În articolul de astăzi voi face o recenzie a brokerului din perspectiva unui investitor pe termen lung. Iar dacă rămâi până la final îți voi prezenta și care este categoria…

În articolul de astăzi voi face o recenzie a brokerului din perspectiva unui investitor pe termen lung. Iar dacă rămâi până la final îți voi prezenta și care este categoria de investitori care ar putea beneficia cel mai mult de pe urma serviciilor oferite de acest broker.

Dar, înainte să începem vreau doar să știi că poți urmări varianta video a acestui articol aici:

Istoria Colmex PRO

Fondat în anul 2010, este un broker ce oferă acces atât investitorilor obișnuiți cât și celor instituționali pe cea mai mare Piață de Capital din lume, cea din SUA.

În prezent, Colmex are peste 8.000 de clienți, iar de la lansare, peste 4 milioane de acțiuni au fost tranzacționate prin intermediul platformelor sale.

Comparativ cu alți brokeri pe care i-am prezentat pe acest canal, Colmex este destul de mic. Însă se mândrește cu câteva caracteristici impresionante despre care vom vorbi puțin mai târziu. Dar mai întâi, hai să vedem cât de sigur este Colmex PRO. Află mai multe despre Colmex PRO direct de pe

Este Colmex PRO sigur?

Brokerul este reglementat de două Autorități de Supraveghere a Serviciilor Financiare din două țări: Cipru și Africa de Sud. 

De asemenea, Colmex este membru al Fondului de Compensare a Investitorilor din Cipru. Asta înseamnă că, în cazul în care brokerul dă faliment și nu-și mai poate îndeplini obligațiile, investițiile tale sunt protejate în limita a 20.000 EUR.

Nu în ultimul rând, Colmex păstrează fondurile clienților în conturi bancare segregate la bănci de prim rang. Asta înseamnă că banii tăi sunt păstrați separat de activele brokerului și nu pot fi folosiți de acesta ca să-și plătească cheltuielile curente sau datoriile pe care le are. 

În plus, pentru a-ți păstra investițiile în siguranță, Colmex face verificări regulate pentru a se asigura că există fonduri suficiente în conturile clienților și păstrează o sumă destul de mare în rezerve pentru evenimente neprevăzute.

Ținând cont că este un broker destul de nou și destul mic, se pare că cei de la Colmex fac eforturi rezonabile pentru a respecta legislația în zonele în care activează și pentru a păstra fondurile clienților săi în siguranță.

Oferta de instrumente financiare Colmex PRO

În prezent, Colmex oferă investitorilor acces la peste 11.000 de instrumente financiare listate la bursele din Statele Unite. Însă pentru un investitor de anduranță doar două categorii ar fi de interes: ETF-urile și acțiunile individuale.

La acest capitol Colmex stă destul de bine pentru că, dacă alegi să investești prin intermediul lor vei avea acces la peste 9.000 de acțiuni de la companii mari, medii și mici și peste 350 de ETF-uri listate la bursele din SUA.

La capitolul instrumente financiare trebuie să vorbim și despre o primă caracteristică de care cei de la Colmex sunt foarte mândri. Și anume posibilitatea de a investi în IPO-uri imediat ce ele devin eligibile pentru tranzacționare.

IPO vine de la Initial Public Offering și s-ar traduce ca Ofertă Publică Inițială. Iar IPO-ul reprezintă momentul când o companie se listează la Bursă și acțiunile sale pot fi tranzacționate în mod liber de către investitorii de retail.

Pentru o persoană care investește pe termen lung și preferă ETF-urile de tip Indice, oferta de instrumente financiare a celor de la Colmex nu este foarte atrăgătoare. Asta din cauza faptului că ETF-urile puse la dispoziție de broker nu respectă reglementările UCITS. Iar ca cetățean al Uniunii Europene, este recomandat să investești exclusiv prin acest tip de ETF-uri ca să ai cea mai bună acoperire legală.

În schimb, pentru persoanele care preferă să investească în acțiuni individuale și vor să aibă acces la un număr cât mai mare de companii listate la bursă, Colmex ar putea fi o opțiune viabilă.

Comisioane Colmex PRO

Când vine vorba de comisioane, primul lucru ce trebuie menționat este că cei de la Colmex îți permit să alegi între a plăti comisioane de tranzacționare fixe, sau pe nivele.

Dacă alegi varianta de comisioane pe nivele, în funcție de suma inițială pe care o vei depune în cont, te vei încadra în unul din următoarele 3 planuri și anume:

BronzArgintAur
Depunere minimă:3.000 USD5.000 USD10.000 USD
Comision de tranzacționare/acțiune:0,01 USD0,01 USD0,01 USD
Comision minim:2,5 USD2 USD1,5 USD
Comision rutare/acțiune:0,0015 USD0,0015 USD0,0015 USD

După cum se poate observa, singurul lucru care scade odată cu creșterea depunerii inițiale este valoarea ordinului minim. Care oricum are o valoare rezonabilă.

Dacă alegi varianta de comisioane fixe, în funcție de suma inițială pe care o vei depune în cont, te vei încadra în unul din următoarele 2 planuri și anume:

BronzArgint
Depunere minimă:25.000 USD50.000 USD
Comision de tranzacționare:6,95 USD până la 3.000 de acțiuni și 0,006 USD pentru fiecare acțiune adițională9,95 USD până la 6.000 de acțiuni și 0,006 USD pentru fiecare acțiune adițională
Comision rutare/acțiune0,0015 USD0,0015 USD

După cum se poate observa, planurile ce au comisioane de tranzacționare fixe sunt destinate investitorilor cu mulți bani și care tranzacționează volume mari de acțiuni. De aceea, pe site-ul lor se și menționează că ele nu sunt disponibile oricărui investitor. Te poți încadra într-un astfel de plan doar după ce contul tău de tranzacționare este analizat de către un angajat al celor de la Colmex.

La capitolul comisioane trebuie menționat că cei de la Colmex mai percep și un comision de procesare în valoare de 5 USD pentru acțiunile corporative obligatorii, și unul în valoare de 50 USD pentru acțiunile corporative voluntare și obligatorii cu alegere.

Ca să înțelegi mai bine ce intră în categoria acțiunilor corporative iată câteva exemple:

  • plata de dividende;
  • diviziunea de acțiuni (stock splits);
  • fuziuni;
  • schimbarea simbolului de tranzacționare, etc.

Din câte am observat, comisionul de procesare, poate fi o pacoste destul de mare pentru un investitor pe termen lung care investește în companii care plătesc dividende. Iar ca să vezi de ce spun asta, hai să luăm următorul exemplu.

Să presupunem că deții acțiuni la o companie ce plătește dividende. Iar pe baza deținerilor tale, ar trebui să primești dividende în valoare de 5 USD. 

În acest caz, ți s-ar vira banii în contul de investiții, iar apoi ai fi taxat cu 5 USD pentru procesare operațiunii. Cu alte cuvinte, nu ai câștiga nimic. Repetă asta, pentru fiecare companie pe care o ai în portofoliu și majoritatea câștigurilor tale s-ar duce pe plata comisioanelor.

Un alt comision ce merită menționat este cel de inactivitate. Pentru conturile de tip Equity, care ar fi folosite pentru a investi pe termen lung, Colmex percepe un comision de inactivitate de 55 USD/lună. În cazul conturilor denominate în EUR, comisionul de inactivitate este de 48 EUR/lună. Iar el este perceput atunci când brokerul observă că nu ai făcut nici o tranzacție timp de 30 de zile consecutive.

După părerea mea, comisionul de inactivitate este nejustificat de mare iar termenul de 30 de zile mult prea scurt. Asta mă face să cred că brokerul încurajează tranzacționarea activă în detrimentul investițiilor pe termen lung.

Depunerea și retragerea banilor

Depunerea banilor în contul de investiții de la Colmex se poate face cu cardul sau prin transfer bancar. În funcție de valuta în care vrei să investești, brokerul îți pune la dispoziție mai multe conturi la diferite bănci.

Pentru depunerile făcute prin transfer bancar, nu se percepe niciun comision. În schimb, pentru retragerile făcute folosind aceeași modalitate, lucrurile stau puțin diferit.

Prima retragere a lunii de sub 500 USD este gratuită. Iar tot ce depășește suma respectivă se comisionează cu 40 USD. Sau 30 EUR pentru conturile denominate în EUR.

