Monitorizarea cheltuielilor este unul dintre cele mai ușor de implementat obiceiuri financiare pe care ți le poți forma. Activitatea presupune să notezi într-o aplicație toate cheltuielile pe care le faci…

Monitorizarea cheltuielilor este unul dintre cele mai ușor de implementat obiceiuri financiare pe care ți le poți forma.

Activitatea presupune să notezi într-o aplicație toate cheltuielile pe care le faci într-o anumită perioadă de timp. Iar apoi să analizezi raportul generat ca să vezi exact pe ce se duc banii și dacă există lucruri pe care le poți optimiza.

Eu personal îmi monitorizez cheltuielile de mai bine de 10 ani. Și fac asta pentru că îmi oferă mai mult control asupra banilor.

De aceea, în articolul de astăzi voi face o recenzie a , aplicația de monitorizare a cheltuielilor pe care o folosesc în prezent.

Dar, poți urmări și varianta video a acestui articol aici:

Ce este CashControl?

La bază, CashControl este o aplicație care-ți oferă posibilitatea să-ți monitorizezi toate cheltuielile, veniturile, facturile și împrumuturile. Ca să știi în orice moment ce se întâmplă cu banii tăi.

CashControl este disponibilă atât ca aplicație pentru smartphone (Android & iOS), cât și ca platformă online pe care o accesezi de pe laptop sau calculator.

Aplicația pentru mobil, deși este intuitivă și ușor de folosit, nu-ți oferă acces chiar la toate funcționalitățile pe care ți le pune la dispoziție CashControl. În ciuda faptului că o am instalată pe telefon, eu o folosesc destul de rar. În special atunci când călătoresc și vreau să trec rapid o cheltuială în aplicație ca să nu uit de ea.

În schimb, eu prefer mult mai mult platforma web pentru desktop. Pe asta o folosesc aproape în fiecare zi.

Un alt lucru pe care aș vrea să-l menționez este faptul că aplicația CashControl este disponibilă în 4 limbi:

  • Română
  • Engleză
  • Franceză
  • Spaniolă

Asta o face foarte accesibilă pentru orice persoană din România care dorește să-și bugeteze și să-și monitorizeze cheltuielile.

Bun! Acum că ai văzut în mare care este problema pe care o rezolvă aplicația, hai să intrăm în mai multe detalii și să vedem ce poți mai exact să faci cu ajutorul ei.

Ce poți face cu CashControl?

În primul rând, îți oferă posibilitatea să-ți creezi un Buget Personal sau Plan de Cheltuieli lunar (indiferent cum vrei să-i spui).

Asta înseamnă că, imediat după ce primești salariul, înainte să începi să-l cheltui, setezi în aplicație care sunt principalele categorii de cheltuieli pe care te aștepți să le ai, și cât estimezi sau plănuiești să dai pe mâncare, utilități, haine, divertisment, etc., într-o anumită lună. Pe baza acestor estimări se construiește Bugetul sau Planul tău de Cheltuieli lunar.

Tot aici vreau să menționez că la fiecare categorie mare de cheltuieli poți adăuga subcategorii. Ca să fie totul mai organizat.

De exemplu în categoria mare Mâncare, eu am 4 subcategorii:

  • Alimente: unde este inclus tot ce cumpăr ca să gătesc acasă;
  • Restaurant: unde includ mesele în oraș și comenzile la domiciliu;
  • Snack-uri: unde includ tot ce consider eu o gustare;
  • Mâncare de la magazin: unde includ tot felul de mâncare preparată pe care o iau de la magazin (sandwich-uri, carne gătită, garnitură gătită, etc.)

Trebuie să recunosc. Crearea unui buget nu este chiar cea mai intuitivă operațiune pe care o poți face în CashControl. Și mie mi-a trebuit puțin să-mi dau seama cum merg lucrurile. În consecință, cred că procesul ar putea fi îmbunătățit.

Dar, după ce te prinzi ce trebuie să faci și te obișnuiești puțin cu platforma, e foarte ușor să modifici sumele, să adaugi categorii sau subcategorii, și să faci ajustări în general.

Luând în calcul scopul aplicație, cea de-a doua operațiune pe care o poți face cu CashControl este înregistrarea veniturilor și cheltuielilor.

Oriunde ai fi în aplicație, adăugarea unui venit sau a unei cheltuieli este la un click distanță. Procesul este foarte ușor și poți folosi categoriile și subcategoriile create pentru a organiza cheltuielile.

Tot aici aș menționa că aplicația îți permite să setezi niște Facturi recurente. Ca să nu uiți să plătești o factură, CashControl le generează automat pentru cheltuielile recurente definite de tine. Și îți trimite notificări ca să-ți amintească de restanțele pe care le ai.

Eu personal nu am folosit funcționalitatea asta. Însă folosesc una similară despre care voi vorbi puțin mai târziu.

Cea de-a treia funcționalitate oferită de aplicație poartă denumirea de Împrumuturi, Transferuri, Conturi și Overdraft

CashControl te ajută să-ți organizezi banii aflați în mai multe conturi și îți prezintă soldul total în timp real. Iar prin intermediul conturilor de tip overdraft, îți permite să ai o gestiune clară a împrumuturilor luate și date, precum și a restituirilor lor.

După cum știi deja, eu personal nu am datorii. Iar prin activitatea mea promovez o viață fără credite de consum. Și, în ciuda faptului că folosesc un card de credit pentru scorul FICO, am un sistem foarte simplu de a-l ține sub control. Drept urmare nu am folosit până acum funcționalitățile Împrumuturi și Overdraft.

În schimb Conturile mi se par foarte utile. După cum am precizat și într-un videoclip anterior, eu am două Conturi de Economii distincte:

  • Unul este pentru vacanțe. În el strâng banii pe care urmează să-i folosesc când plec într-un concediu.
  • Al doilea este pentru cheltuieli diverse care știu că o să apară de-a lungul anului dar nu sunt sigur când și care va fi valoarea lor (nunți, controale medicale de rutină, cadouri, etc.).

Conturile oferite de CashControl îmi permit să înregistrez soldurile celor două conturi ca să știu în orice moment cât mai am disponibil în ele. Drept urmare, atunci când fac cheltuieli care se încadrează în una din cele două categorii, cum ar fi plata anticipată a cazării sau a unor activități, scad banii direct de acolo.

Iar în ceea ce privește Transferurile, după cum îi spune și numele, îți permite să muți bani ușor dintr-un cont în altul. De exemplu, dacă la finalul lunii ai rămas cu câteva sute de RON în plus în Contul Curent, poți să-i muți într-un Cont de Economii destinat unei achiziții anume, și să faci un Transfer identic în CashControl.

O altă funcționalitate pe care eu o folosesc în fiecare lună este Rapoarte. Aici găsești un rezumat al tuturor veniturilor și cheltuielilor înregistrate într-o anumită lună.

Asta îți permite să vezi categoriile unde ai cheltuit mai puțin decât ai previzionat, și pe cele în care ai cheltuit mai mult decât ai previzionat. Iar la acestea din urmă, poți să identifici exact pe ce s-au dus banii și motivul pentru care a apărut neconcordanța.

Nu e nevoie să verifici raportul zilnic. Dar dacă faci asta la finalul fiecărei luni, îți va fi mult mai ușor să-ți înțelegi obiceiurile de a cheltui bani. Și poate chiar vei găsi niște cheltuieli pe care le poți optimiza.

În regulă! Ce am discutat până acum sunt funcționalitățile de bază ale aplicației. Însă, CashControl îți oferă și niște funcționalități mai avansate care te ajută să economisești timp, să fii mai organizat, sau pur și simplu să rămâi motivat atunci când îți setezi un obiectiv financiar.

