Am cumpărat un ceas de lux cu doar 250 EUR

Am cumpărat un ceas de lux cu doar 250 EUR

Investițiile alternative sunt una dintre modalitățile prin care-ți poți diversifica Portofoliul de Investiții. Iar, la o scurtă căutare pe Google, vei vedea că investițiile în ceasuri de lux pot aduce randamente superioare claselor tradiționale de active.

Ei bine, la începutul lunii am făcut prima mea investiție într-un ceas de lux prin intermediul platformei Konvi.

De aceea, în articolul de astăzi vreau să-ți prezint ce pași a trebuit să urmez pentru a face investiția, și care a fost experiența mea cu aplicația. Ca să știi la ce să te aștepți în cazul în care ești interesat să faci o astfel de investiție alternativă.

Dar poți urmări și varianta video a acestui articol aici:

Ceasuri de lux prin investiții la Konvi

Ce este Konvi

Dacă nu ai auzit până acum de ea, Konvi este o platformă de crowdfunding care permite investitorilor obișnuiți, ca mine și ca tine, să investească în obiecte de lux, care în mod normal ar fi disponibile doar investitorilor cu mulți bani, cu sume începând de la doar 250 EUR.

Printre activele în care poți investi prin intermediul platformei se numără ceasuri de lux sau băuturi rare (whisky-uri, vinuri). Iar fondatorii lucrează intens la a adăuga și alte clase de active în ofertă.

Pentru mai multe detalii legat de cum funcționează aplicația și care sunt caracteristicile sale principale, îți recomand să urmărești acest videoclip.

Cum investești prin intermediul Konvi

Ca să investești într-un ceas de lux, sau în orice alt activ pus la dispoziție investitorilor de Konvi, ai două opțiuni.

Prima este să faci o pre-comandă și să rezervi o „parte” din ceasul în care vrei să investești. Activele care sunt în faza de pre-comandă le găsești în secțiunea Coming Soon a aplicației.

Dacă optezi pentru această metodă, trebuie să știi că, pentru a-ți păstra rezervarea, trebuie să virezi banii pe care te-ai angajat să-i investești în maximum 5 zile de la data deschiderii rundei de strângere de fonduri pentru toată lumea.

Eu personal mi-am rezervat „părțile” din ceas înainte ca sesiunea de crowdfunding să fie deschisă pentru toată lumea. Însă nu este obligatoriu să faci asta pentru că poți să investești într-un obiect de lux direct în faza de strângere de fonduri.

Activele care sunt disponibile pentru investiții le găsești în secțiunea Open a aplicație. Din câte am observat eu, în medie, cei de la Konvi pun la dispoziție investitorilor un ceas în fiecare lună.

Eu personal am investit în ceasul denumit „The Fine One” care a fost lansat spre finanțare la începutul lunii septembrie.

Aici am de făcut o precizare. Fiecare activ propus investitorilor de către Konvi are un anumit nume de cod, și o anumită imagine reprezentativă. Însă acestea sunt doar cu titlul de prezentare.

Denumirea exactă a ceasului în care se va investi și fotografiile sale reale vor fi publicate în aplicație abia după ce se face investiția efectivă.

Odată selectat activul în care vrei să investești, următorul pas pe care să-l faci este să citești documentul intitulat Key Investment Information Sheet (KIIS).

În el ți se explică:

  • Cine este inițiatorul proiectului și forma juridică SPV-ului (Special Purpose Vehicle) prin care se va face achiziția obiectului de colecție.
  • Numele manager-ului companiei care gestionează SPV-ul și datele sale de contact.
  • Descrierea proiectului și strategia de investiții.
  • Riscurile asociate acestui tip de investiții.
  • Drepturile investitorilor și restricțiile pe care le au.
  • Comisioanele plătite, și multe altele.

Parcurgerea documentului cu informații cheie este vitală ca să înțelegi în ce investești și cum funcționează tot procesul din punct de vedere legal. De aceea, îți recomand să-ți aloci timp ca să-l citești în întregime întrucât nu este foarte lung. Documentul cu Informații Cheie de la The Fine One a avut doar 9 pagini.

Următorul pas presupune să apeși de butonul „Investește acum”. Iar din pagina care apare va trebui să setezi suma pe care vrei să o investești. După cum am precizat și mai devreme investiția minimă este de 250 EUR.

În funcție de suma pe care ești dispus să o investești te vei încadra în una dintre cele 3 categorii de investitori Konvi: Standard, Prime sau Supreme. Și dacă intri pe site-ul lor vei vedea exact ce beneficii îți aduce fiecare categorie.

Eu personal am investit doar 250 EUR și m-am încadrat în categoria Standard pentru că nu am nici cea mai mică intenție să cumpăr un NFT al ceasului.

Legat de plata banilor pe care urmează să-i investești, ai două opțiuni: să plătești cu cardul, sau să accepți o Debitare Directă din contul bancar.

Eu personal am ales cea de-a doua variantă deoarece plata cu cardul ar fi presupus să plătesc un comision de procesare suplimentar de 1%. Așa, am plătit doar comisionul de subscriere în valoarea de 1%. Adică 2,5 EUR în cazul meu.

Contul bancar de unde am ales să se retragă banii a fost cel din Revolut. Iar ca să fac asta, am introdus în aplicația Konvi IBAN-ul contului de EUR afișat în aplicația Revolut. 

Dacă până acum nu ai mai investit prin intermediul Konvi, următorii pași după subscrierea sumei pe care vrei să o investești, țin de verificarea identității tale. Asta va presupune să completezi niște date de identificare, să răspunzi la niște întrebări, să trimiți o fotografie cu cartea de identitate, și să-ți faci un selfie.

Procesul este cât se poate de standard și nu durează mai mult de câteva minute. Iar procedura pe care o folosește Konvi este, după părerea mea, destul de intuitivă.

Odată ce trimiți toate informațiile solicitate, ele trebuie revizuite de cei de la Konvi. Și vei fi notificat pe mail în legătură cu orice schimbare.

Partea bună este că, până când înregistrarea ta este aprobată, poți să continui procesul de investiție.

Următorul pas presupune să semnezi contractul dintre tine și managerul SPV-ului prin care se va achiziționa ceasul de lux. În principiu, prin acest act menționezi că încredințezi Managerului autoritatea de a păstra în siguranță acțiunile la SPV și eventualele câștiguri din dividende sau dobânzi obținute, în numele tău.

Semnarea contractului se va face utilizând o semnătură electronică. Deci nu trebuie să-ți faci griji cu listarea, semnarea, și trimiterea prin poștă a documentelor în original. Iar după ce finalizezi și pasul ăsta, treaba ta s-a încheiat.

Tot ce mai ai de făcut este să aștepți ca profilul tău de investitor să fie verificat și să ți se aprobe înregistrarea. 

La scurt timp după ce se finalizează și această operațiune, ți se vor retrage și banii din cont dacă ai optat pentru Debitarea Directă.

Finalizarea investiției în ceasul de lux

În primul rând, trebuie să se finalizeze procesul de crowdfunding și să se strângă suma minimă necesară pentru a face investiția. La data la care eu scriu scenariul, proiectul The Fine One a fost finanțat în proporție de peste 60%.

Cu banii strânși, partenerul celor de la Konvi, The Watch Fund, va achiziționa un ceas cu potențial mare de apreciere. Aici vreau să menționez că lucrurile nu se vor întâmpla instant.

De exemplu, proiectul anterior, The Ultra Rare One, este încă în faza de selecție și are ca termen de finalizare cel târziu 25 Noiembrie 2022.

Imediat după achiziție, ceasul va fi autentificat de către un terț. Iar apoi Konvi te va informa cu privire la specificațiile ceasului în care ai investit: numele său, imagini, prețul de cumpărare, etc. Și vei primi acces la toate documentele relevante.

Ulterior, ceasul va fi asigurat, și plasat într-un seif pentru a fi păstrat în siguranță.

După ce au loc toate operațiunile enumerate mai devreme, începe perioada de apreciere care este precizată încă de la început. În cazul ceasului cu nume de cod The Fine One ea este de 5 ani.

Aceștia sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi dacă vrei să investești într-un obiect de lux prin intermediul aplicație Konvi. Iar dacă ești interesat să investești într-un obiect de lux, prin intermediul Konvi, folosește codul OVIDIU după ce te înregistrezi ca să primești un discount de 10 EUR.

Reguli privind investițiile alternative în obiecte de lux

Chiar dacă există numeroase articole care subliniază că investițiile în obiecte de lux aduc randamente foarte bune, trebuie să fiu sincer cu tine și să-ți spun că o astfel de investiție este pur speculativă.

Un ceas de lux nu plătește dividende, nu-ți aduce dobândă și nici venituri din chirii. El, literalmente, stă într-un seif și arată frumos. Deci, singurul tip de câștig real la care te poți aștepta este cel din aprecierea valorii.

E adevărat, cei de la Konvi lucrează la a adăuga niște surse suplimentare de venit prin închirierea ceasurilor ca să fie prezentate în cadrul unor expoziții. Dar momentan opțiunea asta se află doar în stadiul de proiect.

Datorită riscurilor asociate acestui gen de investiții speculative eu mi-am creat niște reguli când vine vorba de adăugarea lor în Portofoliul meu de Investiții. Iar dacă ți se par potrivite, poți să ți le însușești și tu.

Prima regulă se referă la faptul că nici o investiție alternativă nu trebuie să depășească 5% din valoarea totală a Portofoliului de Investiții.

Iar a doua regulă spune că nici măcar nu ar trebui să te gândești la o anumită investiție alternativă până când investiția minimă necesară nu reprezintă maxim 1% din valoarea Portofoliului de Investiții.

În cazul meu, investiția de 250 EUR în The Fine One reprezintă sub 1% din valoarea totală a Portofoliului meu. Și este atât o modalitate de a-mi diversifica portofoliul, cât și un experiment, pentru că nu am mai investit niciodată în obiecte de lux.

Însă sunt încrezător că, chiar și în cazul în care pierd toți banii investiți în acest ceas, pe termen lung, Portofoliul Meu nu va fi afectat. Iar o astfel de abordare îți recomand și ție.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *