CE SUNT TITLURILE DE STAT

CE SUNT TITLURILE DE STAT

Titlurile de Stat sunt unul dintre cele mai populare instrumente de investiții ale românilor. Statisticile arată că Fondurile de Obligațiuni au active de 10 ori mai mari decât cele de acțiuni.

Așadar, în articolul de astăzi îți voi prezenta ce sunt Titlurile de Stat, ce caracteristici definitorii au și ce pași trebuie să urmezi pentru a putea investi în ele. Iar la final, îți voi explica de ce eu nu investesc în acest moment în Titluri de Stat.

Dar, înainte să începem, vreau doar să-ți spun că poți să urmărești varianta video a acestui articol, dacă apeși pe link-ul de mai jos.

Ce sunt Titlurile de Stat

În primul rând, hai să vedem ce sunt Titlurile de Stat. O definiție oficială ar suna în felul următor:

„Titlurile de Stat, cunoscute și sub numele de Obligațiuni de Stat, sunt instrumente financiare prin care un stat atestă datoria publică a entității care emite titlurile, în cazul României, Ministerul Finanțelor Publice.”

Stai puțin!…. Ce?!

Dacă aceasta e definiția oficială, nu e de mirare că lumea este confuză când vine vorba de aceste instrumente financiare.

O definiție mai pe înțelesul tuturor, ar suna în felul următor:

„Titlurile de Stat sunt un instrument financiar prin care tu, ca persoană, împrumuți bani Statului pentru o anumită perioadă de timp pentru ca el să-și poată desfășura activitatea. Iar ca să te răsplătească pentru ajutorul oferit, Statul îți va plăti o dobândă pentru acei bani.”

Cu alte cuvinte, tu acționezi precum o bancă care îi oferă un credit statului, iar câștigul tău îl reprezintă dobânda încasată.

Sună mai bine, nu-i așa?

Acum haide să vedem în ce tipuri de Titluri de Stat poți investi.

Categorii de Titluri de Stat

Există două categorii majore de Titluri de Stat în care poți investi:

Programul Tezaur

În primul rând avem Titlurile de Stat din Programul Tezaur. Acesta este un program de emisiuni de Titluri de Stat destinate populației prin care Statul se finanțează direct de la cetățeni. Aceste Titluri de Stat au următoarele caracteristici:

 1. Au o maturitate curpinsă între 1 și 5 ani; (Maturitate: 1-5 ani)
 2. Dobânda oferită este curpinsă între 3,5% și 5%, în funcție de perioadă; (Dobânda: 3,5% – 5%)
 3. Au o valoarea nominală de 1 RON, iar valoarea minimă a unei subscrieri este o obligațiune, adică 1 RON; (Valoarea nominală: 1 RON)

Poți să verifici site-ul Ministerului Finanțelor Publice unde sunt prezentate actele normative care stau la baza acestui program. De asemenea, poți să citești și prospectul ultimei emisiuni de obligațiuni din decembrie 2019 pentru mai multe detalii.

Titlurile de Stat tranzacționate la Bursă

A doua categorie de Titluri de Stat în care poți investi sunt Titlurile de Stat tranzacționate la Bursă. Acestea sunt puse la dispoziție investitorilor prin intermediul broker-ilor sau prin intermediul băncilor care au calitatea de dealeri primari. Aceste Titluri de Stat au următoarele caracteristici:

 1. Au o maturitate cuprinsă între 1 și 15 ani; (Maturitate: 1-15 ani)
 2. Au o valoarea nominală de 5.000 sau 10.000 RON; (Valoarea nominală: 5.000 – 10.000 RON

Riscurile Titlurilor de Stat

Titlurile de Stat sunt considerate de majoritatea investitorilor foarte sigure. Asta pentru că un Stat nu prea poate să ajungă în incapacitate de plată și să dea faliemnt. Cu toate acestea, Titlurile de Stat sunt supuse la două categorii majore de riscuri.

Riscul de credit (sau riscul să nu-ți primești banii înapoi)

Acesta este mai pronunțat la obligațiunile corporative deoarece riscul ca o companie să dea faliment este mai mare. Însă și la Titluri de Stat se observă acest risc prin prisma Rating-ului de țară. titluri de stat

Unele țări precum Elveția, Germania sau Canada au un Rating de țară foarte mare. Aceste țări sunt considerate foarte stabile din punct de vedere economic, politic și social și riscul să se întâmple ceva și să nu-și plătească datoriile este foarte mic. Pe scurt, lumea este bucuroasă să le împrumute bani.