Funcționalitățile avansate CashControl

Iar prima funcționalitate avansată despre care vreau să vorbim este Cheltuieli Defalcate.

De multe ori, cumpărăturile pe care le faci de la magazin includ produse din categorii diferite. Dar, ca să ai o gestiune corectă a lor, ar trebui să le înregistrezi corespunzător.

Cheltuiala defalcată îți permite să împarți suma de pe un bon în mai multe categorii de cheltuieli. Astfel, raportul generat de aplicație va reflecta fiecare sumă corect alocată bugetului corespunzător. 

Eu personal folosesc Cheltuielile Defalcate pentru că-mi economisesc timp. Nu mai trebuie să fac o înregistrare separată pentru fiecare categorie de cheltuieli.

O a doua funcționalitate avansată care mie mi se pare foarte utilă este cea de Obiective: Target-uri & Pușculițe.

Cu toții avem obiective financiare. Fie că vorbim de economii pentru următoarea vacanță, cumpărarea unui laptop nou, sau strângerea avansului pentru un credit ipotecar. Drept urmare, CashControl vine în sprijinul tău ca să te asiguri că le îndeplinești.

Target-urile permit setarea de obiective pentru conturi. De exemplu, dacă obiectivul tău este să-ți majorezi Fondul de Urgență, poți seta un target care spune: „Vreau să ajung cu Fondul de Urgență de la 12.000 RON la 15.000 RON până pe 30 iunie”. Iar aplicația îți calculează cât ar trebui să transferi în contul respectiv în fiecare lună, și-ți arată progresul făcut pentru a te încuraja.

Foarte similar, Pușculițele te ajută să strângi bani pentru a-ți cumpăra un anumit lucru cu banii jos. De exemplu, dacă vrei să-ți cumperi un Xbox sau un PlayStation, creezi o Pușculiță și depui bani în ea. Iar când se strânge suma necesară, o „spargi” și folosești banii din ea.

Deși personal eu nu le-am folosit până acum, pentru că la mine banii intră în cont o dată pe an, nu o dată pe lună, le văd utilitatea.

O funcționalitate avansată foarte utilă pentru familii, este Accesul multi-utilizator

Într-o familie cheltuielile sunt realizate de mai mulți membri. Mulțumită acestei funcționalități fiecare membru va avea propriul utilizator CashControl.

Astfel, fiecare utilizator va putea adăuga propriile tranzacții care să contribuie la bugetul și cheltuielile familiei. Iar CashControl urmărește toate acțiunile realizate și îți prezintă un istoric cu toate operațiunile realizate de fiecare utilizator.

A patra funcționalitate avansată oferită de CashControl este Venituri, Cheltuieli și Transferuri recurente.

Dacă ai mai multe surse de venit, cheltuieli sau transferuri care se repetă la o anumită perioadă, va trebui să le înregistrezi în mod recurent. Ei bine, CashControl poate automatiza generarea operațiunilor repetitive. În felul ăsta, o să-ți fie mai ușor să le administrezi și să nu uiți de ele.

Personal eu folosesc la maximum Cheltuielile Recurente pentru a înregistra în mod automat toate cheltuielile care au aceeași valoare în fiecare lună și oricum le plătesc prin Debitare Directă.

În categoria funcționalităților avansate intră și posibilitatea de a adăuga Tag-uri fiecărei tranzacții (venit, cheltuială, transfer sau împrumut). Tag-urile îți permit să filtrezi tranzacțiile în funcție de anumite criterii, și să generezi niște rapoarte avansate.

De exemplu, poți adăuga tag-ul „Concediu” tuturor cheltuielilor făcute în concediu. Indiferent de categoria în care ele sunt alocate. Sau atunci când alimentezi, poți atribui un tag

care să identifice mașina alimentată. Iar astfel să vezi cât te costă mentenanța unei anumite mașini.

Până acum, eu personal nu am folosit tag-urile din CashControl întrucât cheltuielile mele sunt destul de simple și clare.

O altă funcționalitate avansată disponibilă în aplicație este Import Extrase de Cont. Dacă obișnuiești să plătești mai mult cu cardul, înseamnă că operațiunile financiare de zi cu zi sunt legate de contul bancar.

Ca să gestionezi mai ușor tranzacțiile, CashControl îți permite să încarci în aplicație extrasele de cont în format .csv oferite de bancă. Iar apoi, aplicația îți va propune automat asocierea fiecărei tranzacții din extras cu operațiunile deja introduse. Iar dacă este cazul, îți permite să adaugi operațiuni noi.

Deși poate fi foarte utilă, motivul pentru care eu nu folosesc functionalitatea asta este următorul. Pentru mine, monitorizarea cheltuielilor ține de conștientizare. Să știu cât am plătit, câți bani mai am în cont, cât mai am până ating limita stabilită pentru luna asta, etc.

Faptul că sincronizezi la finalul lunii extrasul de cont cu tranzacțiile înregistrare nu mi se pare la fel de util. Devine mai degrabă o operațiune contabilă pe care nu vrei să o faci dacă nu ai o firmă.

Cât costă să folosești CashControl?

Acum că ai văzut toate funcționalitățile și beneficiile pe care ți le oferă CashControl, probabil te întrebi cât te costă să folosești o astfel de aplicație. Ei bine, îți pune la dispoziție două tipuri de conturi: GRATUIT și PRO.

Contul GRATUIT îți oferă acces la următoarele funcționalități:

  • Venituri, cheltuieli și transferuri
  • Categorii și Bugete
  • Facturi recurente (Maxim 7)
  • Până la 3 conturi și overdraft
  • Împrumuturi
  • Rapoarte

Iar contul PRO, care costă 3,75 EUR/lună, îți oferă în plus față de contul GRATUIT următoarele:

  • Conturi și facturi nelimitate
  • Venituri, cheltuieli și transferuri recurente
  • Cheltuieli defalcate
  • Tag-uri
  • Obiective pe conturi/împrumuturi
  • Puşculiţe
  • Acces multi-utilizator
  • Upload Documente (spațiu: 1 GB)
  • Notificări
  • Previziuni Financiare

La început, eu am folosit contul GRATUIT. Dar în prezent folosesc contul PRO pentru că funcționalitățile avansate precum Cheltuieli Recurente, Cheltuieli Defalcate și Conturi Nelimitate mă ajută să economisesc destul de mult timp.

De aceea, dacă versiunea PRO pare mai potrivită pentru tine vreau să fac un mic anunț. Așa cum am menționat și într-o postare anterioară, recent am semnat un contract de colaborare cu cei de la CashControl. Astfel, poți beneficia de toate funcționalitățile oferite de contul PRO complet gratuit timp de 3 luni. Cu două în plus față de perioada de testare obișnuită.

Așadar, dacă vrei să testezi contul timp de 3 luni fără să plătești nimic, creează-ți un cont și folosește codul promoțional 4AC3E26C98, ca să activezi beneficiul.

Cuvinte de încheiere

După părerea mea, este una dintre cele mai bune aplicații de bugetare și monitorizare a cheltuielilor pe care le-am testat.

În general, este ușor de folosit. Și găsești instrucțiuni legat de cum să utilizezi fiecare funcționalitate.

E adevărat, unele ar putea fi îmbunătățite și făcute mai prietenoase pentru utilizatori. Însă, chiar și așa, odată ce le înveți va fi ușor să le folosești.

Iar faptul că este disponibilă și în limba română o face foarte utilă pentru cineva din România.

După cum am precizat și mai devreme, în prezent eu folosesc pentru că mă ajută să economisesc timp. Iar prețul nu mi se pare exagerat. Iar dacă vrei și tu să testezi beneficiile sale timp de 3 luni fără să plătești nimic, nu uita să folosești codul 4AC3E26C98 când îl activezi.

Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.