum să scape. Așa că văd premiul cel mare ca fiind soluția tuturor problemelor lor.


Așadar, prima lecție financiară pe care să o reții din serialul Squid Game este să te ferești de datorii. Iar dacă ai făcut tot felul de credite și împrumuturi de-a lungul anilor, fă-ți un plan ca să scapi de ele cât mai repede.

O viață fără datorii aduce cu sine mai puține obligații lunare, mai mulți bani în buzunar care în mod normal s-ar fi dus pe rate, și mai multă flexibilitate în ceea ce privește deciziile pe care le poți lua.

Lecția 2: Dacă ești forțat să împrumuți bani, nu apela la cămătari

Chiar în primul episod al seriei, aflăm că Gi-Hun, protagonistul serialului, datorează o sumă considerabilă de bani unui cămătar. Iar pentru că nu a plătit dobânda la timp, cămătarul îl pune să semneze un contract care-i dă dreptul să colecteze unul din rinichii lui Gi-Hun dacă nu face rost de bani în câteva zile.

Nu știu cât este de răspândită cămătăria în Coreea de Sud, dar știu sigur că există suficienți în România. Chiar și familia mea a avut înțelegeri cu unul de câteva ori.

Însă un împrumut de la un cămătar este printre cele mai dezavantajoase lucruri pe care le poți face. Pe lângă faptul că dobânzile sunt mari, contractele sunt de formă iar condițiile de creditare sunt foarte dezavantajoase. Mai mult, amenințările unui cămătar pot deveni foarte reale într-un timp foarte scurt.

Așadar, dacă ești într-o situație foarte disperată și trebuie să faci un împrumut, mai bine apelezi la un credit bancar. Măcar nu-ți pui viața în pericol.

Dar ca să eviți să ajungi în situația de a apela la credite pentru a-ți plăti cheltuielile curente ține cont de următoarea lecție financiară.

Lecția 3: Asigură-te că ai un Fond de Siguranță

În episodul 5 ni se prezintă că una din cauzele ce au determinat degradarea situației financiare a lui Gi-Hun este faptul că a fost concediat de la fabrica unde lucra. Iar pentru că nu avea nici un ban pus deoparte, a fost nevoit să facă împrumuturi la bancă ca să supraviețuiască. Iar atunci când băncile nu l-au mai creditat pentru că nu-și plătea ratele, a apelat la cămătari. Iar acum își riscă viața în încercarea de a scăpa de toate acele datorii.

Situația asta ar fi putut fi evitată dacă Gi-Hun și familia sa ar fi avut un Fond de Urgență. 

Atunci când ai o sumă de bani pusă deoparte care îți permite să-ți plătești în continuare cheltuielile curente vei naviga mai ușor o situație dificilă precum pierderea locului de muncă și a venitului aferent. În plus, un Fond de Urgență te ferește de nevoia de a apela la datorii atunci când ești într-o situație disperată.

Așadar, dacă în momentul de față nu ai un Fond de Urgență care să-ți acopere între 3 și 6 luni de cheltuieli curente, acordă prioritate acestui obiectiv.

Lecția 4: Trebuie să faci distincția între nevoi și dorințe

Fiecare din cele 456 de persoane care participă în Squid Game are un motiv diferit pentru care a ajuns acolo. Însă, pentru majoritatea, situația financiară în care au ajuns se datorează faptului că nu și-au separat nevoile de dorințe. Iar asta i-a îngropat în datorii.

De exemplu, Gi-Hun, deși este falit, trăiește din banii mamei sale și știe că are o grămadă de datorii, continuă să parieze pe curse de cai ca să se distreze. Iar atunci când are noroc și câștigă, în loc să folosească acei bani pentru a-și ajuta mama și a-și plăti dobânda la cămătar, el se gândește să-și scoată fiica în oraș la un restaurant scump.

Ideea este că, dacă înveți să separi nevoile de dorințe vei avea o viață mult mai liniștită din punct de vedere financiar. Nu este absolut nici o problemă să cheltuiești bani pe dorințe, însă doar după ce ți-ai asigurat nevoile de bază. Dacă faci lucrurile invers situația ta financiară se va înrăutăți de la lună la lună.

Lecția 5: Nu investi banii de care ai nevoie să trăiești

O altă greșeală pe care o face protagonistul serialului este faptul că încearcă să înmulțească banii cu care ar fi trebuit să cumpere un cadou fiicei sale pariind pe curse de cai. Bani pe care oricum i-a primit de la mama sa.