Alte țări, cum sunt țările emergente printre care se numără și România, sunt considerate mai puțin stabile și au o credibilitate mai mică. În consecință, investitorii cer niște dobânzi mai mari ca să împrumute acelor State bani. Ei vor să fie răsplătiți pentru faptul că își asumă un risc suplimentar. Iar acest lucru se vede în dobânzile mai mari. Așa am ajuns să vedem dobânzi negative la Titluri de Stat Germane și dobânzi pozitive în România.

Riscul ratei dobânzii

Al doilea risc care afectează Titlurile de Stat este riscul ratei dobânzii. Acesta afectează mai mult Titlurile de Stat care se întind pe o perioadă mai mare. În general, cele peste 5 ani.

Cel mai ușor mod de a exemplifica acest risc este prin următorul exemplu:

Să presupunem că ai cumpărat Titluri de Stat cu o maturitate de 10 ani și o dobândă de 5%. 

Dacă peste 2 ani inflația scade prea tare și dobânda de referință este redusă de către BNR pentru a stimula consumul, atunci obligațiunea ta va fi la mare căutare deoarece are un randament superior obligațiunilor emise peste 2 ani. În consecință, prețul acesteia crește și toți poți să o vinzi pentru un profit.

În schimb dacă inflația crește foarte mult și  BNR majorează dobânda de referință în încercarea de a o controla, atunci obligațiunile noi vor fi emise cu o dobândă mai mare decât a ta. Banii pe care tu îi vei câștiga din Titlurile de Stat pe care le deții vor avea un randament net negativ. În plus, ca să poți vinde obligațiunea, va trebui să oferi cumpărătorului o reducere de preț pentru ca acesta să fie dispus să achiziționeze obligațiunea de la tine.
De ce ar cumpăra cineva titluri de stat de la tine cu o dobândă de 5% când poate să-și cumpere una nou nouță cu o dobândă mai mare?

Avantajele Titlurilor de Stat

Investiția în titluri de stat are câteva avantaje:

 1. Un prim avantaj ar fi faptul că Titlurile de Stat sunt garantate integral (atât principalul cât și dobânda). Aceste instrumente financiare sunt considerate foarte sigure deoarece un Stat nu prea are cum să dea faliment. Oricât de drastică ar ajunge situația, se găsesc soluții pentru ca un stat să evite falimentul.
 2. Un al doilea avantaj al acestor intrumente financiare este faptul că banii câștigați de pe urma lor nu sunt impozitați. Asta înseamnă că dobânda care îți intră în cont atunci când obligațiunea ajunge la maturitate rămâne în întregime a ta.
 3. Un al treilea avantaj al Titlurilor de Stat este bariera de intrare scăzută. După cum a precizat mai devreme, valoarea nominală a unei obligațiuni de stat prin programul Tezaur este doar 1 RON. Asta înseamnă că poți începe să investești cu o sumă foarte mică de bani. Fondurile de Obligațiuni sunt și ele destul de accesibile. Singura excepție o reprezintă Titlurile de Stat tranzacționate la Bursă care au valori nominale mult mai mari.

Dezavantajele Titlurilor de Stat

La fel ca orice altă investiție, investiția în Titluri de Stat are și câteva dezavantaje. Printre cele mai mari se numără:

 1. Randamentul Titlurilor de Stat abia depășește inflația. La emisiunea de Titluri de Stat destinate populației din luna decembrie 2019, Statul a pus la dispoziția investitorilor  Obligațiuni cu următoarele caracteristici:
  1. titluri de stat cu maturitatea de 1 an și o dobândă de 3,5%;
  2. titluri de stat cu maturitatea de 2 an și o dobândă de 4%;
  3. titluri de stat cu maturitatea de 3 an și o dobândă de 4,5%;
  4. titluri de stat cu maturitatea de 5 an și o dobândă de 5%;

Luând în considerare că rata inflației în luna noiembrie a fost de 3,8% iar estimările pentru anul 2019 se învârt în jurul valorii de 4% se poate observa ușor că doar titlurile cu maturitate mai mare de 3 ani aduc un randament real pozitiv. Cu toate acestea, amintește-ți că odată cu creșterea maturității unui Titlu de Stat, vei fi mai expus în fața riscului ratei dobânzii.

      2. Al doilea dezavantaj major al Titlurilor de Stat se referă la titlurile destinate populației din Programul Tezaur. Acestea nu sunt                        lichide. Asta înseamnă că, dacă ai investit în aceste Titluri de Stat, este destul de greu să lichidezi investiția. În principiu, ai două                      opțiuni:

  1. Fie găsești o persoană care dorește să achiziționeze astfel de titluri și te înțelegi cu ea asupra prețului în privat;
  2. Fie poți să răscumperi Titlurile la Trezorerie cu mențiunea faptului că pierzi dobânda acumulată. De exemplu, dacă ai cumpărat Titluri de Stat la emisiunea din Decembrie 2019 și le-ai răscumpărat în Noiembrie 2020 pentru că ai avut nevoie de bani, dobânda acumulată s-a evaporat.

titluri de stat

Cum investești în Titluri de Stat

Există mai multe moduri în care poți investi în Titluri de Stat.