Tot aici trebuie menționat că depunerile și retragerile de fonduri care nu sunt făcute în USD, sau prin conturi bancare denominate în USD, vor fi convertite în alte valute la cursul de schimb oferit de bancă. Iar practica standard a brokerului este să ramburseze banii clienților în valuta în care au fost inițial depuși. În consecință, vei plăti în mod indirect și un comision de conversie valutară.

Pentru depunerile cu cardul, nu am văzut pe site-ul lor nici o mențiune așa că voi presupune că nu se percepe niciun comision.

Relația cu clienții

Colmex are un departament de relații cu clienții care este disponibil 24 ore pe zi, 5 zile pe săptămână și care poate fi contactat pe email, chat, sau la telefon. Iar departamentul de relații cu clienții este disponibili în 8 limbi diferite.

În plus, brokerul pune la dispoziție investitorilor un blog în limba engleză și spaniolă, materiale educaționale și tot felul de unelte și funcționalități de ultimă generație pe care le poți folosi ca să-ți extinzi cunoștințele despre lumea investițiilor.

Platforma de tranzacționare

Brokerul îți pune la dispoziție 3 platforme de tranzacționare prin intermediul cărora poți cumpăra și vinde instrumentele care te interesează: Colmex PRO 2.0, Meta Trader 4 și MultiTrader.

Însă, pentru un investitor pe termen lung, este suficient să folosești doar Colmex PRO care vine în varianta Web, Desktop sau Mobil.

Execuție promptă a ordinelor de cumpărare

O altă caracteristică de care cei de la Colmex sunt foarte mândri este viteza de executare a ordinelor care este de doar 31 de milisecunde.

Colmex folosește cea mai nouă tehnologie de conectare la rețelele de internet pentru a oferi clienților săi o execuție ultra rapidă a ordinelor de cumpărare și vânzare. Iar când vorbim de astfel de viteze de execuție, sunt șanse mari să obții cel mai bun preț.

Spread adăugat zero

Un alt aspect pe care vreau să-l menționez este următorul. Cei de la Colmex susțin că ei nu pun nici un adaos la prețul de cumpărare sau de vânzare pe care-l vezi în platforma de tranzacționare. Acelea sunt chiar prețurile cu care acțiunile sau ETF-urile se tranzacționează în realitate.

E adevărat, atunci când tranzacționezi fără adaos la spread vei economisi destul mulți bani datorită diferențelor mai mici dintre prețul de vânzare și cel de cumpărare. Însă, asta este mai important pentru cineva care face day trading.

Pentru un investitor pe termen lung a cărui strategie presupune să păstreze investițiile 10, 20 sau chiar 30 de ani, asta nu este o caracteristică super importantă.

Cuvinte de încheiere

Deși îți oferă posibilitatea de a investi în instrumente cu deținere prin contul de tip Equity, părerea mea este că brokerul Colmex PRO nu este cel mai potrivit broker pentru un investitor începător și care vrea să investească pe termen lung. Iar motivele ar fi următoarele.

În primul, rând oferta de instrumente este limitată la bursele din SUA. Iar asta nu te ajută dacă vrei să investești în ETF-uri reglementate UCITS.

Cu toate astea, având un număr mare de companii de diferite dimensiuni în ofertă, s-ar putea ca prin intermediul lor să găsești acțiuni care nu sunt disponibile la alți brokeri.

În al doilea rând, nu este foarte prietenos cu investitorii începători sau cei care au sume mai mici de investit. Sunt puține persoane din România doresc să înceapă să investească cu minim 3.000 USD. În plus, deși nu percepe foarte multe comisioane, ele sunt destul de mari. În special, comisionul de inactivitate sau cel de procesare pe care-l plătești când încasezi dividende.

În al treilea rând, majoritatea funcționalitățile pe care le-au dezvoltat și pe care le promovează sunt adresate traderilor. Cei care caută spread-uri minime și viteze foarte bune de execuție a ordinelor ca să prindă cel mai bun preț. În schimb, pentru un investitor pe termen lung astfel de caracteristici nu fac diferența.

În schimb, poate fi o variantă bună pentru investitorii mai experimentați, care sunt dispuși să investească sume mai mari de bani, și sunt interesați și de investiții în IPO-uri. Acestor persoane, brokerul ar putea să le ofere acces la niște companii caceare nu ar fi disponibile în oferta altor brokeri.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.