Asta nu este niciodată o idee bună!

Am văzut numeroase exemple de persoane care au luat banii cu care ar fi trebuit să-și plătească chiria, utilitățile și mâncarea și i-au investit în tot felul de „oportunități” care le „garantau” câștiguri mari și rapide. Dar în realitate au pierdut o mare parte din bani.

Pentru a evita ca acest lucru să ți se întâmple și ție, nu investi niciodată bani de care ai nevoie pentru a trăi. Mai ales într-o schemă de îmbogățire rapidă. Pentru că, orice sună prea bine ca să fie adevărat, probabil că așa și este.

Iar pentru că am vorbit despre investiții, următoarea lecție se referă fix la asta.

Lecția 6: Diversifică-ți investițiile

În episodul 3, Sang-Woo, prietenul din copilărie al lui Gi-Hun, le propune celorlalți din grup să aleagă fiecare câte un semn diferit ca să-și minimizeze riscul de a fi eliminați toți din joc. Chiar dacă el știa că semnul său este cel mai avantajos. Dar nu despre asta e vorba.

Iar ca motiv el citează cunoscuta zicală din lumea investițiilor: „Nu-ți pune toate ouăle în același coș”. Asta înseamnă să investești în diferite instrumente financiare și clase de active ca să-ți diversifici portofoliul și să minimizezi riscul de a pierde bani.

Ironia este că Sang-Woo a ajuns să participe la Squid Game datorită faptului că a furat bani de la clienții băncii la care lucra și i-a pierdut pe toți tranzacționând contracte futures.

Așa că lecția pe care trebuie să o reții este următoarea: „Nu fă ca Sang-Woo și diversifică-ți investițiile!”

Iar o metodă foarte bună ca să faci asta este prin intermediul Fondurilor Mutuale și a ETF-urilor de tip Indice. Dacă vrei să înveți cum să-ți construiești o strategie de investiții eficientă prin intermediul lor și care sunt pașii exacți necesari pentru a investi îți recomand să arunci un ochi peste cursul meu de investiții în Fonduri Mutuale și ETF-uri.

Lecția 7: Nu subestima importanța asigurărilor

În episodul 2 al serialului aflăm că mama lui Gi-Hun are diabet și ar trebui să stea în spital ca să urmeze un tratament. Însă nu-și permite să facă asta pentru că Gi-Hun a anulat asigurarea medicală ca să aibă mai mulți bani de pariat.

Când am văzut asta, mi-am adus aminte de faptul că foarte multe persoane sunt sceptice în privința asigurărilor. Cu toate astea, ele reprezintă un produs financiar pe care este foarte bine să-l ai chiar dacă nu vrei să apelezi niciodată la el.

Rolul unei asigurări este să acopere cheltuielile neprevăzute majore, care le depășesc pe cele care pot fi acoperite ușor din Fondul de Urgență. De aceea, există o serie de asigurări pe care este foarte bine să le ai cum ar fi:

  • asigurarea medicală;
  • asigurare de deces; 
  • asigurarea pentru boli grave;
  • asigurarea de invaliditate permanentă
  • asigurarea de locuință;
  • asigurarea auto, dacă se impune.

Lecția 8: Banii nu sunt totul

În ultimul episod al sezonului aflăm identitatea persoanei care a organizat jocul. Iar când a fost întrebată de ce a făcut asta și a sacrificat viețile a sute de oameni, motivația sa ar putea fi rezumată astfel:

„În ciuda faptului că avea extraordinar de mulți bani, viața sa era plictisitoare și nu mai simțea nici o emoție. A căutat o modalitate prin care să se simtă din nou fericirea pe care o simțea în copilărie.”

Cu alte cuvinte, chiar dacă ai grămezi de bani, câteodată lucrurile simple precum sănătatea, o familie care se înțelege, niște prieteni pe care te poți baza sunt mai valoroase. Și chiar dacă e bine să te concentrezi pe a-ți îmbunătăți situația financiară, asta nu trebuie să fie singurul tău scop pentru că s-ar putea ca viața ta să devină monotonă și lipsită de sens.

Acestea sunt cele mai importante lecții financiare pe care eu le-am reținut din Squid Game.

Cuvinte de încheiere

Pe lângă faptul că Squid Game este un serial foarte captivant și plin de momente tensionate, există și câteva lecții financiare și de viață în general pe care le poți învăța urmărindu-l. Dacă nu l-ai văzut încă și ai abonament la Netflix, ai putea să-i acorzi o șansă.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.