Cel mai ușor este să investești în Titlurile de Stat destinate exclusiv populației. Acestea se pot achiziționa prin intermediul Trezoreriei Statului din localitatea în care ai domiciliul fiscal sau prin Poșta Română. Procesul arată în felul următor: 

 • Îți deschizi un cont la Trezorerie. 
 • Alimentezi acel cont prin transfer bancar sau prin depunere de numerar;
 • Semnezi un formular de subscriere. 

Ulterior, o dată pe an, dobânda va fi virată în contul tău de la Trezorerie. Iar când obligațiunea va ajunge la maturitate, îți va fi rambursată și suma investită inițial.

Al doilea mod prin care poți investi în Titluri de Stat este să le cumperi la Bursă. În acest caz ai două opțiuni:

 1. Apelezi la un broker și lansezi un ordin de cumpărare. Această procedură este similară cu cea a cumpărării unei acțiuni.
 2. Apelezi la un dealer primar, de obicei o bancă, iar ei îți vor explica tot procesul. Ce vreau să precizez este că pentru a putea investi prin intermediul acestora va trebui să ai la dispoziție minim 50.000 EUR.

Cel de-al treilea mod în care poți investi în obligațiuni este prin intermediul Fondurilor Mutuale. Procedura este exact aceeași ca și la Fondurile de Acțiuni. Semnezi un contract de adeziune și cumperi unități în fondul respectiv.
Un avantaj al Fondurilor Mutuale este faptul că prin intermediul lor poți investi și în Titluri de Stat emise de alte țări. În acest fel obții și o diversificare mai bună.

De ce eu nu investesc în Titluri de Stat

În prezent eu nu investesc în Titluri de Stat. Și există 3 motive principale care m-au determinat să nu includ aceste instrumente financiare în portofoliul meu.

 1. Sunt în faza de creștere a portofoliului. După cum ai văzut mai devreme, randamentele Titlurilor de Stat abia depășesc inflația. Astfel de randamente nu m-ar ajuta să acumulez în Portofoliul de Investiții suma necesară pentru a atinge Liniștea Financiară. Deoarece sunt tânăr și am mai mult timp la dispoziție până mă voi retrage din activitate, prefer să-mi direcționez banii către investiții cu randamente mai mari.
 2. Nu îmi place cum sunt gestionați banii. În prospectul de emisiune al Titlurilor de Stat din Programul Tezaur este menționat că fondurile obținute de Ministerul Finantelor Publice în calitate de emitent ca urmare a emisiunii de titluri de stat vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice. Cu alte cuvinte, banii aceștia nu vor fi direcționați către investiții de care să beneficiez. Nu vor fi construite autostrăzi cu ei, nu vor fi renovate spitale, nu va fi dezvoltată infrastructura. Personal, prefer să investesc în companii care se concetrează pe a oferi produse și servicii de calitate clienților lor și să fiu recompensat cu o parte din profit.
 3. În al treilea rând, mie Nu-mi plac datoriile, în special cele de consum. Iar să împrumuți Statul investind în Titluri de Stat e ca și cum i-ai oferi acestuia un credit de nevoi personale. Să fac bani împrumutând o instituție care nu-și gestionează prea bine finanțele nu se aliniază prea bine cu valorile mele.

Acestea sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoști despre titlurile de stat. Prin intermediul acestui articol am vrut să-ți arăt că ele sunt un instrument financiar destul de complex și trebuie să le analizezi destul de bine dacă vrei să obții profit investind în ele.

În prezent eu nu sunt concentrat deloc pe ele. Dar dacă tu ești într-o perioadă când iei în considerare stabilizarea portofoliului și reducerea expunerii pe investiții mai volatile, ar putea fi o soluție potrivită pentru tine.

Dacă ai orice întrebare legată de Titlurile de Stat lasă-mi un comentariu și  eu îți voi răspunde în cel mai scurt timp posibil. Dacă ți-a plăcut acest articol apasă pe butonul de Share să îl vadă și prietenii tăi.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.

 

8 Responses

 1. buna ziua,
  am gasit acest articol cu informatii foarte bune ref la Titlurile de Stat
  am cumparat unitati de fond la Fondul Simfonia si valoarea lor a scazut foarte mult(ptr mine),cam 4%.
  citind acest articol am inteles ca pana la maturitate ,respactiv 1 an,nu trebuie sa-mi fac probleme,urmand ca la maturitate sa am cel putin suma investita.
  daca gresesc rog autorul articolului sa ma lamureasca
  multumesc

  1. Ce ați explicat dumneavoastră se aplică doar la Titlurile de Stat pe care le deții efectiv. Ele sunt ca un credit. Îi dai unui stat 500 de lei și el îți returnează 525 RON la maturitate.

   Obligațiunile în care investești Fondul Simfonia sunt listate la Bursă și prețul lor variază în timp și din cauza cererii și ofertei. S-ar putea să plătești 510 RON pentru o obligațiune care îți aduce 525 RON (500 RON valoarea nominală și 25 RON dobândă sau cupon). Asta se poate întâmpla atunci când se tranzacționează pe piețele secundare și nu ești primul deținător al obligațiunii.

   Dar se poate întâmpla și invers. Să plătești 490 RON pe o obligațiuni care valorează 500 RON și îți aduce o dobândă de 25 RON.

   Sper că am reușit să vă lămuresc!

 2. Buna ziua,
  Ce alternativa mai „eficienta” dar sigura avem acum pentru a investi banii, daca nu recomanzi Titlurile de stat?
  Tu cum ai proceda daca ai fi novice si nu consilier financiar?
  O zi buna!

  1. În primul rând vreau să subliniez că nu există investiție fără risc. Unele au un risc mai mare, altele unul mai mic. Dar trebuie să existe un risc ca să avem parte de un câștig.

   Dacă aș fi la început cu investițiile mi-aș construi un portofoliu din fonduri mutuale de tip indice pentru că îmi oferă acces rapid în piață, mă pot diversifica ușor și prin intermediul pot investi atât în companii din România cât și din străinătate.

   Așa mi-am construit portofoliul actual de investiții pentru că sunt în faza de acumulare (creștere) și trebuie să fiu mai agresiv. Asta recomand tuturor persoanelor cu care lucrez.

   Îți recomand și aceste 3 articole ca să afli mai multe despre aceste instrumente:
   1. https://ovidiutarcu.ro/2019/09/19/ce-sunt-fondurile-mutuale/
   2. https://ovidiutarcu.ro/2019/12/08/cum-investesti-intr-un-fond-mutual/
   3. https://ovidiutarcu.ro/2019/10/27/top-5-fonduri-mutuale-de-tip-indice-romanesti/

 3. Buna, as avea si eu o intrebare. Care este diferenta intre a achizituona titluri de stat la valori nominale diferite. De exemplu la trezorerie valoarea nominala este de 1 leu si la banca valoara nominala de 100 de lei. Este un avantaj sa achizitionezi cu aceeasi suma de bani mai multe titluri de stat? Influenteaza cu ceva dobanda? Sau retransmiterea banilor la valoarea scadenta? Multumesc.

  1. Salut!

   Valoarea nominală a titlurilor de stat nu influențează dobânda sau perioda. Doar accesibilitatea. Există titluri de stat cu valoarea nominală de 10.000 RON care nu sunt accesibile pentru toată lumea.

   Nu există nici un avantaj să achiziționezi mai multe titluri cu valoarea nominală mai mică. Poate dacă vrei să vinzi o parte mai repede. De exemplu, dacă ai 100 de titluri cu valoare nominală de 1 RON, teoretic poți răscumpăra 50 dintre ele și să păstrezi restul până la scadență. Dacă ai avea una singură de 100 RON ar trebui să o răscumperi pe toată.

   Dar cum majoritatea oamenilor le țin până la scadență, nu văd un avantaj deosebit. Mai ales când vorbim de sume mai mici.

 4. Salut. Titlurile de stat Fidelis, sunt garantate de stat?
  Adica exista vreun risc, ca dupa 5 ani termenul de maturitate in euro, statul sa zica: s au pierdut banii la bursa si n am cum sa ti i dau inapoi?

  1. Salut!

   Statul nu folosește acești bani ca să investească la bursă. Îi folosește ca să-și acopere deficitul bugetar și să-și plătească cheltuielile curente (salarii, pensii, indemnizații, etc.) Câteodată îi mai folosesc pentru investiții strategice cum ar fi autostrăzi, centrale electrice, baraje, etc. Vei găsi informații despre destinația banilor în prospectul de emisiune al Titlurilor de Stat.

   Titlurile de Stat au cel mai mic grad de risc pentru că e mai dificil ca un stat să dea faliment. S-a mai întâmplat în alte state dar e un eveniment rar și nu e la fel ca la o companie. Așadar, riscul să nu-ți mai poți recupera banii după 5 ani e foarte mic. Deobicei, Statul face alte împrumuturi ca să plătească acești bani.

   Cu toate acestea, trebuie să știi că orice investiție aduce cu sine un grad de risc iar tu, ca investitor, trebuie să ți-l asumi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *